Korona

Velika Britanija vse bolj izolirana, zaradi zaprtja transportnih poti strah pred pomanjkanjem hrane

London/Bruselj, 21. 12. 2020 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neža Pušnik, STA
Komentarji
143

Več kot 30 držav v Evropi in po svetu se je odločilo za prepoved letov iz Velike Britanije zaradi novega seva koronavirusa, ki je tudi do 70-odstotkov bolj prenosljiv. V tej otoški državi se zdaj krepijo strahovi, da bi v državi zaradi skoraj popolnega zaprtja transportnih poti prišlo do pomanjkanja sveže hrane.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Otok vse bolj izoliran
    02:37
    Iz 24UR: Otok vse bolj izoliran
  • Iz 24UR: Meje lahko zapre tudi Slovenija
    02:55
    Iz 24UR: Meje lahko zapre tudi Slovenija
  • Iz SVETA: Novi sev koronavirusa
    04:11
    Iz SVETA: Novi sev koronavirusa
  • Iz SVETA: Evropske države zaostrujejo ukrepe
    01:11
    Iz SVETA: Evropske države zaostrujejo ukrepe
  • Ustavitev tovornega prometa med Veliko Britanijo in Francijo
    00:25
    Ustavitev tovornega prometa med Veliko Britanijo in Francijo

Vse letalske povezave z Veliko Britanijo so ukinile Nemčija, Francija, Italija, Poljska, Švedska, Danska, Finska, Avstrija, Bulgarija, Romunija, Malta, Hrvaška, Španija, Litva, Latvija in Estonija, prav tako so ustavili železniški promet v Evrotunelu. Tudi Kanada se je odločila za prepoved letov iz VB. Švica za prihode iz Velike Britanije in Južne Afrike, kjer so prav tako odkrili novi sev novega koronavirusa, uvaja obvezno karanteno. Švedska je medtem prekinila ves promet iz Danske. 

Drugod po svetu so se za prekinitev letalskih povezav z Veliko Britanijo odločili še Rusija, Iran, Kuvajt, Argentina in Maroko, Čile pa jih bo prekinil v torek. Hongkong se je poleg odpovedi letov odločil še za podaljšanje karantene za vse, ki so prispeli z otoka v zadnjih 14 dneh.

Savdska Arabija je prepovedala ves letalski in ladijski promet z Združenim kraljestvom za en teden, z možnostjo podaljšanja za še en teden. Vsi potniki iz Evrope ali držav, kjer so odkrili novi sev, se bodo morali za dva tedna samoizolirati in iti na testiranje na novi koronavirus. Sosednji Oman pa je zaradi novega seva novega koronavirusa za en teden zaprl vse meje.

Turčija je poleg z Veliko Britanijo prekinila tudi letalski promet z Dansko, Nizozemsko in Južno Afriko, Izrael pa z Dansko in Južno Afriko.

Ta nov sev so prvič zaznali septembra v Veliki Britaniji. Novembra je predstavljal četrtino primerov v Londonu, v sredini decembra pa dve tretjini. Najbolj verjetna razlaga je, da izvira od bolnika z oslabljenim imunskim sistemom, ki se ni uspel boriti proti virusu.

Nov sev koronavirusa je tudi do 70-odstotkov bolj prenosljiv, pravijo zdravstveni strokovnjaki, a dokazov, da je tudi bolj smrtonosen, ni. Prav tako ni dokazov, da bi na cepiva reagiral drugače.

Britanski zdravstveni minister Matt Hancock je dejal, da je nov sev 'ušel izpod nadzora', medtem pa Danska, Italija in Nizozemska že poročajo, da so ga zaznali tudi pri njih. Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je pozval zdravstvene oblasti in laboratorije evropskih držav, naj podrobno analizirajo novi sev virusa in poskušajo odkriti njegovo pojavnost in širjenje.

