Korona

FDA odobrila prvi covid-19 test za domačo uporabo

New York, 18. 11. 2020 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška uprava za hrano in zdravila je izdala dovoljenje za nujno uporabo prvega diagnostičnega testa na covid-19 za domačo uporabo, ki zagotavlja hitre rezultate. Testni komplet Lucira covid-19 Vse v enem je molekularni test, namenjen odkrivanju novega koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) še naprej dokazuje svojo izjemno hitrost v odzivu na pandemijo, so sporočili iz omenjene organizacije. "Medtem ko so diagnostični testi na covid-19 odobreni za zbiranje vzorcev na domu, pa je to prvi test, ki ga lahko v celoti uporabljamo sami doma. Ta nova možnost testiranja je pomemben diagnostični napredek za odpravo pandemije in zmanjšanje javnega bremena prenosa bolezni," je povedal komisar FDA Stephen M. Hahn.

Preskusni komplet Lucira covid-19 Vse v enem je bil odobren za domačo uporabo, vzorce nosnih brisov pa lahko vzamejo osebe same, če so stare 14 let ali več, in imajo sum na okužbo. Teste lahko uporabljajo tudi v zdravstvenih ustanovah, vendar mora vzorce vzeti zdravstveno osebje, predvsem pri osebah, mlajših od 14 let. Test je trenutno na voljo samo na recept.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Test deluje tako, da s paličico iz nosno-žrelnega predela odvzamemo bris, paličico pa damo v preskusno enoto. V 30 minutah ali manj lahko rezultate preberemo neposredno z osvetljenega zaslona testne enote, ki prikazuje, ali je oseba pozitivna ali negativna na virus SARS-CoV-2, pojasnjujejo na FDA. Pozitivni rezultati kažejo na prisotnost SARS-CoV-2. 

"Današnje pooblastilo za popoln test na domu je pomemben korak v odzivu FDA na covid-19. Test, ki ga je mogoče v celoti izvesti izven laboratorija ali zdravstvene ustanove, je bil vedno glavna prednostna naloga FDA pri reševanju pandemije. Zdaj bo lahko več Američanov, ki imajo morda covid-19, na podlagi svojih rezultatov takoj ukrepalo, da bi zaščitilo sebe in tiste, ki jih obkrožajo," pa je povedal Jeff Shuren, direktor Centra za naprave in radiološko zdravje FDA.

Na omenjeno odobritev se je že odzval tudi mikrobiolog Roman Jerala s Kemijskega inštituta, ki je pojasnil, da je test osnovan na tehnologiji LAMP, tako kot hitri test, ki so ga razvili na kemijskem inštitutu. "Znanje za izvedbo testa smo pripravljeni deliti z vsemi za nekomercialne namene," je še dodal. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Johanna Solus Lupus
18. 11. 2020 15.46
Zacnite zdraviti njihove resne dijagnoze in nobeden ne bo vrml.