Korona

365 novookuženih, Logarjeva: To je samo lokalna zelena faza

Ljubljana, 27. 05. 2021 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Ti.Š., STA, K.K.
Komentarji
461

Pristojni so v sredo opravili 4012 PCR-testov, na okužbo z novim koronavirusom je bilo pozitivnih 365. Delež pozitivnih je tako znašal 9,1 odstotka. V državi imamo trenutno 4800 aktivnih primerov okužbe. Trije covidni bolniki so umrli. "To da smo v zeleni fazi, je samo lokalna zelena faza," pa je na novinarski konferenci o aktualnem epidemiološkem stanju dejala Mateja Logar. "Skupaj bomo morali še nekaj časa zdržati z ukrepi, ki so v veljavi in ki delujejo," je dodala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V zeleni fazi, a brez sproščanj
    03:01
    Iz 24UR: V zeleni fazi, a brez sproščanj
  • Iz SVETA: Veljavni ukrepi za rumeno fazo
    01:28
    Iz SVETA: Veljavni ukrepi za rumeno fazo
V sredo so potrdili 365 okužb z novim koronavirusom, umrli so trije covidni bolniki.
V sredo so potrdili 365 okužb z novim koronavirusom, umrli so trije covidni bolniki. FOTO: Dreamstime

Včeraj smo v Sloveniji na okužbo s SARS-CoV-2 s PCR-testi testirali 4012 oseb, okužbo smo potrdili pri 365. Delež pozitivnih je tako znašal 9,1 odstotka, kar je približno toliko kot dan prej. Opravljenih je bilo še 29.583 hitrih antigenskih testov (HAT), a podatka o pozitivnih ni, saj te zadnje mesece še dodatno preverjajo z zanesljivejšimi PCR-testi.

Število aktivnih okužb je padlo pod 5000 – v državi imamo trenutno po podatkih Sledilnika covid-19 4800 aktivnih primerov okužbe. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa to število danes znaša 4788.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V bolnišnicah se zdravi 265 covidnih bolnikov, na intenzivni negi jih je 79. Število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je v primerjavi z dnevom prej tako zmanjšalo za 12, šest manj jih je na oddelkih za intenzivno nego. Tri osebe s covidom-19 so umrle, pa je sporočila Vlada RS.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da so v naši največji bolnišnici hospitalizirani 104 covidni bolniki, 32 jih potrebuje intenzivno terapijo. Grafični prikaz stanja bolnikov s covidom-19 za obdobje od 16. do 26. maja pa so posredovali tudi iz UKC Maribor. Število vseh hospitaliziranih covidnih bolnikov znaša 57 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 20 pacientov, na akutnem oddelku pa 37.

Stanje covid-19 UKC Maribor, 16. 5. - 26. 5. 2021
Stanje covid-19 UKC Maribor, 16. 5. - 26. 5. 2021 FOTO: UKC Maribor

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 288. V primerjavi s podatki, ki so jih sporočili v sredo, ko je znašalo 287, se tako ni bistveno spremenilo.

S prvim odmerkom smo v Sloveniji doslej cepili 643.741 oseb, starejši od 18 let – delež znaša 37,3 odstotka. Dva odmerka cepiva pa je prejelo 362.374 Slovencev, kar predstavlja 21-odstotni delež precepljenosti. Covid-19 je prebolelo 243.090 oseb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Angleški sev prevladal: delež te različice med 10 odstotki pozitivnih vzorcev PCR v zadnjem tednu dosegel 100 odstotkov

Maja Bratuša, ki je vodila konferenco, je uvodoma spregovorila o aktualnem epidemiološkem stanju, pa tudi o prisotnosti različic virusa pri nas. Angleška različica novega koronavirusa je prevladala, saj je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ugotovil, da je med pozitivnimi PCR-testi v zadnjem tednu njen delež dosegel 100 odstotkov. Tudi pri bolnikih, ki se zdravijo na intenzivnih oddelkih, so to različico potrdili v 100 odstotkih primerov.

