Korona

Evropa prebuja turizem, Tajska turistov še ne bo sprejela, Maldivi še bolj luksuzni

Bruselj / Washington / Ljubljana, 31. 05. 2020 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
105

Pred začetkom poletne turistične sezone številne države razmišljajo o postopni obuditvi turizma, da bi vsaj malce omilile vpliv pandemije koronavirusne bolezni na gospodarstvo. V Evropi, kjer so prebivalci navajeni na prosto prehajanje meja, bo letošnje poletje drugačno, zato nekateri že razmišljajo, da bi dopust preživeli doma. Priljubljeni turistični destinaciji Tajska in Indonezija medtem še ne razmišljata o sprejemu turistov, sanjski Maldivi pa bodo ob strogih pogojih za vstop v državo postali še bolj luksuzni.

Medtem ko se Evropa počasi postavlja na noge, se pozornost usmerja v turizem. Številne evropske države ostajajo zaprte za turiste, spet druge pripravljajo sezname držav, katerih epidemiološka slika je najugodnejša. V državah, ki jih je koronavirus najhuje prizadel, kot so Italija, Španija, Velika Britanija in Francija, že vlada nezadovoljstvo zaradi uvrščanja na t. i. 'črne sezname' in izrekanja nedobrodošlice. Preverili smo, kakšne načrte imajo posamezne evropske in ostale svetovne turistične destinacije pri odpiranju svojih meja za turiste. 

Poletne počitnice so pred vrati, ni pa še povsem jasno, kam bomo lahko odpotovali.
Poletne počitnice so pred vrati, ni pa še povsem jasno, kam bomo lahko odpotovali. FOTO: Shutterstock

Avstrija

 Tako Slovenija kot Italija sta razočarani, ker je Avstrija glede odprtja meje z obema državama zelo nefleksibilna. Slovenija, ki ima celo boljšo epidemiološko sliko od Avstrije, pričakuje skorajšnjo spremembo stališča Avstrije. Ta je že pred dnevi zrahljala nadzor na meji s Češko, Slovaško in Madžarsko, prav tako tudi z Nemčijo, Liechtensteinom in Švico. Če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, načrtujejo s 15. junijem popolno odprtje teh meja. Meje z Italijo ne želi odpreti, pri čemer kot razlog navaja tamkajšnje epidemiološke razmere. Trenutno za vse, ki pridejo v Avstrijo, velja, da morajo imeti s seboj zdravstveno potrdilo, da niso okuženi s koronavirusom. Potrdilo ne sme biti starejše od štirih dni. 

Belgija

 Belgijske meje ostajajo zaprte, vsa nenujna potovanja v tujino so odsvetovana. Oblasti nameravajo meje za turiste ponovno odpreti 15. junija, ko se odpira tudi večina ostalih evropskih držav. 

Hrvaška

Turisti iz Slovenije, Madžarske, Avstrije, Češke, Slovaške, Estonije, Latvije, Litve, Poljske in Nemčije lahko na Hrvaško spet vstopajo brez omejitev, tako kot pred pandemijo. Morajo pa pustiti svoje kontaktne podatke, kot so številka mobilnega telefona, naslov elektronske pošte in naslov bivanja na Hrvaškem. To je mogoče storiti po spletu ali na meji, a bo treba v tem primeru računati na nekaj več čakanja. Karantena pri vstopu v državo ni potrebna. 

Ciper

Ciper je razkril svoje načrte za odprtje meje, in sicer za določene države, kjer je epidemiološka slika najugodnejša. Mednarodni leti na Ciper bodo stekli v dveh fazah – 9. junija in 20. junija. V prvi fazi bo vstop dovoljen državljanom Grčije, Malte, Bolgarije, Norveške, Avstrije, Finske, Slovenije, Madžarske, Izraela, Danske, Nemčije, Slovaške in Litve. V drugi fazi pa bodo sprejeli državljane Švice, Poljske, Romunije, Hrvaške, Estonije in Češke. Zanimivo je, da seznam držav ne vključuje dveh držav, katerih državljani v največjem številu obiskujejo Ciper. To sta Rusija in Velika Britanija. 

Tisti, ki bodo v državo prišli od 9. junija do 20. junija, torej v prvi fazi odprtja, bodo morali imeti s seboj potrdilo o negativnem testu na koronavirus. Od 20. junija za države, vključene v prvo fazo, to potrdilo ne bo več potrebno. 

