Korona

Fauci razočaran nad necepljenimi, Italija po poti Francije in covidnih potrdil

Washington / Pariz/Teheran, 26. 07. 2021 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič, Urša Vrečar
Komentarji
154

Glavni svetovalec ameriškega predsednika za zdravje in koronavirus Anthony Fauci je v nedeljo izrazil razočaranje nad tistimi, ki se nočejo cepiti proti koronavirusu, in dejal, da so se sedaj zaradi njih znašli v nepotrebni stiski. Francoski parlament je v nedeljo potrdil zakonodajo, v skladu s katero bodo morali Francozi od začetka avgusta covidno potrdilo predložiti tudi za vstop v restavracije, kavarne in medkrajevne vlake. Na Kitajskem so medtem potrdili največ novih okužb od januarja.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je s koronavirusom po svetu okužilo že več kot 194 milijonov ljudi. Največ primerov so potrdili v ZDA, sledita Indija in Brazilija. Med državami z največ potrjenimi primeri so še Francija, Rusija, Velika Britanija in Turčija. Število umrlih covidnih bolnikov po svetu je preseglo štiri milijone. 

Irska in Italija po poti Francije 

Že od pretekle srede morajo Francozi za vstop v kulturne ustanove, na športna tekmovanja in vse druge dogodke oziroma kraje, kjer se zbere več kot 50 ljudi, predložiti covidno potrdilo, ki sledi pogojem PCT. Francoski parlament je od torka razpravljal o razširitvi uporabe omenjenega potrdila na druge dejavnosti, v nedeljo zvečer pa je narodna skupščina dokončno potrdila zakon. Da bo začel veljati, ga mora potrditi še ustavni svet, ki je francoski najvišji upravni organ.


Člani obeh domov francoskega parlamenta so dogovor dosegli, potem ko so v soboto po vsej Franciji potekali množični protesti proti zaostritvi ukrepov za zajezitev virusa. Udeležilo se jih je okoli 161.000 ljudi, od tega 11.000 v Parizu. Na obrobju prestolnice je prišlo do izgredov, pri katerih je policija uporabila solzivec.

V skladu z zakonom bodo morali Francozi od začetka avgusta covidno potrdilo predložiti tudi za letalske polete, potovanja z medkrajevnimi vlaki, restavracije in bare. Zakon določa tudi obvezno cepljenje za zdravstvene delavce in negovalno osebje. Če se ne bodo cepili, jih ne bodo odpustili, ampak jim ne bodo izplačali plače. Zakon omejuje tudi pooblastila policije.

Francija je sicer danes presegla 40 milijonov cepljenih z vsaj enim odmerkom cepiva, kar je blizu 60-odstotne precepljenosti prebivalstva. Po napovedi predsednika Emmanuela Macrona o zaostritvi ukrepov se je namreč v zadnjih dveh tednih za cepljenje odločilo rekordno število ljudi, kar 4 milijoni. 

Temu receptu sledijo tudi nekatere druge evropske države, med drugim Irska in Italija, ki nameravata uvesti covidno potrdilo za vstop v bare in restavracije. Od 6. avgusta bo potrdilo potrebno tudi za javne bazene, fitnese, športne in kulturne prireditve, koncerte ... 

Danska bo osebam, cepljenim z različnimi cepivi, ponudila tretji odmerek cepiva proti covidu-19

Na Danskem bodo osebam, ki so bile cepljene z različnima cepivoma proti covidu-19, ponudili tretji odmerek. Za to so se odločili, ker več držav zunaj Evropske unije ne priznava potrdil o cepljenju, če je bila oseba cepljena z odmerki različnih proizvajalcev. To pa bi lahko pomenilo težave pri potovanju za okoli 150 tisoč danskih državljanov, ki so jih cepili z različnimi cepivi proti covidu-19.

Tretji odmerek bo po besedah tamkajšnjega ministrstva za zdravje mogoče šele, ko bodo zaključili državno kampanjo cepljenja.
Tretji odmerek bo po besedah tamkajšnjega ministrstva za zdravje mogoče šele, ko bodo zaključili državno kampanjo cepljenja. FOTO: Shutterstock

Danski mediji so nedavno poročali o Tajki, ki živi na Danskem in ne more obiskati svojih staršev na Tajskem, ker ne more vstopiti v državo brez karantene, saj je cepljena z različnimi cepivi.

Okoli 151 tisoč ljudi, predvsem zaposlenih v zdravstvu in socialnih zavodih, je sprva prejelo cepivo AstraZenece. Ker so to cepivo umaknili s seznama cepiv zaradi skrbi glede krvnih strdkov, so jih drugič cepili s cepivom podjetij Pfizer/Biontech ali Moderna.

