Korona

Evropska unija prvič blokirala izvoz cepiva AstraZenece

Rim, 04. 03. 2021 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

EU je v okviru konec januarja vzpostavljenega mehanizma za nadzor izvoza cepiv proti covidu-19 prvič blokirala izvoz kakega cepiva. Ukrep je prizadel pošiljko 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki je bila iz Italije namenjena v Avstralijo. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, ki zaupa v sposobnost hitrejše dostave cepiv v EU, je medtem prepričan, da bi lahko v EU do konca poletja proti covidu-19 cepili vse evropske državljane.

Evropska unija je mehanizem vzpostavila v odziv na težave z dobavo cepiv proti covidu-19, zlasti z britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca. Omogoča prepoved izvoza cepiva, če podjetje ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti do EU. Ukrep velja do konca marca.

Sistem deluje tako, da mora podjetje oblastem v državi, kjer je njegova tovarna, sporočiti, koliko odmerkov namerava izvoziti, komu in kdaj. V skrajnem primeru lahko pristojne nacionalne oblasti izvoz prepovejo. Pri odločanju je mnenje komisije zavezujoče.

Omejevanje izvoza je za EU lahko problematično, saj si želijo, da farmacevti okrepijo proizvodnjo v EU. Priznavajo tudi, da imajo koncerni obveznosti do drugih držav. Evropska komisija zato poudarja, da izvozov ne bodo blokirali, dokler bodo podjetja izpolnila svoj del dogovora do EU.

Italija je v konkretnem primeru Bruselj o predlogu svoje odločitve obvestila minuli konec tedna. Evropska komisija bi lahko njeni odločitvi ugovarjala, a ji ni, na spletu piše Financial Times, ki je prvi poročal o tem.

V nasprotju s proizvajalcema ostalih dveh doslej v EU odobrenih cepiv proti covidu-19, Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, podjetje AstraZeneca Uniji še ni dobavilo dogovorjene količine odmerkov. Podjetje je ob sklicevanju na težave s proizvodnjo v prvem četrtletju načrtovano dobavo 80 milijonov odmerkov okrnilo na 40 milijonov odmerkov.

Medtem ko AstraZeneca ne bo izpolnila pričakovane dobave za EU, pa redno in v celoti dobavlja cepivo nekdanji članici EU, Veliki Britaniji.

Nihče od vpletenih, italijanska vlada, Evropska komisija ali AstraZeneca, se ni želel odzvati na zaustavitev izvoza.

Evropska komisija je pred tem že odobrila okoli 150 prošenj za izvoz cepiva, med drugim od Pfizerja. Čeprav se je EU soočala s težavami pri dobavah cepiva Pfizerja in Moderne, sta obe podjetji medtem izpolnili svoji obljubi za prvo četrtletje oz. celo povečali dobavo.

EU je v okviru nadzornega mehanizma prvič ustavila izvoz cepiva AstraZenece.
EU je v okviru nadzornega mehanizma prvič ustavila izvoz cepiva AstraZenece. FOTO: Dreamstime

Nemčija odobrila cepivo AstraZenece tudi za starejše od 65 let 

Pristojna nemška komisija je uporabo cepiva AstraZeneca priporočila tudi za starejše od 65 let, je sporočilo zdravstveno ministrstvo. "Komisija za cepiva sedaj priporoča cepivo AstraZenece tudi za starejše od 65 let. To je dobra novica za starejše ljudi, ki čakajo na cepljenje," je povedal zdravstveni minister Jens Spahn.

Komisija za cepiva sicer še ni uradno objavila novega priporočila, po poročanju časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung pa naj bi bilo to stališče pripravljeno že od srede, a čaka še na zadnja usklajevanja.

Doslej so cepivo priporočali le za stare od 18 do 64 let, zdravstvene oblasti pa so si premislile po najnovejših študijah iz Velike Britanije. Spremembo stališča komisije je že napovedala tudi kanclerka Angela Merkel. "Novi podatki poleg tega kažejo, da je cepivo še bolj učinkovito ob razmaku 12 tednov med prvim in drugim odmerkom," je danes dejal Spahn. 