Češka

Češka je 26. maja odprla mejo z Nemčijo in Avstrijo. Z 27. majem je odprta tudi meja s Slovaško in Madžarsko, a z omejitvami. Prebivalci držav članic EU lahko vstopajo v državo zaradi poslovnih razlogov, obiska sorodnikov ali študija. Vsi morajo opraviti test na koronavirus. 

Italija

S 3. junijem bo v Italiji odpravljena omejitev gibanja med deželami, v državi, ki jo je pandemija covid-19 hudo prizadela, pa bodo znova pozdravili državljane članic EU.  Tem ob prihodu v državo ne bo treba v obvezno 14-dnevno karanteno. Italijanski zunanji minister je medtem sporočil, da Italija ne bo privolila v diskriminatoren odnos drugih držav in uvrščanja na t. i. 'črne sezname'. Za prihodnjo soboto je napovedal obisk Slovenije.

Danska

Meje so zaprte za vse tuje turiste. Od 25. maja lahko le posamezniki, ki imajo stalno bivališče v eni od petih nordijskih držav (Danska, Finska, Islandija, Norveška in Švedska) ali v Nemčiji vstopijo v državo, če so z nekom na Danskem v razmerju, imajo tam sorodnike ali poslovni sestanek. 

Francija

Premier Edouard Philippe je oznanil načrte, da bi Francija odprla meje za EU državljane in Velike Britanije s 15. junijem, ko odprtje države načrtujejo tudi ostali. Potniki, ki bodo prispeli iz Velike Britanije ali Španije, bodo pozvani k prostovoljni samoizolaciji. Turistom, ki niso državljani evropskih držav, vstop v Francijo še ne bo dovoljen, razen v posameznih primerih. 

Nemčija

Mejne kontrole na meji z Avstrijo, Švico, Francijo in Dansko in omejitve za potnike, ki pridejo v Nemčijo z letalom iz Italije ali Španije, bodo ostale v veljavi do 15. junija. EU-državljani in državljani Velike Britanije, Švice, Norveške in Islandije in njihovi družinski člani se lahko vrnejo v svojo domovino, lahko pa tudi potujejo skozi Nemčijo, a se tam ne smejo ustaviti. 

Grčija bo za slovenske turiste svoja vrata odprla s 15. junijem.
Grčija bo za slovenske turiste svoja vrata odprla s 15. junijem. FOTO: Shutterstock

Grčija 

Grško ministrstvo za turizem je objavilo seznam držav, katerih državljani bodo lahko od 15. junija spet vstopali v Grčijo. Na seznamu je 29 držav, med njimi tudi Slovenija. Državljane teh držav pa bodo lahko oblasti ob prihodu v državo naključno testirale. Vstopni točki sta letališči v Atenah in Solunu, ki bo znova odprto na začetku junija. Poleg Slovenije so na tem seznamu še državljani Albanije, Avstralije, Avstrije, Bolgarije, Kitajske, Hrvaške, Cipra, Češke, Danske, Madžarske, Finske, Nemčije, Izraela, Japonske, Latvije, Južne Koreje, Litve, Estonije, Libanona, Črne gore, Nove Zelandije, Severne Makedonije, Malte, Norveške, Slovaške, Srbije, Švice in Romunije. Seznam bo dopolnjen 1. julija. Grčija na seznam ni uvrstila najhuje prizadetih evropskih držav zaradi koronavirusa – Velike Britanije, Francije, Italije in Španije – kar je povzročilo nemalo razburjenja. 

Madžarska

Meje so odprte z Romunijo, Slovaško, Češko, Slovenijo in Srbijo. Prav tako tudi s Hrvaško, a le s turistično rezervacijo. Meja z Avstrijo ostaja zaprta. 

Islandija

 Islandija načrtuje odprtje s 15. junijem. Turiste bodo ob prihodu v državo testirali. Čez nekaj ur bodo nato prejeli rezultat po telefonu, potem ko si bodo naložili aplikacijo za sledenje. Kaj se bo zgodilo s tistimi, ki bodo pozitivni, islandske oblasti še niso dorekle. 