Izven Velike Britanije so nov sev koronavirusa potrdili na Danskem, v Italiji, Gibraltarju, Avstraliji in na Nizozemskem. V Franciji in Južni Afriki medtem sumijo, da imajo primere mutiranega virusa, a ga še niso potrdili. 

Premier Boris Johnson pa je za danes sklical sestanek vladnega urada za izredne razmere, na katerem so razpravljali predvsem o mednarodnem prometu, še posebej tovornem. Za London in jugovzhodno Anglijo je Johnson sicer odredil zaprtje javnega življenja in uvedel stroge ukrepe za omejitev širjenja virusa vsaj do konca božično-novoletnih praznikov. Ukrepi zadevajo 16 milijonov ljudi. Ljudje se tako ne bodo smeli več družiti z drugimi ljudmi, razen tistimi iz lastnega gospodinjstva. Vse trgovine in lokali so zaprti, razen trgovin z nujnimi potrebščinami.

Velika Britanija se je po zagotovilih Johnsona sposobna spoprijeti z začasnimi zamudami pri uvozu v državo, ki so nastale zaradi francoskega zaprtja meje. Ob tem je poudaril, da so trgovine dobro založene, dobavne verige pa označil za robustne. Napovedal je, da bodo zapleti na meji s Francijo rešeni v nekaj urah.

Nizozemska je dejala, da bodo vse lete iz VB prepovedali najmanj do 1. januarja, prav tako bodo vstop v državo prepovedali potnikom, ki bodo od tam prišli s trajektom. 

Francija je vse povezave z Veliko Britanijo prekinila v nedeljo za 48 ur, vključno s tovornim prometom. Mogoče ne bo niti potovanje iz Folkestona v francoski Calais, medtem ko bodo vlaki iz Calaisa v Folkestone še vedno vozili. Zaradi francoskih omejitev so zaprli tudi terminal za trajekte v Dovru. 

Irska je naznanila, da bodo leti iz Združenega kraljestva prepovedani vsaj za 48 ur, dodali pa so, da je v interesu javnega zdravja, da ljudje v tem času ne potujejo, ne z letali ne po morju. 

Tudi Nemčija se je odločila za prepoved letov iz Združenega kraljestva. Nemške poštne službe ne sprejemajo več pošiljk za Veliko Britanijo in Irsko, saj so bile transportne poti med celino in otokoma prekinjene zaradi odkritja novega seva koronavirusa. Predor pod Rokavskim prelivom bo za promet ostal zaprt še vsaj 48 ur, ustavljene so številne letalske povezave, do težav prihaja tudi v ladijskem prometu.

Nemški poštni in logistični velikan Deutsche Post DHL je sporočil, da so morali zaradi številnih ovir popolnoma ustaviti sprejemanje paketov. Pakete, ki so jih že sprejeli, bodo vrnili pošiljateljem. Še vedno pa sprejemajo navadna pisma, namenjena v Veliko Britanijo in na Irsko.

Na Otoku se krepijo strahovi pred pomanjkanjem sveže hrane zaradi izolacije

Na Otoku se krepijo strahovi, da bi v državi zaradi skoraj popolnega zaprtja transportnih poti prišlo do pomanjkanja sveže hrane. Vse več držav je namreč zaradi pojava novega seva koronavirusa zaprlo transportne poti, Francija pa je z zaprtjem meje ustavila ves promet prek pristanišča Dover, ki ga vsak dan prečka skoraj 10.000 tovornjakov.

Čeprav naj bi bilo zaprtje prometa čez Dover le 48-urno, pa se krepijo strahovi, da bi v primeru daljšega zaprtja prišlo do pomanjkanja svežega sadja in zelenjave. "Trgovci so dobro založeni in pred božičem ne pričakujemo večjih težav. Če pa bo zaprtje francoske meje daljše, pa bi se lahko soočili s težavami," je dejal direktor britanskega konzorcija trgovcev Andrew Opie.

