Korona

Gale komentiral vladno poročilo

Ljubljana, 07. 05. 2020 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Neža Pušnik, STA
Komentarji
879

Vlada je objavila poročilo o nabavah zaščitne opreme. V njem ugotavljajo, da je prejšnji premier Marjan Šarec ravnal nevestno in celo izpolnil znake kaznivih dejanj, ministrstvo za gospodarstvo pa je izpostavilo tri domnevno sporne pogodbe, ki jih je podpisal žvižgač Ivan Gale. Ta se je na poročilo odzval z lastnimi pripombami, med drugim je zapisal tudi zgodbo glede mask FFP2, ki niso bile primerne za zdravstvo, po njegovih trditvah pa na to odgovorni niso opozorili.

 

Dokument, ki je dolg kar 80 strani, je sestavljen iz poročil  šestih ministrstev – gospodarskega, notranjega, zunanjega, obrambnega, zdravstvenega in pravosodnega – in "prikazuje celoten pregled stanja zalog in nabav osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije." Posredovali ga bodo tudi v parlament in na policijo.

Predsednica DeSUS in ministrica za kmetijstvo, Aleksandra Pivec, je glede poročila dejala, da se je treba, če so bile na katerikoli strani storjene napake, s tem tudi ukvarjati, ampak "se naj s tem ne ukvarja javnost, ne politika, ne mediji, ampak naj se ukvarjajo tiste pristojne inštitucije, ki morajo vse nepravilnosti sankcionirati". Odzval se je tudi minister za zdravstvo Tomaž Gantar, ki je pripravo poročila pozdravil in poudaril: "To ni stvar politike, ker eni verjamejo desni, eni levi politiki in tega ne rešuje niti preiskovalna komisija v okviru DZ. Sta pa za to pristojna policija in računsko sodišče.

Ob vprašanju glede ravnanja Marjana Šarca, ki ga poročilo bremeni, pa je Gantar spomnil na matematični model nekdanjega rektorja primorske univerze Dragana Marušiča. Ta je jasno povedal, da bi bilo verjetno petkrat manj težav, če bi ukrepe sprejemali en teden prej, in desetkrat več, če bi zamudili za en teden. "Število okuženih je naraščalo eksponentno, situacija je bila resna, odtod tudi seveda takojšne ukrepanje in tudi delni nesporazumi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ki je prvotno ocenjevalo situacijo kot bolj blago," je spomnil Gantar.

Odgovoril je tudi na vprašanje, zakaj je vlada za nabave zaščitne opreme pooblastila zavod za blagovne rezerve. Kot je dejal, s takšnim načinom poslovanja verjetno nima izkušenj nihče, tudi ministrstvo za zdravje zaradi obilo drugih nalog tega ne bi moglo izvajati. Po njegovih navedbah so logično zaključili, da to nabavo prevzamejo tam, kjer hranijo rezerve in tisti, ki se ukvarjajo v večji meri z gospodarstvom in nabavami. Tako predvideva tudi državni načrt za ravnanje v takih primerih, ki pa je po Gantarjevih besedah zastarel.

Na poročilo se je odzval žvižgač z blagovnih rezerv Gale 

V poročilu je poleg očitkov prejšnjemu premierju Šarcu, ki mu očitajo nevestno ravnanje in celo elemente kaznivih dejanj, tudi del, v katerem gospodarsko ministrstvo izpostavlja tri sporne pogodbe, ki jih je podpisal Ivan Gale

Spomnimo – prva je s podjetjem OECO d.o.o. za nabavo treh milijonov mask, ki bi se po predlaganem aneksu podražila s treh na 4,9 milijona evrov, a ministrstvo ni podalo soglasja za aneks. Druga, enako kot prva sklenjena 20. marca, s podjetjem MD GLOBAL d.o.o. za dobavo 2,8 milijona zaščitnih mask tipa FFP2 v znesku 9.968.000 evrov (brez DDV). Tudi tukaj so želeli z aneksom podaljšati dobavni rok, ki je bil prvotno 27. 3., a naj bi bila"na koordinaciji pri ministru Zdravku Počivalšku sprejeta odločitev, da se aneks ne podaljša, saj gre za nezanesljivega pogodbenega partnerja (podjetje je bilo v preteklosti poznano tudi po prevarah)." 

Tretja pogodba, ki so jo posebej izpostavili, pa je bila sklenjena 14. 4. 2020 s podjetjem Sla marketing d.o.o. za dobavo dveh milijonov trislojnih kirurških mask v vrednosti 1,8 milijona evrov (brez DDV), na kar se je že pred objavo poročila Gale odzval na svojem Facebook računu. "ZRSBR je podpisal pogodbo, čeprav je minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravko Počivalšek dne 10. 4. 2020 na redni koordinaciji povedal, da se zadeve v Sloveniji počasi umirjajo in da je k podpisovanju pogodb treba pristopiti bolj racionalno. Nenavadno je bilo tudi to, da je dobavitelj na dan podpisa pogodbe že dobavil zaščitno opremo v obsegu 1,4 milijona zaščitnih mask," so zapisali.

