Korona

Evropa vse bolj v primežu omikrona, v ZDA svetovni rekord v številu okužb

Berlin/Pariz, 04. 01. 2022 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA, N.S., Mirko Vorkapić
Komentarji
60

Tako v Franciji kot Nemčiji število pozitivnih na novi koronavirus vztrajno narašča, poleg tega pa so v Marseillu odkrili novo koronavirusno različico. V Franciji je pod vprašajem uvedba potrdila o cepljenju s 15. januarjem. V ZDA so v ponedeljek zabeležili več kot milijon novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar velja za svetovni rekord. Kljub visoki precepljenosti pa skokovit porast okužbe beležijo tudi v Španiji. Več britanskih bolnišnic je zaradi širjenja omikrona razglasilo kritične razmere. V Veliki Britaniji so sicer prvič potrdili več kot 200.000 okužb v enem dnevu.

V Nemčiji so danes ponovno zabeležili skokovito rast okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev je davi po podatkih Inštituta Roberta Kocha znašala 239,9. Epidemiološke razmere se v Nemčiji občutno slabšajo. Od 30. decembra se sedemdnevna incidenca okužb z novim koronavirusom povečuje iz dneva v dan. V decembru se je ta skoraj dosledno zmanjševala.

V zadnjih 24 urah so v Nemčiji potrdili 30.561 novih okužb, pred tednom dni približno 21.080. Hkrati je v zadnjih 24 urah umrlo še 356 covidnih bolnikov. Od začetka pandemije so v državi uradno potrdili 7.238.408 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 112.579 covidnih bolnikov.

Omikron
Omikron FOTO: Dreamstime

Kljub naraščajočemu številu okuženih so v ponedeljek zvečer po vsej državi potekali protesti proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa, ki se jih je udeležilo več kot 35.000 ljudi.

V nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko na severovzhodu države se je po navedbah policije v približno 20 mestih protestov udeležilo skoraj 12.000 ljudi. Ta zvezna dežela je bila v zadnjih tednih v središču protestov proti protikoronskim ukrepom v Nemčiji.

V zvezni deželi Turingija se je po navedbah policije zbralo več kot 16.000 ljudi. V Magdeburgu, prestolnici zvezne dežele Saška Anhalt, se je na neprijavljenem protestu zbralo okoli 2500 ljudi. Prišlo je do izgredov med protestniki in policijo, vendar zaenkrat ni poročil o morebitnih poškodovanih.

Številni protesti so bili predhodno prijavljeni, nekateri shodi ne in so bili zaradi tega nezakoniti.

Nezakoniti protesti so bili tudi na Saškem na vzhodu Nemčije. Na njih se je zbralo nekaj tisoč ljudi. V mestu Lichtenstein je bilo v spopadih s policijo ranjenih 14 policistov. Ti so proti protestnikom uporabili solzivec. Zaradi nasilništva so ovadili 40 oseb.

Na Bavarskem se je protestnega shoda v mestu Nürnberg udeležilo okoli 4200 ljudi, neprijavljenega shoda v mestu Bamberg 2150 ljudi, okoli 900 se jih je zbralo v Ansbachu in okoli 800 v Bayreuthu. V zvezni deželi Baden-Württemberg na jugozahodu Nemčije se je na protestih zbralo nekaj tisoč ljudi, od tega v mestu Friedrichshafen okoli 2000. V prestolnici Berlin se je pred poslopjem nemške televizije ZDF zbralo nekaj sto ljudi, ki so med drugim medijem očitali lažnivo poročanje.

V Potsdamu, prestolnici zvezne dežele Brandenburg, je po navedbah policije protestiralo več sto ljudi. Pripravili so tudi protidemonstracije, ki se jih je udeležil župan Potsdama Mike Schubert, vendar oblasti niso navedle podatkov o udeležbi.

Poleg protikoronskih omejitev v vsakdanjem življenju je jeza številnih protestnikov namenjena načrtom o obveznem cepljenju proti covidu-19, ki jim je naklonjena nemška koalicijska vlada.

V Nemčiji je proti covidu-19 trenutno cepljenih nekaj več kot 71 odstotkov prebivalstva. Številni, ki so prejeli že dva odmerka cepiva proti covidu-19, so bili že tudi cepljeni s poživitvenim odmerkom. Kljub temu pomemben delež prebivalstva – 25,8 odstotka – sploh ni cepljen. To vključuje tudi otroke, ki so stari manj od pet let, za katere cepljenje proti covidu-19 še ni na voljo.

