Korona

Frizerji in trafike 'nujna dejavnost', kozmetični saloni in avtopralnice zaprti

Ljubljana, 11. 01. 2021 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
282

Da so nekatere odločitve vlade popolnoma nesmiselne in nelogične, opozarja vse več podjetnikov. Na vprašanje, zakaj je frizerstvo 'nujna dejavnost', hkrati pa imajo kozmetičarke (z izjemo pedikure) prepoved obratovanja, nam je vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović odgovorila, da imajo glede frizerjev "veliko zagotovil o tem, da se sicer dela na črno, kar je še slabše". Jezni so tudi lastniki avtopralnic: "Možnost okužbe pri avtomatskem pranju avtomobila je enaka oziroma še manjša kot pri uporabi bankomata, pa smo vseeno zaprti."

"Da se razumemo: nič nimam proti temu, da lahko frizerski saloni obratujejo, saj pri tem gotovo upoštevajo vse predpise in priporočila, ki jih je izdal NIJZ," pravi Martina Mlakar, lastnica enega od kozmetičnih salonov v Kamniku. Ne zdi pa se ji pravično, nadaljuje, da ob še strožjih predpisih, ki veljajo za kozmetične salone – že v času prvega vala je morala v svojem salonu namestiti pleksi steklo in na ta način zagotoviti tudi fizično pregrado med njo in stranko – ti ostajajo zaprti.

Tako je praktično že od 23. oktobra. Kako nelogične, pa tudi nedosledne so vladne odločitve, pove tudi to, da so bili v drugem valu epidemije saloni zaprti osem tednov, nato so se v tednu pred božičem za nekaj dni odprli, nato pa spet zaprli. Frizerji so svoja vrata ponovno lahko odprli 28. decembra (skupaj s trafikami in tržnicami jih je vlada v takratnem odloku označila kot nujno dejavnost) in to za zdaj ostaja nespremenjeno. Medtem lahko kozmetičarke od danes naprej opravljajo le pedikuro, a po besedah Mlakarjeve je to majhen delež poslovanja, s katerim si ne more pokriti niti stroškov, kaj šele, da bi s tem kaj zaslužila.

Lastnik avtopralnice: Moral sem odpustiti prve štiri zaposlene, sprašujem se, zakaj

Teče tudi že 18. teden, odkar so se zaprle avtopralnice, podaljševanju pa kar ni videti konca, pravi Edi Kraner, lastnik več avtopralnic na Štajerskem. "Moti me predvsem, da je naša dejavnost zaprta popolnoma neupravičeno, saj je širjenje virusa v avtopralnicah skoraj nično," dodaja. 

Kraner, ki je v tem poslu že 28 let, je moral v začetku leta 2021 odpustiti štiri zaposlene. "Ampak zakaj?! Vladna zapora naši dejavnosti samo škodi, od te zapore ni nikakršne koristi. Ko se pogovarjam s kolegi iz tujine, se čudijo naši vladi, saj so po drugih evropskih državah kljub strogim ukrepom avtopralnice povsod odprte."

Ko se pogovarjam s kolegi iz tujine, se čudijo naši vladi, saj so po drugih evropskih državah kljub strogim ukrepom avtopralnice povsod odprte.

Nadaljuje, da sam ne vidi nikakršnih možnosti, da bi se ljudje ob pranju vozila okužili in s tem poslabšali epidemiološko sliko. "Avtopralnice so največkrat postavljene na bencinskih servisih, ki so tako ali tako odprti, le pralnice morajo biti zaprte," se čudi Kraner. Izpostavi, da dejavnost poteka tako rekoč brezstično – stranka žeton za pranje kupi na blagajni bencinskega servisa, nato pa ga vstavi v terminal pred pralnico. Vrata pralne hale se pred začetkom pranja in ob koncu samodejno odprejo in zaprejo. "Možnost okužbe je enaka oziroma še manjša kot na primer ob uporabi bankomata," je prepričan Kraner.

