Korona

Fafangel: Ne čakajte na novo cepivo, cepite se zdaj

Ljubljana, 15. 09. 2022 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.P., D.L., STA
Komentarji
527

Kakšna jesen in zima nas čakata? Za nami sta že dva tedna novega šolskega leta, pouk poteka v živo. Okužb je glede na podatke zdravstvenega ministrstva vse več. V sredo so pristojni zabeležili 2402 novi okužbi, v torek 2528, dan pred tem pa celo 3483. Vodja posvetovalne skupine za spremljanje gibanja novega koronavirusa pri NIJZ Mario Fafangel zato znova poziva, naj se držimo priporočil. Omenil je dvoje: maske v zaprtih javnih prostorih in cepljenje najbolj ranljivih, torej tistih nad 60 let.

Mario Fafangel
Mario Fafangel FOTO: Miro Majcen

V ponedeljek smo v Sloveniji izvedli 1066 testov PCR in 9419  hitrih antigenskih testov ter z njimi potrdili 3483 novih okužb. V torek pa smo z 853 testi PCR in 7083  hitrimi antigenskimi testi potrdili 2528 novih okužb. Podatki za sredo so sledeči: ob 1021 testih PCR in 7055 hitrih testih smo zabeležili 2402 okužbi. Za primerjavo: Preteklo sredo je bilo 2069 novih okužb. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je že 1905. 

Vsi, ki imate moč, ki ste zgled za druge, dajte to moč sedaj izkoristiti in dajte pokazati, da se znamo držati priporočil, sedaj, danes. Mario Fafangel

Številke postajajo vse bolj zaskrbljujoče, a hkrati ne presenetljive. Z začetkom šolskega leta in prihodom hladnejših dni je bilo tak razvoj dogodkov za pričakovati. Vodja posvetovalne skupine za spremljanje gibanja novega koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel ob tem miri: "Omikron je še vedno omikron, hudih potekov ni, situacija v bolnišnicah je stabilna." Pričakuje pa, da se bodo tudi bolnišnice pričele polniti.  

A za zdaj Slovenija ostaja v fazi 1, kar, kot je pojasnil Fafangel, pomeni: "Veliko je priporočil, ki sicer niso obvezna, a jih je priporočljivo izvajati. Omenil je cepljenje in maske v zaprtih prostorih, tudi v javnem prometu. V fazi 2 bodo številna priporočila postala obveze. Zdaj pa je čas, da storimo vse, da širjenje virusa čim bolj obrzdamo."

"Če želimo iti mirno skozi to jesen in zimo, moramo zaščititi najbolj ranljive. Kaj to pomeni? Cepiti vse tiste nad 60. letom starosti," je poudaril Fafangel.  Tistim nad 60, ki so že cepljeni, se je zahvalil in jih pozval, naj se odločijo za prvi ali drugi odmerek z novimi cepivi, prilagojenimi za omikron. Tiste, ki še niso, pa je prosil, naj se še danes cepijo. Zanje sicer pride v poštev zgolj staro, "vuhansko" cepivo, saj prilagojene različice niso namenjene osnovnemu cepljenju. A jih Fafangel miri, da tudi to izjemno dobro ščiti pred težkim potekom bolezni. 

Povedal je tudi, da ne priporoča čakanja na novejše cepivo, prilagojeno inačici omikrona BA.4. in BA.5., ki naj bi ga dobili v prihodnjih tednih. 

Ob zaskrbljujoče nizki precepljenosti – z drugim poživitvenim odmerkom sta po podatkih NIJZ doslej cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let – prinašajo optimizem novice iz Zdravstvenega doma Ljubljana. Opazili so namreč povečano zanimanje pacientov za cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom, zato naročajo dodatne odmerke cepiva in zagotavljajo dodatno ekipo za cepljenje.

Z novim cepivom, ki je prilagojeno omikronski podrazličici BA.1., in je, kot že omenjeno, registrirano za poživitvene odmerke, prvič cepijo danes od 12.30 do 20.00 Na voljo imajo 480 odmerkov, so sporočili, dodatni so naročeni. 

Urnik cepljenja v ZD Ljubljana: 

 

- četrtek popoldne med 12.30 in 20.00 in

- petek dopoldne od 7.00 do 14.00.

 

Na cepljenje se je treba naročiti prek spletne strani ZD Ljubljana. Če spletno naročanje ni mogoče, pacientu lahko po telefonu pomagajo na recepciji ZD Ljubljana-Center ali pri osebnem zdravniku.

V ZD Ljubljana ob tem sporočajo, da imajo za prihodnji teden proste termine za cepljenje. "V našem cepilnem centru so poleg novega cepiva na voljo vsa druga cepiva proti covidu-19," dodajajo. 