Za necepljene proti covidu-19 v Nemčiji namreč veljajo velike omejitve v vsakdanjem življenju po vsej državi, vključno s prepovedjo vstopa v številne trgovine in objekte za prosti čas. Nemška uradna etična komisija se je že zavzela za razširitev obveznega cepljenja, ki že velja za zdravstvene delavce, na preostalo prebivalstvo.

Kljub visoki precepljenosti, velik porast okužb v Španiji

V Španiji beležijo velik porast okužb z novim koronavirusom, kljub visokem odstotku cepljenih v državi. Število novih primerov okužb s koronavirusom na 100.000 prebivalcev se je v zadnjih sedmih dneh povzpelo na 1348.

Ministrstvo za zdravje je v ponedeljek zvečer sporočilo, da so v minulem dnevu zabeležili rekordnih 372.000 novih primerov okužbe. Sedemdnevna incidenca je še v četrtek znašala 1086. Kljub porastu števila obolelih pa oblasti menijo, da je stanje v bolnišnicah pod nadzorom. Zasedenih je približno deset odstotkov vseh bolnišničnih postelj v državi, zelo malo okuženih pa potrebuje oskrbo na intenzivni negi.

Zdravstveni organi to pripisujejo višji stopnji precepljenosti, zaradi česar je imelo veliko okuženih le blage simptome. Po zadnjih podatkih se je z dvema odmerkoma cepilo že več kot 90 odstotkov starejših od 12 let, s prvim odmerkom pa je bila cepljena že tudi približno tretjina otrok, starih od pet do 12 let. Španija je sicer konec decembra ponovno uvedla obvezno nošenje mask na prostem po vsej državi. Na nekaterih območjih v državi velja tudi policijska ura in pogoj PCT za dostop do nekaterih storitev.

V Veliki Britaniji zaradi okužb pomanjkanje bolniškega osebja, prvič več kot 200.000 okužb

V Veliki Britaniji so danes prvič od začetka pandemije potrdili več kot 200.000 okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. K hitremu širjenju prispeva predvsem različica omikron. V zadnjem dnevu so potrdili še 218.724 okužb, umrlo je 48 covidnih bolnikov. Čeprav število okužb hitro raste, pa število sprejetih bolnikov v bolnišnice še ni blizu vrhuncem prejšnjih valov, čeprav že opažajo porast hospitalizacij.

Britanski premier Boris Johnson je danes pozval državljane, naj gredo po poživitveni odmerek. Na intenzivnih oddelkih je namreč 90 odstotkov bolnikov necepljenih, je dodal. Prepričan je sicer, da je precepljenost v državi visoka, zato tudi ne pričakuje dodatnih omejitev v Angliji. Priznava pa, da so pred njimi naporni tedni in da bodo zaradi odsotnosti zaposlenih nekatere storitve delovale omejeno, poroča britanski BBC.

Je pa premier danes napovedal dostop do dnevnega testiranja za nujne delavce v kritičnih panogah, kot so predelava hrane, promet in mejni nadzor. V Veliki Britaniji je zaradi hudega pomanjkanja osebja v povezavi s koronavirusno različico omikron več bolnišnic razglasilo kritične razmere, kar bi lahko vodilo v to, da bolnišnice ne bi uspele več zagotavljati ključnih storitev. Pojavljajo se svarila pred cunamijem okužb z omikronom.

V zadnjem tednu je kritične razmere razglasilo najmanj sedem skladov, v lasti katerih je več bolnišnic, poroča britanski BBC. Kritične razmere skladi razglasijo, kadar menijo, da bolnišnice ne morejo zagotavljati ključnih storitev, kot sta zdravljenje raka ali bolezni srca. Direktor za javno zdravje v okrožnem svetu Lancashira Sakthi Karunanithi je v pogovoru za BBC povedal, da je okrožje na začetku vala okužb z različico omikron.

Zaradi okužb z omikronom je veliko britanskega zdravstvenega osebja v karanteni.
Zaradi okužb z omikronom je veliko britanskega zdravstvenega osebja v karanteni. FOTO: Shutterstock

"V Lancashiru se začenja dogajati to, kar se je v začetku prejšnjega meseca zgodilo v Londonu, ki ima seveda v primerjavi z drugimi regijami boljše vire in dobro organizirano infrastrukturo, zato se pripravljamo na cunami primerov omikrona," je dejal in dodal, da opažajo vse več obolevanja v starostni skupini nad 60 let, kar jih skrbi, saj je prav ta skupina najbolj ogrožena.

