Korona

Finančna uprava izvedla tretje nakazilo pomoči samozaposlenim

Ljubljana, 08. 01. 2021 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S., STA
Komentarji
0

Finančna uprava je izvedla tretje nakazilo pomoči samozaposlenim, kmetom in družbenikom, ki so v drugem valu epidemije covida-19 utrpeli izpad prihodkov. Za oktober, november in december znaša skupno izplačilo 48,6 milijona evrov.

Mesečni temeljni dohodek je danes prejelo 37.142 upravičencev, izgubljen dohodek zaradi karantene ali varstva otrok pa 1407 upravičencev. Prvim je finančna uprava izplačala skupaj 47,4 milijona evrov, drugim pa 1,2 milijona evrov. Sredstva so prejeli tisti, ki so vlogo vložili do 31. decembra in so izpolnjevali zakonske pogoje.

Samozaposleni, kmetje in družbeniki so bili do mesečnega temeljnega dohodka upravičeni že spomladi ob prvi razglasitvi epidemije, vnovič pa jim je to obliko pomoči države ponudil peti protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel 15. oktobra lani.

Za pomoč za obdobje zadnjih treh mesecev leta 2020 v višini 1100 evrov mesečno so lahko zaprosili tisti, ki ob padcu prihodkov v letu 2020 za 20 odstotkov opravljajo dejavnost najmanj od lanskega 1. septembra.

Prvo nakazilo mesečnega temeljnega dohodka je finančna uprava izvedla novembra, naslednje je sledilo decembra in zadnje danes. Skupaj gre za 117,2 milijona evrov.

Za pomoč za obdobje zadnjih treh mesecev leta 2020 v višini 1100 evrov mesečno so lahko zaprosili tisti, ki ob padcu prihodkov v letu 2020 za 20 odstotkov opravljajo dejavnost najmanj od lanskega 1. septembra.
Za pomoč za obdobje zadnjih treh mesecev leta 2020 v višini 1100 evrov mesečno so lahko zaprosili tisti, ki ob padcu prihodkov v letu 2020 za 20 odstotkov opravljajo dejavnost najmanj od lanskega 1. septembra. FOTO: Dreamstime

Peti protikoronski zakon je samozaposlenim, kmetom in družbenikom ponudil tudi delno povračilo izpada prihodkov zaradi odrejene karantene ali obveznosti varstva otrok. Vrednost tega ukrepa je od 250 do največ 750 evrov mesečno, vendar se izključuje z ukrepom mesečnega temeljnega dohodka.

V današnjem nakazilu je to pomoč prejelo 1407 upravičencev v skupnem znesku 1,2 milijona evrov. Skupaj s predhodnima dvema nakaziloma je Furs doslej za ta namen izplačal 1,6 milijona evrov.

Oba ukrepa je vlada tik pred koncem decembra podaljšala za tri mesece, do konca letošnjega marca. Nova izjava za mesečni temeljni dohodek bo v informacijskem sistemu Fursa na voljo predvidoma 11. januarja, nova izjava za delno povračilo izpada prihodkov zaradi odrejene karantene ali obveznosti varstva otrok pa je že na voljo.

Predvidoma v ponedeljek bodo vloge lahko začeli vlagati tudi verski uslužbenci, ki jim mesečni temeljni dohodek na podlagi sedmega protikoronskega zakona pripada za zadnje tri mesece leta 2020.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.