Korona

Fafangel zapušča prenovljeno vladno strokovno skupino

Ljubljana / Milje, 20. 04. 2021 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
1323

Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je izstopil tudi iz prenovljene strokovne skupine za covid-19 pri Ministrstvu za zdravje. Kot je zapisal v pismu, ki ga je naslovil na ministra Poklukarja, je verjel, da bo tokrat drugače. "Drugače je res, slabše je," je kritičen. Med razlogi za odhod navaja tudi nedavni 'fiasko' z 11-dnevnim popolnim zaprtjem države, ki je bilo daleč od tega. Zdravstveni minister Poklukar njegovo odločitev obžaluje, a je že našel 'zamenjavo' – za sodelovanje v posvetovalni skupini je zaprosil epidemiologinjo Ireno Grmek Košnik, ki je povabilo sprejela in bo z delom tudi nemudoma pričela. Na odhod Fafangla se medtem odziva tudi politika.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odstop Fafangla
    03:19
    Iz 24UR: Odstop Fafangla
  • Iz SVETA: Fafangel izstopil iz strokovne skupine
    04:29
    Iz SVETA: Fafangel izstopil iz strokovne skupine
Mario Fafangel je izstopil iz vladne strokovno-svetovalne skupine za covid-19.
Mario Fafangel je izstopil iz vladne strokovno-svetovalne skupine za covid-19. FOTO: Miro Majcen

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel nepreklicno izstopa iz Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, ustanovljene pri Ministrstvu za zdravje. V pismu ministru za zdravje Janezu Poklukarju navaja, da je odločitev profesionalne narave. "Izhaja iz tega, da sta vloga in teža epidemiologov pri usmerjanju ukrepov v času epidemije covida-19 še naprej nezazavna. Na vseh nivojih," razlaga.

Kot pravi, je ob prejetju vabila za vnovično sodelovanje v svetovalni skupini resnično verjel, da bo v drugem krogu drugače. "Drugače je res, slabše je," je kritičen.

Fafangel, ki je izstopil že iz prejšnje svetovalne skupine pod vodstvom Bojane Beović, se je nato znova vključil v prenovljeno svetovalno skupino, ki jo vodi Mateja Logar.

Glas epidemiološkega kolegija, ki ga zastopa, po njegovem še naprej tako ostaja v manjšini, sprejete odločitve pa da epidemiološko službo NIJZ vse pogosteje vodijo v kot, v katerem so nato prisiljeni sprejemati drastične ukrepe. Sprejete odločitve, ki so pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe ter tudi z ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov jih spravljajo v stisko, pravi. Zato pri tem več ne more in ne želi sodelovati. "Neprestano opozarjanje na nesmiselne odločitve, ki rušijo utečene postopke delovanja epidemiološke službe, in pisanje ločenih mnenj za zapisnik strokovne skupine je nesmiselno in neproduktivno."

Eden od razlogov tudi 'fiasko' z 11-dnevnim popolnim zaprtjem države, ki to ni bilo

Pri tem se naveže tudi na nedavno 11-dnevno zaprtje države, ki so ga po njegovih navedbah podprli s težkim srcem. Pri tem so ga – tako Fafangel – predlagali na jasen način in ga osnovali na podlagi vseh dostopnih epidemioloških kazalnikov o poteku epidemije ter znanja in izkušenj s področja spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni. "Predlagali smo časovno jasno opredeljen ukrep, tako rekoč brez izjem, razen ene same, in to je bila možnost druženja v namen socialne podpore za posameznike v stiski med prazniki. Pa tudi to izjemo smo močno odsvetovali."

V pismu, ki ga je Poklukarju poslal včeraj, pravi tudi, da časa enostavno ni več, zato so v dani situaciji izbrali raje kratkotrajno učinkovito zamejevanje širjenja virusa, kot pa neskončno trajanje ukrepov, "ki jih družba ne (z)more več sprejemati". "Hkrati se zavedamo, da le z obvladovanjem virusa lahko posamezniki, družba in gospodartsvo zares preživijo. To je bil za nas znova le izhod v sili."