Tretji odmerek bo po besedah tamkajšnjega ministrstva za zdravje mogoče šele, ko bodo zaključili državno kampanjo cepljenja.

Fauci razočaran nad nepotrebno stisko zaradi naraščanja okužb

V ZDA se je doslej okužilo 34,4 milijona ljudi, umrlo jih je že skoraj 611.000. Trenutno za posledicami covida-19 umirajo skoraj izključno tisti, ki se niso cepili.

"Zelo sem razočaran, ker gremo v napačno smer," je na televiziji CNN dejal direktor Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Fauci. Dodal je, da sedaj aktivno razmišljajo o izdaji priporočila, naj maske spet nosijo tudi cepljeni. Razmišljajo tudi o dodatni dozi za cepljene, ki imajo slab imunski sistem.

V ZDA so doslej proti koronavirusu polno cepili šele 49 odstotkov vseh prebivalcev ali nekaj več kot 163 milijonov ljudi. Od tistih, ki so starejši od 12 let, pa je polno cepljenih 57 odstotkov vseh. Cepiva je na voljo dovolj, vendar pa se ljudje iz različnih razlogov ne želijo cepiti. Svoje pa k temu dodaja tudi gonja nekaterih republikanskih politikov in mnenjskih voditeljev proti cepljenju.

Anthony Fauci med cepljenjem
Anthony Fauci med cepljenjem FOTO: AP

Zaradi naraščanja okužb sedaj prihaja v republikanski stranki do velikega razkola. Politiki, ki so si upali pozvati Američane k cepljenju, kot je vodja senatne manjšine Mitch McConnell, so se znašli pod ostrimi napadi tistih, ki zavračajo cepljenje, to pa so v veliki večini republikanci in podporniki bivšega predsednika Donalda Trumpa. Ta se je sicer cepil, vendar na skrivaj. Napade doživljajo tudi voditelji televizije Fox News, ki si upajo pozivati k cepljenju.

"Problem naraščanja okužb je med tistimi, ki se niso cepili, in zaradi njih moramo nenehno prositi, naj se cepijo," je dejal Fauci. Pohvalil je republikanska guvernerja Arkansasa Aso Hutchinsona in Rona De Santisa iz Floride ter kongresnika iz Louisiane Steva Scalisa, ki svoje podpornike pozivajo k cepljenju. Gre sicer za zvezne države z najnižjimi stopnjami cepljenja v ZDA.

V Iranu potrdili največ v enem dnevu doslej

Iranske oblasti so v zadnjem dnevu potrdile 31.814 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Prvič so presegli 30 tisoč okužb v enem dnevu. Dosedanji rekord, ki je znašal 27.444 okužb, so zabeležili pretekli torek. V državi so skupaj potrdili več kot 3,7 milijona okužb, umrlo pa je 89.122 covidnih bolnikov, od tega 322 v zadnjem dnevu.

V Iranu prvič potrdili več kot 30.000 novih okužb.
V Iranu prvič potrdili več kot 30.000 novih okužb. FOTO: AP

V začetku preteklega tedna so z namenom zajezitve širjenja okužb v provincah Teheran in Alborz zaprli vladne urade in banke. Ti strogi ukrepi so se iztekli danes zjutraj, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iran je pandemija močno prizadela. To je tudi posledica gospodarske krize in ameriških sankcij, zaradi katerih imajo težave pri uvozu cepiv proti covidu. Doslej je v državi z okoli 83 milijoni prebivalcev prvi odmerek cepiva prejelo 8,1 milijona ljudi, oba pa 2,4 milijona, kažejo danes objavljeni podatki iranskega ministrstva za zdravje.

Na Kitajskem potrdili največ novih okužb od januarja

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu potrdili 76 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od januarja. Pri 40 okužbah je šlo za lokalni prenos okužbe, zaradi česar so oblasti v provinci Jiangsu na vzhodu države odredile testiranje več milijonov ljudi. 

"Od 40 domačih primerov jih je 39 iz province Jiangsu, eden pa iz Liaoninga," je sporočila kitajska komisija za javno zdravje. Okužbo so potrdili še pri petih posameznikih iz drugih provinc, ki so potovali prek letališča v prestolnici Jiangsuja Nanjing. Izbruh, povezan s tem letališčem, so odkrili pretekli teden, zaradi česar so oblasti odredile testiranje 9,2 milijona prebivalcev mesta. Za več deset tisoč ljudi pa so odredili karanteno.

