Korona

Evropa po večini sprošča protikoronske omejitve

Rim / Budimpešta, 30. 04. 2021 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
2

V Italiji so prvič cepili več kot 500.000 oseb v enem dnevu. Madžarski premier Orban je napovedal nova sproščanja protikoronskih ukrepov, omejitve sproščajo tudi Bolgarija, Portugalska in Irska. Slabša je epidemiološka slika na drugem koncu sveta – poleg Indije zelo slabo kaže Braziliji, kjer število okuženih in umrlih zaradi covida-19 še naprej eksponentno raste.

V Italiji so v četrtek proti covidu-19 prvič cepili več kot pol milijona ljudi v enem dnevu. To je eden od ključnih ciljev cepljenja v državi, je danes sporočila italijanska vlada.

Cepljenje v Italiji

Italijanske oblasti so sprva upale, da bodo ta cilj dosegli že sredi aprila, a se je odmaknil zaradi pomanjkanja odmerkov cepiva po vsej Evropi.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je na Facebooku objavil, da so v Italiji v četrtek porabili več kot 500.000 odmerkov cepiva, kar je po njegovi oceni posledica "timskega dela".

Po uradnih italijanskih podatkih so v državi z okoli 60 milijoni prebivalci doslej porabili 19,5 milijona odmerkov cepiva, celovito zaščito pa je prejelo 5,75 milijona ljudi.

Evropski sistem za covidno potrdilo, ki naj bi olajšalo potovanja to poletje, bo s tehničnega vidika nared s 1. junijem, ko naj bi bila z njim povezana tudi že večina članic EU. Preizkušanje sistema naj bi se začelo 10. maja. Slovenija naj bi se preizkušanju pridružila v drugem valu, ki se začne konec maja, so povedali viri v Evropski komisiji.

Italijanski vladni komisar za boj proti novemu koronavirusu, general Francesco Paolo Figliuolo, je za italijansko televizijo RAI napovedal, da bodo v Italiji do sredine julija cepili 60 odstotkov odraslih.

Potek cepljenja se je v Italiji v zadnjih dneh pospešil, a je časnik Il Sole 24 Ore izračunal, da je sedemdnevno povprečje še vedno le okoli 360.000 cepljenih na dan.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Italija trenutno zaostaja za nekaterimi večjimi evropskimi državami. Vsaj en odmerek cepiva je prejelo manj kot 25 odstotkov prebivalcev, v Nemčiji ta odstotek znaša 28,1 odstotka, v Španiji 27,6 odstotka in v Franciji 26,7 odstotka.

V Italiji je doslej umrlo več kot 120.000 covidnih bolnikov, kar jo uvršča na drugo mesto v Evropi.

Madžarski premier napovedal novo sproščanje protikoronskih ukrepov

Madžarski premier Viktor Orban je za soboto napovedal novo sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Ob tem je napovedal, da naj bi že danes na Madžarskem presegli število štirih milijonov cepljenih proti covidu-19.

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban.
Predsednik madžarske vlade Viktor Orban. FOTO: AP

Orban je v rednem tedenskem pogovoru za radio Kossuth tudi napovedal, da bodo po 10. maju, ko se končajo srednješolski izpiti, s cepivom Pfizerja in BioNTecha začeli cepiti tudi stare od 16 do 18 let. Madžarska ima po njegovih besedah sicer dovolj cepiva za vsakogar, ki se želi cepiti.

"Sedaj je odvisno od ljudi, da se cepijo," je še dejal predsednik madžarske vlade. Ob tem je posvaril, da pandemija covida-19 še ni končana, in pozval k odgovornemu obnašanju.

Na Madžarskem so do četrtka zvečer proti covidu-19 cepili skupno več kot 3,9 milijona ljudi.

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je pred praznikom dela opozoril na milijone ljudi, katerih vsakodnevna življenja in možnosti preživetja je prizadela koronska kriza. Čeprav ta še ni končana, po njegovih besedah obstajajo razlogi za upanje. "Prepričani smo, da bo Evropa iz te krize izšla močnejša," je dejal.

