Korona

Finska prepovedala vstop necepljenim, ZDA bi cepile tudi potnike na notranjih poletih

Pariz, 28. 12. 2021 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maruša Slana, STA, Tina Hacler
Komentarji
299

Finska necepljenim tujcem v prihodnjih treh tednih ne bo več dovolila vstopa v državo – cepljeni in preboleli bodo lahko vstopili le z negativnim testom na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. V Franciji se zapirajo nočni klubi, maske bodo v mestnih središčih odslej obvezne tudi na prostem. Vstop v restavracije in kinematografe bo omogočen le cepljenim, negativen test ne bo več dovolj. V ZDA medtem razmišljajo o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 za potnike v notranjem letalskem prometu. Skrajšali so tudi obdobje izolacije za okužene z novim koronavirusom. Omikrom je postal prevladujoča različica novega koronavirusa tudi na Nizozemskem in v Švici.

Na Nizozemskem kljub ustavitvi javnega življenja potrdijo po 10.000 novih okužb dnevno.
Na Nizozemskem kljub ustavitvi javnega življenja potrdijo po 10.000 novih okužb dnevno. FOTO: AP

Nizozemski nacionalni inštitut za javno zdravje (RIVM) opozoril, da bo ta zelo kužna različica "v prihodnjih dneh vodila v nove okužbe", zaradi česar bo naraslo število bolnikov s covidom v bolnišnicah.

Da bi zaustavili širjenje omikrona so v državi pred desetimi dnevi do najmanj 14. januarja ustavili javno življenje. Zaprte so vse nenujne trgovine, gostinski lokali, kinematografi, muzeji in gledališča. Šole pa naj bi ostale zaprte do najmanj 9. januarja.

Iz inštituta so danes še sporočili, da kaže, da so imeli ukrepi pozitiven učinek, saj je ta teden v bolnišnicah 191 bolnikov s covidom, potem ko jih je bilo prejšnji teden 256. Dejanski učinek ukrepov pa pričakujejo v začetku januarja. Dodali so še, da se je s poživitvenim odmerkom doslej cepilo več kot 20 odstotkov odraslih prebivalcev.

V Italiji rekordnih več kot 78.000 novih okužb

V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 78.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Dan pred tem so jih potrdili skoraj 31.000, a so opravili tudi precej manj testov. V zadnjem dnevu sta umrla še 202 covidna bolnika, kažejo podatki italijanskega zdravstvenega ministrstva.

Ob tem so opravili več kot 1.034.000 testov na novi koronavirus. Pozitivnih jih je bilo 78.313 oziroma 7,6 odstotka. Dan prej pa so opravili skoraj 344.000 testov na koronavirus in potrdili 30.810 novih okužb. Pozitivnih je bilo 8,9 odstotka izvidov testov. V zadnjem dnevu sta umrla še 202 covidna bolnika, dan pred tem pa 142, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zaradi hitrega porasta okužb italijanska vlada že preučuje možnost skrajšanja karantene za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo.
Zaradi hitrega porasta okužb italijanska vlada že preučuje možnost skrajšanja karantene za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo. FOTO: Dreamstime

Na intenzivnih oddelkih italijanskih bolnišnic se zdravi 1145 bolnikov s covidom-19, kar je 19 več kot dan prej. Število bolnikov na navadnih oddelkih se je medtem povečalo za 366 na 10.089.

Porast okužb je po ocenah italijanske stroke tudi posledica širjenja bolj nalezljive koronavirusne različice omikron. V italijanski deželi Furlanija-Julijska krajina ta predstavlja že 30 odstotkov vseh okužb, ocenjujejo pristojne regionalne oblasti.

Zaradi hitrega porasta okužb italijanska vlada že preučuje možnost skrajšanja karantene za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo. Trenutno morajo cepljeni proti covidu-19 v sedemdnevno karanteno, necepljeni pa v 10-dnevno. Razpravljajo o možnosti, da bi karanteno za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom, skrajšali na od tri do pet dni.

Za sredo je napovedan sestanek strokovne skupine, ki svetuje vladi, na to temo. Odločitev o morebitnem skrajšanju karantene pa je mogoče pričakovati v enem tednu.

