Korona

EU namenja 220 milijonov za čezmejni prevoz kovidnih bolnikov

Bruselj, 29. 10. 2020 22.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
2

EU bo namenila 220 milijonov evrov v pomoč članicam pri čezmejnem prevozu bolnikov s covidom-19, je napovedala von der Leyenova. S tem želijo preprečiti kolaps zdravstvenih sistemov v državah, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Voditelji so se sicer zavzeli za skupen pristop k hitrim antigenskim testom in cepljenju ter za okrepitev uporabe koronskih aplikacij.

Evropska komisija bo namenila 220 milijonov evrov za prevoz kovidnih bolnikov čez meje, v druge države Evropske unije, da bi s tem preprečila kolaps zdravstvenih sistemov v najbolj prizadetih državah članicah, poroča Reuters. "Širjenje virusa bo preobremenilo naše zdravstvene sisteme, če ne ukrepamo takoj," je dejala predsednika komisije Ursula von der Leyen po virtualnem zasedanju voditeljev članic Unije, katerega glavna tema je bila boj proti covidu-19.

Predsednik evropskega sveta Charles Michel je po vrhu kot temeljno politično sporočilo izpostavil enotnost, saj da smo vsi v istem čolnu. Solidarnost je zdaj pomembnejša kot kdaj koli prej, je še poudaril.

Voditelji so se danes osredotočili na testiranje in sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom ter na cepljenje. Izmenjali so izkušnje in se pogovorili o tem, kako si lahko pomagajo med seboj, je povedal Michel.

Zavzeli so se za skupen pristop k uporabi hitrih antigenskih testov s ciljem vzajemnega priznavanja teh testov, da bi tako zmanjšali negativne vplive pandemije na prosto gibanje ljudi, je še pojasnil.

Predsednik evropskega sveta je ob tem pozval k čim širši uporabi koronskih aplikacij, k skupnim obrazcem za lokaliziranje potnikov ter k uskladitvi pravil glede karantene.

Evropska komisija bo namenila 220 milijonov evrov za čezmejni prevoz kovidnih bolnikov.
Evropska komisija bo namenila 220 milijonov evrov za čezmejni prevoz kovidnih bolnikov. FOTO: Shutterstock

Voditelji so se zavzeli tudi za skupen pristop k cepljenju, pri čemer Michel izpostavlja potrebo po zagotovitvi pravične razdelitve cepiv, ko bodo ta na voljo, usklajeno opredelitev prednostnih skupin, zagotovitev ustrezne logistike in primerno obveščanje.

Predsednica evropske komisije je med ključnimi sporočili za voditelje izpostavila to, da naj bolje izmenjujejo podatke, izkušnje in analize, naj zagotovijo učinkovitejše testiranje in sledenje stikom okuženih ter naj opredelijo skupen pristop k cepljenju.

Tako je ponovila sporočila, ki jih je poudarila na sredini novinarski konferenci, na kateri je predstavila nov sveženj predlogov za okrepitev sodelovanja v prizadevanjih za zajezitev novega koronavirusa, ki so bili izhodišče za današnjo razpravo.

Cilj je, da bi do konca leta uvedli usklajene obrazce za lokalizacijo potnikov, ki se zdaj uporabljajo v enajstih državah, a so neusklajeni. Potovanj sicer za zdaj ne priporočajo, a dobro je, da so ti obrazci na voljo, ko se bo spet več potovalo, je pojasnila.

Glede zapiranja notranjih mej je predsednica dejala, da so se iz prvega vala naučili, da to ni primeren odziv, tako da je pristop sedaj drugačen. Proti zapiranju notranjih mej se je izreklo tudi več ostalih voditeljev.

Dejala je tudi, da vodi Unija pogovore s še štirimi podjetji, ki razvijajo cepivo proti novemu koronavirusu, da bi zagotovila zadostno število odmerkov, poroča Reuters. Unija je sicer že sklenila dogovore za nakup cepiva s tremi farmacevtskimi podjetji: AstraZeneca, Sanofi in Johnson & Johnson. 

Von der Leyenova je sicer že včeraj dejala , da bi lahko imela EU – po skrajnem, najboljšem scenariju, ki vključuje predpostavko, da bo cepljenje uspešno pri vsakem kandidatu za cepiva, ki jih razvijajo podjetja, s katerimi sodeluje EU – v prihodnjem letu 1,2 milijarde odmerkov cepiv oziroma od 20 do 50 milijonov odmerkov cepiv na mesec. Pri tem pa je izpostavila, da cepljenje ne bo uspešno pri vsakem kandidatu.

Pasica koronavirus oktober
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pitki
30. 10. 2020 08.39
+3
Kdor do zdej še ni opazu, da je ozadje vsega čisto druga stvar mu res ni pomoči. Res se ne zavedate kam vse to pelje in ne razumem kako ste lahko tako naivni. Resnično vam želim vsaj sreče, če že poguma nimate.
plotter123
30. 10. 2020 08.00
+1
In Ciljna destinacija bolnikov s kovidom ? Hladilni Wellnes Branka Grimsa s tuširanjem z prusko kislino v Auschwitch-u.