Sledilo pa je 'popolno' zaprtje v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami (ki bi se morale zadnje zapreti in prve odpreti), z delno odprtim gospodarstvom (brez smiselnosti, zakaj so bile nekatere dejavnosti odprte in druge zaprte), z nerazumljivimi ukrepi obvezne uporabe mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami. "S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja, hkrati pa bi lahko drastično izboljšali trenutno epidemiološko situacijo in ustrezno prilagodili ukrepe. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi."

Za odziv smo prosili tudi vodjo svetovalne skupine, infektologinjo Matejo Logar. V telefonskem pogovoru je dejala le, da je danes zasedena.

Poudarja tudi, da je epidemiološka služba NIJZ v zadnjih mesecih podala številne predloge in predlagala drugačen pristop pri obvladovanju epidemije. "Zagovarjali smo pristop, ki temelji na cepljenju kot izhodni strategiji, ponudili smo kontakt z logistiki mednarodnih navladnih organizacij /.../, glasovali smo za prekinitev nekaterih ukrepov (na primer policijske ure, omejitev gibanja na občine, regijskega semaforja in nadomestitev z nacionalnim pristopom), ki niso prvenstveno namenjeni vzdrževanju epidemiološkega stanja, saj posegajo pregloboko v človekove pravice /.../."

Epidemiologi in tudi drugi strokovnjaki s področja javnega zdravja po njegovih besedah zagovarjajo različne kombinacije smiselnih ukrepov, ki gradijo predvsem na transparentnem upravljanju in na zaupanju ljudi. Številne odločitve, ki jih sprejema strokovna skupina, pa se po njegovem od teh pristopov oddaljujejo oziroma so diametralno nasprotne. "Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazi svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. Kot epidemiologu mi je namreč pomembno le to, da pri tej pravici upoštevajo strokovna priporočila o medsebojni razdalji in zaščitni maski, v kolikor razdalje med posamezniki ni. Jaz se boga ne želim igrati," je kritičen.

Za komentar na Fafanglov izstop smo zaprosili tudi Ministrstvo RS za zdravje (MZ) oziroma ministra Poklukarja. Kot so dejali, so na ministrstvo prejeli obvestilo o odstopu predstojnika za nalezljive bolezni na NIJZ Fafangla. Odzval pa se je tudi zdravstveni minister. "Odstop kolega dr. Fafangla obžalujem in se mu iskreno zahvaljujem za njegovo dosedanje sodelovanje. Pri nadaljnjem delu mu želim vse dobro in se veselim skupnih projektov Ministrstva za zdravje in NIJZ v bodoče," pravi. "Za pomoč pri zajezitvi epidemije in za sodelovanje v posvetovalni skupini sem zaprosil kolegico epidemiologinjo doc. dr. Ireno Grmek Košnik, ki je sodelovanje potrdila. Nemudoma bo začela z delom v posvetovalni skupini," je še pojasnil.

Na odhod Fafangla pa prihajajo tudi prvi odzivi iz politike.

Gre sicer za že drugi izstop Fafangla iz strokovne skupine, prvič se je poslovil decembra lani. Takrat je tedanjemu zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju poslal izjavo, s katero je nepreklicno izstopil, razlogov pa javno ni želel komentirati. Gre sicer za enega najbolj verodostojnih epidemiologov, ki jim ljudje najbolj zaupajo.

"Pa je odšel še zadnji in edini epidemiolog iz vladne strokovne skupine za covid. Kaj nam to sporoča?! Da je nekaj močno narobe. Ob vseh pozivih, naj politični vrh upošteva stroko, naj posluša epidemiologe, vlada razgalja realnost neobvladovanja situacije," meni prva dama Socialnih demokratov Tanja Fajon. Njeno sporočilo je komentiral premier Janez Janša. "Ta zapis je še zadnji dokaz, da nekateri ne ločijo med epidemiologijo in politologijo. Mislijo, da sta to le dve različni katedri na FDV," je zapisal.