Nekaj več stika s strankami je resda pri ročnih avtopralnicah, ki jih je po besedah Kranerja v Sloveniji malo. "Pa še tukaj so možnosti za prenos okužbe primerljive s tistimi v frizerskih salonih, ki pa so odprti," še pravi Kraner.

Na ministrstvo za zdravje in gospodarstvo ter na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v zvezi s tem poslal že več prošenj za pojasnilo, odgovora (še) ni dočakal.

"Nikoli ni točno opredeljeno, h kateri barvi vladnega semaforja sploh spadamo"

Da ne razumejo odločitev vlade, pravijo tudi pasji frizerji, ki hkrati opozarjajo, da imajo tudi nekatere male živali razne alergije in potrebujejo redno strokovno nego. "V prejšnjem valu so nas tretirali kot frizerje in nas istočasno odprli, zdaj so pa pozabili na nas," pravi Nura Gorinjac, lastnica salona za male živali iz Sežane. Dodaja, da glede nje in kolegov iz panoge ni točno opredeljeno, "h kateri barvi vladnega semaforja sploh spadajo"

"Ne razumem, res ne razumem, zakaj ne smemo delati, saj sploh nimamo stika s stranko oziroma lastniki živali. Psa prevzamemo pred salonom, ga damo na svoj povodec, ga uredimo in nato spet oddamo zunaj. Psi niso prenašalci bolezni, njihovi lastniki pa v času nege niso prisotni v prostoru," izpostavlja Gorinjačeva in dodaja: "Poleg tega uporabljamo razkužila, maske, skratka upoštevamo vse ukrepe glede zajezitve epidemije." 

Kaj je to 'medicinska manikura'?

Medtem se zmedene kozmetičarke, ki se mimogrede sprašujejo, kaj vlada misli z izrazom 'medicinska manikura', saj tega v svoji stroki ne poznajo, v obupu obračajo na zdravstveni inšpektorat, na ministrstva, pa na obrtno zbornico in tako dalje. Odgovori z vseh institucij (če jih sploh dobijo) pa so pod črto podobni: niti mi ne vemo, presodite sami, kaj pomeni nujno in kaj ne. Nekatere bi tako izvajale tudi manikuro, spet druge se bojijo, da bi jih zato doletela kazen inšpekcije – te pa niso nizke, saj lahko znašajo tudi do 5000 evrov. 

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci sicer pojasnil, da izraz medicinska manikura "govori o tem, da želijo nekateri te dejavnosti opravljati v domovih za starejše" iz zdravstvenih razlogov. Odprtja oziroma zaprtja drugih omenjenih dejavnosti pa da ne more komentirati, bo pa o tem, kot je še dejal, vlada na sredini seji zagotovo razpravljala, se odločila in te odločitve "tudi pravočasno sporočila"

Beovićeva: Frizerske salone smo odprli, da bi preprečili delo na črno

Po argumentih za te vladne odločitve smo vprašali tudi vodjo strokovne skupine za covid-19 na Ministrstvu za zdravje (MZ) Bojano Beović, ki nam je na kratko odgovorila, da so "frizerji res množična dejavnost in je veliko zagotovil o tem, da se sicer dela na črno, kar je še slabše". Dodala je, da sicer "vsaka dejavnost, pri kateri pridejo ljudje v stik, generira nove okužbe, žal je tako".

Po trenutnem vladnem načrtu je odpiranje kozmetičnih salonov, pasjih salonov in avtopralnic predvideno v oranžni fazi, torej ko je število okužb oziroma hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 pod 1000.