V zadnji seriji so v NLZOH potrdili tudi nov primer brazilske različice, doslej pa skupaj štiri. Zadnjega so odkrili v Kopru. Poleg tega so pristojni potrdili še en primer indijske različice virusa (B.1.617.2), skupaj doslej dva. Novi primer je povezan s tistim, ki so ga prejšnji teden odkrili na Koroškem.

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) pa so v zadnjem tednu potrdili po en primer indijske in brazilske različice virusa, oba sta povezana z bivanjem v tujini. Primera so obravnavali epidemiologi, sprejeti so bili ustrezni ukrepi. Južnoafriško različico so doslej skupaj zaznali v 29 primerih, nigerijsko pa v 48 primerih. NLZOH je v zadnjem tednu potrdil tudi 267 novih primerov angleške različice, skupaj pa doslej v že 3881 vzorcih. IMI je to različico doslej zaznal v skupaj 4382 vzorcih, je še povedala Bratuša.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sodelujejo minister za javno upravo Boštjan Koritnik, minister za zdravje Janez Poklukar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri Ministrstvu RS  za zdravje (MZ) Mateja Logar, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak.

Sodeloval je tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. "Vesel sem, da je vlada sprejela predlog Dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev. S potrditvijo dogovora bi lahko s 1. junijem sprostitev varčevalnih ukrepov začela veljati," je dejal. Nekateri zneski za dnevnice, regres za letni dopust, jubilejne nagrade in potne stroške se bodo s tem nekoliko spremenili; zelo pomembna sprememba se nanaša tudi na debirokratizacijo. 

"Ključne spremembe: višina letnega regresa se dviga na 1050 evrov, po več letih dogovarjanj se urejajo tudi povračila potnih stroškov. Doslej se je pri potnih stroških preverjalo za vsakega uslužbenca posebej, ali je bil takrat, ko je prišel na delo in odšel domov, na voljo javni prevoz." Podpisniki sporazuma so soglašali, da se pri ugotavljanju razdalje od doma do službe upošteva najkrajša možna pot. Izplačilo plače se pri proračunskih porabnikih po besedah ministra premakne najkasneje na 10. dan v mesecu. Dvigajo se tudi nagrade dijakom in študentom za obvezno opravljanje prakse. Dijaki bodo odslej dobili 86 evrov, študentje pa 172 evrov.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je dejal, da ima kljub ugodni epidemiološki situaciji veliko prošnjo za vse prebivalke in prebivalce. "Prosim vas, da še naprej spoštujete vse preventivne ukrepe: medsebojno razdaljo, razkuževanje, maske, kihamo in kašljajmo v rokav, ostanimo doma, če zbolimo."

Tri regije ostajajo rumene, večina ukrepov pa ta teden ostaja enaka kot prejšnji teden. "Na podlagi rezultatov, ki jim bomo sledili v naslednjem tednu, pa bomo znova odločali in nadalje sproščali ukrepe," je napovedal. "Zelo me veseli, da se epidemija umirja. Poleg cepljenja in učinka ukrepov iz začetka meseca maja so na naši strani tudi toplejši dnevi in meseci. /.../ Kot velik podpornik slovenskega športa prosim vse udeležence športnih dogodkov, da podporo slovenskim športnikom izražajo ob upoštevanju varnostne razdalje in nošenju mask. Naj navijanje ob športnih dogodkih da zagon športnikom, ne virusu."

Obvezna uporaba zaščitnih mask za gledalce na športnih prireditvah

Vlada je dopolnila odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, ki določa obvezno uporabo zaščitnih mask za gledalce. Za nadzor bodo odgovorni organizatorji tekmovanj, določene pa so izjeme za mlajše od 15 let in bodo na tekmah z ožjimi družinskimi člani ali skrbniki. Izjema velja tudi za športnike in strokovne delavce v športu pri izvajanju športnih dejavnosti. 

S spremembo uporaba zaščitnih mask za športnike in strokovne delavce v športu ni več obvezna, vendar samo ob neposrednem izvajanju športnih dejavnosti, kot so denimo treningi v dvorani pri kolektivnih športih. Uporaba zaščitne maske ni obvezna tudi za osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj treh metrov.