Nemška vlada je bila v zadnjih tednih tarča kritik zaradi neustrezne komunikacije glede cepiva AstraZenece, kar je v javnosti ustvarilo vtis, da je cepivo manj učinkovito od cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne. Številni so tako zavrnili cepljenje s cepivom AstraZenece in ostalo je več sto tisoč odmerkov. Novo priporočilo glede cepiva naj bi po pričakovanjih pomagalo državi odpraviti zaostanek pri cepljenju in okrepiti tempo. 

Podobno je odločitev v sredo spremenila Belgija, že v torek pa Francija, ki je uporabo cepiva odobrila tudi za stare od 65 do 75 let ter z obstoječimi zdravstvenimi težavami.

Danes je spremembe naznanila še Švedska. Ob sklicevanju na nove podatke je švedska agencija za javno zdravje sporočila, da bodo cepivo AstraZenece odobrili za uporabo pri vseh, starejših od 18 let. Odločitev je utemeljila s tremi britanskimi študijami, ki so pokazale, da je cepivo britansko-švedskega podjetja učinkovito tudi pri starejših od 80 let ter da je raven zaščite, ki jo nudi pred okužbo, primerljiva s preostalimi odobrenimi cepivi.

Evropski komisar prepričan, da bodo do konca poletja v EU vsi cepljeni 

Medtem pa je evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, ki zaupa v sposobnost hitrejše dostave cepiv v EU, prepričan, da bi v Evropski uniji lahko do konca poletja proti covidu-19 cepili vse evropske državljane. Komisar, ki je zadolžen za pospešitev proizvodnje cepiv, sicer upa, da bo omenjeno mogoče doseči še prej. 

Po pogovoru z italijanskim ministrom za gospodarski razvoj Giancarlom Giorgettijem je tudi izrazil navdušenje nad pospešitvijo proizvodnje cepiv v farmacevtskih podjetjih. "Vprašanje ni več, ali bomo imeli dovolj cepiv, v Evropi imamo na voljo veliko cepiv," je dejal Francoz. 

V pogovoru za sredin italijanski dnevnik Corriere della Sera je povedal, da so države članice doslej prejele 43 milijonov odmerkov cepiv in da 30 odstotkov odmerkov še niso porabile. Po njegovih besedah bodo v EU do konca leta sposobni proizvesti dve do tri milijarde odmerkov cepiv proti covidu-19 letno. To bi bilo več kot ZDA, ki so spodobne proizvesti 2,5 milijarde odmerkov cepiv letno.

Pozval je k enotnosti članic Unije, potem ko jih je več – med njimi Slovaška, Madžarska, Danska in Avstrija – cepivo začelo iskati v Izraelu, na Kitajskem in v Rusiji. "Nobena država ne more imeti avtonomne strategije cepljenja ... vsi smo medsebojno odvisni." To je dejal, potem ko je italijanski premier Mario Draghi v sredo od predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen zahteval pospešitev evropskega odgovora na pandemijo, predvsem kar zadeva cepiva.

Giorgetti je po pogovoru s komisarjem danes izrazil zaupanje v evropsko in italijansko proizvodnjo cepiv ter sporočil, da bo italijanska vlada namenila 400 do 500 milijonov evrov za gradnjo lastnega farmacevtskega podjetja za proizvodnjo cepiv.

Kot je znano, je EU deležna ostrih kritik članic zaradi zamud pri cepljenju, do katerih deloma prihaja zaradi težav pri proizvodnji cepiv, medtem ko v nekaterih drugih državah, med drugim v Izraelu in Veliki Britaniji, cepljenje poteka veliko hitreje.

Izrael, Avstrija in Danska načrtujejo zavezništvo za cepljenje 

Izrael, Danska in Avstrija se želijo z oblikovanjem zavezništva za cepljenje proti covidu-19 pripraviti na morebitne prihodnje težave s proizvodnjo in dostavo. Avstrijski kancler Sebastian Kurz in danska premierka Mette Frederiksen sta se tako danes v Izraelu pobližje spoznala s tamkajšnjo kampanjo cepljenja in t. i. priponkami za cepljene. Kampanja velja za eno najuspešnejših – razloge za to pripisujejo digitaliziranemu zdravstvenemu sistemu in zadostnim količinam cepiva. Izrael je namreč z ameriškim Pfizerjem sklenil dogovor o dostopu do podatkov o cepljenju v zameno za zadostno količino cepiva.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je opozoril, da bo zaščita nujna tudi v prihodnje. Trojica držav se je tako strinjala, da zaženejo sklad za razvoj cepiv ter skupno proizvodnjo. Po besedah Kurza strokovnjaki ocenjujejo, da bo samo Avstrija v prihodnjih letih potrebovala okoli 30 milijonov odmerkov cepiva. Zato je nujno sodelovanje na ravni EU ter v svetu, je prepričan.

