Korona

Most s Kitajsko vzpostavljen. Počivalšek: Lahko smo mirni do 1. maja

Ljubljana, 10. 04. 2020 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.K., S.L., Ti.Š., M.V., STA
Komentarji
182

Na Brnik je prispela največja pošiljka zaščitne opreme doslej: več kot milijon mask, rokavic in zaščitnih oblek - dobavitelj pa Joc Pečečnik. Več kot pet milijonov bo država plačala samo pot. Pa bi lahko bila cena nižja? "Če ne bi imel takšnih prijateljev na Kitajskem, te robe ne bi dobil. Ker smo jo dobesedno ukradli iz proizvodnje in jo poslal v Slovenijo," pravi poslovnež. Medtem pa očitki glede sorodstvenih vezi pri nabavah zaščitne opreme letijo tudi na račun ministra. Na brniškem letališču je medtem prispelo novo letalo z zaščitno opremo s sedem ton zaščitne opreme.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Iz Kitajske prispelo letalo z zaščitno opremo
    03:10
    Iz 24UR: Iz Kitajske prispelo letalo z zaščitno opremo
  • Iz 24UR: Prva večja pošiljka Joca Pečečnika
    01:39
    Iz 24UR: Prva večja pošiljka Joca Pečečnika
  • Iz 24UR: Največja pošiljka zaščitne opreme
    02:50
    Iz 24UR: Največja pošiljka zaščitne opreme

 


Slovenci na Kitajskem za Slovenijo.
Slovenci na Kitajskem za Slovenijo. FOTO: Miro Majcen

V poznih večernih urah je na brniško letališče prispelo še drugo letalo danes z zaščitno opremo iz Kitajske. Airbus 320 je prispel s sedem ton zaščitne opreme iz logističnega centra v mestu Quingdau. 

 

Pošiljka zaščitne opreme s Kitajske je pozno zvečer prispela na Brnik.
Pošiljka zaščitne opreme s Kitajske je pozno zvečer prispela na Brnik. FOTO: Miro Majcen

Gre za prvo dostavo preko zračnega mosta, ki sta ga Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Zavod RS za blagovne rezerve vzpostavila za namen čimprejšnje dobave zaščitne opreme iz Kitajske v Slovenijo. Na letalu je skoraj 600.000 troslojnih mask in 240.000 FFP 2 mask. Kot je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, nam to omogoča, da bomo v miru lahko preživeli do skoraj prvomajskih praznikov. 

 

"Zavedam se, da je zelo težko nabaviti zaščitno opremo, še vedno jo je težko tudi transportirati," je glede izjave Pečečnika, da so jo morali dobesedno ukrasti, dejal Počivalšek.

 

Minister Zdravko Počivalšek.
Minister Zdravko Počivalšek. FOTO: Miro Majcen

Prvih 20 ton opreme v Slovenijo prispelo že zjutraj

Na brniškem letališču je namreč zjutraj pristala obsežna pošiljka zaščitne opreme iz Kitajske, ki jo je naročil Zavod RS za blagovne rezerve, dobavilo pa podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure. Gre za skupaj več kot 20 ton zaščitne opreme, je na Twitterju sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Na brniškem letališču je danes zjutraj pristalo prvo letalo, ki je po naročilu Joca Pečečnika pripeljalo več kosov nujne medicinske opreme. Šlo naj bi za največjo pošiljko opreme doslej. S Kitajske je tako prišlo 1.095.000 FFP2 medicinskih mask s filtrom, 15.630 zaščitnih uniform za zdravnike in 1.664.000 zaščitnih rokavic, so sporočili iz Pečečnikovega podjetja Elektronček.

"To smo izpeljali preko mojih dolgoletnih prijateljev, skupaj delamo v igralništvu. To so zelo vplivni Kitajci, ki so milijarderji in ki imajo dobre politične veze, na način, da smo enostavno ukradli določeno kvoto opreme in smo jo poslali v Slovenijo, ker je drugače ne bi bilo mogoče dobiti," je  dejal Pečečnik. Kot je še dodal, je bila ta oprema sicer namenjena v druge države.

Tudi predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju delil fotografije prispele pošiljke zaščitne opreme. "Prazniki bodo bolj mirni," je zapisal.