Vlada je danes – tako minister – sprejela zelo pomemben dokument, in sicer Splošni dogovor za pogodbeno leto 2021. "Letos smo posebno pozornost namenili področjem, ki so bila že pred epidemijo podhranjena, v zadnjem letu pa se je pomanjkanje še bolj pokazalo." Za področje duševnega zdravja otrok in mladostnikov se bo namenilo dodatnih 2,2 milijona evrov v deležu obveznega zdravstvenega zavarovanja. Uvaja se tudi obveznost opredeljevanja splošnih zdravnikov v ambulantah družinske medicine, tako da nobena zavarovana oseba ne ostane brez izbranega osebnega zdravnika. Določene so nove, nižje cene za storitve zdravljenja bolezni covid-19. 

Pred 1. januarjem 2020 je zdravljenje koronavirusne bolezni brez zapletov 'stalo' 8000 evrov, po 1. januarju 2021 pa 3523 evrov. Pred 1. januarjem lani je zdravljenje bolezni covid-19 z zapleti po besedah ministra stalo 16.001 evro, po 1. januarju letos pa 6301 evro. "Kljub znižanju so nove cene za covidne storitve še vedno za 34 odstotkov višje od cen za zdravljenje ostalih virusnih obolenj." Glede na dejanske kadrovske potrebe v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle je uveljavljen prvi korak pri določitvi novih kadrovskih normativov na področju zdravstva, in sicer je določen nov normativ na področju Nege III, je še razložil minister.

Poklukar je sicer komentiral tudi opozorila novomeške bolnišnice o preobremenjenosti njihovega urgentnega centra. Kot je dejal, so že v sredo potekali prvi sestanki med bolnišnico, ministrstvom in ostalimi izvajalci zdravstvenih storitev s tega območja. S pogovori bodo nadaljevali v prihodnjih dneh, da zagotovijo dostopno zdravstvo za vse prebivalce, je pojasnil minister. Poudaril je, da situacija ta trenutek ni enostavna, kajti organizacija urgentnih centrov pred leti iz več razlogov ni bila do konca izvedena.

Kot je dejal Poklukar, imajo tudi pomisleke o pravilnosti uveljavitvi urgentnih centrov in razmišljajo o možnih spremembah sistema. Po njegovih napovedih bodo opravili širok dialog, v katerega nameravajo vključiti tudi primarni nivo, enote za hitre preglede namreč še vedno pokriva primarno zdravstveno varstvo. "Imamo že čez 100 urgentnih zdravnikov, v naslednjih letih jih bo že 170. Sistem je treba oceniti, pogledati, kje smo in se odločiti, kako naprej," je še dodal.

Na športne dogodke pa se je navezala tudi vodja svetovalne skupine za covid pri MZ Mateja Logar. "Jasno je, da navijači prinesejo vzdušje in polet športnikom. Toda upoštevati moramo, da velika gostota ljudi na enem mestu in v takšni epidemiološki situaciji še vedno predstavlja potencialno nevarno stanje. /.../ Smo na pravi poti, vseeno pa ni čas, da bi začeli s popolnim sproščanjem brez kakršnih koli omejitev. Še vedno smo namreč v epidemiji."

V naslednjih dneh pričakujejo, da se bo število okužb še dodatno zmanjševalo, kar bo omogočilo dodatno sproščanje ukrepov, za katerega se ta teden niso odločili. "Treba je pretehtati, kaj je v dani epidemiološki situaciji še varno," je dejala Logarjeva. Po njenih besedah se trudijo slediti semaforju, a trenutno še niso vse regije v Sloveniji v zeleni fazi, kar je bil eden od razlogov, da ostanejo pri dosedanjih pogojih.

Epidemiologi bodo po njenih besedah zdaj lahko znova pričeli z rednim epidemiološkim sledenjem vseh kontaktov. "Ta zelena faza je samo lokalna. Po kriterijih evropskega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) smo še kar precej oddaljeni od tega, da bi bili v zeleni fazi." Skupaj bomo, kot pravi, morali še nekaj časa zdržati z ukrepi, ki so v veljavi in ki delujejo. "Bolj ko jih vsak posameznik sprejme, prej bomo na cilju in bomo lahko začeli živeti čim bolj normalno. Zavedati se moramo, da je letošnja situacija konec maja in v začetku junija popolnoma drugačna, kot je bila lani. Dnevna pojavnost je bila takrat eden ali dva potrjena primera, danes pa imamo več kot 300 dnevnih okužb."