Povedal je, da nov val okužb pomeni, da se v bolnišnicah ne morejo osredotočiti na primere, ki niso povezani z novim koronavirusom in ki prav tako terjajo takojšno obravnavo, kar predstavlja še dodaten izziv.

Britanski premier Boris Johnson je opozoril, da bo velik pritisk na nacionalno zdravstveno službo trajal še nekaj tednov. Po njegovih besedah bi bilo "noro" misliti, da je pandemije skoraj konec, še poroča BBC.

Število okužb narašča tudi v Franciji, kjer so odkrili novo različico koronavirusa

Tudi v Franciji v zadnjih dneh hitro narašča število okužb z zelo nalezljivo koronavirusno različico omikron, čeprav je precepljenih 90 odstotkov prebivalstva, starejšega od 12 let. Dnevno število novih okužb je v preteklih dneh celo preseglo 200.000.

V Franciji in Nemčiji se število pozitivnih vztrajno povečuje.
V Franciji in Nemčiji se število pozitivnih vztrajno povečuje. FOTO: Dreamstime

Vlada želi okoli pet milijonov ljudi, ki se še niso cepili, v to prisiliti tudi z zakonom, s katerim bi covidno potrdilo, ki ga dobijo cepljeni, prebolevniki in testirani, spremenili v potrdilo o cepljenju. Dostop do restavracij, kulturnih in športnih prireditev in sredstev javnega prevoza na daljše razdalje bi imeli le cepljeni in prebolevniki.

Poleg tega predlog predvideva, da bo od 15. februarja treba poživitveni odmerek dobiti po štirih in ne več po sedmih mesecih kot doslej. Francoski zdravstveni minister Olivier Veran je poslance v ponedeljek pozval, naj delo potegnejo v noč in končajo obravnavo predloga zakona, ki mora nato še v senat, a so ti pozno zvečer vseeno glasovali za prekinitev razprave. To pomeni, da zakon najverjetneje ne bo začel veljati 15. januarja, kot je bilo predvideno.

Sprejetje zakona sicer ni pod vprašajem, saj so mu podporo napovedali tudi v delu opozicije. Zanj naj bi glasovali socialisti in večina poslancev iz vrst desnih Republikancev. Da bodo proti, pa so napovedali komunisti, skrajna levica in skrajno desni Nacionalni zbor.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal je bil danes kritičen do opozicije, češ da je neodgovorna in želi spodkopati zakon o potrdilu o cepljenju. Kljub temu namerava vlada vztrajati pri načrtu, da zakon uveljavi čim prej, je napovedal. Vodstvo nacionalne skupščine bo danes odločilo, kdaj se bo nadaljevala razprava. To bi se lahko zgodilo že drevi ali v sredo.

V Franciji so sicer že pred tedni identificirali novo različico koronavirusa, ki ima še več mutacij od omikrona, kar 46, poroča danes vrsta tujih medijev, med njimi britanski Independent. O odkritju nove različice je sicer že 10. decembra poročalo več francoskih medijev, saj so takrat znanstveniki z inštituta za preučevanje nalezljivih bolezni IHU Mediterranee Infection v Marseillu javnost prvič seznanili s svojim odkritjem.

Članek na to temo so nato prejšnji teden objavili na spletni strani medRxiv, namenjeni brezplačni distribuciji še neobjavljenih elektronskih besedil s področja medicine, kliničnih raziskav in sorodnih zdravstvenih ved.

Kot pišejo, so v svoji analizi potrdili kar 46 različnih mutacij, ki jih drugje po svetu doslej niso zaznali, od tega polovico na t. i. proteinu S. Prav mutacije na tem bodičastem proteinu, s pomočjo katerega koronavirus prodre v celice in se razmnožuje, so bistvene za učinkovitost cepiv proti covidu-19.

Z novo različico B.1.640.2, ki ji po imenu inštituta pravijo tudi IHU, se je potrjeno okužilo najmanj 12 ljudi na jugovzhodu Francije, na območju Marseilla. Prvi oz. indeksni primer je bila odrasla oseba, polno cepljena proti covidu-19, ki je bila pozitivna na testiranju po vrnitvi iz Kameruna.

Njen vzorec so poslali v sekvenciranje, s katerim v Franciji sistematično spremljajo koronavirusne različice, pri čemer so odkrili atipično kombinacijo treh mutacij na proteinu S. Med njimi je mutacija E484K, zaradi katere bi lahko bila različica odpornejša na obstoječa cepiva, in pa mutacija N501Y, zaradi katere bi utegnila biti bolj nalezljiva.

