Korona

'Če bi države prehitro odtegnile pomoč, bi se zgodil še hujši gospodarski krč'

Ljubljana, 25. 11. 2020 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska centralna banka (ECB) je posvarila pred posledicami prezgodnjega konca državnih pomoči v gospodarstvih z evrom, ki jih je pandemija covida-19 močno prizadela. "Nenaden konec ukrepov pomoči bi lahko privedel do še večjih gospodarskih krčenj kot smo jim bili priča v prvem valu," so zapisali v poročilu o finančni stabilnosti.

ECB je med drugim tudi napovedala, da bo paket, ki vključuje 1350-milijardni program odkupovanja obveznic, izvajala, dokler ne bomo izšli iz krize.
ECB je med drugim tudi napovedala, da bo paket, ki vključuje 1350-milijardni program odkupovanja obveznic, izvajala, dokler ne bomo izšli iz krize. FOTO: Shutterstock

"Vlade držav v območju z evrom so sprejele številne ukrepe za zaščito podjetij in delavcev," je izpostavila evropska centralna banka. Po besedah njenega podpredsednika Luisa de Guindosa so za optimizem v zadnjih tednih poskrbele spodbudne novice o uspešnosti cepiv proti covidu-19, a je ob tem poudaril, da "je pred nami še dolga pot".

Oblasti bodo soočene s težko odločitvijo - kdaj in kako ustaviti ukrepe pomoči in nato soočiti tudi z dolgom, ki ga bodo ti ukrepi povzročili, je izpostavil. "Če fiskalna podpora ne bo zdržala ves čas krize, se lahko podjetja, ki so jih omejevalni ukrepi najbolj prizadeli, tudi po okrevanju ostalega dela gospodarstva soočijo s hudimi težavami," je opozoril in kot primer navedel vprašanje solventnosti in trajne motnje v poslovnih modelih.

Predsednica ECB Christine Lagarde je že pred tem izrazila zaskrbljenost zaradi morebitnega "učinek pečine" oz. da bi države prehitro odtegnile pomoč, preden bi gospodarstvo zares zakorakalo na pot okrevanja. De Guindos ob tem izpostavlja, da bi morale biti sheme pomoči, če se bo izkazalo, da bodo še naprej potrebne, ciljno usmerjene. Po njegovih besedah se je treba izogniti dodatni zaskrbljenosti glede srednjeročne vzdržnosti dolga.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ChampionsLeague17
25. 11. 2020 15.18
+2
politiki in religija nam raj vrnejo denar .. ne zaslužijo si našega denarja za tako šlamparijo kar se dogaja ...
User112003
25. 11. 2020 14.53
+2
Lopovi baanka jaja opozarja ufff