Korona

Število covidnih bolnikov v bolnišnicah padlo pod tisoč

Ljubljana, 04. 02. 2021 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
733

Prvič po daljšem časovnem obdobju je število hospitaliziranih covidnih bolnikov spet padlo pod tisoč, s čimer je izpolnjen eden od pogojev za prehod v oranžno fazo. Glavni epidemiolog v državi Mario Fafangel je medtem izpostavil, da se tudi stroki nekateri ukrepi zdijo nesmiselni, zato so predlagali njihovo ukinitev. Med drugim predlagajo, da se v šolske klopi vrnejo vsi učenci do 5. razreda, ne glede na regijo. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi pa bi kljub lažno pozitivnim rezultatom ohranili, a bi se jih v statistiko beležilo pod določenimi pogoji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: (Ne)zanesljivost hitrih testov
    03:25
    Iz 24UR: (Ne)zanesljivost hitrih testov
  • Iz 24UR: Zapleti pri testiranju
    02:29
    Iz 24UR: Zapleti pri testiranju
  • Iz SVETA: Napačna statistika
    03:07
    Iz SVETA: Napačna statistika

Zaradi tehničnih težav na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pristojni podatke o okužbah včeraj sporočili šele nekaj pred 14. uro. Navadno to storijo ob 10.00 ali že celo pred 9. uro.

Podobno se je zgodilo tudi danes – vseh podatkov ni bilo do nekaj pred poldnevom.

Tudi danes smo dalj časa čakali na uradne podatke.
Tudi danes smo dalj časa čakali na uradne podatke. FOTO: Dreamstime

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 nato povedal, da je bilo v sredo ob 14.545 testiranjih potrjenih 1267 primerov okužbe. S 5160 PCR-testi so epidemiologi potrdili 1009 okužb, z 9385 hitrimi testi pa še 258. Delež pozitivnih izvidov PCR-testiranj je tako znašal 19,6 odstotka, med testiranimi s HAT pa je bilo pozitivnih 2,7 odstotka ljudi.

Vladna govornica za covid-19 Maja Bratuša pa je sporočila podatke glede hospitaliziranih covidnih bolnikov. Danes bolnišnično zdravljenje potrebuje 989 pacientov, od tega intenzivno nego 165. 68 oseb so bolnišnice na novo sprejele, 74 pa odpustile v domačo oskrbo. 16 oseb s potrjeno koronavirusno okužbo je v bolnišnicah umrlo.

V bolnišnicah se je v sredo zdravilo 23 bolnikov manj kot dan prej, število bolnikov na oddelkih intenzivne terapije pa se ni spremenilo. V sredo je umrlo sedem oseb manj kot v torek.

"Danes je prvič po zelo dolgem času število hospitaliziranih padlo pod 1000, kar je zagotovo spodbudna vest. V skladu z načrtom to pomeni, da je prvi pogoj za oranžno fazo dosežen," je dejala Bratuša. Manj kot tisoč covidnih bolnikov je bilo v bolnišnicah 3. novembra, ko je bilo hospitaliziranih 979 oseb. Intenzivno zdravljenje je takrat potrebovalo 158 oseb.

Za prehod v oranžno fazo mora pod tisoč pasti tudi sedemdnevno povprečje potrjenih koronavirusnih okužb. Po podatkih NIJZ je to v sredo znašalo 1179, je še povedala Bratuša.

Ob 15. uri bo na Brdu pri Kranju še ena novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Poleg predsednika vlade Janeza Janše bosta na njej sodelovala tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter minister za obrambo Matej Tonin, so sporočili z Ukoma.

Sledilnik za covid-19 medtem navaja, da imamo v državi trenutno 16.928 aktivnih primerov okužbe. Povprečje novih primerov zadnjih sedmih dni znaša 1145,1.

Smo pa doslej v Sloveniji cepili 53.311 oseb, od tega z dvema odmerkoma cepiva 25.620.

Epidemiologi za dodatno potrjevanje pozitivnih hitrih testov pri asimptomatskih osebah

Epidemiologi medtem predlagajo, naj se nemudoma začne potrjevanje s PCR-testi tistih pozitivnih hitrih testov, ki so bili opravljeni pri osebah brez simptomov. Prav tako predlagajo odprtje šol za učence do 5. razreda za vse regije in ukinitev omejitve gibanja na regije in občine, je danes povedal prvi epidemiolog v državi Fafangel.

Fafangel je poudaril, da je uporaba hitrih testov med epidemijo tudi pri asimptomatskih osebah smiselna, priporoča jo tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), saj laboratoriji ne morejo opraviti toliko PCR-testov, kot bi bilo potrebno.