Država pa bo samo za pot plačala več kot pet milijonov. Pa bi lahko bila cena nižja? 

Kot je v oddaji 24UR poročala novinarka Nika Kunaver, na to opozarjajo tisti, ki se ukvarjajo z aviacijo. Sploh, ker je danes na Brniku pristalo precej manjše letalo, kot ga bo državi zaračunal Pečečnik. Ta sicer odgovarja, da so se cene za tovorni letalski transport dvignile tudi za trikrat. Iz njegovega predračuna je razvidno, da bo država za pakiranje, nalaganje, zavarovanje, pa takse in cestnine plačala 5,5 milijona evrov - za boeing 747 (v konfiguraciji za prevažanje tovora), ki lahko naenkrat pelje do 100 ton. Na Brniku pa je zjutraj pristal Airbus A330 v potniški konfiguraciji, ki zaradi kabine s sedeži ne more naložiti toliko tovora. V njem je bilo tako precej manj, 20 ton opreme, če pa bi bil A330 v tovorni konfiguraciji, pa bi lahko prevažal do 70 ton. 

In primerjava:  dve ponudbi, obe sta iz tega tedna. Za najem boeinga 747 med Kitajsko in Škotsko bi odšteli milijon dolarjev oziroma 920.000 evrov. Za najem manjšega potniškega airbusa, takšnega, ki smo ga zjutraj videli na Brniku - pa 340.000 evrov. Krepko manj torej. Naš vir zato opozarja, da bi za šest takšnih letov, če stroške natovarjanja in razkladanja zaokrožimo krepko navzgor (na skupno pol milijona evrov) na koncu plačali dobra 2,5 milijona evrov. Torej več pol manj, kot bo po predračunu država plačala Pečečniku.

Tudi na račun Počivalška očitki glede sorodstvenih vezi pri nabavah zaščitne opreme

Eno od pogodb za nakup zaščitnih mask v višini 52.000 evrov pa je po navedbah Televizije Slovenija (TVS) sklenilo podjetje sorodnikov gospodarskega ministra Počivalška. "Žena mojega bratranca ima tekstilno podjetje," je za TVS dejal minister. Po njegovih besedah je podjetje eno od mnogih dobaviteljev v domači proizvodnji in dela transparentno.

Glede domnevnega nepotizma pri sklenitvi pogodb za nabavo zaščitne opreme se je v minulih dneh sicer pojavilo tudi ime obrambnega ministra Mateja Tonina. Zavod za blagovne rezerve je namreč sklenil pogodbo v višini 30 milijonov evrov s podjetjem Acron, v katerem je zaposlena tudi mati obrambnega ministra.