Veriga supermarketov Sainsbury's je prav tako zagotovila, da imajo vse potrebno za božično kosilo že v državi in na zalogi. Vendar pa bi, če ne bo prišlo do odprtja, nato prišlo do pomanjkanja solate, cvetače, brokolija in citrusa - dobrin, ki jih Britanci uvažajo vse leto.

Vodja mednarodnih odnosov pri britanskem združenju malih podjetij James Siblex pa je opozoril, da bi do pomanjkanja in višjih cen lahko prišlo tudi zaradi brexita, saj že sedaj zaradi nejasnosti o prihodnjih odnosih med Veliko Britanijo in EU prihaja do motenj v dobavni verigi.

"Čeprav lahko uvozimo dobrine iz Francije, pa nihče ne bo pošiljal tovornjakov v Veliko Britanijo brez zagotovila, da se bodo v doglednem času lahko vrnili v EU," je opozoril. Čez 10 dni bo namreč Velika Britanija zapustila enotni trg EU in carinsko unijo, dogovora o prihodnjih odnosih pa še ni.

Janša: V EU intenzivno usklajevanje glede novega seva koronavirusa

Slovenija trenutno nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo. Kot je sporočil premier Janez Janša, nove različica virusa ni le v Veliki Britaniji, ampak tudi v naši soseščini. Ponoči so uskaljevali ukrepe za popolno zaporo meja  tako kot druge države. Če se bo Slovenija za to odločila, se bomo usklajevali v okviru Evropske komisije, je dejal Janša. 

Ko gre za tako drastičen ukrep, je po njegovih besedah namreč še posebej potrebno sodelovanje na obeh straneh meje, da ne pride do še večjih težav za ljudi.

Že danes sicer odsvetujejo vsem, ki načrtujejo kakršna koli nenujna potovanja do sredine marca, da jih odložijo na poznejši čas. Tudi vsem, ki v tem času načrtujejo obisk Slovenije, svetujejo, naj ga preložijo, je dejal.

WHO: Novi sev novega koronavirusa je mogoče nadzirati

Novi sev novega koronavirusa, ki so ga našli v Veliki Britaniji, se širi hitreje, a ga je mogoče zajeziti tako kot vse doslej znane seve, so danes izpostavili predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

"Razmere niso ušle izpod nadzora, a jih ne moremo prepustiti samim sebi," je dejal vodja WHO za izredne razmere Mike Ryan na novinarski konferenci. Države je pozval k uresničevanju preizkušenih zdravstvenih ukrepov. Po podatkih WHO ljudje, ki se okužijo z novim sevom, povprečno okužijo 1,5 osebe. Reprodukcijska stopnja je bila pred tem v Veliki Britaniji 1,1. 