V skladu z omilitvami protikoronskih ukrepov, ki bodo začele veljati jutri, se bo začetek policijske ure prestavil na polnoč, kar bo posledično omogočilo, da bodo trgovine in lokali poslej odprti do 23. ure. Madžarski lokali bodo lahko tudi odprli svoje notranje prostore ter stregli tistim, ki bodo imeli potrdilo o cepljenju.

Prav tako bodo v soboto na Madžarskem vrata odprli hoteli, ustanove za preživljanje prostega časa, živalski vrtovi, muzeji, kinematografi, gledališča, telovadnice ter športne dvorane. Mladoletnim bo vhod v te ustanove dovoljen v spremstvu odraslih.

Še naprej bo na Madžarskem veljalo obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem ter v javnem potniškem prometu in trgovinah.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto se s "pomembnimi državami" medtem že pogaja o skupnem priznanju nacionalnih potrdil o cepljenju. Pogovori tako že potekajo s Srbijo in Črno goro, pri tem pa ni pomembno, s katerim cepivom je bil imetnik potrdila cepljen. Kot je še dejal Orban, naj bi v EU še trajalo nekaj mesecev do uvedbe potrdila o cepljenju, Madžari pa si želijo, da bi lahko potovali še pred tem.

Tuji mediji medtem poročajo, da sta se Srbija in Madžarska že dogovorili, da bodo cepljeni državljani obeh držav od danes v sosedo lahko vstopali brez PCR-testa in obvezne karantene.

V Bolgariji znova odprli nočne klube

V Bolgariji so po šestih mesecih zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom vrata spet odprli nočni klubi. Ulice v državi so bile v četrtek zvečer polne zabave željnih. Bolgarija sicer beleži eno od največjih smrtnosti zaradi novega koronavirusa, se je pa v zadnjih dneh zmanjšalo število novih okužb.

Restavracije, kinematografi ter rekreativne ustanove so med epidemijo covida-19 v Bolgariji večinoma ostali odprti, so pa uvedli nekatere ukrepe, kot je zmanjšanje njihove kapacitete.

Avstrijski gradbeni koncern Strabag je lansko krizno leto, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19, prebrodil uspešno. Čisti dobiček je v 2020 povečal za šest odstotkov, in sicer na 395,2 milijona evrov. Prihodki so se sicer zmanjšali za šest odstotkov, na 14,75 milijarde evrov.

Nočni klubi po ponovnem odprtju tako sprejmejo le polovico gostov od svojih zmogljivosti. Na vhodu obiskovalcem merijo telesno temperaturo, ti si tudi lahko razkužijo roke.

"Upam, da so ljudje srečni. Pogrešali smo jih. Zabavali se bodo in to je najpomembneje," je ob vnovičnem odprtju dejal direktor nočnega kluba PM Krastjo Enčev.

V Bolgariji s sedmimi milijoni prebivalcev so doslej potrdili več kot 403.700 okužb z virusom SARS-CoV-2. Umrlo je skoraj 16.400 covidnih bolnikov, kar državo uvršča na tretje mesto med članicami EU, za Madžarsko in Češko.

V Franciji cepljenje proti covidu-19 za vse odrasle od 15. junija

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes napovedal, da bo cepljenje proti covidu-19 v Franciji vsem odraslih na voljo od 15. junija. Dodal je, da je njegov cilj, da se država, ki se spopada s tretjim valom epidemije, čim prej odpre.

Francoski predsednik je še napovedal, da se bodo starejši od 50 let cepili od 15. maja. Trenutno v Franciji cepijo proti covidu-19 starejše od 55 let.

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je ob tem napovedal, da bodo ta konec tedna cepili še štiri milijone ljudi, kronične bolnike, stare od 18 do 50 let.