Hospitalizacije tudi po prejemu poživitvenega odmerka

V Švici pa opozarjajo, da so med hospitaliziranimi tudi tisti, ki so prejeli tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu. Takšnih naj bi bilo okoli 40, je povedal predstavnik ministrstva za zdravje Patrick Mathys. Izpostavil je, da petemu valu epidemije v državi ni videti konca in zato so nujne omejitve stikov med ljudmi.

Švica ima eno najvišjih stopenj okužb v celinski Evropi, najbolj prizadeti pa so ljudje v 20. letih. V državi so danes poročali o več kot 13.000 novih primerih okužbe. V januarju pa pričakujejo, da jih bo dnevno 20.000.

V 8,6-milijonski državi se je vsaj z dvema odmerkoma doslej cepilo 67 odstotkov prebivalcev, 22 odstotkov pa tudi s tretjim.

Necepljeni tujci ne smejo na Finsko

Tiskovni predstavnik finske mejne policije je potrdil, da bodo necepljene tujce zavrnili, razen če so na seznamu izjem, kot so osebe s stalnim prebivališčem na Finskem, delavci in diplomati. Med izjemami so tudi zdravstveno in transportno osebje, osebe, ki potrebujejo humanitarno pomoč in nekateri prebivalci obmejnih občin na Švedskem in Norveškem.

Božičkova vasica v Rovaniemiju na Finskem
Božičkova vasica v Rovaniemiju na Finskem FOTO: AP

Poleg omejitev vstopa v državo je med ukrepi tudi skrajšanje odpiralnega časa gostinskih lokalov. Bari, ki primarno strežejo alkoholne pijače, bodo te lahko stregli le do 17. ure, zapirati pa se bodo morali ob 18. uri. Restavracije bodo sicer lahko ostale odprte do 20. ure, če bodo gostje izpolnjevali pogoj PCT. V vseh lokalih bo omejeno tudi število prisotnih.

Vsi ukrepi naj bi veljali do 16. januarja 2022.

Po podatkih finskega inštituta za zdravje in socialno varstvo so v državi z okoli 5,5 milijona prebivalci v zadnjih 24 urah našteli 2714 novih okužb. Hospitaliziranih je skupno 307 oseb, od katerih jih je 59 na intenzivni negi. Polno cepljenih je približno 77 odstotkov prebivalstva, medtem ko je tretji odmerek prejelo okoli 17 odstotkov Fincev.

V Franciji v določene objekte le še polno cepljeni

Francoski premier Jean Castex je na ponedeljkovi novinarski konferenci predstavil nove protikoronske ukrepe v državi. Za obdobje treh tednov bo omejeno število oseb na javnih dogodkih, in sicer na 2000 v zaprtih prostorih in na 5000 na prireditvah, ki potekajo na prostem. 

Nošnja mask bo v mestnih središčih obvezna tudi na prostem, prebivalci pa bodo morali delati od doma vsaj tri dni v tednu. Kot je dejal Castex, je pandemija covida-19 kot film brez konca, minister za zdravje Olivier Veran pa je poudaril, da se število okužb z novim koronavirusom podvoji na dva dni. 

Kljub širjenju omikrona za silvestrovo ne bo policijske ure, so pa do nadaljnjega zaprti vsi nočni klubi, v kavarnah in restavracijah pa lahko strežejo le pri mizah. Šole se bodo znova odprle po koncu počitnic, in sicer 3. januarja. Covidno potrdilo za dostop do restavracij, kinematografov in več drugih prostorov bo zdaj na voljo samo polno cepljenim proti covidu-19, negativen test na okužbo pa necepljenim tega ne bo več omogočal.

Castex je sodržavljane znova pozval k cepljenju s poživitvenim odmerkom. Ta bo na voljo že tri mesece po osnovnem cepljenju. V Franciji sicer v zadnjih dneh poročajo o več kot 70.000 dnevno potrjenih primerih. V soboto so zabeležili več kot 100.000 novih okužb, kar je največ od začetka pandemije. 

