-1°C
Podatki za dan: 23. 11. do 24.00
Oboleli
408,562
+3144
+0.8%

ECDC poziva k nujnim ukrepom za zajezitev covida in cepljenju

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
2
Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je pozval evropske države, naj nujno uvedejo ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, da bi tako zmanjšali zelo veliko breme, ki bi ga lahko covid-19 v tem prostoru predstavljal decembra in januarja. Poziva tudi k okrepitvi cepljenja proti covidu-19.

Brez takojšnjih ukrepov, kot sta vzdrževanje razdalje in nošenje mask, in večjega deleža cepljenih stoji Evropa pred težko zimo, kaže zadnja ocena tveganja ECDC. Direktorica ECDC Andrea Ammon je ob tem v izjavi priporočila poživitvene odmerke cepiva proti covidu-19 za vse starejše od 18 let, prednostno pa za vse starejše od 40 let.

Obenem države, zlasti tiste z nižjo ravnijo precepljenosti, poziva k nadaljnjim prizadevanjem za povečanje deleža cepljenih med prebivalci, saj da je delež necepljenih prevelik. "To pušča veliko praznino v cepljenju, ki je ni mogoče hitro premostiti, in daje virusu na razpolago veliko prostora za širjenje," je sporočila Ammonova.

Ravni precepljenosti se med državami močno razlikujejo – v Bolgariji je denimo v celoti cepljenih le 24,2 odstotka prebivalcev, na Portugalskem pa 86,7 odstotka.
Ravni precepljenosti se med državami močno razlikujejo – v Bolgariji je denimo v celoti cepljenih le 24,2 odstotka prebivalcev, na Portugalskem pa 86,7 odstotka.FOTO: Dreamstime

Na območju EU in Evropskega gospodarskega prostora, ki vključuje še Norveško, Lihtenštajn in Islandijo, je bilo doslej v celoti cepljenih manj kot 70 odstotkov prebivalcev, je spomnila.

Na oceno tveganja, ki jo je danes objavil ECDC, se je odzvala tudi predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, ki meni, da je sporočilo jasno. "Okrepiti moramo cepljenje, da bi nadzorovali pandemijo," je zapisala.

"Poživitveni odmerki bi morali biti dostopni za odrasle, prednostno za starejše od 40 in ranljive ljudi," je še zapisala ter pozvala tudi k ohranjanju razdalje in nošnji zaščitnih mask.

Koronavirus pasica nova