Portugalska

Meja s Španijo ostaja zaprta vsaj do 15. junija. A je portugalski minister za zunanje zadeve za portugalske medije dejal, da so turisti na Portugalskem ponovno dobrodošli. Ob prihodu v državo sicer ni obvezna karantena, razen na Azorih, turistom pa bodo na letališču merili temperaturo. Plaže se bodo po načrtih odprle s 6. junijem. 

Španija

Meje se bodo za turiste odprle 1. julija. Vse od 17. marca sta meji s Portugalsko in Francijo zaprti, prehod pa je dovoljen le za španske državljane ali rezidente. Trenutno morajo vsi ob prihodu v državo v 14-dnevno karanteno, kar pa namerava španska vlada odpraviti s 1. julijem. 

Švica

15. junija Švica odpira mejo z Nemčijo, Avstrijo in Francijo, če bodo razmere ugodne. Meja z Italijo ostaja zaprta. Predvidenih karanten ob prihodu v državo ni. 

Velika Britanija

 Meje so trenutno odprte. Z 8. junijem bodo morali vsi obiskovalci v karanteno za 14 dni. To ne vključuje državljanov Irske. Vlada bo ukrepe dopolnjevala vsake tri tedne. 

Bali bi lahko po načrtih turiste sprejel oktobra.
Bali bi lahko po načrtih turiste sprejel oktobra. FOTO: Shutterstock

Indonezija – Bali 

Na Baliju so po uradnih podatkih imeli le 350 primerov okužbe s koronavirusom. Indonezijski otok pričakuje, da bodo turiste znova sprejeli oktobra. Po besedah oblasti bi se najprej lahko odprl otok Java. Balijsko gospodarstvo je močno odvisno od turizma, število turistov pa se je v zadnjih letih še povečalo, v letu 2019 je otok obiskalo 6,3 milijona turistov. 

Trenutno je vsem tujim državljanom razen določenih izjem, kot so diplomati, rezidenti in podobno, vstop onemogočen. Vsi, ki pridejo na otok, morajo opraviti test na koronavirus. 

Tajska

Lani je Tajska sprejela 40 milijonov obiskovalcev. A vse od marca je turistom vstop prepovedan. Števila okuženih je v državi relativno malo, potrdili so približno 3000 primerov. A oblasti so previdne pri ponovnem odpiranju države. Vrnitev turistov predvidevajo šele za konec leta. Pri tem bodo upoštevale razmere v državah, od koder bi želeli priti turisti. Državljani tistih držav, ki epidemije ne bodo imele pod nadzorom, ne bodo mogli vstopiti v državo. Predvidevajo, da bo letos število turistov padlo za 16 milijonov, a se osredotočajo na domači turizem. Odprli so že nekaj hotelov, nakupovalna središča, muzeje, tržnice in nekatere turistične atrakcije, poroča CNN. 

Maldivi

Sanjski Maldivi so skoraj v celoti odvisni od turizma, prvič v 47 letih pa po podatkih lokalnih oblasti v času pandemije niso sprejeli tujih državljanov. Država se namerava za turiste odpreti z julijem. A po informacijah The Telegraph bodo pogoji za vstop v državo zelo strogi. Oblasti pod možne ukrepe navajajo obvezen 14-dnevni obisk. Turisti tako Maldivov ne bodo mogli več obiskati za manj kot 14 dni. 

Po prvotnem načrtu bo pred vstopom v državo obvezen test na koronavirus, ki bo moral biti negativen, še dodaten test pa bodo morali turisti opraviti ob prihodu v državo, stal pa bo 100 dolarjev (približno 90 evrov). Na izvide bodo nato obiskovalci čakali do 12 ur v svoji hotelski sobi. Maldivijske oblasti nameravajo uvesti tudi obvezen turistični vizum, ki bo prav tako stal 100 dolarjev oziroma 90 evrov. V državi so sicer potrdili manj kot 1500 primerov okužbe s koronavirusom. 