Kljub širjenju omikrona za silvestrovo v Franciji ne bo policijske ure.
Kljub širjenju omikrona za silvestrovo v Franciji ne bo policijske ure. FOTO: AP

Tudi drugod po Evropi so napovedane nove omejitve. V Nemčiji bodo od 27. decembra omejena javna zborovanja, zaprti bodo nočni klubi in kinematografi. V Grčiji s 3. januarjem uvajajo prepoved obratovanja barov in restavracij po polnoči, za mizo bo lahko sedelo največ šest oseb. V Veliki Britaniji medtem pred novim letom ne bo dodatnih omejitev. Zdravstveni minister je prebivalce pozval, naj bodo previdni, silvestrovanja pa naj, če se le da, potekajo na prostem. 

Fauci podprl zamisel o obveznem cepljenju potnikov v zračnem prometu

Znanstveni svetovalec predsednika ZDA, Anthony Fauci, je medtem v ponedeljek podprl zamisel o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 za potnike v notranjem letalskem prometu. V ZDA povzroča krepitev pandemije covida-19 težave v zračnem prometu že več dni zapored. Hkrati so v ZDA skrajšali obdobje karantene.

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je priporočeno trajanje karantene oziroma osamitve oseb s pozitivnim testom na novi koronavirus skrajšal z deset na pet dni, če oseba več nima simptomov in je pripravljena še dodatnih pet dni nositi zaščitno masko, ko je v bližini drugih ljudi. Podobno velja za vse tiste cepljene, ki so bili izpostavljeni virusu oziroma so bili blizu okužene osebe. Če so prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, karantena ni več potrebna.

"Glede na to, kar vemo o covidu-19 in različici omikron, skrajšujemo obdobje osamitve za osebe s covidom-19 z desetih na pet dni, če nimajo simptomov, nato pa naj še pet dni nosijo zaščitno masko, ko so v bližini drugih ljudi," je sporočil CDC. Dodal je, da je sprememba karantenskih pravil posledica znanstvenih podatkov, ki kažejo, da se večina prenosov virusa zgodi v zgodnji fazi bolezni na splošno dan ali dva pred pojavom simptomov in dva ali tri dni po njihovem pojavu.

V mednarodnem prometu tujci za vstop v ZDA potrebujejo dokazilo o cepljenju in negativen test, državljani in stalni prebivalci ZDA pa le negativen test pred poletom v ZDA.
V mednarodnem prometu tujci za vstop v ZDA potrebujejo dokazilo o cepljenju in negativen test, državljani in stalni prebivalci ZDA pa le negativen test pred poletom v ZDA. FOTO: AP

Pomanjkanje posadk povzročilo težave v letalskem prometu

V ZDA imajo sicer zaradi krepitve pandemije covida-19 že četrti dan zapored težave v letalskem prometu. V notranjem in mednarodnem prometu ZDA so v ponedeljek odpovedali več kot tisoč poletov, od petka skupaj več kot 4000. Letalske družbe so se že prej soočale s pomanjkanjem posadk, ki jih je sedaj prizadela še hitra širitev pandemije zaradi virusne različice omikron.

Leta 2020 so letalske družbe spodbujale zaposlene, naj gredo na neplačan dopust ali najdejo drugo zaposlitev. Hitro okrevanje ekonomije pa jih je letos spravilo v težave, ker preprosto ne najdejo dovolj ljudi glede na hitro rast letalskega prometa. Dodatno je stvari zapletla različica omikron, ki se izjemno hitro širi. Fauci je za ameriško televizijo MSNBC izjavil, da bi morale zvezne države resno razmisliti o uvedbi obveznega cepljenja potnikov, ker bodo s tem pospešili cepljenje in dosegli večjo varnost med poleti. Za zdaj je v notranjem zračnem prometu v ZDA obvezno le nošenje zaščitnih mask za vse, ki so starejši od dveh let.

V notranjem prometu dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali negativen test na okužbo z novim koronavirusom ni potreben. V mednarodnem prometu tujci za vstop v ZDA potrebujejo dokazilo o cepljenju in negativen test, državljani in stalni prebivalci ZDA pa le negativen test pred poletom v ZDA. Izjema so Havaji, kjer morajo imeti potniki negativen test, v nasprotnem primeru jih doleti obvezna karantena.

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna poskuša cepljenje Američanov proti covidu-19 spodbuditi na različne načine, tudi z uvedbo obveznega cepljenja za določene kategorije prebivalstva, vendar so ti ukrepi takoj predmet tožb republikancev, ki zastopajo stališče, da je cepljenje stvar svobodne izbire. To je tudi razlog, zakaj se vlada doslej ni odločila za obvezno cepljenje v notranjem zračnem prometu.

