Korona

V ZDA odločajo o dovoljenju za uporabo cepiva proti covidu-19

Atlanta, 11. 12. 2020 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.R.
Komentarji
4

Svetovalni odbor strokovnjakov je ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) po dolgi razpravi priporočil, naj izda izredno dovoljenje za uporabo cepiva proti covidu-19, ki sta ga izdelala ameriški Pfizer in nemški BioNTech. FDA bo odločitev sprejela v naslednjih dneh. Za odobritev je glasovalo 17 članov odbora, ki ga sestavljajo znanstveniki, akademiki, zdravniki in uradniki zdravstvenih agencij, proti so bili štirje, en član pa se je glasovanja vzdržal. Gre za podporo izredni odobritvi uporabe cepiva za osebe, starejše od 16 let. Mlajši bodo morali še malce počakati.

Pfizer je FDA zaprosil, da bi lahko udeleženci testiranj, ki so dobili placebo, nemudoma po odobritvi dobili pravo cepivo, strokovnjaki v odboru pa so bili do tega zadržani.
Pfizer je FDA zaprosil, da bi lahko udeleženci testiranj, ki so dobili placebo, nemudoma po odobritvi dobili pravo cepivo, strokovnjaki v odboru pa so bili do tega zadržani. FOTO: AP

Predstavnik FDA za cepiva Peter Marks je po glasovanju odbora izjavil, da bo dovoljenje lahko izdano v nekaj dneh. Odbor je menil, da koristi cepiva krepko odtehtajo morebitne zadržke. Marks je dejal, da pri cepivu ni posebnih varnostnih skrbi.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha se je pokazalo kot učinkovito sredstvo za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom pri 95 odstotkih od 44.000 Američanov, ki so sodelovali pri testiranjih.

Razprava odbora se je nekoliko zavlekla zaradi informacij iz Velike Britanije o alergičnih reakcijah pri nekaterih, ki so bili cepljeni. Velika Britanija je začela prva cepiti svoje državljane s cepivom Pfizerja in BioNTecha.

Razprava se je zavlekla tudi zaradi vprašanj, kdaj bodo udeleženci testov, ki so namesto cepiva dobili placebo, lahko dobili pravo cepivo ter ali je dovolj eno cepljenje ali morata biti odmerka dva. Podatki namreč kažejo, da je reakcija protiteles pri cepljeni osebi zelo hitra in močna že po prvem cepljenju.

Pfizer je FDA zaprosil, da bi lahko udeleženci testiranj, ki so dobili placebo, nemudoma po odobritvi dobili pravo cepivo. Strokovnjaki v odboru so bili zadržani do tega, ker to ni v skladu z randomiziranimi nadzorovanimi študijami za zbiranje podatkov o dolgoročni varnosti cepiva in trajanju zaščite, ki jo cepivo nudi.

Strokovnjaki v odboru so predlagali, da bi prejemniki placeba prišli na vrsto za pravo cepivo po njihovih prioritetnih skupinah. Če so na primer delavci v nujnih dejavnostih ali starejši, bi prišli na vrsto prej.

Pri Pfizerju tudi odsvetujejo le eno cepljenje, ker so njihova testiranja pokazala, da sta res potrebna dva odmerka za popolno zaščito pred virusom.

Svetovalni odbor FDA bo prihodnji teden obravnaval podobno vlogo za izredno odobritev cepiva podjetja Moderna, kasneje pa pridejo na vrsto še druga podjetja, ki razvijajo svoja cepiva.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HUSO BOSS
11. 12. 2020 09.12
+5
BILL GATESU SE ŽE SMEJI..
klestra
11. 12. 2020 10.20
+0
Tud on ne bo nič nesel s seboj.Še tezje bo umrl kot mi navadni državljani
morfo
11. 12. 2020 08.57
-3
Če je vse tako OK zakaj rabi izredna odobritev in zakaj so se 4 vzdržali, to je nekje 25% ?
Patuljak10
11. 12. 2020 10.56
+1
Ti ravno negre matematike? Sej taki ste najbolj pametni tule gor. 17+4+1=22, 4*100/22 = 18,1%