A o novi različici IHU je doslej znanega malo in nikakor še ni jasno, ali je nevarna in ali se bo razširila. Strokovnjaki ob njenem odkritju zaenkrat predvsem izpostavljajo, da to potrjuje velik pomen genomskega opredeljevanja oziroma sekvenciranja, saj je razvoj novih različic virusa sars-cov-2 izredno hiter in nepredvidljiv. Francoskega odkritja zaenkrat tudi še ni vzela pod drobnogled Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) oziroma se še ni uvrstilo med različice, ki jih ta spremlja.

V ZDA v enem dnevu zabeležili več kot milijon okužb z novim koronavirusom

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so v ponedeljek v ZDA zabeležili več kot milijon novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar velja za svetovni rekord. Nova koronavirusna različica omikron se namreč po državi še naprej širi z bliskovito hitrostjo.

Dnevno število potrjenih okužb je v ZDA tako prvič od začetka pandemije covida-19 preseglo milijon. Prejšnji rekord je bil zabeležen 30. decembra, ko so v državi v enem dnevu zabeležili skoraj 600.000 novih okužb. V ponedeljek so v ZDA zabeležili tudi 1688 smrti covidnih bolnikov.

Testiranje
Testiranje FOTO: Shutterstock

Po ocenah Centra za nadzor na nalezljivimi boleznimi (CDC) je bila različica omikron, ki velja za posebej nalezljivo, do konca decembra odgovorna za več kot 58 odstotkov vseh zabeleženih okužb v državi. Število zabeleženih hospitalizacij okuženih oseb se je nazadnje zmanjšalo v tednu, ki se je končal 25. decembra, vendar se bo po napovedih CDC v prihodnjih tednih spet znatno povečalo.

Glavni svetovalec ameriškega predsednika za covid-19 Anthony Fauci je v nedeljo dejal, da ZDA sredi širjenja različice omikron doživljajo skoraj navpično rast primerov okužb z novim koronavirusom, a vrh tokratnega vala je morebiti oddaljen le nekaj tednov.

V državi s približno 330 milijoni prebivalcev se je z novim koronavirusom do zdaj okužilo več kot 56 milijonov ljudi, več kot 827.000 pa jih je umrlo. Po podatkih CDC je v celoti cepljenih 62 odstotkov prebivalcev, več kot 33 odstotkov pa jih je do zdaj prejelo poživitveni odmerek.

V Avstriji v tednu dni zaradi omikrona več kot podvojitev novih okužb

V zadnjih 24 urah so v Avstriji potrdili 5496 okužb z novim koronavirusom, kar je več kot dvakrat več v primerjavi s tednom dni prej, ko so jih potrdili 2416. Odstotek pozitivnih testov PCR je trenutno 1,5. Bolj nalezljiva različica omikron v Avstriji prevladuje od konca preteklega leta.

V Avstriji so nazadnje več kot 5000 novih okužb na dan potrdili 8. decembra, ko so potrdili 5663 okužb. Takrat je prevladovala različica delta. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je trenutno 288,9. V bolnišnicah se zdravi 1038 covidnih pacientov, od tega na intenzivni negi 316. V zadnjih 24 urah je umrlo 25 covidnih bolnikov. Doslej je v Avstriji umrlo skupno 13.784 covidnih bolnikov.

Veljavno covidno potrdilo o cepljenju ima trenutno 70,9 odstotka Avstrijcev. Po posameznih avstrijskih zveznih deželah je največ polno cepljenih, 76,4 odstotka prebivalcev, na Gradiščanskem, najmanj, 66,5 odstotka, v Zgornji Avstriji.

Največji delež novih okužb beleži trenutno Tirolska, sledita Solnograška in Dunaj. Na Dunaju se bo danes popoldan tudi sestala posebna krizna skupina za usklajevanje ukrepov (Gecko), ki naj bi v četrtek objavila morebitne nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa v Avstriji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