Omenjene države so se dogovorile, da bodo skupaj investirale v proizvodnjo cepiv v Evropi in Izraelu, je dodal Kurz. Že pred obiskom Izraela je napovedal, da se Avstrija v prihodnje glede cepiv ne bo več zanašala samo na Evropsko unijo. Zaradi počasnosti in zastojev pri dobavah so bile do EU kritične tudi druge države. Francija je na drugi strani poudarila pomen evropske solidarnosti ter bila kritična do namer Avstrije in Danske, so sporočili iz francoskega zunanjega ministrstva. 

Netanjahu je gostoma predstavil tudi uporabo priponk za cepljene in prebolevnike, ki omogoča zagon gospodarstva, preden je vsak cepljen.

Ponekod v ZDA starostno mejo za cepljenje spuščajo na 50 let 

V ZDA so doslej z najmanj enim odmerkom Pfizerja ali Moderne cepili 20 odstotkov odraslega prebivalstva oziroma 52 milijonov ljudi. Z dvema odmerkoma pa so cepili deset odstotkov odraslih Američanov.

Države sedaj, ko so na voljo tudi cepiva podjetja Johnson & Johnson, širijo dostop do cepljenja. V New Yorku, kjer je število mrtvih v sredo padlo na 75, še vedno cepijo le starejše od 65 let, Indiana in Michigan pa bosta sredi marca starostno mejo spustili na tiste, ki so stari 50 let in več. Arizona in Connecticut sta starostno mejo znižali na 55 let, Pensilvanija in Wisconsin sta vse nove odmerke cepiva Johnson & Johnson rezervirali za učitelje, v Detroitu pa so začeli cepiti vse delavce v tovarnah, in sicer ne glede na starost.

