Korona

Fafangel: Cepivo lahko spremeni pravila igre, do takrat ostajajmo doma

Ljubljana, 16. 11. 2020 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR Fokus, Miha Drozg, Neža Pušnik
Komentarji
444

O tem, kje smo z epidemijo covida-19, kako malo vemo o virusu in koliko smo se že naučili, o novih ukrepih, komunikaciji odgovornih, zaprtih šolah in cepivu, ki lahko spremeni pravila igre in pomeni začetek konca epidemije, smo v rubriki 24UR Fokus govorili z glavnim epidemiologom v državi. Z Mariem Fafangelom, predstojnikom Centra za nalezljive bolezni, se je pogovarjal Miha Drozg.

Mario Fafangel, vodilni epidemiolog, ki ga poznamo tudi po pojoči primorščini, vranjih kodrih s srebrastim leskom in rdečo masko s Star Trek logom, je bil gost v 24UR Fokus. 

Na vprašanje, na kateri točki epidemije smo trenutno v Sloveniji, je sprva odgovoril jedrnato: "Na težki." Nato je nadaljeval, da smo vsi na težki točki in da pravzaprav ni države v Evropi, ki bi se v tem jesensko-zimskem času z epidemijo spopadala uspešno.

Poleg tega imamo tudi težavo realno oceniti, kje pravzaprav smo. "Dosegli smo tisti plato brisov, testiranja, in to pomeni, da tista luč, s katero smo si razsvetlili pot, da vemo, kaj nas čaka naprej, ni več tako močna. To je problem pri napovedovanju, kaj nas še čaka," pravi Fafangel, ki trenutne številke pozitivnih testov označuje kot katastrofalne. "Ne vidimo poti naprej, mogoče imamo zadaj ledeno goro. Ob tem se moramo zanašati na druge parametre, na primer številke o hospitalizacijah, ki prihajajo za zamudo, saj nisi tisti dan, ko zboliš, v bolnišnici. Mi gledamo zdaj te številke, potem pa imamo še en drug parameter, ki sledi hospitalizacijam ... to pa so smrti, kar še težje gledam."

Fafangela trenutno najbolj skrbi na naš zdravstveni sistem, ki je, kot pravi, na vseh ravneh podhranjen. "Naša skrb je, da pomagamo vsem. Tako tistim, ki imajo covid, kot mladeniču, ki potrebuje urgentno operacijo kolena, drugače vse življenje ne bo mogel več teči. In pri covidu je ravno to problem, lahko povzroči, da tega ne moremo zagotoviti," opozarja epidemiolog.

Dejal je, da se epidemije ne da čisto nadzorovati, razen če popolnoma zapreš družbo, kar seveda prinaša druge slabe stvari. "Kupujemo čas z vsemi ukrepi, še vedno pa je treba testirati, testirati, testirati, to je še vedno paradigma. Ne gre le za to, da prižgeš luč, gre tudi za to, da najdeš bolne in jih izoliraš. Še vedno pa samo zaviramo. Luč, ki se je prižgala na koncu tunela, ni epidemiološka, saj je to stanje temno ... luč je cepljenje. Ta trenutek ni več tako dolgo, zdaj moramo stisniti," je dejal. 

Fafangel je povedal, da je trenutno težko epidemiološko nadzorovati neka žarišča okužb, saj je virus vsepovsod – imaš tveganje doma, tveganje v službi, tveganje, ko se gibaš ... Najpomembneje je ravnati tako, da pazimo, da nismo potencialni "super spreader", kot se je izrazil. 

"Trenutno je težko udariti in zarezati s skalpelom, nasloniti se moramo na širše ukrepe. Na koncu dneva pa se vse začne in konča pri posamezniku, torej, da nimamo takih kontaktov, da bi lahko bili 'super širitelj' virusa. To pomeni, da grem delat, pridem domov, upam, da je hčerka še budna in jo vidim, in novo jutro. Ne morem biti super spreader, ker ravnam tako, da ne morem biti," razloži. Poudarja, da mora sistem omogočiti, da lahko posamezniki delujejo tako, recimo z delom od doma, ki pa seveda v veliko primerih ni možno. 

"Ko bodo številke spet takšne, da bo kontaktno sledenje spet relevantno, bomo iskali grozde okužb, clustre. Mi nismo razlog za krivuljo, mi smo posledica krivulje ... in cel sistem je šel tako, naprej epidemiologi, potem smo dosegli plato pri testiranju, tretji steber pa je naše zdravstvo. To ne sme doseči limita, zavarovanje našega zdravstvenega sistema je naša največja prioriteta," poudari. 

