Korona

Komisar Breton: Zaenkrat ne bo izvoza AstraZenecinega cepiva

Amsterdam, 26. 03. 2021 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes sporočil, da Evropska unija ne bo dovolila nobenega izvoza cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZeneca proti covidu-19, dokler to podjetje ne bo izpolnilo svojih obvez do držav članic EU. Medtem je evropska agencija za zdravila (EMA) tudi uradno dvema obratoma, enemu na Nizozemskem, drugemu v Nemčiji, izdala dovoljenje za proizvodnjo cepiva proti covidu-19. Sporočila je tudi, da bo v ponedeljek sklicala skupino strokovnjakov, ki bo nadalje preučila primere krvnih strdkov pri ljudeh, ki so bili proti covidu-19 cepljeni s cepivom AstraZenece.

"Zagotovili bomo, da bo vse ostalo v Evropi, dokler podjetje ne izpolni svojih obvez," je na prek spleta predvajani novinarski konferenci v Španiji dejal Breton. Dodal je, da je instrument za uresničitev tega prav ta teden sprejeta zaostritev mehanizma za nadzor izvoza, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zagotovili bomo, da bo vse ostalo v Evropi, dokler podjetje ne izpolni svojih obvez," je dejal Breton.
"Zagotovili bomo, da bo vse ostalo v Evropi, dokler podjetje ne izpolni svojih obvez," je dejal Breton. FOTO: Dreamstime

Astrazeneca je EU za prvo četrtletje po Bretonovih besedah obljubila 120 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, sedaj pa naj bi EU dobila le 30 milijonov odmerkov. "Smo v pogovorih s podjetjem, da bi razumeli, kaj se je zgodilo," je dodal evropski komisar.

Breton je tudi dal jasno vedeti, da z drugimi proizvajalci cepiv ni nobenih težav, ter da sta Pfizer/BioNTech in Moderna celo presegli svoje obveze do EU. Evropska komisija je 1. februarja uvedla nadzor nad izvozom iz povezave in ga ta teden celo zaostrila z namenom, da bi dosegla pošteno obravnavo s strani proizvajalcev. Zaradi bojazni pred povračilnimi ukrepi naj bi se k temu zatekla samo v nujnih primerih, še navaja dpa.

Ema sklicuje strokovno skupino, ki bo dodatno preučila zaplete po cepljenju z AstraZeneco

Ad hoc skupina, v kateri bodo zdravstveni strokovnjaki in dva predstavnika javnosti, bo med drugim preučila vidike možnih osnovnih dejavnikov tveganja in bo "prispevala k oceni", ugotovitve pa bodo vključene v posodobljeno poročilo o cepivu AstraZeneca, ki ga bo Emin odbor za varnost objavil med 6. in 9. aprilom.

V skupini bodo sodelovali zunanji strokovnjaki za hematologijo (trombozo in hemostazo), kardiovaskularno medicino, nalezljive bolezni, virologijo, nevrologijo, imunologijo in epidemiologijo ter odboru predstavili svoje poglede na vidike, kot so možni osnovni dejavniki tveganja in vsi dodatni podatki, potrebni za boljše razumevanje "opaženih dogodkov in potencialnega tveganja", je sporočila Ema.

Emin odbor za varnost je prejšnji teden zaključil predhodni pregled primerov krvnih strdkov, vključno z zelo redkimi in nenavadnimi primeri krvnih strdkov, kot je majhno število trombocitov, pri ljudeh, cepljenih s cepivom AstraZenece. Regulator s sedežem v Amsterdamu je prejšnji teden na podlagi te ocene sporočil, da je cepivo "varno in učinkovito" ter ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za krvne strdke, koristi cepiva pa da so večje od tveganja neželenih učinkov. Vendar pa povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi ni mogoče povsem izključiti, je sporočila Ema, ki nadaljuje s preiskavami.

Številne evropske države, ki so pred tem začasno prekinile cepljenje s tem cepivom, med njimi tudi Slovenija, so priporočilom Ema sledile ter cepljenje s cepivom AstraZenece nadaljujejo.