Logarjeva je še povedala, da je v Sloveniji okrog 400 oseb, ki so prejele vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, a so zbolele. Tistih, ki so prejeli dva odmerka cepiva in potem zboleli, pa je še bistveno manj. Pri večini je šlo za blag potek bolezni in ni bil potreben sprejem v bolnišnico. Za zelo blag potek bolezni je šlo po njenih besedah tudi v primeru dveh izbruhov okužb med oskrbovanci v domovih za starejše, ki so bili ravno tako cepljeni.

Po njenih besedah prebolevniško plazmo še vedno zbira zavod za transfuzijsko medicino. Prejemniki so predvsem osebe z imunskim pomanjkljivostmi ali prejemniki nekaterih bioloških zdravil, pri kateri pričakujejo, da je imunski sistem tako zavrt, da sami pravzaprav ne bodo tvorili protiteles. Kot je še pojasnila Logarjeva, pa je še prezgodaj, da bi lahko govorili o rezultatih tega zdravljenja, gre tudi za precej heterogeno skupino. Bodo pa podatke še analizirali.

Spregovorila je tudi Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, ki je dejala, da se epidemiološke razmere vztrajno izboljšujejo, dobri rezultati pa so posledica odgovornega ravnanja vseh državljanov. Inšpektorji so po njenih besedah ugotovili, da če oseba zavrne določeno cepivo in izrazi željo po cepljenju z drugim, jo izvajalec cepljenja vpiše v seznam za želeno cepivo. 