Uporaba teh testov je smiselna, če so testi kakovostni, pri čemer je NIJZ določil, kako specifični in občutljivi morajo biti testi.

Pri populaciji z enoodstotno prevalenco okužbe je verjetnost, da je pozitivni test na koronavirus tudi v resnici pozitiven, torej da ne gre za lažno pozitiven test, manj kot 30-odstotna. A to po besedah Fafangela ni posledica slabega ali nekakovostnega testa, ampak statističnih zakonitosti. So pa na NIJZ zaznali, da je na določenih območjih toliko lažno pozitivnih testov, da to odstopa od statistike. O tem so tudi seznanili vladno svetovalno skupino.

Ker epidemiološki podatki usmerjajo vladne ukrepe in ker ne želijo, da bi poročila s terena zamajala zaupanje v presejalno testiranje, so predlagali, naj se nemudoma začne potrjevanje pozitivnih hitrih testov, ki so bili opravljeni pri osebah brez simptomov, s PCR-testi, ki so zanesljivejši.

Kot je na vladni novinarski konferenci dopoldne razložil Fafangel, so odločevalcem predlagali, naj se začne potrjevanje s PCR-testi za tiste osebe, ki so brez simptomov s pozitivnim rezultatom na hitrem testu. Epidemiologi so prav tako predlagali odprtje šol za učence do 5. razreda za vse regije in ukinitev omejitve gibanja na regije in občine.

Poleg tega so zaprosili izvajalce testiranj, naj NIJZ prijavijo primere, pri katerih je bila diagnoza ovržena, torej so s PCR-testi dokazali, da oseba ni bila okužena, čeprav je bil hitri test pozitiven. Na NIJZ namreč podatkov o negativnih testih ne dobijo, saj zato nimajo pravne podlage.

Sicer pa na NIJZ iz baze in analitike ročno izločajo vse primere, za katere jih izvajalci obvestijo, da gre za spremembo oziroma razveljavitev testa, je povedal Fafangel.

Opozoril je tudi, da ponekod v regijah močno zaniha epidemiološka krivulja, čeprav ni večjih odstopanj v podatkih, kar je treba razumeti z vidika majhnosti Slovenije. Zato epidemiologi priporočajo ukrepe, ki zaobidejo klasični semafor, kot ga je za sproščanje omejitvenih ukrepov postavila vlada. Tako predlagajo, da so šole v vseh regijah odprte za učence do 5. razreda ter da se ukine omejitev gibanja na regije in občine.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.33

Pečjak: Ne izpostavljajte otrok

"Policisti se dnevno srečujejo z različnim izražanjem mnenj. Med protesti zaznavamo tudi večje število otrok. A vsak, še tako mire protest, se lahko sprevrže v nasilnega. Staršem in skrbnikom svetujemo, da otrok ne izpostavljamo po nepotrebnem. Razumemo razloge in stisko, a naša dolžnost je, da poskrbimo za varnost," je izpostavil namestnik generalnega direktorja policije Pečjak.

12.28

Za dnevne migrante obvezen negativen test

Vlada RS je včeraj sprejela spremenjene pogoji za vstop v državo. Po novem je namesto 13, le še 10 izjem, ki dovoljujejo vstop v državo brez karantene. Dnevni migranti, ki zaradi dela dnevno potujejo čez mejo, bodo ob prestopu potrebovali negativni PCR ali hitri antigenski test.

12.26

Še vedno zasebna druženja

Še vedno se dogajajo zasebna druženja večjega števila oseb, ne samo v stanovanjih, pač pa tudi v gostinskih lokalih. Podobno je bilo včeraj zjutraj v Celju, ko so policisti prejeli prijavo o glasni glasbi in druženju v enem od lokalov.

12.23

Policisti v zadnjem tednu izrekli 1508 ukrepov

Od 28. januarja do vključno 3. februarja so policisti opravili več kot 16.000 nadzorov glede spoštovanja ukrepov, kar je dnevno skoraj 3000 nadzorov, poleg rednih policijskih nalog, je ponazoril namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Ob tem so izrekli 1508 ukrepov.