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je v Franciji doslej prejelo več kot 15 milijonov ljudi, kar predstavlja 29 odstotkov odraslega prebivalstva. Drugi odmerek je prejelo 6,2 milijona ljudi, kar je manj kot 12 odstotkov odraslih.

V Franciji so doslej potrdili več kot 5,6 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je 104.253 covidnih bolnikov.

Portugalska v soboto v novo sproščanje ukrepov, odpira mejo s Španijo

Portugalska pa bo jutri odprla kopenske meje s Španijo in tako začela četrto in zadnjo fazo sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je včeraj sporočil predsednik vlade Antonio Costa. Država v zadnjo fazo sproščanja ukrepov vstopa 48 ur prej, kot je bilo načrtovano.

Novi koronavirus je Portugalsko najhuje prizadel v začetku letošnjega leta.
Novi koronavirus je Portugalsko najhuje prizadel v začetku letošnjega leta. FOTO: AP

"1. maja bomo prešli v novo fazo sproščanja ukrepov z odprtjem meje s Španijo," je novinarjem povedal Costa.

Zadnja faza sproščanja ukrepov bo znova omogočila tudi poroke in ostala druženja, dokler bodo prizorišča delovala s polovično kapaciteto. Prav tako bodo znova dovoljene športne aktivnosti na prostem in v zaprtih prostorih.

Aktivnost v kitajskih tovarnah se je aprila zmanjšala, so pokazali danes objavljeni podatki kitajskega statističnega urada. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je aprila znižal na 51,1 točke, kar je 0,8 točke pod marčno vrednostjo. To je posledica globalnega pomanjkanja polprevodnikov in logističnih težav, ki so posledica pandemije covida-19.

Bari in restavracije, ki so jih odprli v tretji fazi sproščanja ukrepov v začetku aprila, bodo zdaj lahko podaljšali svoje odpiralne čase.

Nekatere omejitve potovanj ostajajo. Obiskovalci bodo tudi v prihodnje za vstop v državo morali imeti negativen test na koronavirus ali pa bodo morali v karanteno, je sporočil Costa.

Prav tako bodo še naprej veljale določene strožje omejitve na območjih z večjim številom okužb.

Portugalska se je s koronavirusom najhuje spopadla v začetku leta. Visoko število okuženih je močno obremenilo bolnišnice in v državi z 10 milijoni prebivalcev so doslej zabeležili 17.000 smrti covidnih bolnikov.

Irska napovedala sproščanje ukrepov

Na Irskem bodo 10. maja pričeli s sproščanjem ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, je sporočil irski premier Micheal Martin. Za prebivalce, cepljene z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, bodo veljali manj strogi ukrepi.

Švicarska pozavarovalniška skupina Swiss Re je kljub škodam, ki so jih povzročile naravne nesreče in pandemija covida-19, leto začela z dobičkom, kar je presenetilo analitike. Pod črto je ostalo 333 milijonov dolarjev (275 milijonov evrov) dobička.

"Zaradi vašega truda in žrtvovanja smo zdaj v veliko boljši situaciji," je včeraj dejal Martin, ki je sproščanje ukrepov označil za "zelo pomembno in dobrodošlo". Poudaril je, da bo Irska ukrepe sproščala postopoma in odgovorno.

Prebivalci, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma, se bodo lahko družili v zaprtih prostorih, kjer bodo lahko hkrati prisotni člani največ treh gospodinjstev. V zaprtih prostorih se bodo lahko srečali tudi s člani gospodinjstva, ki niso cepljeni, je dejal Martin.

Odprli se bodo muzeji, galerije in frizerji. Male skupine ljudi se bodo lahko srečevale v zaprtih prostorih in skupine do 50 ljudi se bodo znova lahko udeležile pogrebov, porok in verskih obredov.

Prodaja na prostem in osebni prevzem izdelkov v trgovinah bo znova dovoljen, medtem ko se bo preostala prodaja dokončno odprla 17. maja. Hoteli in ostale nastanitve za goste se bodo odprli v začetku junija.