Čeprav še niso obvezne, Fafangel poziva k uporabi mask v zaprtih javnih prostorih, tudi v trgovinah.
Čeprav še niso obvezne, Fafangel poziva k uporabi mask v zaprtih javnih prostorih, tudi v trgovinah. FOTO: Shutterstock

Maske za zdaj obvezne le v zdravstvenih ustanovah, lekarnah in domovih starejših občanov

Posvetovalna skupina trenutno, ko je Slovenija v tako imenovani fazi 1 spopadanja z epidemijo, maske zahteva v okoljih z večjim tveganjem za okužbo s SARS-CoV-2, v katerih se zadržujejo osebe iz ranljivih skupin. To so skupni zaprti prostori zdravstvenih ustanov, vključno z lekarnami, in socialno-varstvenih zavodov, vključno z domovi za starejše občane. 

Maske priporočajo: 

- osebam, ki prebolevajo covid-19 (če ne morejo omejiti stikov z ostalimi osebami v skupnem gospodinjstvu); 

- osebam, ki so bile v stiku z osebo, ki ima bolezen covid-19 v obdobju sedem dni po stiku; 

- osebam, ki čakajo na rezultate testiranja na okužbo s SARS-CoV-2; 

- osebam, ki negujejo osebo s sumom ali potrjeno okužbo s SARS-CoV-2;

- osebam, pri katerih obstaja večje tveganje za težji potek bolezni (osebe stare 60 ali več let in osebe s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi) pri dejavnostih, kjer do oseb izven njihovega gospodinjstva ne morejo vzdrževati priporočene medosebne razdalje oz. se z njimi zadržujejo v skupnem zaprtem prostoru; 

- vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in v zaprtih javnih mestih (npr. trgovine, trgovski centri, kinodvorane, knjižnice ...)

V drugi fazi bo v zgoraj omenjenih primerih uporaba mask nujna, izjema bodo ostali vzgojno-izobraževalni zavodi.

V ZD Ljubljana povečano zanimanje za cepljenje proti omikronu

V ZD Ljubljana opažajo povečano zanimanje pacientov za cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron. V četrtek in v petek bodo predvidoma cepili po okoli 150 ljudi. Ob navalu so okrepili ekipe za cepljenje, odmerkov cepiva pa je dovolj, zagotavljajo.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so z novim cepivom, ki je prilagojeno omikronski podrazličici BA.1. in je registrirano za poživitvene odmerke, paciente prvič začeli cepiti danes popoldne. "Prejšnji teden smo naročili 180 odmerkov novega cepiva, v tem tednu pa še 300 odmerkov," je v izjavi za medije pojasnila vodja cepilnega centra Urška Ivanc.

Zaznali so povečano povpraševanje, zato so zagotovili dodatno ekipo za cepljenje. Cepljenje izvajajo vsak četrtek popoldne, med 12.30 in 20. uro, in vsak petek dopoldne, med 7. in 14. uro, v enoti Center na Metelkovi ulici 9.

Po besedah Ivančeve zaenkrat krepijo ekipe za cepljenje, če se bo to v prihodnje izkazalo za potrebno, pa bodo morda dodali tudi dodatne dneve oz. termine cepljenja.

Večji naval sicer velja le za cepljenje z novim cepivom, ki so ga mnogi že nekaj časa pričakovali in so zato tudi odlašali s prejemom poživitvenega odmerka. "Zelo malo je ljudi, ki se odločajo za prvo cepljenje," je pojasnila Ivančeva.

Na cepljenje se je treba naročiti prek spletne strani ZD Ljubljana. Če to ni mogoče, lahko pacientom pomagajo tudi na recepciji zdravstvenega doma, obrnejo se lahko tudi na medicinsko sestro pri izbranem osebnem zdravniku. Ivančeva je ob tem zatrdila, da zlasti starejših, ki k njim pridejo težje, ne zavrnejo, tudi če na cepljenje niso naročeni.

Termini za cepljenje so za prihodnji teden še na voljo, obenem so v ZD Ljubljana naročili 500 novih odmerkov cepiva, prilagojenega omikronu.

Sicer lahko pacienti sami izberejo, s katerim cepivom se želijo cepiti. Načeloma so jim na voljo vsa, ki so na voljo v Sloveniji, in sicer Pfizer, Moderna, Novavax in Janssen, ta teden ne razpolagajo le z Moderninim cepivom. Pri cepljenju je vedno prisoten zdravnik, ki lahko pacientom pomaga v primeru vprašanj, je dodala Ivančeva.