Maldivi načrtujejo stroge pogoje za vstop v državo, tako pa bo ta sanjska destinacija postala še bolj luksuzna.
Maldivi načrtujejo stroge pogoje za vstop v državo, tako pa bo ta sanjska destinacija postala še bolj luksuzna. FOTO: Shutterstock

Trump: Evropejci kmalu dobrodošli

Ameriški predsednik Donald Trump je po poročanju revije Forbes dejal, da se nameravajo ZDA kmalu odpreti za evropske države, kjer je epidemiološka slika ugodna. Ameriške oblasti so državljanom EU, Velike Britanije in Irske 13. marca prepovedale vstop v državo. V sredo je Trump odredil prepoved letov v Brazilijo, ki postaja novo svetovno žarišče koronavirusa, ob tem pa namignil, da bodo Evropejci kmalu ponovno dobrodošli v ZDA. A ob tem ni jasno, ali bo Evropa odprla svoja vrata za Američane. Nekatere evropske države po poročanju revije Forbes ne predvidevajo sprejema ameriških turistov, saj trenutna epidemiološka slika v ZDA tega še ne dopušča. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
31. 05. 2020 20.58
+2
Turizem z maskami bolano!
matdej
31. 05. 2020 20.45
+16
Vseeno kje kdo prezivi dopust ali je to slo,cro,maldivi,...Ali samo doma na vrtu...vazno je,da se odpocijes od vsega tega..in se imas fino...
Draža
31. 05. 2020 19.35
+4
Lepa je naša država, ampak Turčija nas čaka tudi letos.
Common_sense
31. 05. 2020 18.00
+2
Turistov ni. Sam tolk, da veste. Važno je, kaj naredijo velike države, kjer je kaj ljudi. Do 15.6. ne bo ničesar.
Cicamica
31. 05. 2020 16.56
-2
Naša družina se je odločila da gremo v bio terme. Cene so ugodne in ljudje so zelo prijazni. Se kmalu vidimo. Bone nam bodo z veseljem vzeli..
Andree
31. 05. 2020 17.03
+9
če greš v Bioterme Mala Nedelja si zraven vzemi dežnik
Komendator
31. 05. 2020 18.27
+14
In zakaj minusi, če gre družina za bone v terme? Imate kakšno drugo argumentacijo razen nevošljivosti?
matdej
31. 05. 2020 20.42
+1
Cicamica...ti se kr hecaj ja...z nizkimi cenami v termah...
goveja župca
31. 05. 2020 16.51
-5
Moja najljubsa Kroacija me vabi v svoje nedrje dan za dnem....
Draža
31. 05. 2020 19.36
+5
V tiste kamenjare, pojdi v svet enkrat na čisto morje, kjer so domačini gostoljubni, privošči si prave počitnice.
Edx111
31. 05. 2020 16.49
+14
Preveril kako je z Maldivi. So preklicali obvezna testiranja in takso. Bodite malo bolj azurni s podatki.
Nightshot
31. 05. 2020 17.21
+7
Sem o tem ze komentiral 3 ure nazaj...res so vcasih kaksen dan zadaj
Diegol14
31. 05. 2020 16.12
+45
V Halozah, že obratuje naša klet...vabljeni! Sprejemamo domače in tuje goste
Nika Kučan
31. 05. 2020 16.23
+21
Ne hvala, veliko raje grem na Bled na kremšnito za 10eur, pol pa še zvečer poslušam, da slovenski gostje nismo ok da so bolš tujci
Nika Kučan
31. 05. 2020 16.24
+27
Šalo na stran seveda takoj bi prišel na kak deci ali liter! :)
Sosed Sosedov
31. 05. 2020 16.08
+19
Z odprtjem južne meje so slovenski politiki poskrbeli za hrvaški turizem in zagotovili odliv slovenskih evrov.
Helix Nebula
31. 05. 2020 16.18
+7
Na Hrvaško so zaenkrat šli samo lastniki stanovanj. Ti pa itak ne plačujejo hotelov. Turistično takso majo pa plačano pavšalno vnaprej. Je pa na vsakemu izmed nas da denar zapravimo v SLO in ne v tujini... Js bom letos koristo bone, bom mel tu cenej počitnice, pa še malo zapravo v SLO
deathbite
31. 05. 2020 16.41
+8
