Korona

Energetska revščina zaradi epidemije koronavirusa vse večja

Ljubljana, 16. 02. 2021 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zadnji podatki Sursa kažejo, da je bila raba električne energije v gospodinjstvih v prvi polovici lanskega leta večja kot leto prej, kar je neposredna posledica epidemije. Hkrati pa se je število materialno ogroženih gospodinjstev v letu 2020 povečalo za 8000.

Društvo Focus je ob podpori devetih organizacij vladi poslalo poziv, da s protikoronskimi ukrepi zajezi povečanje energetske revščine zaradi epidemije covida-19. "Vlado RS pozivamo, da v t. i. PKP zakonu prepove odklop od električne energije in plina v času trajanja epidemije, socialno ogroženim dodeli nujna finančna sredstva za plačilo povečanih stroškov za energijo v času epidemije v višini najmanj 100 evrov ter dobaviteljem energije poplača dolgove gospodinjstev, ki so nastali v času epidemije covid-19, če je do dolga prišlo zaradi brezposelnosti odjemalca ali občutnega znižanja njegovih prihodkov v času epidemije covid-19," so zapisali.

Mraz v stanovanju
Mraz v stanovanju FOTO: Shutterstock

Kot pojasnjujejo, se je v času epidemije povečala raba energije zaradi 'ujetosti doma'. Ob hkratni izgubi vseh ali dela prihodkov pa se je za številne v Sloveniji povečalo tveganje energetske revščine. Ta je, po definiciji statističnega urada, stanje, v katerem si gospodinjstvo ni zmožno zagotoviti primerno toplega stanovanja in drugih energetskih storitev, kot je ogrevanje sanitarne vode, razsvetljava ipd. po sprejemljivi ceni.

Tomislav Tkalec iz Focusa pojasnjuje, da zadnji podatki Sursa kažejo, da je bila raba električne energije v gospodinjstvih v prvi polovici lanskega leta večja kot leto prej, kar je neposredna posledica epidemije. "Obenem podatki Sursa kažejo, da se je število materialno ogroženih gospodinjstev v letu 2020 povečalo za 8000. Nujno je, da stiske ljudi, ki so nastale zaradi večje rabe energije, poskusimo ublažiti in zato smo pripravili poziv vladi za ukrepanje," dodaja.

Po mnenju društva Focus bi s sprejetjem ukrepov vsaj delno naslovili probleme, kako plačati dodatne stroške za energijo, s katerimi se zaradi ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, že skoraj eno leto sooča vse več gospodinjstev.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fery Zaka
16. 02. 2021 14.42
+1
Napredujemo, ni kaj? Če hočeš javni sektor obmetavati z denarjem, ga moreš nekje drugje vzeti. Zdaj se mogoče še ne pozna, vendar ljudje že izgubljajo službe in imajo manjše prihodek. V prihodnje bo treba pa še zapitek javnega sektorja plačati. Nič dobrega se nam ne obeta.
Geres
16. 02. 2021 13.42
+5
Velik bolje kot bonbončki, ki so se talali po domače (primer gozdarji, vojska) bi bilo vsakemu gospodinjstvu brez izjeme nakazati 1.000 eur. Nekateri se pač ogrevajo z elektriko, drugi z drvmi, oljem, plinom... Bi pač vsakemu gospodinjstvu nakazali enoten znesek in bi ga nekateri porabili za ogrevanje, drugi za kaj drugega. Tako so pa eni dobili nore dodatke, brez da bi bili posebej izpostavljeni, drugi pa prst v ta zadnjo.
JApajaDAja
16. 02. 2021 13.01
+9
razni nvo paraziti blokirajo vse, kar lahko proizvaja elektriko....vlada, izklopite jim jo!