Prilagojena cepiva so sicer namenjena cepljenju le s poživitvenimi odmerki cepiv, ne pa tudi osnovnemu cepljenju. Poživitveni odmerek stroka priporoča zlasti starejšim in ranljivim kroničnim bolnikom ter oskrbovancem v domovih starejših, se pa lahko, kot je spomnila Ivančeva, pri njih cepijo vsi, starejši od 18 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (527)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ksenak2
17. 09. 2022 17.35
+7
O katerem novem cepivu govori Fafangel? O tistem, ki so ga preizkusili na 8 miših, od katerih je vseh 8 zbolelo, ko so jih preizkusno okužili s kovidom?
Nimiuseen
18. 09. 2022 08.53
+8
modelx
20. 09. 2022 16.56
+2
o cepivu, za katerega v zda niso hoteli razkriti podatkov glede testiranja.
DINAMIK
17. 09. 2022 13.02
+1
Kaj v lekarnah so maske obvezne...,ravno včeraj sem bil v lekarni ...,maske ni nosil nihče! Inšpektorji so na dopustu ali ni več denarja?
SlepiSlovenc
17. 09. 2022 10.07
+2
Če pa ne pridem na vrsto Mario. Pa še identiteto mi lahko zamenjajo. Iskreno povedano, da se bojim. Sedaj še bolj kot kadarkoli prej.
MladInPerspektiven
16. 09. 2022 11.58
+7
Zdravstvu predlagam, da ne naročajo prevelikih količin cepiva, ker ne bo haska
Anica Hafner
16. 09. 2022 11.32
+4
Mar nismo že vsi precepljeni, da cepljenja ni treba več?
twitty
15. 09. 2022 21.58
+10
Ker je cepivo tako učinkovito, so na covid sledilniku raje kar nehali prikazovati statistike učinkov?
toti mišek
15. 09. 2022 21.28
+5
Dobro...a ni Golob izumu cepivo...morje& sonce...sedaj sem, že v paranoji!
Prihaja
15. 09. 2022 18.51
+12
Prvi ali drugi odmerek z novim cepivom... 😂 Bila sta prvi in drugi odmerek original "cepiva" (z doživljensko zaščito), potem dva "osvežitvena" in zdaj dva "ta nova" 😂 Sicer ne vem kaj komplicirajo, pač bi rekli peti in šesti. Ni gužve na cepališčih? Ja ene par softwerskih namigov je bilo da bo osem odmerkov. Torej smo že preko polovice gnjavaže. Kaj se je zgodilo z naravno imunostjo? Ni več koncept? Mene necepljenega je v zadnji rundi gladko zaobšel.
ArkaMast
15. 09. 2022 18.51
+6
Dajmo se malo zaklenit. Včasih je bilo tako lepo.
Litlmen
15. 09. 2022 18.22
+3
Vsi na morje po zdravje živel veliki prerok golob.@ leva
vvvilice
15. 09. 2022 16.44
+19
Žal so stroka in znanost tukaj zatajili svoje pravo poslanstvo. Še uradni mediji objavljajo podatke o neučinkovitost na omikron varianto. Ampak posvetovalna skupina pa, vi kar dajte s tastarimi dozami. Tale je bosa. Ne verjamem jim. Ne morem. Nekateri sicer verjamejo, ampak bodo toliko bolj razočarani, ko bo resnica prišla tudi do njih. FB doktorji so imeli prav, na žalost.
ArkaMast
15. 09. 2022 16.38
+12
A kozje opice so še?
Rezervni Kristus
15. 09. 2022 16.32
+13
Priporočila nikoli niso imela druge funkcije kot to,da so bila zgolj podlaga za obveze.
Lance
15. 09. 2022 16.24
-1
Logično je bilo da se bodo tudi levičarji sedaj malo obogateli na račun korone...
MENS
15. 09. 2022 16.24
-24
Izbira je enostavna! Verjeti uradni znanosti ki se s sodobnimi cepivi trudi reševati življenja ali polpismenem tropu antivaxerjev ki verujejo da so se vse svetovne vlade zarotile proti lastnim narodom s ciljem da s pomočjo cepiv reducirajo svetovno populacija za 40%
Ivar The Boneless
15. 09. 2022 16.33
+18
Poglej si CDC stran. 44% s tremi odmerki med hospitaliziranimi...
Prihaja
15. 09. 2022 18.54
+7
Prihaja
15. 09. 2022 18.54
+5
Ivar The Boneless
15. 09. 2022 19.39
+7
Lance
15. 09. 2022 16.23
+19
Izdajalec lastnega naroda, ki se je prodal...
St. Gallen
15. 09. 2022 17.58
+1
vsak kulturnik se prodaja...kako ve in zna...
Prihaja
15. 09. 2022 16.22
+12
Pol pa gledaš grafe kako vsa cepiva po 15 tednih povečujejo možnost okužbe in hospitaliziranosti. Cdc je objavil podatek da je 44% hospitaliziranih cepljenih 3x ali 4x. To bi ob 100% precepljenosti bila še vedno astronomska cifra.
MENS
15. 09. 2022 16.50
-12
Smrtnost med necepljenimi je znanstveno dokazano 50%, pri cepljenimi pa le 10%
Prihaja
15. 09. 2022 19.00
+8
No tudi če bi se tvoj podatek dal kje najti ti še vedno ostane 40% (do 100%), tistih 40% pa ne umre? Matematika in logika... Si to ti Fafangel?
za naše
15. 09. 2022 16.21
-8
🤣🤣🤣🤣🤣 hitro picikle ven potegnit, saj to ni več način, kakšen ton je uporabil 🤣🤣🤣🤣🤣
abcda.10@gmail.com
15. 09. 2022 16.20
+10
Kaj ni bil ta fafangel proti cepljenju pod prejšnjo vlado, kako mu naj sedaj verjamem? :( Korona je izmišljena
Ivar The Boneless
15. 09. 2022 16.16
+22
Gospod Fafangel, ne jamrati, da delate brezplačno, mi vas ne rabimo in vas nismo prosili.