So torej kaznovani tisti, ki delajo vse po predpisih? Na MZ, ki ga trenutno (začasno) še vedno vodi kar predsednik vlade Janez Janša, nam dodatnih pojasnil v zvezi s tem niso poslali, na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pa pravijo, da bo vlada "v trenutku ugotovitve, da so doseženi kriteriji za prehod v naslednjo epidemiološko fazo, sprejela ukrepe, ki bodo začeli veljati že naslednji dan". Po trenutnem vladnem načrtu je odpiranje kozmetičnih salonov, pasjih frizerskih salonov in avtopralnic predvideno v oranžni fazi, torej ko bo število okužb oziroma hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 pod 1000.

Na MGRT pravijo še, da je njihov "cilj, da se v najkrajšem možnem času in v čim večji meri oz. v celoti odpravi omejitvene ukrepe in sprosti izvajanje storitvenih dejavnosti v vseh panogah ter omogoči nemoteno in normalno poslovanje vseh gospodarskih subjektov".

"Samo delali bi radi"

Izvajalci vseh omenjenih dejavnosti pa ponovno poudarjajo, da se bi z veseljem držali vseh priporočil zdravstvene stroke, še vedno pa ne razumejo, zakaj jim vlada tudi ob upoštevanju strogih navodil NIJZ ne dovoli obratovanja. "Situacijo jemljem resno, zato sem že v prvem valu na lastne stroške kupila pleksi steklo, vizir in ostalo zaščitno opremo ter jo ves čas, ko je salon lahko bil odprt, tudi vestno uporabljala. Pa očitno niti to ne zadošča," pravi kozmetičarka Martina Mlakar. Ob takšnih argumentih stroke, dodaja, se ne čudi, da je delo na črno v porastu, in pomenljivo zaključi: "Vlada očitno ne razume samo delali bi radi."