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak. "Ob vstopu v Slovenijo se po novem odloku priznavajo tudi negativni testi in dokazila iz Srbije. Med izjemami, ki lahko vstopijo v Slovenijo brez karantene in testa, so tudi otroci do 15. leta, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu," je opisal nekatere spremembe pri prehajanju meja.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (461)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theSTRUČKO
01. 06. 2021 12.16
+1
...mene pa sam čudi kake "strokovnjake" imamo zaposlene na področji epidemiološko-zdravstvenih zadev... jst ne vem če ima ta logarjeva pa še kir drug pacient al pa pacientka, končano fakulteto... diploma je ziher ponaredek al pa cpoy paste varianta... ker ko poslušam kake toti klanfajo... me prime da bi se kr z balkona vrgu pa čeprav nimam balkona... kacin, beovička, logarjeva, janša... pa še kir model... lahk sam rečem, če je to to kar mi premoremo... potem smo pa res bogi... jao jao jao...
28. 05. 2021 15.05
+0
Nikoli nisem nosila nikjer maske,ki je protiustavna zadeva,prva bi mogla zboleti.....me zanima kje je ta covid🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣izmisljotinaaaa,genocid nad človeštvom....
theSTRUČKO
01. 06. 2021 12.11
+1
alo... pa to ni človek ne jezi se... umiri se malo... saj bo...
ana kovac
28. 05. 2021 14.31
-2
Za kozlat... lokalno!
Calabras
27. 05. 2021 21.31
+11
Logarca ti nisi lokalna buda la ampak svetovna.
Ursica
27. 05. 2021 21.16
+10
Pa to ne mores verjet, kolk lokalnih faz pa še bo? To se iz tedna v teden zmišljujete nova pravila-samo da traja in traja-aja sej res-ne morte se odpovedat dodatkom, sej res
oikos
27. 05. 2021 21.04
+6
A smo še na robu zmogljivosti?
gnoj222
27. 05. 2021 20.47
+9
Cela EU piše kako zlorabljate epidemijo za vaše naci/težnje. Raje spakirajte preden začne Slovenija predsestvo, ki potem se ne boste več mogli skrivat za nečujem dobro od Miloševiča. Še dosti večjo majhnost, bedo in sramoto boste doživljali na lastni koži..no mi bomo pa jedli kokice in se zgražali ko se boste smilili, potili in cvilili pred celo Evropo.
Rene Jelinčič
27. 05. 2021 20.45
+15
Da upraviči astronomski korona dodatek je začela ta plehka,lahko podkupljiva sv..inja začela uporabljati puhlice,ki jih še sama ne razume,kaj pa pomeni lokalna zelena faza?lokalno je neko omejeno območje ali kaj?
Moncsa
27. 05. 2021 20.36
+12
"če oseba zavrne določeno cepivo in izrazi željo po cepljenju z drugim, jo izvajalec cepljenja vpiše v seznam za želeno cepivo" se pravi, tudi na tem področju ste popustili. Samo da se folk cepi.
Et54678
27. 05. 2021 20.35
+11
upam, da bo pozvana na Nurnberg!
Calabras
27. 05. 2021 21.32
+4
Upam da bo iz tega nurnberga res kaj,da niso samo prazne besede,kot o Trumpu...
Moncsa
27. 05. 2021 20.35
+9
"Po njenih besedah prebolevniško plazmo še vedno zbira zavod za transfuzijsko medicino." Za kaj od prebolevnikov? Vzemite od ceplejnih. Zadnjič ste se hvalili, da imajo precej več protiteles, kot prebolevniki. Aja da cepljeni ne smejo dati kri? Ali to samo na Japonskem, pri nas tudi to lahko?
JoniBravo
27. 05. 2021 20.26
+16
Koliko dodatkov dobi Logarjeva, če se formalno vzdržuje epidemija. Verjamem da so nekateri med epidemijo spoznali, da bi bilo najbolje, če ne bi bilo epidemije nikoli konec.
Skinwalker
27. 05. 2021 20.25
+11
Kak se janezekov stol zatrese števila padajo zanimivo. Ce ga prisilimo da odstopi on in njegova banda nebo vec corone...
gnoj222
27. 05. 2021 20.29
+7
Točno to, tej grabežljivci sproščajo ukrepe damo ko se stolčki tresejo. To je dejstvo. Tolko o koronavirusu banda grabežljiva.
Boogie Weed
27. 05. 2021 20.19
+4
Kere pravljice... 🤣🤣🤣 Veš ja ko je bila januarja 2020 kitajska v rdeči fazi, pa tolko da nisi šla osebno po virus na Shen ZEN. Pač ti semaforji so ena farsa za ketne ki jim nam jih ravnokar gor dajajo
Godotboy
27. 05. 2021 20.04
+18
Ta zenska mora take dodatke sluzit pri placi, da ti ni jasno.... pacientka hujsa kot jj
maske-so-padle
27. 05. 2021 20.02
+12
Če se mene vpraša, je to primerno za lokalno ambulanto ustanove na Igu. Neverjetno kaj se počne ljudem. Takšen (pokroviteljsko aroganten) odnos je možen samo pri nas.
Et54678
27. 05. 2021 20.35
+6
VAREN
27. 05. 2021 20.01
+18
Logarjeva ti si hujša bolnica kot tvoj firer. Ko smo v zeleni, se pa skriva za nekim kvazi Evropskim standardom, ki ga do sedaj ni ne omenjala ne upoštevala. Res si poden od podna.
gnoj222
27. 05. 2021 19.52
+13
Logarjeva valda nosi masko tudi zunaj, doma na wcju in med spanjem, saj dobro ve koliko je virus nevaren. Da bi jo nosila samo pred kamero, bi šlo za zavajanje, ona pa ni taka.
superjezek
27. 05. 2021 19.15
+19
Pod tristo okuženih ne bo šlo dokler bo JJ in ta njegova kupljena stroka ker so dodatki oziroma podkupnina za izbrane tako dobra. Verjemite virusa pravzaprav nimajo imajo le prehlad in viruse, ki jih ima vsak človek v sebi. Kradejo državo in prebivalstvo slovenije, hkrati pa ubogajo lobije farmacevtske in nas silijo k nepotrebnemu ceplenju.
superjezek
27. 05. 2021 19.39
+5
To velja tudi za leve ker so se vsi prodali lobijem..
lumpi20
27. 05. 2021 19.07
+10
Jutri je petek!