Korona

Epidemija razgalila dolgoletno zanemarjanje področja starejših

Ljubljana, 22. 05. 2020 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Domovi za starejše so v času epidemije covida-19 postali žarišče okužb, kar ne velja le za Slovenijo, pač pa tudi v drugih delih Evrope, je ena od ugotovitev spletnega pogovora pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji z naslovom Dostojna starost v EU. Prav epidemija je dolgoletno zanemarjanje področja starejših najbolj boleče razgalila.

Smrtne žrtve zaradi covida-19 med stanovalci domov za starejše v evropskih državah predstavljajo od 30 do 60 odstotkov vseh umrlih, v Sloveniji pa je ta delež še višji in znaša skoraj 80 odstotkov, kar kaže, da je epidemija starejšo populacijo prizadela huje kot ostale.

Kot ugotavljajo v pisarni Evropske komisije, do tega ne prihaja le zato, ker je pri starejših večja verjetnost za težji potek bolezni, pač pa tudi zato, ker so bili mnogi med izolacijo odrezani od svojih bližnjih, so težje prihajali do informacij, številni pa so poudarjali, da so jim kršene pravice do zdravstvene oskrbe.

Dom za starejše občane
Dom za starejše občane FOTO: Damjan Žibert

Da se v oskrbo starejših v Sloveniji vlaga premalo in da je aktualna epidemija večletno zanemarjanje tega področja le najbolj boleče razgalila, je poudarila tudi predsednica združenja Srebrna nit Biserka Marolt Meden.

Evropska komisija je sicer prav ta teden opozorila, da ima Slovenija omejene zmožnosti za soočenje z novim koronavirusom v domovih za starejše, ker še vedno nima zakona o dolgotrajni oskrbi, zato jo je pozvala, da okrepi svoja prizadevanja na tem področju.

Marolt Medenova je ob tem pozvala, da je nujno takoj spremeniti kadrovske normative v oskrbi in zdravstveni negi, po katerih bo na voljo več kadrov, ki bodo ustrezno poskrbeli za starejše. To po njenem mnenju velja tako v času epidemije kot tudi sicer, saj bomo šele takrat lahko govorili o kakovostnem življenju starejših. 

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes ob obisku doma starejših občanov Nova Gorica ocenil, da je epidemija še dodatno pokazala na krhkost in sistemsko neurejenost dolgotrajne oskrbe v Sloveniji, ki ga že leta obremenjujejo pomankanje kadrovskih in finančnih virov, dolge čakalne vrste (v primeru Nove Gorice je ta tri leta) in pomanjkanje ustreznih možnosti za dostojno oskrbo v domačem okolju. Dotaknil se je bolnišničnega zdravljenja, za katerega meni, da mora biti vedno na voljo vsem. "V domu za starejše so stanovalci doma, kot če bi živeli v lastni hiši ali stanovanju. Domovi niso negovalne bolnišnice, so nastanitvene institucije. Vsakdo ima pravico do zdravljenja v bolnišnici, ne glede na to kje zboli. Če oboleli s COVID-19 z domov za starejše niso imeli te možnosti, je to neetično in diskriminatorno. Na marsikaterem področju si država za spopadanje z virusom zasluži odliko, a tu smo padli na izpitu. Naslednjega ne smemo," še poudarja Svetina. "Starost ni bolezen, temveč je stanje, imejmo to v uvidu, ko bomo snovali prihodnje ukrepe," še poudarja varuh, ki je opozoril tudi na pomen deinstitucionalizacije in skrbi v skupnosti.

Z ukrepi preprečili še več smrti

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je potrdil, da v Sloveniji zadnja desetletja niso namenjali dovolj pozornosti skrbi za starejše. Prvi osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi je bil namreč spisan že leta 2010, a zakon do danes še ni bil sprejet, prav tako že leta niso zgradili nobenega novega javnega doma za starejše. Upa, da jim bo v mandatu te vlade le uspelo naredili nekaj za to, da teh očitkov ne bi bilo več.

V zvezi z razmerami v času epidemije je dejal, da imajo starejši tudi več zdravstvenih težav in je zato stroka dolžna poskrbeti za njihovo varnost in zdravje. Kot je dejal, je v času epidemije ključno odgovornost prevzelo zdravstvo, zato so sledili njihovim navodilom.