Glede na ponudbo in dvig cen na "bone" kar kliče po dopustovanju v Sloveniji! Naj gre vsak kamor hoče! Hrvaška? Hrvaška bo zopet imela več gostov kot Slovenija, ki je predvsem tranzitna država. Z vladnim dekretom o 24 urnem "prepotovanju" Slovenije bomo izgubili še tistih nekaj gostov, ki bi se morda ustavili za nekaj dni. Sicer sta pa tu še Grčija in Turčija, ki bosta zagotovo imeli več gostov kot Hrvaška ali Slovenija. Pa še s tečnimi slovenceljni, ki bi zapirali meje, se bodo izognili s čarterskimi preleti!
janez653
31. 05. 2020 16.45
+10
No jaz definitivno ne bom zapravljal v Sloveniji. Zapravim že dovbolj tukaj, čez vse davke in prispevke
Messia
31. 05. 2020 16.08
+13
Letos bo tudi v Ljubljani prijetno. Nič sendvič turistov samo mir.
Sosed Sosedov
31. 05. 2020 16.07
+8
Prva naloga slovenske politike v dobro slovenskih podjetnikov in prek davkov vseh drzavljanov bi morala biti ureditev severne meje ( če je pač trenutno Italija za letos out kot največji potrošniki in najpogostejši gostje ), ne pa Hrvaške.
Sosed Sosedov
31. 05. 2020 16.05
+16
“Tako Slovenija kot Italija sta razočarani, ker je Avstrija glede odprtja mej z obema državama zelo nefleksibilna. Slovenija, ki ima celo boljšo epidemiološko sliko od Avstrije, pričakuje skorajšnjo spremembo stališča Avstrije.“ TOLE Z AVSTRIJO JE TRENUTNO ZA SLOVENSKI TURIZEM IN GOSTINSTVO NAJBOLJ PEREČE. Ljudje se že odločajo, kam na dopust. In če zamudimo 15-30 dni od 90 dnevne sezone teh gostov kot država Slovenija ne moremo pridobit. Oni bodo pač nekam drugam šli ali ostali, kjer so; k nam pa šele drugo leto.
tomazbodner
31. 05. 2020 18.17
+6
V mnogih drzavah letos ne bodo sli nikamor. Nekateri, ker jih je strah. Nekateri, ker si ne morejo privosciti 2 tednov karantene v vsako smer. Nekateri, ker so izgubili prihodke, in si potovanja ne morejo vec privosciti. In nekateri, ker so ze kupili karte in placali hotele, cesar morda ne dobijo povrnjenega, in tako ne bodo vec imeli denarja zanje. Ali pa nocejo komplikacij z vsemi temi zdravstvenimi potrdili in zavarovanji. Med njimi bo verjetno tudi precej Avstrijcev.
AjdeMiPopuši
31. 05. 2020 16.00
+8
Nič pa ne piše, ali je testiranje brezplačno ali ne
IanNow
31. 05. 2020 15.55
+20
Tooo na Maldivih bo takoj manj Insta bleferjev.. In naših estradnic ki 5 let spadajo da pridejo tja za 3 dni.
Wahl
31. 05. 2020 15.58
+8
Že 2 noči brez sanjskega dormea je pravi pekel spat.
Edx111
31. 05. 2020 16.52
+10
Sem preveril in na maldivih ne bo obveznega testiranja. Resorti se odprejo s 1.7. Lokalni otoki pa 1.8. Tako da gas :)
Edx111
31. 05. 2020 16.56
+9
Pa ne rabis glih 5 let sparat. Jas sem bil ze drugo leto zapored. Apartma tik ob morju 100€ na dan za 3 osebe polni penzion. Je pa res, da te pride letalo drazje kot nastanitev.
Wahl
31. 05. 2020 15.54
+13
Pol Slovenije se bo kotalilo v lepo njihovo, tako da odprite rubriko Hrvaška vabi.
Betuul
31. 05. 2020 15.48
+3
Vsi na morje v Portorož SLO z g. Vidom V. . Vrhunsko in Fantastično organizirano
Uporabnik473573
31. 05. 2020 15.43
+20
Mi še v Avstrijo ne moremo, kaj nam bodo oddaljene države.
rekapaka
31. 05. 2020 15.37
+12
Pred leti sem bil 3 dni na Maldivih in sem bil zelo srečen, ko sem se vrnil nazaj na Šri Lanko Vsaj takrat razen kopanja in potapljanja nisi imel kaj početi, cene pa nore, kot za Počivalškove maske.
supertrobentica
31. 05. 2020 15.32
+17
Hrvaška kot vedno. Nimam problemov z njimi, še nikoli jih nisem imel kot večina ljudi. Imam se lepo pa še blizu je. Sicer pa ni važno kje si, samo da se malo glava spočije :).
deloro
31. 05. 2020 15.31
+8
Kdo pa rabi Tajce. Cene naj bodo realne pa bo domačih turistov več pa bodo več potroši kot oni. Delajte na maso ne na količino.