Gospodarsko ministrstvo je nato sporočilo, da zavod ne bo prekinil pogodbe, saj da je podjetje eden najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme in zagotavlja predčasno dostavo. Morebitne sume kršitve zakona o integriteti pa na podlagi Toninove pobude preverja Komisija za preprečevanje korupcije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
16. 04. 2020 21.06
ZAŠČITNE MASKE Ej ljudje na Kitajskem se MASKE ZAŠČITNE plačuje po ceni petintrideset centov ali tudi manj in SE ZNA- kakšna cena je teh uvoženih mask so v naši Sloveniji - ... zato bi bilo zanimivo vedeti KDO služi v NEBO vpijajoče visoke "prodajne" denarce na teh zaščitnih maskah ali bodo ponovno latence in ZAKAJ tako ?!
mosqito
12. 04. 2020 10.28
-6
VSEM,KI VERUJEJO V ENEGA BOGA...JEZUSA KRISTUSA, ŽELIM BLAGOSLJOVLJENE VELIKONOČNE PRAZNIKE. TUDI VSEM,KI NAS NESTRPNO PRENAŠAJO...TUDI NJIM,KI NON STOP PLJUVAJO PO VLADI JANEZA JANŠE...PRAV TAKO.
Streznitev
12. 04. 2020 10.58
+3
mosqito
12. 04. 2020 11.00
-1
iga_biba
12. 04. 2020 11.32
-3
ne v enega v tega se reče, sploh veš koliko bogov je?
mosqito
12. 04. 2020 10.20
-1
HVALA VLADA...HVALA PEČEČNIK..... HVALA VSEM MINISTROM.... HVALA JANŠI BLAGOSLOVLJENE VELIKONOČNE PRAZNIKE VSEM VAM IN VSEM ZDRAVSTVENIM DELAVCEM,KI SE NOČ IN DAN BORIJO Z KORONO. 🙏🙏🙏☝️🎚️🎚️🎚️🇸🇮🇸🇮🇸🇮
Nimasmisla
12. 04. 2020 08.45
+7
in kdaj bojo maske za nas navadne ljudi
Bojan-F
12. 04. 2020 08.31
-9
Saj ni res ... minister gospodarstva Pocivavsek Zdravko (SMC) in ravnatelj drzavnih rezerv Zakrajsek Anton (SDS) sta potrebovala 45 dni, da sta uspostavila oskrbovalno linijo ... take imamo!
Streznitev
12. 04. 2020 11.25
+0
Najprej blagoslovljene velikonočne praznike. Res je je, da ni res. Od praznega skladišča in tistega nesrečno-srečnega petka 13.03.2020, ter odhoda Šarca v zakulisje še ni mesec dni. Matematika in novejša zgodovina za šest popravcev. Še kokoši ti kokodakajo: kokokokokodak.. ma kakšen bebebe..dakdakdak se pridružijo ovce in goske. Ne vem pa, kako ti gre samoupravljanje s temelji marksizma-upam, da bolje.
iga_biba
11. 04. 2020 21.02
+9
So se slikali na Brniku, nič več Jožeta Pučnika?
Belibog
11. 04. 2020 19.59
+24
Novinarji pa takšni, za Boing 747 moraš imeti tudi robe toliko, to so pa iz tekočega traka vzeli in vsaj nekaj nujno potrebnega je prišlo, novinarji naj bodo raje zagnani in preiščejo koliko pre plačujemo stente in ostalo robo
kaktusar1
11. 04. 2020 19.44
-7
tale model se pa res rad slika s to opremo..očitno je to največji domet gospodarskega ministra v sloveniji....a res nima drugega dela...tomc je kao dal 30 svoje plače v....ne vem en sklad in sedaj so jo polne strani samohvale fb, twiterja...jansha se takoj, ko se pojavi takoj sam sebe pohvali.....ampak res,. kam smo prišli s temi modeli in kako nam hočejo vsilit njihovo mišljenje...
kaktusar1
11. 04. 2020 19.45
-1
Bowers
11. 04. 2020 19.59
+9
Streznitev
12. 04. 2020 11.45
-2
Take maske, kot jih rabi kaktusar1, da bodo tesnile na bodicah, delajo samo po naročilu v proizvodnji Kordiš s.p. na Mesecu. Je pa še en problem, da je operater Luka zaseden že cel mesec z proizvodnjo mask za kobi-jj. Epidemija pa še ni dosegla niti vrha.
komel123
11. 04. 2020 18.02
-5
Tole s tem potniškim a320 je bolj lesen most :))
Absolutist 1
11. 04. 2020 16.22
+30