Irska je od začetka epidemije zabeležila skoraj 250.000 okužb z novim koronavirusom in 4900 smrti. V državi je cepljenih že 30 odstotkov populacije, starejše od 16 let.

V ZDA v celoti cepljenih 100 milijonov ljudi

V ZDA je bilo proti covidu-19 v celoti cepljenih že sto milijonov ljudi, pa je danes sporočil koordinator Bele hiše za odziv na pandemijo novega koronavirusa Jeff Zients.

Cepljenje v ZDA
Cepljenje v ZDA FOTO: AP

"To pomeni sto milijonov Američanov z občutkom olajšanja in pomirjenosti, ker vedo, da so po dolgem in težkem letu zdaj zaščiteni pred virusom, ker vedo, da njihova odločitev za cepljenje ščiti ne le njih, temveč tudi njihove družine, njihove prijatelje in njihove skupnosti," je Zients komentiral doseganje novega mejnika v boju z virusom.

Administracija predsednika Joeja Bidna si je ob nastopu najprej zastavila cilj razdeliti sto milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19 v prvih sto dneh na oblasti, a je nato ta cilj podvojila na 200 milijonov in ga 21. aprila tudi dosegla.

Po zadnjih podatkih ameriškega centra za nadzor bolezni so doslej razdelili okoli 237 milijonov odmerkov treh različnih cepiv, kar pomeni, da je vsaj en odmerek prejelo 55 odstotkov odraslih Američanov.

Poudarek se zdaj v ZDA z zagotavljanja zadostnih količin cepiva vse bolj seli na krepitev zaupanja v cepiva in prepričevanje skeptikov, naj se odločijo za cepljenje. Biden namreč zagotavlja, da bo do konca maja dovolj cepiv za vse odrasle Američane. V ZDA se sicer zdaj lahko cepijo vsi, starejši od 16 let.

V Braziliji covid-19 zahteval več kot 400.000 življenj

Brazilija je v četrtek po ZDA postala druga država na svetu, kjer je covid-19 zahteval že več kot 400.000 življenj. Ministrstvo za zdravje je v četrtek sporočilo, da je v 24 urah umrl 3001 covidni bolnik, skupno že 401.186. Več življenj je pandemija zahtevala samo v ZDA.

Polovica prebivalcev Mjanmara bi lahko zaradi posledic vojaškega udara in pandemije covida-19 prihodnje leto živela v revščini, so danes opozorili Združeni narodi.

Brazilija, ki ima 212 milijonov prebivalcev, beleži eno najvišjih stopenj smrtnosti med pandemijo, saj je umrlo 189 ljudi na 100.000 prebivalcev, kar je največ v Latinski Ameriki. Država se s porastom okužb sooča od začetka leta, zato so bolnišnice na mnogih območjih na robu zmogljivosti. Doslej so potrdili več kot 14,5 milijona okužb z novim koronavirusom.

Čeprav kaže, da je novi val epidemije že dosegel vrhunec, dnevno število smrti med covidnimi bolniki ostaja izredno visoko. V zadnjem tednu so v povprečju dnevno poročali o 2526 mrtvih. Več smrtnih žrtev beležijo samo v Indiji.

Strokovnjaki za zadnji val epidemije krivijo brazilsko različico novega koronavirusa, ki je bolj kužna.

Država se sooča tudi s pomanjkanjem cepiv proti covidu-19. Doslej so z enim odmerkom cepili 28 milijonov ljudi, z dvema pa 12,7 milijona. Po poročanju medijev so zaradi pomanjkanja cepiv v 14 mestih morali odpovedati cepljenje z drugim odmerkom.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
30. 04. 2021 21.56
+1
Brez zveze vse skupaj to nattegovanje folka.
First Last
30. 04. 2021 17.21
-1
Zmaga za človeštvo, ko in če premagamo korono mora to postati praznik in svarilo oziroma ozaveščanje kam vodi tako početje z naravo in da se to vsakega tiče.