Smrtnost pri nas je odraz starostne strukture družbe, starostne strukture med obolelimi in prenosov okužbe. "Pri nas imamo odlične zdravnike, ampak to je pač covid, za katerega ni zdravila, in ko enkrat pride v ranljivo populacijo, je to to," z žalostjo v glasu pove Fafangel. 

O virusu vemo zelo malo, nadalje poudarja, a naučili smo se veliko. "Tistim, ki vedo vse, najmanj zaupam," pravi. 

Pove, da je virus težko obvladovati tudi zaradi asimptomatskih klicenoscev, za katere ne vemo, koliko jih je, niti ne, kako relevantni so za prenos okužbe – a relevantni zagotovo so, pravi. 

"Kot zdravnik se bom še vedno tolkel po glavi, če smo z novimi zaostritvam ukrepov naredili malo preveč, ampak če bi čez sedem dni izbirali, kdo bo šel na respirator, se ne bi samo tolkel po glavi," je dejal o novo sprejetih ukrepih vlade. "Moja želja je, da ne bi bilo treba sprejemati odlokov, ampak da bi stopili skupaj, mi vsi (vlada, zdravniki) pa bi pomagali omogočiti pogoje za to – da ko si bolan, si lahko doma, če si imel stik, si lahko doma ..." je dodal. 

Fafangel med drugim pravi, da veliko razmišlja o otrocih, ki zdaj ne morejo v šole. "Preden zaspim, preden kolabiram na postelji, so šole vedno v mojih mislih. Ampak težko se tudi opredelim čisto kot stroka, kaj je zdaj pomembno. Vidimo debato, ki jo imamo v Sloveniji ... Včeraj sem videl, da imajo v Franciji proteste na cestah, naj se šole zaprejo. / ... / Težko je loviti ravnotežje med varnostjo in odprtimi šolami. Vseeno si bom upal trditi, podatki nam namreč vseeno nakazujejo, da šole niso akumulator te okužbe. Vsaj pri otrocih pod desetim letom starosti ne. So pa odraz prenosa v družbi. In ko ga je toliko, kot ga je sedaj pri nas, je izjemno težko imeti šole brez vnosov in odprte šole, hkrati pa zagotoviti varnost," opozarja na težko lovljenje ravnotežja. Poudarja, da bo treba najti kompromis, a da se moramo zavedati, da okužbe v šolah bodo, tudi če bodo ukrepi fenomenalni, saj je v družbi toliko prenosov. "Ampak prioriteta je imeti šole odprte," dodaja. 

Iz te korone smo se naučili tudi, kako pomembno je prezračevanje zaprtih prostorov, poudarja pa še, da moramo čim več časa preživeti na svežem zraku, tudi če vreme ni najbolj ugodno.

Kaj pa komuniciranje odgovornih? "Komuniciranje je ... težko v tem trenutku. Je pa enotna komunikacija pomembna, dati tudi v ospredje, da nimamo vseh odgovorov. Jaz jih zagotovo nimam, imam pa nekatera strokovna stališča, ki jih lahko podam, če so komu uporabna," pove z nasmeškom. 

Da bi bili ti najbolj osnovni in najpomembnejši ukrepi – higiena rok, zaščitna maska in predvsem čim manj kontaktov oziroma ostajanje doma – sprejeti na splošni ravni, pa ni dovolj le, da en to razlaga in da nam predstavljajo dnevne podatke, pravi Fafangel. "Ko se midva danes pogovarjava, je pomembno, da se meni zaupa. Da sem neodvisna stroka, da to povem z najboljšim znanjem, ki ga imam sedaj, in da je to to," pove novinarju Mihi Drozgu. 

Kaj pa njegovo navdušenje nad Zvezdnimi stezami? "Ta vizija skupnosti, enotnosti. Človeštvo je enotno v večjih dosežkih, in covid bi moral biti primer tega, ko stopimo skupaj. 'Live long and prosper'," pove.

Cepivo je začetek konca epidemije, potrdi Fafangel, a nas ne sme uspavati, temveč nam dati dodatno motivacijo, da zdržimo do takrat s čim manj mrtvimi. "Moramo biti pripravljeni, ko bo cepivo na voljo, ne smemo biti presenečeni – kaj bomo zdaj, kdo bo cepil, kako se bo to štelo, kje bodo podatki ... In potem počitnice, lepši časi," se na koncu z vidnim upanjem v očeh nasmeji. 