Predsednica SD je glede izstopa Maria Fafangla iz svetovalne skupine za covid-19 pred Državnim zborom podala tudi izjavo za javnost. Izpostavila, da se na njegov odhod odziva z veliko mero zaskrbljenosti. "To razgalja vso slabost vlade. Vladajoča koalicija izrablja to epidemijo, upravlja z njo," meni. To se je po njenem izkazalo tudi s tem, da je še zadnji obupal in odstopil. "Hvala za vso delo, pomirjujoče komuniciranje z ljudmi. Veliko raje bi sicer videla, da bi namesto njega odstopila kar vlada," je poudarila.

Predsednica SD je pokomentirala tudi ostalo aktualno politično dogajanje. "Spodbudna novica prihaja iz Maribora, kjer je sodišče ustavilo postopek zoper dijaka. To kaže na to, da vlada neka pravičnost. Naj ljudje vztrajajo," je pozvala. "Ta vlada zaupanja nima več. Postala je neka elitna politična liga, če uporabim izrazoslovje iz nogometa," je ponazorila. "Ta vlada je delala mimo ljudi, stroke, ravnateljev, nenazadnje učencev," se je še navezala na prekrškovni postopek zoper mariborskega dijaka, ki je februarja sodeloval na mirnem protestu na Trgu svobode v Mariboru, s katerim so dijaki zahtevali vrnitev v šolske klopi.

"Vse je povedal, politika pred stroko, zato imamo največ mrtvih in najdlje zaprte šole. Žalostno ..." pa je ob Fafanglovem odhodu in pismu Poklukarju sporočila predsednica SAB Alenka Bratušek.