04. 01. 2022 17.44
+2
Svetovni rekord to je ko u športu že zdaj...kdo ma evropski?
revolucijakorupcijafasizem
04. 01. 2022 15.13
+4
v ZDA nimajo testov hahaaha Bidnova demenca napreduje to sramoto ki si jo delajo američani ji pravimo zloraba starejših ljudi.
nikhrast
04. 01. 2022 15.35
-1
Testov zmanjkuje, izginejo kot hotcakes, folk se hoče testirati predno gre v službo, na obisk..., poglej tudi kolone avtomobilov. Pa kakšna zloraba starejših, vse sili na cepljenje in testiranje.
daajno
04. 01. 2022 14.26
+7
A ni čudno da je virus prisoten samo v razvitih državah. tiste katere imajo denar za cepivo. Bravo
olafur
04. 01. 2022 14.34
+4
migracije so v teh državah 100x večje kot nerazvitih, poleg tega v Sudanu prav nihče ne testira popolnoma nič in tako je v večini nerazvitih držav.
Razumnež
04. 01. 2022 14.38
+5
Jap.... In tudi pri nas se 5 let nazaj ni testiralo in prav tako so ljudje umirali za gripo. Skratka nič novega razen vsakodnevnega bombardiranja.
joper
04. 01. 2022 14.20
+4
Ok... Omikron je NAJMANJ smrten sev Coovida. Prakticno brez smrtnega primera! Dr. Robert Malone.... človek, ki je izumil cepivo.
nikhrast
04. 01. 2022 14.57
-6
nebanebo
04. 01. 2022 14.20
+3
Omikron, smiliš se mi. Moje sočustvo. Abecedofiliji ne konca, ne kraja..
pop greznica
04. 01. 2022 14.11
+3
Res zanimivo, da se s tem virusom ukvarjata samo Evropa in ZDA
nikhrast
04. 01. 2022 14.58
-4
Razumnež
04. 01. 2022 14.04
+5
Skratka precepljene države imajo velike probleme z virusom. p.s.: Velik protest je bil 2.1.2022 tudi v Amsterdamu.
nikhrast
04. 01. 2022 15.04
-5
Poglej Kanado, visoka precepljenost, čez 90% enkrat cepljeni, protestov praktično nič. V Montrealu zadnji vikend več policajev kot protestnikov, 57 napisali kazen, enega aretirali.
olidata
04. 01. 2022 13.50
+4
V primežu norosti in izsiljevanja smo popolnoma normalni in zdravi ljudje, zategujejo nam pa ga satanisti!
nikhrast
04. 01. 2022 15.05
-2
Anti-vaxerji niso satanisti, so pa psihično bolni.
twitty
04. 01. 2022 13.46
+2
Pozimi naraščajo okužbe s prehladi? To je pa res presenečenje in nikakor nismo mogli tega predvideti.
crni jezdec
04. 01. 2022 13.13
+7
samo se cepljeni so na intenzivni
nikhrast
04. 01. 2022 15.07
-2
Na obisk hočejo priti, skrbi jih za bolne.
-un
04. 01. 2022 12.50
+7
Nezakoniti protesti? Ali se ni izkazalo, da so lockdovni nezakoniti;) pripravili so tudi protiprotestne demonstracije... A te so pa zakonite;)
Roba123
04. 01. 2022 12.49
+10
Uauuuuu, ameri majo svetovni rekord v covidu. Kdo ma pa azijski rekord? Kok je pa evropski rekord?
borec91
04. 01. 2022 12.48
+8
samo slepim in mocno podplacanim ni jasno da je omnikrom plandemija cepljenih ze res dolgo nobenega necepljenega ne poznam okuzenega bolanega cepljene pa vsak dan nove
kwa.dugaja
04. 01. 2022 12.47
+2
seveda, v vsem kopiramo ZDA, zakaj jih ne bi še v tem? z dostopnostjo in hitrostjo interneta je sem prišla tudi vsa njihova neumnost.
Patriot78
04. 01. 2022 12.40
+8
V Nemčiji se pa ponaljajo 30 leta prejšnega stoletja...potrdila in izkaznice so podobne kot pri nosilcih davidove zvezde, še gestapo uvedeji nazaj pa so na poti v četrti raj.
LuckyBastardo
04. 01. 2022 12.33
+3
Nekje sem prebral da se bodo mogle združiti vse vere in narodnosti ter vsi ljudje ne glede na barvo. Premagati morajo zle ljudi in njihov namen
PSIHOTERAPEVT
04. 01. 2022 12.30
-5
Js grem po tretji odmerek ;)
urtika
04. 01. 2022 12.29
+7
En kup prehlajenih hahahah
travc
04. 01. 2022 12.27
+9
Samo prazno nabijanje.A je še kdo v službi?
najboljšisosed
04. 01. 2022 12.14
+11
Ne verjamem več temu.