"Držite se svojega mehurčka, ravnajte, kot da ste okuženi, zdaj pa res. Držite se teh nekaj splošnih načel in ne bodite razočarani, če samo 'bremzamo', ker v resnici samo 'bremzamo', epidemije ne bomo ustavili. To zadevo je zdaj zelo težko držati pod nadzorom, zato ... ostanite doma," s ključnim sporočilom zaključi Mario Fafangel. 

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (444)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lluckyss
20. 11. 2020 18.13
+2
Ja, naslednjih štirinajsti dni bo zaslugi vlade odločilnih.....Žal bodo trajali do marca...
Rajko Ormožan
17. 11. 2020 09.17
-2
Mario Farangel ni oseba, ki bi ji bilo vredno zaupati. Beovićeva kaka koli je, je veliko bolj strokovno podkovana od vseh kvazimikrobiologov tipa Farangel, ki razen mešanja megle bolj malo koristnega obvladajo.
Vivid Money
16. 11. 2020 20.43
+0
kar nekaj...tale fafangel je res en fangel....nakladanje....
E10
16. 11. 2020 20.33
+0
Kok casa je pa ta fafangel sploh doma? Lahko je drugim zugat, sam pa povsod
jani..
16. 11. 2020 20.25
-1
Mars koritnik laznivi..
drhook
16. 11. 2020 20.16
+3
Becki konjusarji imamo najvisje kazni in ukrepe, najbolj ubogamo, pa imamo najslabso sliko. Kako logicno.
drhook
16. 11. 2020 20.08
+1
nekdonekje
16. 11. 2020 19.32
-3
Hehe, kakšne vrste angelov vse obstajajo...
melhijad1
16. 11. 2020 19.16
-2
a to je kao strokovnjak?raven kreka,beovicke,itd...
Svobode NI
16. 11. 2020 19.02
+7
Naj se on kar cepi pa naj si jih domov pelje
Et54678
16. 11. 2020 18.53
+6
A ta Falafel je sedaj namesto Kreka?
Et54678
16. 11. 2020 19.09
+1
govorijo, pa nič oprijemljivega ne povejo
Rodion Raskolnikov
16. 11. 2020 17.55
-10
Dejansko bi morala vajrti pravzeti vlada PDamijana, za glavnega ingektologa nastaviti Potrča, za šefa NIJZ pa Wernerja, Ribičeva bi seveda zamenjala Beovičevo! Dobeseddno vlada svetle prihodnosti!!!!
Periot222
16. 11. 2020 18.24
+6
drhook
16. 11. 2020 20.09
+2
deltex
16. 11. 2020 17.32
-6
Zelo dober pogovor. Korektni odgovori, gospod je vendarle strokovnjak, politično neokužen za razliko od njegovega kolega Kreka, ki je politično nastavljen in je izgubil vso kredibilnost.
ni_mi_vse_eno
16. 11. 2020 17.16
+9
Cepivo bo učinkovito tako, kot pri gripi. Vsako leto se cepite proti novemu sevu, če želite, da boste varni pred gripo, pa še takrat boste zboleli za drugačnim sevom. Corona že večkrat mutirala.
HŽV
16. 11. 2020 17.04
+3
Faganel, ker si tako pameten ti predlagam, da se zapres vsaj za ene 10 let... Ves kolko bo drzava prisparala na tebi.. Placenci, ritolizniki
Karantaniija
16. 11. 2020 17.04
+3
Kdo lahko takšne oprance sploh posluša meni ni jasno..
CIGU MIGU
16. 11. 2020 17.03
+5
ma koliko je ta glavnih epidemiologov,vsak dan je nekdo ta glavni
Soul
16. 11. 2020 16.45
+6
Samo,da cepljenje ne spremeni pravila igre v negativno smer,a se tudi to sprašujejo ali samo blejejo,kar nekaj.Vprašanje je,kako se bo obneslo na rizičnih skupinah.
Matejv1983
16. 11. 2020 16.41
+4
pa še nekaj bi dodal on bo dobil plačo neglede na to koliko jih bo preživelo ali umrlo med njegovim zdravljenjem, še celo dodatno je finančno stimuliran.
Matejv1983
16. 11. 2020 16.38
+7
Strokovnjak pa takšen da tale covid(prehlad) primerja z Ebolo in trdi da je celo hujši in bolj nevaren. res smo lahko zaskrbljeni.