Predsednik ZDA Joe Biden je v torek napovedal, da bodo imeli v ZDA do konca maja dovolj odmerkov za cepljenje vseh odraslih Američanov. V Tennesseeju bodo od ponedeljka začeli cepiti tudi starejše od 16 let, ki imajo kakšne zdravstvene težave.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
08. 03. 2021 11.31
+1
V EU bi morali poklicati na odgovornost kar nekaj ljudi in pričakovati bi morali nekaj odstopov, ter brisanje teh na politični sceni.
asdfghjklqwertz
04. 03. 2021 21.59
+1
Elita se že tepe med sabo :)
oba tri sm te vido
06. 03. 2021 19.36
DJ-Pero
04. 03. 2021 21.57
+4
Kar se mene tiče lahko vse odmerke v Avstralijo pošljete...
SenecaLucius
04. 03. 2021 21.53
+2
Najprej so trdili, da virusa sploh ni, potem do prvih smrti, da gre le za navaden prehlad, potem da bo v cepivu mikročip, potem, da bo v cepivu sam strup in bodo vsi cepljeni umrli, zdaj, ko je brez problema cepljenih že 269 milijonov zemljanov jim pa počasi zmanjkuje zarot....
superjezek
04. 03. 2021 21.57
+3
To je neke vrsta zarota, če te posiljujejo s tem cepivom iz dneva v dan sploh na tem mediju. naj se cepi kdor želi ne pa posijevanje in prisiljevanje, pogojevanje itd..
oba tri sm te vido
06. 03. 2021 19.37
Ce meces vse v isti kos in to uporabljas kot argument potem prvo pri sebi razcisti.. vceraj si tako pisal za potrca meces pa ga v isti kos kot tiste ki so govorili da virusa ni. Mnogi ne vidijo z kaksno hinavsko taktiko opredeljujes drugace mislece. Ocitno se imas za vec kot ostali.
oba tri sm te vido
06. 03. 2021 19.40
Si se vrjetno naucil od hinavcev kot bozidar voljc ki je na konferenci nasel cas za opredeljevanje gdo je ravnozemljas.
superjezek
04. 03. 2021 21.52
+0
Tudi jaz bom naredil en oglas tukaj gor. Obveščam vse mlade lepe punce, da se lahko testirajo in cepijo pri meni. Cepivo 100% naravno in ne škodljivo. Cepivo in testiranje je zastonj ker jaz ćastim.
Bavaria_freak
04. 03. 2021 21.47
+3
Bliža se datum podaljšanja razglašene Epidemije...Resnično me zanima kakšen razlog bodo našli...
oba tri sm te vido
06. 03. 2021 19.41
+1
Je bila prej novica sedaj bojo hitre teste potrjevali se z pcr. Spet bojo dvojne cifre 🤣
User1280007
04. 03. 2021 21.47
+0
Full več ljudi se bo cepilo, če kolesarja ali pa smajlija gor narišete ;)
Skinwalker
04. 03. 2021 21.40
+4
Vidim da tukaj imamo dosti kopriv ki sirijo politicno propagando. Cepite se vi prvi politiki...
SenecaLucius
04. 03. 2021 21.47
Biden, Merklova, papež, Johnson, itd so predvidevam zate imena, za katera še nidi slišal.... 😉
Adelita
04. 03. 2021 21.48
User1280007
04. 03. 2021 21.40
+1
Jaz bi se z Sputnikom zašponal ;)
lolek1111
04. 03. 2021 21.40
+2
cel teden vročina po tem sranju naj ga čimveč izvozijo
Legija 1942
04. 03. 2021 21.38
+0
Zakaj me ne poslušate? Rusko cepivo no.1.
tron3
04. 03. 2021 21.35
+6
Farmacija fila te flaške s to čudežno tekočino tako kot pivovarna Laško pir.
Rodion Raskolnikov
04. 03. 2021 21.29
+7
Do konca poletja bomo vsi cepljeni, večji kot je razmik med odmerkoma bolj je cepivo učinkovito, cepiva so učinkovita proti vsem sevom, proizvajalca cepiva ne bomo mogli izbirati...z gotovostjo sem spremenil mnenje, in se ne bom cepil!
Tone 12345
04. 03. 2021 21.28
+7
Naj mi en razloži vse te komedije o hitro razvitih cepivih za te viruse!!prosim strokovnjake virologe!zakaj ni zdravila za viruse in zakaj niste v 35 letih razvili cepiva za hiv! Pa dohtarji ne mi o nekih razlikah da je hiv ki prodre v celico in človeški genski zapis covid pa gripa pa niti ne pride čez celično ovojnico da za to je hiv nemogoče cepit ali ozdravit
revolucija_mb
04. 03. 2021 21.23
+3
Družba deluje po pravilu, da če nisi za mene, si proti meni. Oprostite, ampak jaz tu ne vidim nič inteligentnega. :) Mehurčki bodo še faaaajn pokali, ironično... :)
blazter
04. 03. 2021 21.09
+8
A pri nas recepta Lek in Krka nista sposobna proizvajat?
Haloo
04. 03. 2021 21.00
-2
Bibilu
04. 03. 2021 21.00
+7
Na racun bolnih se delajo norca, na racun bolnih vlecejo mastne denarce, eni ljudje dejansko trpijo, al vecina jih prezivi z polnim nosom ali se to ne... Ne recem da je cepivo super, ampak tudi ne recem da ni. Iskreno bi slepo zaupala, tudi sama v primeru da sem rizicna. Al ni mi jasno zakaj na zdravo mlado telo dajat nekaj kar itak ni 100% da ne zbolis + tega najbrz brez cepiva me caka isto lazji potek bolezni. Noro vse skupaj...
Curie Skyri
04. 03. 2021 20.55
+13
Potegnite si telegram in si poglejte skupino covid vaccine victims ! Pravi ljudje, pravi obrazi. In nešteto jih je. 5 minut vašega časa. Pa se vam lahko odpre popolnoma drugačen pogled na svet ! Zabijajte mi minuse do daske. Jaz samo vem, da raje v jami v Kočevskem gozdu živim, kot pa da mi pridejo blizu s tem "cepivom". Naj se cepi kdor se hoče. Ampak ne lažite, da ni stranskih učinkov!!!
SenecaLucius
04. 03. 2021 21.50
-3
Slavica borštner
14. 03. 2021 16.31
Verjetno si iz farmaceutske ali pa zdravniške panoge. Dostikrat uporabljaš latinščino. Koliko pa ti plačajo za propagando?
justed
04. 03. 2021 20.47
+8
Šolski primer o tem, da ta koktejl ni nič druga kot še en biznis na plečih nas, navadne raje.