"Zavedamo se, da je to bilo boleče, zato smo takoj, ko je bilo mogoče, poslali novo navodilo, v katerem smo priporočali, da se domovi spet odprejo, da se lahko novi stanovalci spet naseljujejo ter da se stanovalcem omogoči obiske in sprehode pred domovi," je dejal Uršič.

Po njegovem mnenju so z ukrepi preprečili še več smrti, se pa zaveda, da je ob tem prihajalo tudi do hudih socialnih in osebnih stisk tako zaposlenih, kot tudi stanovalcev in njihovih sorodnikov. Pred morebitnim novim valom so se zato marsikaj naučili, predvsem pa bo treba v prihodnje kaj vprašati tudi starejše ter ob zdravstveni tudi socialno stroko, saj ne more ena prevladati nad drugo.

Predsednica skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Valerija Lekič Poljšak, ki sicer vodi dom v Črnomlju in je v minulih tednih večkrat javno opozarjala na kršitve pravic stanovalcev, je dejala, da so v domovih ves čas opozarjali, da zaradi tehničnih in kadrovskih težav ne morejo zagotoviti popolne oskrbe, zato so zahtevali dosledno osamitev vseh okuženih na ustrezen način.

"Praksa je pokazala, da je bilo v domovih za vse zelo težko zaradi strahu, kaj če do okužbe pride. Tam, kjer so prve primere pravočasno izolirali in jih premestili v ustrezne zdravstvene domove, so težave hitro rešili. Tri take primere smo beležili, medtem ko je v treh domovih prišlo do množičnih okužb," je dejala Lekič Poljšakova.

Kot je še dodala, so veseli rahljanja ukrepov, med katere sodijo tudi novi sprejemi stanovalcev od 25. maja. Vendar je za zdaj za izvedbo vseh zdravstvenih navodil še nekaj tehničnih težav, o katerih bodo govorili v ponedeljek. Sama sicer meni, da bo težko katerikoli dom takrat že sprejel kakšnega novega stanovalca. Po novih smernicah bo gotovo na voljo manj postelj, okoli 500 do 600 v javni mreži domov, je povedala.

Po besedah evropskega poslanca Milana Brgleza je evropska administracija relativno toga, kar se tiče problematike starejših, saj amandmaji odbora za socialne zadeve v evropskem parlamentu, kjer je tudi sam član, nikakor ne pridejo skozi proceduro. Zavrne jih že politična skupina, pozneje pa tudi ves parlament.