Novinarji so Bidna o tem povprašali v ponedeljek, vendar je dejal le, da je o tem govoril Fauci na virtualni konferenci z guvernerji držav. Biden je guvernerjem spet ponudil vso podporo zvezne vlade. Priznal je, da je stanje glede testiranja precej kaotično, saj so po vseh ZDA za testiranje dolge vrste. "Vidim, da imamo še veliko dela," je dejal. Vlada namerava šele januarja začeti razdeljevati brezplačne teste za domačo uporabo.

V ZDA se je po podatkih ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) proti covidu-19 doslej vsaj enkrat cepilo 241 milijonov Američanov, kar je 77 odstotkov prebivalstva, starejšega od pet let. Polno cepljenih z dvema odmerkoma Pfizerja ali Moderne oziroma enim odmerkom Janssena je 62 odstotkov Američanov. Poživitveni odmerek je doslej prejelo manj kot 70 milijonov Američanov. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so okužbo z novim koronavirusom v ZDA doslej potrdili pri skoraj 52,5 milijona Američanih, zaradi covida-19 jih je umrlo več kot 817.000.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
29. 12. 2021 21.20
Se takoj vidi da je Finska napredna država.
Josko Joras
29. 12. 2021 09.51
+0
Vedno bo obstajala, še kakšna dokaj normalna država v katero se bo dalo potovati, le seznam bo malo okrnjen trenutno, tudi to se bo spremenilo
Omas1313
28. 12. 2021 21.44
+8
Haha se mi zdi , da več kot je ukrepov več je bolanih🤣🤣🤫
Borabora
28. 12. 2021 21.45
+4
štajerski janezek
29. 12. 2021 08.39
+1
Tomy Bananas
28. 12. 2021 21.34
+6
Pa prav smo hoteli na Finsko v kino šment
lululand
28. 12. 2021 21.12
+7
Popravek naslovnega teksta. Rast okuzb kljub cepljenju in ukrepom
Tomy Bananas
28. 12. 2021 21.34
+4
štajerski janezek
28. 12. 2021 21.09
+6
Hahahah... majster me je v sekundi izbrisal 🤣🤣 resnica boli, bogato bos nagrajen od tvojih...
štajerski janezek
28. 12. 2021 21.08
+3
Nabijem Fince, ZDA in Vb. Se najbolj pa vas tukaj.... pisete kaj morete, to pa je to. Sramota ste :) lani smo bili za vas teoretiki zarot, sedaj pa se to vse uresnicuje... bandaaaa
lnterReflections
28. 12. 2021 20.51
-3
Na FB-ju pravijo, da nas hočejo preko cepiv čipirati. No, jasno je, da to ne bo šlo tako, ker tehnologija še ni napredovala. Obvezne bodo namreč pametne ure. Na njej bo naložena osebna, bančna, zdravstvena in ostale kartice, merila bo tvoje zdravstveno stanje. In kako to vem? Jah, zgodovinske knjige berem. Španska gripa je končala prvo svetovno vojno in naredila totalitarizem do leta 1945 na Zahodu in do leta 1990 na Vzhodu. Korona pa je končala tretjo svetovno vojno (odpoklic vojakov iz Afganistana) in ponovno nas čakajo do leta 2050 totalitarizmi. Vsak bo moral imeti pametno uro, če jo snameš, priletijo droni. Leta 2050 pa bo prišlo do padca totalitarizma, do leta 2100 pa pridemo v nemonetarno družbo. Več o tem v filmu InterReflections.
lnterReflections
28. 12. 2021 20.54
-1
Volitve bodo ostale, prepovedali bodo referendume, vse bodo vodile korporacije, banke in parlament.
schrodingerScat
28. 12. 2021 20.55
-3
@ Interreflections pametne ure niso prakticne, sploh ce se potapljas ne.
NLZ
28. 12. 2021 20.56
+3