Iz province Yunnan na jugozahodu države medtem poročajo o porastu okužb, povezanih s sosednjim Mjanmarom, kjer so oblasti neuspešne v boju z novim koronavirusom. Od 20. junija so v provinci potrdili 79 okužb, od tega je skoraj polovica povezana z Mjanmarom. Peking je na območju zaostril mejni nadzor. V obmejnem mestu Ruili v stanovanjskih območjih, trgovskih centrih in drugih javnih krajih uporabljajo tehnologijo za prepoznavanje obrazov, da bi zajezili virus.

Na Kitajskem, kjer se je novi koronavirus prvič pojavil, so doslej po uradnih podatkih potrdili 92.605 okužb, umrlo pa je 4636 covidnih bolnikov. V zadnjem dnevu ni umrl nihče.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MathewM
26. 07. 2021 21.53
+3
Je to morda isti Fauci, ki je na začetku pandemije veselo lagal celemu svetu, da maske niso potrebne ali učinkovite proti COVID19, kasneje pa priznal, da je to laž raztrosal, da ljudje nebi pokupili vseh mask in da bi te ostale za zdravstvene delavce. Le zakaj bo mu kdorkoli še karkoli verjel? U bistvu res sodi v zapor zaradi množičnega uboja.
Netajkun
26. 07. 2021 19.38
+1
Očitno bodo res uvedli prisilo , če na lep način ne gre .
March
26. 07. 2021 19.10
+7
Po moje nas je večina ne cepljenih tistih, ki nismo preboleli/preboleli brez problemov. Očitno smo bili dovolj pazljivi/dovolj pametni, da smo še danes zdravi. Celotna stroka in politika pa je razočarana nad nami🤔 Namigujete na to, da naj vse naslednje ukrepe ignoriramo in se raje okužimo??
User1964037
26. 07. 2021 18.57
+9
Kdor prebere Faucijeve maile in še kar verjame v naravni izvor virusa je plačanec ali vernik v gain of function raziskave.
Uporabnik1175947
26. 07. 2021 16.13
+10
ResnicaSeTuZeloCenzurira
26. 07. 2021 15.21
+13
To kar je nekoč plin bil Hitlerju je danes farmacija Fauciju...
ficak
26. 07. 2021 14.34
+25
Razočaran nad necepljenimi? Pa zakaj? sej ste necepljenim toliko omejili vse, da ne grejo nikamor. Zakaj bi bili razočarani? Saj ne širimo virusa. V kino ne gremo, v gledališče ne gremo. Če smo pa lačni, pa jemo doma in ne v restavracijah? Kdo širi virus? Da se niti ne ve.
nikhrast
26. 07. 2021 15.10
-8
revolucijakorupcijafasizem
26. 07. 2021 13.09
+19
Anthony Fauci tik tak šteti so ti dnevi....
nikhrast
26. 07. 2021 15.11
-8
Kaj misliš da ga bo Biden odpustil, ne verjamem.
09ZarMan10
26. 07. 2021 12.57
+14
Bom tako dejal. Že dolgo več slepo ne verjamem in zaupam katerimkoli "ekstremistom". Ne tistim, ki kategorično zavračajo cepljenje zaradi čipov in podobnih sr..., ne tistim, ki jih vneto zagovarjajo, ker so preprosto naš edini izhod. Že nekaj časa tudi kategorično ne verjamem politikom in to, da se politiki postavljajo na stran cepiva, me dodatno opogumlja, da sem se za ne cepljenje pravilno odločil. Imamo situacijo, ko moraš z glavo igrati igrice, ki ti jih vsakodnevno pripravljajo pokvarjenci, ljudje s pomanjkanjem morale, šarlatani in podobni. Pa bom vzel zadevo čisto življenjsko. Poznam veliko ljudi, ki so se cepili in niso imeli vidnih reakcij. V zadnjih 3 mesecih je ta svet zapustilo mojih 6 znancev od 33-58 let brez kakršnihkoli diagnosticiranih zdravstvenih problemov, vsem pa je bilo skupno to, da so manj kot teden dni pred smrtjo dobili odmerek cepiva. Prav tako poznam vsaj ducat ljudi, tudi v razširjeni družini koga, ki se je po cepljenju na intenzivnem oddelku oklepal življenja. In glede na to, da sem kronični asmatik, pa sem covid prebolel na način vsakoletne običajne viroze sem se iz oprijemljivih razlogov odločil, da se ne bom cepil, pa če se bom moral vsakodnevno testirati, če ne bom smel nekaj časa na prireditve, v lokale... . Tudi moja otroka niti slučajno ne mislim cepiti, pa tudi, če bo to pomenilo nadaljevanje šolanja na domu. Dognali so, da so cepljeni in necepljeni pri prenašanju virusa "enako radodajni", tako da moje cepljenje domnevno lahko škoduje le meni. Prevzemam odgovornost do svojega telesa in se NE BOM CEPIL!
