19°C
Podatki za dan: 14. 6. do 24.00
Oboleli
256,575
+112
+0%

Ema dodala nov stranski učinek AstraZenece: sindrom kapilarnega prepuščanja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
323
Evropska agencija za zdravila (Ema) je dodala nov stranski učinek po cepljenju s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Kot možen stranski učinek je varnostni odbor po podrobni preučitvi dodal sindrom kapilarnega prepuščanja in odsvetoval cepljenje za ljudi, ki imajo zgodovino težav s tovrstnim krvavenjem, piše na spletni strani Eme.

Ema je začela primere krvnega prepuščanja pregledovati v aprilu. Pri sindromu kapilarnega prepuščanja prihaja do uhajanja tekočine iz krvnih žil, kar povzroča otekanje tkiva in padec krvnega tlaka. Težave s cepivom AstraZenece se tako nadaljujejo, že prejšnji mesec je Ema odsvetovala drugi odmerek AstraZenece za ljudi, ki imajo težave s strjevanjem krvi.

Cepivi AstraZenece in Janssena
Cepivi AstraZenece in JanssenaFOTO: Dreamstime

Ema je prav tako preučevala primere miokarditisa po cepljenju s cepivom Comirnaty proizvajalca Pfizer, o katerih so poročali v Izraelu. Večina teh primerov je imela blage simptome, ki so izzveneli v nekaj dneh. Večinoma se je ta stranski učinek pojavil pri moških v starosti pod 30 let, ki so simptome razvili v nekaj dneh po cepljenju z drugim odmerkom. Sicer, kot poroča Ema, o miokarditisu poročajo po vseh vrstah cepiva. Kot so sklenili, je potrebna nadaljnja raziskava, da bi lahko potrdili, ali je ta pojav povezan s cepivi. 

Koronavirus pasica nova