lnterReflections
28. 12. 2021 20.57
-2
Stauffenberg
28. 12. 2021 20.47
+8
Demokratični totalitarizem in njegovo absurdno delovanje kaže, da je ta demonski plan požegnan s strani kominterne v Strasbourgu .
schrodingerScat
28. 12. 2021 20.45
+12
Ljudje zbudite se. Cepijo zdrave ljudi. Prisilno. Tudi otroke. Kdaj je svet to videl, cepljenje zdravih ljudi!?
Obala31
28. 12. 2021 20.47
+2
STRIKEONE3
28. 12. 2021 20.48
+10
Vsakih par mesecev z gensko terapijo zaradi virusa ki več kot 99% ljudem ne more NIČ!
schrodingerScat
28. 12. 2021 20.50
-4
@ StrikeOne to je ista agenda, ko ljudi na silo, pod pretvezo zdravja in ohranjanja planeta silijo v veganstvo, a 99% soje je GSO. A vsi vemo, da se planet zaradi veganov ohlaja.
ju987
28. 12. 2021 20.59
-3
lnterReflections
28. 12. 2021 20.41
+15
Jaz imam občutek, da bo PCT ostal tudi, ko koronavirusa ne bo več. Takrat bodo rekli: "Cepite se vsake 3 mesece, da se spet ne vrne!"
fljfo
28. 12. 2021 20.42
-4
To je pričakovati....Mojega otroka sem cepil za zadeve, ki že dolgo ne krožijo več
lnterReflections
28. 12. 2021 20.42
+1
Kot za ošpice, ko ljudi cepijo samo še za to, da se ne vrnejo.
Obala31
28. 12. 2021 20.46
-5
Kaj se zavedate,kaj bi bilo,ce se vrnejo otroske obolezni...dovolj,da se 10% otrok ne cepi in jih ze imamo...kako je lahko bit pameten iz kavca
fljfo
28. 12. 2021 20.48
-1
Jaz se zavedam, saj zato sem svojega otroka cepil
lnterReflections
28. 12. 2021 20.52
+5
Ampak ne moreš pa isto početi za korono.
fljfo
28. 12. 2021 20.54
-2
Tako je....Ker korona ni tako nevarna kot omenjene bolezni
VoxP
28. 12. 2021 20.40
+5
tudi Velika Britanija bo uvedla greenpas tipa Italijanskega po 15 januarju ker pred 15 imajo baje volitve. PRIKLADNO A NE. KO RABIŠ PODPIS LAHKO PRIDE ALI BOLJE DA PRIDE TUDI NECEPLJENEC Z KISIKOM ODDAT GLAS. potem pa ga lahko tudi mama Matilda odpelje.
lnterReflections
28. 12. 2021 20.38
+3
fljfo, veš, kako bom jaz najbolj vedel, a me vlečejo za nos ali ne? Ko izgubim status prebolevnika, bom šel testirat protitelesa. Potem ti bo zdravnik povedal, koliko protiteles še imaš, kakšna je možnost nove okužbe in če se splača cepiti. Ker pravijo, da če si prvič prebolel za malo šalo, da v drugi rundi ne bo tako. Ampak če je omikron res prehlad, potem se nove okužbe ne rabim bati.
fljfo
28. 12. 2021 20.40
+2
Se strinjam...Jaz zaenkrat še nism fasu nič...Če pa je omikron res blag bi mogoče bil zdaj čas
Obala31
28. 12. 2021 20.49
-1
Problem je,ker ni znano,koliko protiteles je dovolj za zascito...zal stevilo protiteles nic ne pove
vzdevek990
28. 12. 2021 20.37
+5
S cepljenjem si samo omiliš potek bolezni, če slučajno dobiš korono! To je to! Zakaj pol nebi smel it v določeno državo? Narobe svet.
lnterReflections
28. 12. 2021 20.39
-7
LokoCoko
28. 12. 2021 20.37
+12
Rast okužb kljub cepljenju...
schrodingerScat
28. 12. 2021 20.36
+1
Japonska, ki se ne gre vec igric s Covidom, pa je vstop prepovedala vsem gaijinom, tudi necepljenim. Vraca se nacizem najhujse sorte.
Wahl
28. 12. 2021 20.37
-2
Wahl
28. 12. 2021 20.37
-1
schrodingerScat
28. 12. 2021 20.42
-2
4. okrepitveni gaijin = tujec. Izobrazuj se.
fljfo