Saloreich
26. 07. 2021 14.38
+2
6 znancev mrtvih pa še kar ne verjameš 'ekstremistom, ki kategorično zavračajo cepljenje'? 😲
nikhrast
26. 07. 2021 15.14
-7
Periot222
26. 07. 2021 15.42
+3
Calabras
26. 07. 2021 12.44
+16
Fauci prišel bo tvoj dan.
nikhrast
26. 07. 2021 15.16
-9
Vidim da se precej folka strinja s tabo, sigurno bo na koncu dobil kakšno medaljo za odličen servis
Boben
26. 07. 2021 12.36
+10
Z amerike pride samo sran..,nič dobrega
User768643
26. 07. 2021 12.56
-5
Še dobro, da balkanski levaki samo dobro nosite.
spiderx2020
26. 07. 2021 12.33
+27
prihranite nam ta lažna Faucijeva cepljenja , s tem ne boste nikogar preprićali. Faucija čakajo kazenske ovadbe in zapor. pa menda se ne bomo zgledovali po Macronovih fašističnih ukrepih, vedno dajete za vzor največje fašiste in psihopate (Avstralija, Velika Britanija, Nemćija)
optifix
26. 07. 2021 12.39
+26
Sploh nisem Trumpov podpornik, ampak za ene stvari je imel nos. Smrad tega Faucija je zavohal takoj.
nikhrast
26. 07. 2021 15.21
-6
Vem da ne poslušate nasvete zdravnikov, samo ne bi si mislil da je toliko folka psihično bolnih.
Saloreich
26. 07. 2021 12.18
+30
Samo tole. Upor bo treba.
spiderx2020
26. 07. 2021 12.34
+14
Saloreich
26. 07. 2021 14.26
+6
Čas bo tekel tako ali drugače. To je vprašanje svetlobe ali teme. Oziroma visoke vibracije poguma ali nizke - strahu!
thedutchman
26. 07. 2021 17.44
kaj čakaš?druge?itak vedno isto držte me da ne grem phhh pel
sky100
26. 07. 2021 12.18
+28
Glej no glej, Fauci se cepil, a šele sedaj, pa tak zagovornik cepljenja. Za vzgled bi se moral cepiti med prvimi. Aja, cepil se je z fiziološko.
number46
26. 07. 2021 12.17
+10
No vsak izgovor pride prav, vedno je nekdo drug kriv. To je res smešno.
Aleks 85
26. 07. 2021 12.15
+25
Prosim bodite objektivni in poročajte,da je govora o človeku,ki je glede na razkritje mailov se aktivno dopisoval z vodilnimi z wuhan corona laboratoriju katerega je cdc torej družba ki jo vodu finančno prispevala za raziskovanje prenosa virusa iz živali na človek.lahko,da je naključje ampak lepo bi bilo v članek vključiti tudi ta dejstva.
kknd
26. 07. 2021 12.13
+19
Koliko časa vas bodo svetovne elite še vlekle za nos, da boste nekateri spregledali, da ste trenutno na začetku 3 svetovne vojne. Ta vojna je med elitami in narodom. Virus je samo priročno orodje za dosego njihovega cilja. Trenutno je njih cilj, da se ljudje pokorijo tem ukrepom... potem bo sledilo še kaj hujšega.
*Violate*
26. 07. 2021 12.13
+27
"Fauci razočaran nad necepljenimi..." - oh, dragi deda, tud jz sm razocarana nad IQ travniskih bilk vecine, pa nad mizernim zivljenjem povprecnega drzavljana pri nas, pa nad bednimi placami, pa nad vse visjimi stroski, predvsem sm pa razocarana nad korupcijo v vrhu drzave. Pa ja ti je mar? Ne, tko k meni ni mar, za tvoje razocaranje. Cao, deda, mej se.
User1538643
26. 07. 2021 12.11
+7
Fauci, iz trilogije Star Wars?
Tryhard
26. 07. 2021 12.05
+11
Murirali so zivalsko gripo , da se prime na cloveka in ta Fouci ima prste vmes .
Tryhard
26. 07. 2021 12.05
+4