Koronavirus pasica november

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (282)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1280007
12. 01. 2021 10.27
+3
Fakin copat nisem mogel kupit včeraj v Lidlu. Na hitro sem se stegnil čez zaflajštrano stalažo in jih dal v voziček. Počutil sem se kot "Boško Buha". Pridem na blagajno, prodajalka jih potegne čez skener in PiiiiiP, PiiiP.... PiiiiP. Kje pa ste dobili te copate? Hmmm... Tega izdelka ne morete kupiti. Gospa... a vam lahko dam 10€ (3x več kot stanejo) in ga "ukradem" ker me res zebe v noge v novem najemniškem stanovanju. Cela vrsta v smeh.... Fakin JJ in njegovi podrepniki.
Ganimed
12. 01. 2021 09.49
+1
sladkorni bolniki recimo, še kako potrebujejo pedikuro, pa še kdo drug bi se našel ....
StarWars
12. 01. 2021 09.45
Kako kozmetičarke ne poznajo medicinske pedikure? A zaračunat jo pa znajo?
mario64
12. 01. 2021 09.08
+1
pasji frizerji
mita1
11. 01. 2021 21.42
+12
tako je,če zblojenci in povzpetniki odločajo.
CocoLoco
11. 01. 2021 21.42
+13
Še cela podsaharska Afrika se nam čudi...🐁
oba tri sm te vido
11. 01. 2021 21.41
+5
a lahko grem z šalom k frizerju al je to zdaj trenutno preveč zaščite ?
victini
12. 01. 2021 08.06
+3
S počivalškovim robcem se lahko samo gre
slim386
12. 01. 2021 09.32
+1
Ampak če ma bele elastike... če ma rdeče potem ne
thelycandraven
11. 01. 2021 21.18
+21
NIKOL ne bom šteku po kaki logiki avtopralnice...nej mi plis en razloži kako si predstavljajo širitev virusa ce je človek v avtu
blade90
12. 01. 2021 10.01
+0
Xyh
11. 01. 2021 21.16
+16
Sporocilo je jasno. Cimvec na crno delat, pa boste odprti.
Boombaar
11. 01. 2021 21.06
+15
Torej frizerka lahko okoli hodi, lahko ima 20 strank na dan v majhnem zaprtem neprezračenem prostoru 20 minut do 1 uro, kar je 100% možnost okužbe z bolnim človekom brez cert. FFP2 maske po simulacijah in po zdravi pameti. Okuženih je več kot 3 na sto ljudi torej se okuži v manj kot enem tednu in naprej okužuje. Jaz pa ne smem v drugo občino k punci medtem znotraj občine se lahko obiskujejo vsak dan brez mask? B.O.L.N.I.K.I. kaj je z vami???
Boombaar
11. 01. 2021 21.12
+8
Seveda v tovarni vsi brez mask med pavzo. Glavno da so "ukrepi"
LJUBLJANCANN
11. 01. 2021 20.32
+5
Aja pa se to kam smo prsl v sportu odbojka se lahko igra in sicer liga, nogometasi pa nesmejo klubsko trenerat. Kje je tuki logika
LJUBLJANCANN
11. 01. 2021 20.29
+16
Pa to je noro in komentarji Beoviceve in ostalih dripcev na polozajih. Kaj se kao samo v frizeraju dela na crno a druge stvari pa ne. To ste naredil zato ker mate skoz urejeno frizuro a kao saloni zaprti pa so se ljudje zacel sprasavat kako ce je zaprt vse. Ma ne da vas je potrebno ostrizt na balin ampak poslat na goli otok. Eeee tito pridi vn iz groba da spucas to g...... Skoda besed. Lep pozdrav iz LJ 1107
ni_mi_vse_eno
11. 01. 2021 20.16
+11
Hehe, zmaga pa to: "niti mi ne vemo, presodite sami, kaj pomeni nujno in kaj ne". Pridite k meni v garažo na zabavo. NUJNO! Dobil sem otroka in ga moramo zapit, da ne bo bolan, hehe
ni_mi_vse_eno
11. 01. 2021 20.13
+15
Avtopralnice so zaprte, ker so na prostem in je možnost okužbe veliko manjša. Fitnes je odprt, ker je v zaprtih prostorih več možnosti okužbe. Iz istega razloga smo zaprli smučišča. Seveda je pa dovoljeno smučati v tujini, recimo na Jahorini, brez maske. Potem se pa vrneš domov brez karantene, prav zaradi tega razloga. (24ur: Skupina Slovencev rešila tri družine iz goreče hiše na Jahorini)
NLZ
11. 01. 2021 20.13
+9
Odpusti jim saj ne vedo kaj delajo😱😱😱😱👹👹👹👹
bojer
11. 01. 2021 20.06
+10
Je normalno, da imajo frizerije s papirjem prekrita okna, kljub temu, da lahko delajo? V notranjost se ne vidi, da je strank več kot bi jih smelo biti....
Xyh
11. 01. 2021 21.14
+5
To je se od prej, ko se je na crno delal. Glede na hitrost spreminjanja odlocitev, je pa smiselno da okna ostanejo zakrita, ler bo gotov treba spet kmal na crno.
Gasilec47
11. 01. 2021 19.52
+8
Delate norca sami sabo
kdo je reko ?esn
11. 01. 2021 19.53
+1
JB007
11. 01. 2021 19.49
+10
Veselje se še komaj zaćenja ko bomo mali obrtniki začeli vračati lansko finančno pomoč ki smo jo dobili
Uporabnik1921539
11. 01. 2021 19.47
-1
Diabetiki spadajo v medicinsko oedikuro.Ne bit se bolj butast,kot je sploh mohoce.
bimmbolina
12. 01. 2021 09.26
Pedikuro. A spadajo tudi v medicinsko manikuro? Ker o negi rok je govora. Za noge je očitno že jasno kaj in kako.
Uporabnik1921539
11. 01. 2021 19.46
+15
Pripeljes se v avtopralnico,placas pranje tako,kot gorivo.Sedes v avto in v procesu pranja si v avtu.Ko je koncano,se odpeljes.Se dobro,da nikomur ni padlo na pamet,da bi pumpe zaprl....cisto isto je.Ali pa bi lahko tankali yastonj?Da ne bi imeli stika!