Tovarišica Nika razmišlja napačno.Po njeni teoriji bi morali najeti tovorno letalo,to je imelo sedeže in zato manjšo tonažo prevoza.Nikica moja ali ostati brez medicinske opreme,z dobavo čez mesec ali dva,čakati na tovorno letalo da prepelje 70 ton,a ni bilo boljše da je še tudi z drugim manjšim letalom dobiti opremo že črz dva dni.In to se je tudi zgodilo 70 ton opreme je že v Sloveniji na razpolago za potrebe zdravstav in reševanje človeških življenj.Prevozna cena 5.5 mio evrov je cena za oba poleta.Dva računa za obaprevoza,vendar prikazana na enem računu,ker je bilprevoznik tovora isti.Delite 5.5. z 2 in dobite ceno cca 2,22 mio evrov na enega.Nikica vse je dostavljeno točno po plačanem računu gospoda Joca PEČEČNIKA. 30 MILJONOV VREDNA POŠILJKA JE BILA NJEGOVO DARILO MOJIMI DOMOVINI SLOVENIJI.Vi kot Slovenka boste palačala samo dva prevoza in seveda že z vračunanim višjim DDV-jem po zaslugi tovarišice Bratuškoev 2014,ki je dvignila davek za 20 %,iz 22% na 24 %.
komel123
11. 04. 2020 19.20
-10
Tale matematika se še vedno ne izide in je predrago, cena 5,5 mionaj bi bila za 6 prevozov. Sicer pa so trditve, da cargo letal ni izvite iz trte. Cargo prevoz enako upada, le da nekoliko počasneje od potniškega. G. Joc je imel najbrž slabe svetovalce že ko se je zanimal za nakup Adrije, sedaj nabrž iste, čeprav cena, če je za 5 do 6 prevoz niti ni pretirana. To kar dela vlada s tem a320 pa je norčevanje iz državnega denarja. Trhel, drag, lesen most s Kitajsko.
mosqito
12. 04. 2020 10.22
-3
Tega enmu Levemu blond zdraharju,ne moreš dopovedat.
nick73
11. 04. 2020 14.34
+50
Čestitke g. Pečečniku za učinkovito izpeljan posel v težkih razmerah. Druga dva gospoda, ki se tako rada hodita slikat, pa naprošam, da mu do konca tedna zrihtata pravnomočno gradbeno dovoljenje za Bežigrajsko sramoto.
iga_biba
11. 04. 2020 14.33
+0
Uff, uff. kakšen fototermin. Kdaj se bo kdo slikal zraven Madžarskih mask? O madžarskih milijonih tako ali tako nič, Tonin pa na FB še enkrat zatrjuje da nimata z mamico nič . Samo onim trem je rekel, mamici pa so drugi dali 30 mio naročila :)
zavetnik
11. 04. 2020 14.15
-7
Bravo vlada zdaj se vsi okužimo z komunistično ideologijo, ker na Kitajskem vlada komunistični sistem?
iga_biba
11. 04. 2020 14.33
-3
55bojan
11. 04. 2020 18.47
+6
bonkintos
11. 04. 2020 14.11
-7
Bravo vlada...Zavezali ste goflje vsem ,ki so nabijali ,da vam ne uspe. BRAVO ŠE ENKRAT.
resslovenka
11. 04. 2020 14.56
+16
To je Pečečnikov doprinos Sloveniji. Sam sebe je zastavil, da je posel uspel. Vladarji se samo slikarijo za javnost. Pa hvalo mu pojejo. Bo Pocivalskova in Toninova žlahta vse zrihtala. Pa naj mi kdo reče, da zgolj po naključju. "Samo bedaki in konji" 😎
jankomat
11. 04. 2020 13.36
+8
dva aviona ,pa pravjo da dovolj do prvega maja !! saj pravim ,vlada je preveč vsepoprek naročala. joco pripeljal,pripelje še gorenej,šivajo vse šivilej in ne rabimo več mask na milijone,po vseh teh pogodbah.
mentorhercul
11. 04. 2020 13.33
+8
Ko bomo spregledali, bomo ugotovili, da nas imajo pod kontrolo kitajci! Hvala!
Krainerland
11. 04. 2020 12.48
+10
Vlada konkretno dela. Počivalšek nas je rešil ko je svojo propadlo stranko obrnil in stem dal možnost desni vladi, za kar mu bomo večno hvaležni. Zanimivo bi bilo slišat od njega kakšna razlika je delo v desno in kakšna v levi vladi. V konceptu že.
Frane Šajn
11. 04. 2020 12.23
-27
Zdaj pa bo kapalo v mošnjičke kajnede Počivalnik pa Joco presečnik! Prej pa ne da bi vlada sama nabavila. Sneg pada za to, da zakrije sledi ampak Počivalšek ne pozabi da v snegu hočeš nočeš ostanejo sledi! Kaj naj rečem, adijo demokracija sedaj so na vrsti BUTLJI!
Frane Šajn
11. 04. 2020 12.22
-18
Zdaj pa bo kapalo v mošnjičke kajnede Počivalnik pa Joco presečnik! Prej pa ne da bi vlada sama nabavila. Sneg pada za to, da zakrije sledi ampak Počivalšek ne pozabi da v snegu hočeš nočeš ostanejo sledi!
ABCPRAVILNO
11. 04. 2020 11.36
+8
eni so že dolgo časa mirni, obubožani in oropani pa že dolgo časa nismo mirni.