EMA dala zeleno luč še dvema obratoma za proizvodnjo cepiva proti covidu-19

Obrat v nemškem Marburgu proizvaja cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha, podjetje Halix v nizozemskem Leidnu pa cepivo britansko-švedske AstraZenece. EMA je že minuli teden dovolila proizvodnjo cepiva proti covidu-19 ameriške Moderne v obratu podjetja Lonza v švicarskem Vispu. "Odobreno je novo proizvodno mesto za proizvodnjo aktivne snovi AstraZenecinega cepiva proti covidu-19," je v sporočilu za javnost objavila EMA. Ob tem so dodali, da se bo s Halixovim obratom v nizozemskem Leidnu število proizvodnih obratov z dovoljenjem za proizvodnjo aktivne snovi cepiva povečalo na štiri.

EMA je še sporočila, da bodo "pomembne" odobritve novih obratov "povečale proizvodne zmogljivosti in ponudbo cepiv proti covidu-19 v EU". V obeh obratih so doslej že izdelovali cepiva, a jih brez dovoljenja EME niso smeli dobavljati. Kakšne so trenutne zaloge v obeh obratih, po poročanju nemške tiskovne agencija dpa ni znano.

EMA dala zeleno luč še dvema obratoma za proizvodnjo cepiva proti covidu-19.
EMA dala zeleno luč še dvema obratoma za proizvodnjo cepiva proti covidu-19. FOTO: Dreamstime

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je že pozdravila odločitev EME. Ob tem je izrazila upanje, da bo sedaj vsaj deloma zapolnjena vrzel v dobavi cepiva AstraZenece. Za francosko tiskovno agencijo AFP je evropska komisarka dejala, da naj bi bili odmerki cepiva iz AstraZenecinega obrata dobavljeni v nekaj dneh po Emini odločitvi, ki je bila sprejeta po "pospešenem" postopku.

"Pričakujemo, da bodo cepiva, proizvedena v tem obratu, v naslednjih dneh dostavljena državam članicam EU v okviru pogodbenih zavez in AstraZenecinih zavez državljanom Evrope," je v Bruslju dejala Kiriakidesova. Dodala je, da so bile nekatere države članice EU zelo prizadete zaradi zmanjšanja dobav AstraZenecinega cepiva. "Če ne bi bilo premajhnih dobav AstraZenece, bi bila stopnja cepljenja v EU skoraj dvakrat večja," je še dejala.

Do 30. marca je podjetje po navedbah dpa EU obljubilo, da bo dobavilo 30 milijonov odmerkov, doslej jih je zgolj 17 milijonov. Nizozemski obrat za proizvodnjo AstraZenecinega cepiva se je znašel v središču spora med EU in Veliko Britanijo. Za britansko vlado pod vodstvom Borisa Johnsona je obrat del britanske dobavne verige cepiva proti covidu-19.

Halix cepivo v tem obratu proizvaja že več tednov, a je šele pred kratkim pri EMI vložil prošnjo za dovoljenje. Doslej je bila v EU uradno dovoljena proizvodnja cepiva Astrazence v obratu v Belgiji.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VAREN
26. 03. 2021 21.26
+2
EU raje povejte kolko vas bo stala tožba z VB?
soxx
26. 03. 2021 21.18
+2
Kako država skrbi za svoje državljane? Tako, da jim priskrbi cepivo, ki je najcenejše, ne pa tisto, ki je najboljše in najbolj varno.
Aljaz17
26. 03. 2021 21.06
+1
Kimbo
26. 03. 2021 20.37
+2
revolucijakorupcijafasizem
26. 03. 2021 19.23
+4
Žid Rothchild z poTnim listom velike britanije je kot kaže očka EU
Haloo
26. 03. 2021 18.44
+3
Dosti časa je bila Evropa tolerantna uničit podjetje
SumDumFuk
26. 03. 2021 17.54
+2
ohhhhhh...solziko sem stočil...
KroškaTikev
26. 03. 2021 16.39
+6
Zakaj EU favorizira to Britansko Astro? Na zalost je samo 75% ucinkovito.
H2SO4
26. 03. 2021 17.48
+0
Je 100% učinkovito pred težjimi zapleti in hospitalizacijo
canelo
26. 03. 2021 18.52
+2
Ker je poceni. Mogoče so pa tudi kakšna lobiranja zadaj?
MuškaKokoš
26. 03. 2021 19.29
+1