12.21

Nadzor na nekaj več kot 100 lokacijah pred vrtci in šolami

Inšpektorji so zadnji teden januarja opravili nadzor na nekaj več kot 100 lokacijah pred izobraževalnimi ustanovami, tudi tam večjih kršitev ni bilo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (733)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr nekaj 1
04. 02. 2021 21.42
+1
A kdo to sploh šteka....O LAŽNIH POZITIVNIH TESTIH ?? Pa jih še kr in kr uporabljajo !!!!!!!!! Kdo je tu zmešan do kraja ? Umaknit te nezanesljive teste takoj. Še 10 letni otroci bibili bolj pametni
MaksiLopez
04. 02. 2021 20.54
Pkp 666 bo pa za bolnice,ki bodo zgubile posel ker bomo zdrmali korono
Rikii 20
04. 02. 2021 20.50
superjezek
04. 02. 2021 20.28
+1
Dobro bi bilo preveriti ali celo posneti, kolikokrat so v vrstah za testiranje eni in isti ljudje. Testirat se hodi podmladek sds in razni priskledniki pol tistih paničnih, ki se bojijo lastne sence. To, da se uvaja testiranje med učence in učitelje je pa navaden biznis za janšo in druge oziroma kraja državnega denarja..
superjezek
04. 02. 2021 20.24
+1
Se spomnite prvega primera s covidom? V bolnici so dva ali tri tedne zadrževali zdravega človeka. Bil je popolnoma brez simptomov. Bil je bloger in takoj svojo izkušnjo objavil na you tube. Mogoče je šel še zavestno in zmenjen notri.. Ljudje ne hodite se testirat na lažne kitajske teste
Petur
04. 02. 2021 20.01
-1
protesti so jih kar hitro zdrmali,otreznili...
Andrej Keše
04. 02. 2021 19.58
Prejle pr poročilih da je bolnikov v bolnišnicah še nad 1k, tlele objavljat da jih je pod 1k??? Sej ste k vlada, dons odprt, jutr zaprt, pa vsak teden znova...
Tone 12345
04. 02. 2021 19.33
+4
Dejte nehat že kakšen covid kakšen??raje mal raka poglejte kjer ljudje res umirajo v mukah pa zaradi njega niso zapravili desetine miljard eur ker ne prinaša dobička!!in nobene propagande zakaj in koliko iih umira vsak dan za rakom
periot22
04. 02. 2021 18.09
+3
A bomo v muzejih kupili cevlje?
scernig
04. 02. 2021 17.27
+3
a je testov zmankal
TistoPravo
04. 02. 2021 16.41
+3
Drgač je pa tale "virus" glih tok iz kitajske, kot so bli invenstitorji v našega mačka in pralne stroje...pravljice za lahko noč, slovenc pa ne da nebi mel vse zravn :)
Hriboborec
04. 02. 2021 16.39
+6
Ja, “stroka” ima zdaj resen problem, pred časom so iz DSO jev v bolnice zvozili okužene zdrave starčke, ki jih je sedaj praktično zmanjkalo....kje zdaj dobiti nove “bolnike”.....a bo jutri usekal nov sev, pa boste iste nazaj zvozili?😂😂😂
Denkooo
04. 02. 2021 16.24
+5
no in danes kar 300 manj okuženih... torek in sreda sta neverjetno kako veliko jih je... :) čemu le
TistoPravo
04. 02. 2021 16.22
+0
Do sosedove, kmetove domačije je ziher že 3 jurje paketa pršlo iz aviona...pa špara za nov avto, do hiše se bo pa še zmer po ledu vozu...torej a nebi blo boljše, da bi mu občina dovoz zrihtala pa par jurjev dodala?
Et54678
04. 02. 2021 16.10
+10
podplačana stroka nam že hoče vsilit slovenski sev...
Z0r98xyw
04. 02. 2021 16.01
+10
V cerkvi še vedno nobene okužbe
TistoPravo
04. 02. 2021 15.42
+1
Namreč ni dovolj, da daš ljudem dnar kr tako...velik več je, da jih pripraviš da tud kj pametnga iz tega dnarja nardiš. Prvič morjo bit pa sposobni kj nardit, s tem da jih z zastonjskim dnarjem filaš so samo še bolj močni da nasprotujejo vsemu dobremu od vasi vse do mest.,,
An ban pet podgan
04. 02. 2021 15.33
+4
Še februar je mesec gripe potem bo veliko bolje.
Andrej Keše
04. 02. 2021 20.00
AlBundy1
04. 02. 2021 15.26
+12
Takoj ko je prišlo na videno, da se prikrojuje število pozitivnih testov, se je naša vlada povlekla nazaj. Neverjetno.
TistoPravo
04. 02. 2021 15.18
+5
Lahovnika bi vprašou, v čem je fora da vržeš dnar iz aviona dol...in temu rečeš, rešitev