Britanski znanstveniki še vedno skušajo ugotoviti, v kolikšni meri gre pripisati ta porast spremembam v virusu in koliko je povezan z vedenjskimi dejavniki med prebivalci, je povedala glavna znanstvenica WHO za covid-19 Maria Van Kerkhove. Izpostavila je še, da doslej ni bilo dokazov, da bi novi sev virusa povzročil bolj hudo ali bolj smrtonosno obliko covida-19.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zanimivo, da so ravno v angliji 8.12 začeli z množičnim cepljenjem,.. in slaba dva tedna po tem, novi sev coronavirusa, ki je 70% bolj prenosljiv..
1.12. so začeli z množičnim cepljenjem...
dante
22. 12. 2020 17.50
njim, da bi zmanjkalo hrane uh, saj imajo več kolonij po svetu, kot je sama velika
Medo1964
22. 12. 2020 10.59
Paniko zganjajo, ampak so spretni v tem, treba priznat, dobro izdelan koncept,,, pa dvomim,da je Billy bit tolk pameten,da je to sam izmislil...
Nimasmisla
22. 12. 2020 08.28
+6
in ko se zapre eu bojo vsi tisti balkanci pač doma ostali do marca ki so rili dol
PridenDrzavljan
21. 12. 2020 21.59
+8
Ja saj ponavadi konc leta pridejo novi modeli pri vseh stvareh...svasta...kaj se bo Covid super pro verzija? Samo eno vprasanje kako hitro se je "original" Covid siril, da lahko recete ,da se ta siri 70% hitreje?
doghot
21. 12. 2020 21.57
+1
Se mal pa bodo zahteval od nas, da hodmo v skafandrih na siht
vrtnar01
21. 12. 2020 21.55
+4
a Slovenci smo pa s5 eni loleki brez pirhov
Googlebot
21. 12. 2020 21.54
+9
Cepivo ne gre v promet treba paniko dvignit
breza182
21. 12. 2020 21.49
+10
a dej no kr nov sev so odkrili po drugi strani pa če noviranji kej vprašajo pa strokovnjaki ne znajo drugga rečt kot da je še toooliko neznanega glede tega virusa.... ja ampak nov sev so pa odkrili in kar na hitro ugotovili procent prenosljivosti... do 70% noro res
breza182
21. 12. 2020 21.52
+11
tako kužen, da ti pri testiranju morejo zabit palčko do možganov, pa še se lahko "zgodi" da ga falijo in je test lažno negativen.. tako kužen, da morajo povsod nositi maske, ampak po besedah Beovičke je verjetnost, da pride do prenosa med dvema partnerjema med 10% in 40%, nikakor pa ne 100%.
doghot
21. 12. 2020 21.55
+6
Mja, pa ze septembra so ga odkril, zdej pa vse zapirat in cirkus delat
kknd
21. 12. 2020 21.46
+7
Se pravi sploh ne vedo, ali gre za nov sev ali gre povišanje okuženosti pripisati drugim dejavnikom... važno, da se spet dela paniko. Med drugim je splošno zano dejstvo, da v kolikor virus mutira v bolj nalezljivega potem je manj smrten in obratno v kolikor je bolj smrten je manj nalezljiv. Tukaj pa nekaj spet močno smrdiiiiiiiiiiiiiiiii.
real....
21. 12. 2020 21.44
+4
...hrane je dost...!?
Urška iz Ugande
21. 12. 2020 21.42
+4
Ce bi tako izolirali Kitajsko na zacetku leta, bi bilo leto 2020 kot vsa druga, druzenje, morje, festivali. Ampak za levakice je bolj vazen politicni boj. In Trump je bil kao rasist. Eno leto kasnej levakici zrusijo vlado sredi vojne..
Urška iz Ugande
21. 12. 2020 21.42
+4
intro
21. 12. 2020 21.39
+9
Pričakovano, so dobli cepivo, pa so se malo razpustili, pa se jih je še treba malo iztisnit, da bodo bogatejši še bogatejši... pol leta potem bo pa to to...
slo_veter
21. 12. 2020 21.48
+1
to resnično sovpada , kot ena velika sestavljanka .
Kleopatra 79
21. 12. 2020 21.37
+12
Serete, samo da se bi cepili
Hecnaokuzba
21. 12. 2020 21.34
-2
Gotovi smo, apokalipsa
Forum 21
21. 12. 2020 21.32
+8
OZADJE BREXIT MORDA????
motorist_mb
21. 12. 2020 21.29
+5
Človek ni več pametn kaj se to dogaja res!
CURVANORD Zanetti
21. 12. 2020 20.49
+9
To da ne bo hrane, je pa huda
Urška iz Ugande
21. 12. 2020 21.38
+5
Je vecino uvozijo, torej ce tovorni promet ne laufa, potem te uvozene hrane ni. Nevem kaj tu ni jasno..
Covidus
21. 12. 2020 20.00
+14
Da nima to kaj veze z brexitom?
malipuhec
21. 12. 2020 19.54
+18
Vse po planu...