Korona

EMA po vsej verjetnosti januarja še ne bo dovolila uporabe cepiva AstraZenece

Bruselj, 29. 12. 2020 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
4

Zaenkrat kaže, da Evropska agencija za zdravila (EMA) januarja še ne bo dala zelene luči cepivu, ki sta ga izdelala AstraZeneca in oxfordska univerza, je povedal namestnik izvršnega direktorja agencije. Tam ocenjujejo, da ni na voljo dovolj podatkov o cepivu, njegovi učinkovitosti in varnosti.

"Doslej je AstraZeneca priskrbela le podatke o kliničnem preizkušanju cepiva," je dejal Noel Wathion in pojasnil, da ti podatki ne zadostujejo za avtorizacijo izdelka na trgu. Wathion je dejal, da potrebujejo dodatne informacije o cepivu. Poleg tega AstraZeneca še ni vložila uradne vloge, kar je še en nujen pogoj za avtorizacijo cepiva.

V Združenem kraljestvu medtem uvedbo oxfordskega cepiva načrtujejo od 4. januarja. "V tem trenutku ne vemo, katere podatke je AstraZeneca predložila britanskim oblastem," je dejal Wathion.

AstraZeneca
AstraZeneca FOTO:

"Možno pa je, da bo britanska agencija izdala začasno dovoljenje," ki bi omogočilo distribucijo le nekaterih serij cepiva. "Mi tega ne počnemo, ker mora podjetje najprej dokazati, da bodo vsa cepiva kakovostna," je dodal.

21. decembra je EMA avtorizirala cepivo Pfizerja in BioNTecha, ki ga je Evropska komisija odobrila še isti dan. S cepljenjem na ravni EU so pričeli v nedeljo. Cepivo je bilo dostavljeno vsem 27 državam članicam. Kdo bo najprej prejel cepivo, se je odločila vsaka država članica posebej.

V EU je doslej s covidom-19 umrlo več kot 335.000 oseb, okuženih je več kot 14 milijonov ljudi, v skoraj vseh državah članicah pa trenutno veljajo strogi omejevalni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Cepivo je prišlo ravno v času, ko je novi sev koronavirusa potrjen že v več evropskih državah, pa tudi v Kanadi in na Japonskem.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tisovec
29. 12. 2020 14.49
-1
Ok, razumemo. EU daje prednost mRNK cepivom (Pfizer in Moderna) in nasprotuje vektorskim cepivom (Sputnik in AstraZeneca-Oxford).
jesenvoyo
30. 12. 2020 09.25
+1
Razumemo lahko na različne načine, gre lahko tudi za koruptivni pritisk, ki izloča konkurenco pri cepivih.
ivan z Doba
29. 12. 2020 14.32
+3
Kaj pa ruski Sputnik?!
ni_mi_vse_eno
29. 12. 2020 11.04
+7
Vojna evrope in velike britanije se nadaljuje od brexita dalje.