28. 12. 2021 20.44
+0
Schrodinger...Vrača se komunizem. Ni na rasni osnovi ampak prava internacionala
Wahl
28. 12. 2021 20.47
+2
Ni potrebe. Moj dolžnost j slediti msm medijem in stroki, ter oditi po toliko doz, kot mi jih bodo dodelili in predvsem se ne spraševati in postavljati vprašanj.
schrodingerScat
28. 12. 2021 20.47
-2
@fljfo ne bo drzalo. Komunisti niso nikoli diskrimimirali. Ce si bil ponosen lastnik rdece knjizice, so te bili veseli. Finci pa zdaj hocejo le Fince, Japonci le Japonce, letalske druzbe pa le necepljene.
fljfo
28. 12. 2021 20.51
+0
"Komunisti niso nikoli diskriminirali"....Ok, tukaj lahko zaključiva...LP
schrodingerScat
28. 12. 2021 20.56
-2
@fljfo beri naprej. Niso diskriminirali ostalih tovarisev, ne glede na to, od kod so prihajali.
fljfo
28. 12. 2021 20.59
-2
No saj...Ni na rasni osnovi, ampak samo cepljen/necepljen...Narisati ti ne morem
schrodingerScat
28. 12. 2021 21.45
-1
@fljfo pa dobro, znas brati? Izrael, zaprto za neizraelce, cepljene ali ne, japonska, zaprta za nejaponce, cepljene ali ne…
aljoteam
28. 12. 2021 21.55
+1
Nacizem ali komunizem, to je tako ali tako zelo podobno... Neki totalitarni kolektivizmi, kjer življenje človeka ni bilo vredno nič in ni bilo svobode. Vojna ter nasilje je edino, kar potem pelje nazaj v obdobje svobode. Smo si pa ljudje sami krivi, ker smo preveč pasivni in preveč kimamo, pot nazaj do svobode bo zato verjetno trnova. Ne mislit, da vam jo bodo podarili nazaj, če boste pridni. Bilo bi prvič v zgodovini! In dvomim, da živimo ravno v času, ko se bo nekaj zgodilo prvič...
schrodingerScat
28. 12. 2021 20.34
+5
Evo StrikeOne je pred pop ure vse povedal. Dr. Malone je na svojem kanalu dokazal, da 93% ljudi, ki so umrli po cepljenju, so umrli zaradi cepiv. Folk se vi zavedate kaj to sploh pomeni. Umira se le se zaradi cepljenja. Prakticno smo na robu odkritja nesmrtnosti. Dr. Malone, oce mrna tehnologije je izumil nesmrtnost.
STRIKEONE3
28. 12. 2021 20.37
-1
Očitno si razumel po svoje in nisi glih dober v sarkazmu.
fljfo
28. 12. 2021 20.37
-3
Kako je lahko dokazsl za vsakega posebej? Koliko ljudi dela za tega Malona?
Wahl
28. 12. 2021 20.40
-1
schrodingerScat
28. 12. 2021 20.41
-2
@StrikeOne razumel sem, kot si napisal. 93% vseh, ki so umrli po cepljenju, so umrli zaradi cepljenja. To si napisal. Kaj si pa potem mislil? Ni bil poizkus sarkazma, sem smrtno resen. 93% resen, okej.
STRIKEONE3
28. 12. 2021 20.48
+0
Točno tako in to trdijo Strokovnjaki ti pametnjaković pa se hočeš posmehovati, seveda polde.
schrodingerScat
28. 12. 2021 20.53
-2
@StrikeOne brez heca, a ce pocepijo 70% populacije, 40% so jo ze, jim je vecini ze po prvem odmerku razkrojilo notranje organe? Se dobro, da ostalih lahko prezivimo brez.
Arguss
28. 12. 2021 20.32
+0
Mi vsi smo Trumani.Živel Truman show.Globalno smo lahko ponosni na LifeForce in svetle sile geopolitično v ozadju skupaj z vsemi prebujenimi po svetu.Drugače bi bili že zaprti po kletkah.
Moj boj.
28. 12. 2021 20.30
+0
Ampak drugače pa cepljenje in ostalo delujejo.
punkracij
28. 12. 2021 20.29
+0
Za amere mi je kaj malo mar, lahko se cepijo rafalno , a n i panike.