Koronavirus pasica nova

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1323)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsnsvt
23. 04. 2021 16.08
Simpatičen gospodič, ki pa ne ve ali bi ga dal not ali ne, pa čeprav ima bejba noge narazen. Skratka, zmeden fant..
FAUSTOS1
21. 04. 2021 12.32
Žalostno je da vsi ,ki so zmožni razmišljati z svojo glavo zapuščajo to skupino nadomeščajo jih člani ki samo kimajo-kimavci- a janšisti želijo le ovčice,ki nujno potrebujejo pastirja twiterja
vsnsvt
23. 04. 2021 16.09
Kaj bluziš, a si bil zraven???? Sicer spoštujem gospoda F. , a kljub vsemu menim, da je precej zmeden.
Uporabnik1929613
21. 04. 2021 11.06
+2
kako kaj dommobbrančki, jannševiki, kevdr bojevniki in podobna zallega, še kr buthurtate, ko vam nekdo pove, da ste "počasni" in vam da kratku dvicu?
son?ek11
21. 04. 2021 10.46
+4
Vsa čast dr.FAFANGELU!!! Edini pokončen človek v zdravstvu !!!!🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞Trudil se je, vendar s tistimi butli ni mogel najti skupnega jezika!!
son?ek11
21. 04. 2021 10.49
+5
ja,tukaj imamo nekaj zblojenih kopriv, ki nikamor ne morejo razumeti,da ljudje razmišljajo s svojo glavo in ne z janezovo 🤯🤯🤯🤯
vsnsvt
23. 04. 2021 16.10
Butli so njegovi službeni kolegi...a je tudi on po svoje hecen.
inet
20. 04. 2021 21.21
-7
Ritke cepetajo in cvilijo, ne grem se več. Kdor se resnično trudi vztraja. Jokice pa pravijo saj sem vam rekel. Kdo je kdo pa presodi sam. 😘
bojer
20. 04. 2021 21.17
+0
Sledi kazen....
je še kdo pošten
20. 04. 2021 21.05
-7
Fajonova in SD naj raje vrnejo zaplenjene stavbe pol pa naj naprej govorijo...
markym77
20. 04. 2021 20.37
+13
zakaj vlada rabi to skupino če je ne upošteva? aja, za kamuflažo...
ds-65
20. 04. 2021 20.08
-16
Kdo pa je ta g. Fafangel? Kr neki...
ina5785
20. 04. 2021 20.48
+10
ds-65 - S svojim komentarjem potrdiš KDO si. . . . . . . . . . o ti prazna buča, ovca sledljiva, brez lastne pameti!!!!
motorka57
20. 04. 2021 20.58
+6
defodil
21. 04. 2021 08.01
Bigbadjohn
21. 04. 2021 10.34
Bučno seme- zato te bojo buče preživele...
primorec2
20. 04. 2021 19.38
+12
Kdaj bo firer zamenjal Fafangela? Oziroma, je Fafangel še na istem delovnem mestu? Firer ne oprošča lastnega razmišljanja, ker to ni v njegovem kontekstu. Človek s tako slo po maščevanju je moral imeti mnogo traum v mladosti, da jih niti v zrelih letih ne more potlačiti, kaj šele pozdraviti. Vržejo te iz komunistov, vržejo te iz kluba književnikov...ni lahko. Potreba po maščevanju je prevelika.
Ponosno na DESNO
20. 04. 2021 19.32
-10
A ta Fafangl sploh razume svoje naloge in poslanstvo? - on pravi; "Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, DA BOM ODLOČAL o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazi svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. " ..................... ejjj model, ti si bil tam, da predlagaš, da obrazlagaš strokovno IN NE DA ODLOČAŠ - ODLOČA VLADA !!!
motorka57
20. 04. 2021 21.00
+6
....zato pa je tako, ko o vsem odloča eden in edini, stroka in strokovnjaki so pa v drugi vrsti....
riss
20. 04. 2021 19.29
-4
FAjon TAnja brani "fafota", ki itak rad vzbuja pozornost tako in drugače. Nič novega! Prvič, drugič,..., tretjič bo pa odstopil v levi vladi, saj bo zaradi dvojnega odstopa dobil novi mandat pri levičarjih. To je vse zmenjeno!
solis77
20. 04. 2021 19.27
-3
Je treba razmet, da na odločitve povezane z obvladovanjem epidemije ni mogoče gledati striktno iz vidika epidemiologov, ampak se mora vlada odločati tudi kako sprejeti ukrepi vplivajo na družbo v širšem smislu (gospodarstvo, sociala....)
frenkii
20. 04. 2021 19.13
+5
Zdaj so našli drugo,ki pa ne bo imela jajc in bo kimala PV.
Legija 1942
20. 04. 2021 18.55
+2
Vsak naj se drži področja, ki ga pozna. V nasprotnem primeru pa lahko odide.
cool1
20. 04. 2021 18.50
+10
Jasno je povedal med vrsticami, da odstopa zato, ker vlada upošteva mnenja NIJZ samo takrat, kadar to njej paše, oz. kadar je to njej v korist. Ko si pa vlada izmišljuje sama od sebe neke ukrepe, kot so prepoved zbiranja in so ti ukrepi celo protiustavni, potem pa v zagovor nima kaj druga povedati, kakor to, da od stroke ni bil nihče proti. To so izjavili nazadnje, ko so se politično odločili cepiti maturante pred drugimi in si nabirajo točke za volitve !
Aleks 85
20. 04. 2021 18.46
+13
Edini z vsaj malo integritete in hrbtenice.
Pametnjak0vi?
20. 04. 2021 18.39
+9
Nas brezmadezni Lopov in Diktator pa ze nebi izkoriscou epodemije za svojo egendo, neverjamem ker pravi da so na 1. mestu zivljenja 🤡🤡🤡
Rothschild1
20. 04. 2021 18.34
-9
Pa ne Fafangel. Saj je ze drugic odstopil :)) on je se bolj grozen od Hojsa :)
Uporabnik1929613
21. 04. 2021 08.53
+3
torej priznaš, da je hojsek grozen svečka?
Spacapal
20. 04. 2021 18.23
-14
Bo Tanji pomagal da reva ne bo pid takim stresom in zaskrbljena🤣🤣🤣🤣
Aleks 85
20. 04. 2021 18.47
+2