"Te tematike niso priljubljene in se je z njimi skoraj nemogoče prebiti naprej, razen z res močnim pritiskom. Evropska komisija se pogovarja o teh temah, a kaj več od tega je zelo težko doseči," je dejal Brglez.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piamlakar
05. 06. 2020 15.58
MORILCI!!!! ČE NI BILO KRŠITEV, NAJ SE NAPIŠEJO IMENA IN PRIIMKI ZDRAVNIKOV, KI SO OBRAZCE IZPOLNJEVALI IN ODLOČALI O ŽIVLJENJU IN SMRTI TEH LJUDI!!!!!
kratkovidni
22. 05. 2020 16.43
+0
palčica pomagalčica,kje si bila
BETONSKI
22. 05. 2020 16.39
+5
ŠE ENO PODROČJE NA KATEREM LDS V NJEGOVI 15 LETNI VLADAVINI SAMOSTOJNE SLOVENIJE NI STORIL NIČESAR. PA SAJ NI RABIL DA KAJ STORI SO MU OVCE VSEENO NASEDLE IN GA VOLILE ONI PA VESELO KRADLI.
Walter Pravicek
22. 05. 2020 16.36
+6
Tako to gre,ko se z BOLEZNIJO RAZKRIJE,KAJ SE V NEKATERIH DOMOVIH DOGAJA-A NE V DOMU DANICE VOGRINEC V MARIBORU.VODSTVO KOREKTNO,HRANA DOBRA,POČUTJE KOT SE"ŠIKA".DRUGJE PONEKOD:POKOJNINA ADIJO,PA ŠE OBČINA NEKAJ DODA,KER JE LASTNIK TAKO UREDIL,DA JE PO STANOVANJE SMRTI OD OBČINE,PA SRAMOTNO OBNAŠANJE NEKATERIH STREŽNIC,STREŽNIKOV V DOMOVIH,DA O HIGIJENI NE GOVORIMO.IMAMO V SLOVENIJI ORGAN,KI BI NENAPOVEDANO OBISKAL TAK DOM?ALI,KO SVOJCI ZAHTEVAJO TAK KORAK?POMNITE MLAJŠI:PO NAŠI POTI STOPATE,VI BOSTE TUDI STARI.KER VESTE MALO,NE DELATE DOBRO, SE VAM NE BO GODILO NA STARA LETA LEPO.
reket
22. 05. 2020 16.31
+3
kvasajezmankalo...to naj bi bilo bolj humano...meni to res ni jasno.
Mojca1313
22. 05. 2020 16.25
+8
Najmanj 86 okuženih starostnikov je umrlo kar v domu upokojencev, brez bolnišničnega zdravljenja.
User1832247
22. 05. 2020 16.38
+9
v španiji so jih zaposleni enostavno zapustili - prva je ukrepala vojska ki je prevzela nadzor nad domovi in stanovalcem pomagala - pri nas pa je kaj takega nepojmljivo da bi se zgodilo.nato pa je zadevo prevzela policija in tožilci!pri nas pa jih je nekdo tudi namenopa prepustil usodi in odgovorni so si jih podajali kot vroč krompir namesto da bi nekdo ukrepal!!halo
oktalz999
22. 05. 2020 16.12
+15
Srednje, višje med. sestre, fizioterapevti delajo bore malo po teh domovih, dočim negovalke, strežnice ne zmorejo vsega, ker so preobremenjene, saj na eno "pride" več kot 12 stanovalcev. Temu primerno so tudi slabo preskrbljeni starostniki. Tisti, ki še lahko malo poskrbijo za sebe še gre, drugače pa....
Lumpx
22. 05. 2020 15.55
+16
Mimogrede kje je tistih 64 milijonov EUR, ki so jih leve vlade zapravile za "svetovanje" o tem kako skrbeti za starejse Slovence? Mogoce pa bi lahko slavni novinarji 24 ur odgovorili vsaj na to vprasanje.
reket
22. 05. 2020 15.34
+3
Millady...za posebne pametnjakovice kot si ti mogoce, in to veliko prej.
giiinem
22. 05. 2020 15.15
-37
Starejsi so ze breme nase drzave.Jaz bi jih strpala nekam na kup in jim samo kaso dala za jesti.Ce si cez 70 nimas vec biti tu.
Lumpx
22. 05. 2020 15.27
+6
... in bi seveda uvozila se kupe "social turistov", ki v veliki vecini nikoli ne bodo delali nicesar koristnega ter bodo navlekli se svoje druzine (po 10...20 ljudi) ki bodo vsi lepo ziveli na tuj (NAŠ) racun. Tipicno pokvarjeno levicarko razmisljanje.
Zmaga Ukrajini ...
22. 05. 2020 15.33
+15
Kakšno breme si šele ti s svojim gnilim razmišljanjem. Upam, da bo karma poskrbela in se bo obrnilo tako, da se boš spomnila svojih besed, ko boš ti stara 70+. Da te ni sram... Ogabno.
Zmaga Ukrajini ...
22. 05. 2020 15.41
+8
Gniloza od babe @Milady, ki se skriva za mojim uporabniškum imenom in avatarjem.
Malinha
22. 05. 2020 15.51
+0
Spoštovana. Ni Millady, niti Missasolemnis, kakor se je včeraj vtihotapil, ampak nek Kissinger. Pač, trol.
Walter Pravicek
22. 05. 2020 16.38
+3
PUJSA-TEBE ČAKA:PRAZEN BOKAL,STRGAN ROKAV IN UNIČENI ŽIVCI,KO BOŠ BERAČILAY-SIGURNO NISIN SLOVENSKE KRVI!!!
nadali
22. 05. 2020 17.00
+5
Ne motem verjeti, da napišete tak komentar... Koliko ste stari ali mislite da vi nikoli ne boste stari, kako nizkotno od vas
oktalz999
22. 05. 2020 15.07
+22
Seveda so kadrovsko podhranjeni s strežnicami in negovalkami, da si lahko konec leta , tisti ki so pri koritu delijo dobiček.
Lumpx
22. 05. 2020 14.32
+23
Ha ha. Mimogrede kje je tistih 64 milijonov EUR, ki so jih leve vlade zapravile za "svetovanje" o tem kako skrbeti za starejse Slovence.
letmeseeit
22. 05. 2020 15.04
+11
SD bo potrebno vprašat ? Ampak to je nepomembna tema za naše leve in leve medije.
JApajaDAja
22. 05. 2020 15.32
+12