Korona

EU bo prejela dodatnih 500 milijonov odmerkov cepiva

Bruselj, 17. 02. 2021 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA, A.K.
Komentarji
4

Pfizer in BioNTech sta v sredo sporočila, da sta sklenila dogovor z Evropsko unijo o dobavi dodatnih 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Predsednica Evropske komisije pa je sporočila, da je komisija odobrila pogodbo za dodatnih 300 milijonov odmerkov cepiva s farmacevtskim gigantom Moderno.

Podjetji sta sporočili, da naj bi 200 milijonov odmerkov dostavili letos, od tega 75 milijonov v drugem četrtletju, poroča AP. Cepivo Pfizerja in BioNTecha je bilo prvo od treh do zdaj odobrenih za uporabo v EU, ki se spopada z očitki zaradi počasnega začetka kampanje cepljenja v primerjavi z državami, kot so Izrael, Velika Britanija in ZDA. Drugi dve, ki ju je odobrila EU, sta cepivi Moderne in AstraZenece.

EU bo prejela dodatnih 200 milijonov odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha.
EU bo prejela dodatnih 200 milijonov odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha. FOTO: Shutterstock

"Neusmiljeno si prizadevamo za nadaljnje uvajanje kampanj cepljenja v Evropi in po svetu z razširitvijo proizvodnih zmogljivosti," je dejal izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla. Direktor podjetja BioNTech Ugur Sahin pa je opozoril, da bo njegovo podjetje ta mesec začelo proizvodnjo v novi tovarni v Marburgu v Nemčiji in tako okrepilo svojo proizvodno mrežo.

O finančnih podrobnostih posla v izjavi niso pisali. 

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je napovedala, da bo pogodbo o nakupu dodatnih odmerkov podpisala popoldne. "Popoldne bom v imenu Evropske komisije podpisala drugo pogodbo s Pfizerjem in BioNTechom za nakup dodatnih do 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Ta sledi dogovoru, doseženemu 8. januarja," je tvitnila komisarka.

EU naročila še 300 milijonov odmerkov cepiva Moderne

Z današnjim nakupom je Evropska komisija pri Moderni naročila skupno 310 milijonov odmerkov cepiva z dobavo v letošnjem letu.

"Z novo pogodbo s podjetjem Moderna dodajamo še 300 milijonov odmerkov odobrenega varnega in učinkovitega cepiva. To pomeni nov korak k našemu cilju zagotavljanja hitrega dostopa do varnega in učinkovitega cepljenja državljanom v Evropi in drugod v tem letu. Pogodba je pomembna ne le za kratkoročne potrebe EU, temveč tudi za naše prihodnje delo za omejitev hitrega širjenja novih različic," je dodala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Kot so sporočili iz Bruslja, pogodba z Moderno omogoča, da se cepivo daruje državam z nižjim in srednjim dohodkom ali posreduje drugim evropskim državam.

V Moderni so pojasnili, da je Evropska komisija kupila dodatnih 150 milijonov odmerkov, ki bodo dobavljeni v tretjem in četrtem četrtletju letošnjega leta, pogodba pa vključuje možnost nakupa dodatnih 150 milijonov z dobavo v letu 2022.

"Cenimo zaupanje Evropske komisije v Moderno in našo platformo mRNA. Z današnjim nakupom dodatnih 150 milijonov odmerkov in možnostjo dodatnih 150 milijonov je Evropska unija pokazala dolgoročno zavezanost Moderni," je povedal glavni izvršni direktor družbe Stephane Bancel.

"Z Evropsko komisijo smo v pogovorih, kako se pripraviti na leto 2022, vključno z naslavljanjem potencialnih različic virusa. Komisija ima možnost dodatnih 150 milijonov odmerkov za dobavo v letu 2022. Moderna je predana prizadevanjem, da bi trgu zagotovila cepiva z ustreznimi različicami za spopadanje s svetovno pandemijo," je dodal Bancel.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je danes sporočila, da je EU po njenih besedah do danes prejela okoli 33 milijonov odmerkov cepiv, 22 milijonov ljudi je dobilo vsaj en odmerek, od tega sedem milijonov dva. A cepljenje je treba pospešiti, dobava vseh treh že odobrenih cepiv Pfizerja in BioNTecha, Moderne in AstraZenece se bo okrepila, je napovedala ob predstavitvi načrta za pripravo Evrope na grožnjo različic novega koronavirusa.

Evropska komisija, ki naroča cepiva proti covidu-19 za vseh 27 držav članic povezave, je tako pri teh dveh proizvajalcih doslej naročila skupno 500 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo naročila še sto milijonov odmerkov. S cepivom Pfizerja in BioNTecha se bo tako lahko do konca leta cepilo najmanj 250 milijonov državljanov unije.

Evropska komisija je za zdaj izdala pogojno dovoljenje za promet na evropskem trgu s cepivi BioNTecha in Pfizerja, Moderne in AstraZenece.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
17. 02. 2021 20.36
-1
Ursula je to pogodbo sklenila, KER SO V ZDA ŽE VSI CEPLJENI????? Hahahahahahahahaha... Tolpa lažnjivcev, pokvarjencev, vlada EU....
jankomat
17. 02. 2021 19.56
-1
politika vpletena--saj naj bi ursua izjavila naj rusi raje cepijo svoje ,kot pa ga izvažajo-a ne velja to bolj za evropske proizvajalce,ki izvažajo,evropa pa joka za cepivom .madžari kupili od rusov in bodo cepili,srbija nas prehiteva -halo!! evropa pa samo razmetava z denarjem in naroča ,cepiv pa premalo.
sb_north
17. 02. 2021 12.23
+2
za koga le tričetrt evrope se ne misli cepit
Di si bio 91
17. 02. 2021 11.34
+1
Hrvaška sebi lepo nabavila 1.000.000 cepiv, napredna Slovenija pa se vedno caka na donacije 🤣