Korona

Tudi na Hrvaškem si želijo, da se v šolo vrnejo vsi učenci

Zagreb, 18. 08. 2020 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S., STA
Komentarji
3

Na Hrvaškem se šolsko leto začne teden dni pozneje kot pri nas, a že nekaj časa tam poteka razprava o tem, kako zagotoviti šolarjem in dijakom, da se vrnejo v šolske klopi. Na mizi imajo sicer tri modele; redni pouk, kombiniran model in spletni pouk. Delovna skupina bo priporočila sprejela do konca meseca, končna odločitev pa bo na plečih resornega ministra. V Črni gori bodo medtem začetek šolskega leta prestavili na 1. oktober, v Severni Makedoniji pa ga bodo začeli s šolanjem na daljavo.

Slovenska šolska ministrica Simona Kustec je sporočila, da se s 1. septembrom v šole vračajo vsi učenci in dijaki, kar je zagotovo razveselilo tako učitelje in starše, pa tudi šolarje same. Kako zagotoviti šolarjem, da se 7. septembra vrnejo v šolske klopi, pa te dni razpravljajo tudi na Hrvaškem.

Po poročanju hrvaškega Dnevnik.hr, je koordinatorica delovne skupine in namestnica direktorja hrvaškega inštituta za javno zdravje Ivana Pavić Šimetin pojasnila, da je najbolj vprašljivo nadaljevanje pouka za šolarje od 5. do 8. razreda in srednješolcev, ker imajo specifike, ki jih je treba rešiti. Pojasnila je tudi, da bodo starejši šolarji morali nositi zaščitne maske, za učence, ki bodo morali ostati v samoizolaciji pa bodo uredili kombiniran način šolanja.

Šolski minister Radovan Fuchs je dejal, da so spoznali vse posebnosti v šolah in da bodo ukrepi odvisni od zmogljivosti šol. Ponovil je, da je izhodišče, da se vsi otroci začnejo šolati 7. septembra. Fuchs je dodal, da bo načrt šolanja zagotovo pripravljen do 31. avgusta, a upa, da bo to prej.

Naloga delovne skupine je razviti in predlagati ukrepe za začetek novega pedagoškega, šolskega in študijskega leta v zavodih zgodnje in predšolske vzgoje, v šolskih zavodih in v visokošolskih zavodih. Pred srečanjem so udeleženci napovedali, da bodo razmislili o vseh modelih - redni šolski pouk, kombinirani model in spletni pouk. Delovna skupina je svetovalno telo, ki bi moralo pripraviti priporočila do konca avgusta, končno odločitev pa bo sprejel resorni minister. Vse pa bo odvisno od epidemioloških razmer.

V Črni gori začetek šolskega leta preložili na 1. oktober

Črnogorske zdravstvene oblasti so ocenile, da bi redni začetek šolskega leta 1. septembra pomenil tveganje za zdravje otrok zaradi negotovega razvoja epidemioloških razmer, ki so sicer pod nadzorom, a so še vedno zapletene, je sporočila vlada v Podgorici.

Do 1. oktobra bodo v Črni gori ostale zaprte tudi predšolske ustanove, vlada pa je zdravstvenim in šolskim oblastem naložila, da okrepijo priprave na novo šolsko leto, saj morajo učencem omogočiti redno obiskovanje pouka, otrokom pa obiskovanje vrtcev ob največjih možnih zagotovilih za njihovo varnost in zaščito zdravja. Do 1. oktobra bo eden od staršev otrok, mlajših od 11 let, imel pravico do plačanega dopusta zaradi skrbi za otroka.

V Severni Makedoniji bodo medtem novo šolsko leto praviloma začeli s poukom na daljavo. V šole se bodo vrnili samo osnovnošolci do tretjega razreda ter v tistih šolah, kjer imajo manj učencev in manjše razrede, je danes odločila vlada. V razredu ne bo smelo biti več kot 20 učencev, ohranjati bodo morali razdaljo 1,5 metra in nositi zaščitne maske. Ob njih bodo morali stalno biti učitelji. S poukom pa bodo v razredih začeli z desetminutno razliko, da se učenci ne bi zbirali v hodnikih in pred šolo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IS58
18. 08. 2020 14.50
+1
Tudi jas si želim, da bi šel na morje!!!!!!!!!!
Yokte
18. 08. 2020 14.38
+1
To bi si morali želeti 1. junija, ne pa, da so vabili turiste, izvažali-virus, še sedaj ga izvažajo, sedaj bi radi pokasirali še za teste za tujce, res neverjetno! Goljufajo, lupijo turiste (primer taxi službe...od Zadra do Splita je Švedska družina plačala 3500 kun????) itd...never ending story. Najslabši balkanski primerki, ki so všteli v število turistov še vse svoje gasterbajterjev iz cele EU. Poden!
jolanka
18. 08. 2020 13.27
+9
Zakaj bi nas moralo zanimat, kako bo potekal pouk na hrvaskem? Kako bo pa v culokafriji? Evo, to bi bila zanimivost.