18°C
Podatki za dan: 3. 5. do 24.00
Oboleli
242,770
+894
+0.4%

EMA že obravnava prošnjo za odobritev Pfizerjevega cepiva za otroke

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /U.Z. /
KOMENTARJI
30
Evropska agencija za zdravila je začela obravnavati prošnjo podjetij Pfizer in BioNTech, da njuno cepivo proti covidu-19 odobri še za otroke, stare od 12 do 15 let. Kot so sporočili z EME, je rezultate analize podatkov mogoče pričakovati junija.

Podjetji Pfizer in BioNTech sta pri EMI v petek vložili prošnjo, da dovoljenje za pogojno uporabo njunega cepiva razširi na mladostnike, stare od 12 do 15 let. 

PREBERI ŠE
Pfizer in BioNTech zaprosila za odobritev svojega cepiva za otroke v EU

Zdaj pa je agencija sporočila, da je njen odbor za varnost zdravil (CHMP) začel pospešeno obravnavo podatkov, ki sta ju posredovali podjetji. Med temi so tudi rezultati velike klinične študije, ki vključuje še mladostnike od 12. leta starosti in še poteka.

Na podlagi analize podatkov bo odbor odločil, ali se lahko dovoljenje razširi. Mnenje bodo posredovali Evropski komisiji, ki bo sprejela končno pravno zavezujočo odločitev, veljavno v vseh članicah EU. Rezultate analize je mogoče pričakovati junija, razen če bodo potrebovali dodatne podatke, je EMA zapisala v sporočilu za javnost.

EMA je začela obravnavo prošnje za odobritev Pfizerjevega cepiva za otroke.
EMA je začela obravnavo prošnje za odobritev Pfizerjevega cepiva za otroke.FOTO: Dreamstime

BioNTech in Pfizer sta aprila za izredno odobritev cepiva za stare od 12 do 15 let zaprosila tudi že v ZDA.

Tako v ZDA kot v EU je cepivo Pfizerja in BioNTecha odobreno za uporabo pri osebah, starejših od 16 let. To cepivo je bilo tudi prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga konec lanskega leta odobrili na Zahodu, tudi v Uniji.

Podjetji sta sicer konec marca sporočili, da je tretja faza kliničnih preizkusov pokazala, da je cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili, pri otrocih, starih od 12 do 15 let, 100-odstotno učinkovito in varno.

Koronavirus pasica nova