Korona

Francija v sredo odpravlja omejitve za cepljene prebivalce EU

Pariz, 04. 06. 2021 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.V.
Komentarji
7

Francija bo sredi prihodnjega tedna odprla meje za prebivalce drugih članic Evropske unije. Negativen izvid testa na novi koronavirus bodo potrebovali samo tisti, ki niso cepljeni proti covidu-19. Obiskovalci iz Združenega kraljestva in ZDA bodo medtem negativen izvid potrebovali, tudi če so cepljeni.

 

Prebivalci članic EU od srede ne bodo več potrebovali posebnega razloga za vstop v Francijo. Negativen izvid hitrega ali PCR-testa na novi koronavirus bodo morali predložiti samo tisti, ki niso cepljeni proti covidu-19. Takšna pravila bodo veljala še za sedem drugih držav z dobro epidemiološko sliko, ki so označene z zeleno barvo. To so Avstralija, Južna Koreja, Izrael, Libanon, Nova Zelandija in Singapur.

Kot cepljene bodo obravnavali tiste, ki so pred najmanj 14 dnevi prejeli drugi odmerek cepiva Pfizerja, Moderne ali AstraZenece. Pri cepivu Johnson & Johnsona, s katerim cepijo samo z enim odmerkom, pa morajo od cepljenja miniti najmanj štirje tedni. Večji del preostalega sveta, tudi Velika Britanija, Severna Amerika ter večina Azije in Afrike, bo medtem na oranžnem seznamu. Potniki iz teh držav bodo morali predložiti negativen izvid testa, tudi če so cepljeni proti covidu-19. Ne bodo pa več potrebovali nujnega razloga za vstop.

Prebivalci članic EU od srede ne bodo več potrebovali posebnega razloga za vstop v Francijo.
Prebivalci članic EU od srede ne bodo več potrebovali posebnega razloga za vstop v Francijo. FOTO: Dreamstime

Necepljeni potniki iz teh držav bodo medtem morali imeti nujen razlog, kot je zdravstveni ali družinski. Morali bodo v sedemdnevno karanteno. Na vprašanje, zakaj bodo morali negativen izvid predložiti tudi cepljeni Američani, je francoski minister za promet Jean-Baptiste Djebbari odgovoril, da zato, ker nimajo standardiziranega digitalnega potrdila o cepljenju. "Pogajamo se z njimi. Cilj se je odpreti tudi za Severno Ameriko, Kanado in ZDA ter dele Afrike," je povedal. Izrazil je upanje, da bi dogovor dosegli v prihodnjih tednih.

Potovanja iz 16 rdečih držav, kjer se soočajo s skrb vzbujajočim porastom okužb z bolj nalezljivimi različicami koronavirusa, medtem ostajajo skoraj povsem prepovedana. Med temi so Indija, Turčija in večina Južne Amerike, vključno z Brazilijo. Potniki iz teh držav bodo morali predložiti negativen test na novi koronavirus in v sedem- do desetdnevno karanteno, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne.

Odpravljanje omejitev na francoskih mejah prinaša olajšanje predvsem za francoski turistični sektor, ki je pomemben za francosko gospodarstvo. Od 1. julija bo Francija priznavala tudi evropsko covidno potrdilo, katerega namen je olajšati potovanja po EU.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kolani
04. 06. 2021 19.41
+3
Segregacija. GMO (gensko modificirani organizmi) na eno stran, GnMO (gensko ne modificirani organizmi na drugo stran)
romeoo
04. 06. 2021 19.11
+5
Sej cepljenje tud prinaša nekaj dobrega nam necepilcem, ne bo več gužve na planetu
Sokril
04. 06. 2021 17.50
+3
Končno še test za cepljene, kjer bomo lahko v živo spremljali tvorjenje strdkov v letalih, k imajo nižji zračni tlak. V bistvu bodo cepljeni vezani izključno na talni promet.
Uporabnik1996024
04. 06. 2021 17.03
+1
Nove zvarke se testira najprej na preprostejših organizmih. Tisti bolj kompleksni hočejo varen in učinkovit produkt.
Uporabnik1996024
04. 06. 2021 17.01
+3
zahvalimo se in bodimo hvaležni cepilcem da se tako (brezglavo) žrtvujejo za nas in testirajo nepreverjene zvarke za nas, po njihovem anticepilce. Ki verjamemo v ravno Zemljo. Da vidimo efekte in se potem lahko cepimo, ali pa tudi ne. In potem bomo videli ali je Zemlja ravna ali kakšne druge oblike.
Kolani
04. 06. 2021 16.11
+6
Izsiljevanje in posiljevanje na ravni države in EU.
romeoo
04. 06. 2021 19.09
+2
po novicah ki prihajajo od Rainerja bo kmalu kobnec te norosti odgovorni pa tam kamor sodijo