'Če minister Počivalšek tako rad ponavlja, da je reševal življenja, bi jaz dodal, da jih je potencialno tudi ogrožal'

Na 80 strani dolgo poročilo se je s pripombami odzval tudi Gale, ki dokument označuje za neustrezen in zavajajoč. Pravi, da vlada tako samo nadaljuje s sramotenjem same sebe. Opombe je napisal skozi celotno poročilo, ki je v celoti dostopno na dnu članka. Glede komentarjev o domnevno spornih pogodbah, katerih podpisnik je bil on, se je navezal na Facebook odziv, o katerem smo že obsežneje poročali.

Gale je izdal še nekaj dodatnih dejstev glede dogajanja v povezavi z maskami podjetja Sla marketing d.o.o in maskami, pri katerih je posredoval podjetnik Joc Pečečnik. Zapisal je, da je še bolj nenavadno kot to, da so bile maske dobavljene še isti dan, ko je bila podpisana pogodba, dejstvo, da je bila s podjetjem Pečečnika podpisana pogodba za maske, ki jih je Zavod za blagovne rezerve prevzel že pet dni prej. 

Kot zatrjuje Gale, je na enem izmed sestankov opozoril, da te maske niso skladne s pogodbo, saj da so popolnoma neuporabne za potrebe zdravstva. "Omenil sem, da bi bilo dobro obvestiti javnost, da ne bi prišlo do okužb zaradi občutka lažne varnosti, ker na paketih je bilo napisano FFP2 in tudi na papirju v posameznih paketih. Takrat sem naletel na neodobravanje ministra in nekaterih ostalih  prisotnih uslužbencev MGRT, ker so rekli, da si ne morejo privoščiti okrnitve ugleda v javnosti in da je treba biti tiho," piše. Potem je na sestanek sam povabil Pečečnika, še zapiše Gale, ki je bil po njegovih besedah korekten, saj je ceno znižal na 0,5 evra na kos. 

Ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška čaka interpelacija.
Ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška čaka interpelacija. FOTO: Miro Majcen

Glede gospodarskega ministra je žvižgač ostro zapisal: "Če minister Počivalšek tako rad ponavlja, da je reševal življenja, bi jaz dodal, da jih je potencialno tudi ogrožal. Zavodova kontrola je jasno dala vedeti Civilni zaščiti, da naj bodo pozorni pri razdeljevanju, je pa že isti dan, ko so maske prispele v skladišče v Rojah, menda naprej v uporabo šlo nekaj sto tisoč teh mask." Gale dodaja, da bi bilo ob prevzemu mask Počivalšku in Pečečniku še za oprostiti, da nista prepoznala, da ne gre za FFP2 maske, da pa ne razume, kako tega nista prepoznala zdravstveni minister Gantar in Marko Bitenc, direktor podjetja GenePlanet, saj sta zdravnika. "Kasneje je Zavod prejel vprašanja s terena, če gre res za FFP2 maske, kar pomeni, da niso bili primerno seznanjeni z neustreznostjo. Pristojnim na MGRT se je zdelo zelo pomembno to, kako kakšno zgodbo prodati javnosti in predvsem, kako komunicirati z mediji," je še zapisal Gale in dodal, da je na številne nepravilnosti v več dopisih opozoril Počivalška, a neuspešno. 

Izredna seja Državnega zbora o vladnem poročilu bo v ponedeljek. V opoziciji so sicer mnenja, da bi morali imeti več časa za pripravo na očitke in ugotovitve, ki so v poročilu, a s predlogi niso uspeli. Minister Počivalšek danes ni želel odgovarjati na številna novinarska vprašanja glede tega, je pa dejal, da bo za celostno obravnavo tematike še veliko priložnosti, tudi v razpravi o interpelaciji. 

Zaposleni na Zavodu stopili v bran Galetu

Kot so zapisali zaposleni na Zavodu za blagovne rezerve v odprtem pismu, je bil Zavod izbran za nabavo zaščitnih sredstev v boju zoper covid-19 na nacionalni ravni. "V preteklih dveh mesecih smo bili zaposleni na zavodu soočeni z velikimi obremenitvami zaradi kadrovske podhranjenosti pri izvedbi projekta nabave zaščitnih sredstev ob razglasitvi epidemije covida-19," so opozorili. Po njihovih navedbah pa je bil zavod zadolžen tudi za povečanje zalog živil.

"Že v normalnih razmerah zavod ne razpolaga z ustreznimi kadrovskimi zmogljivostmi za izvedbo projekta takih razsežnosti. Zaradi potrjenih okužb nekaj zaposlenih s covidom-19 pa smo bili kadrovsko še bolj okrnjeni. V najbolj kritičnih dneh so se z realizacijo nabave zaščitnih sredstev ukvarjali le trije zaposleni. Med njimi je bil najbolj izpostavljen naš sodelavec Ivan Gale, ki je prevzel vodenje projekta po odhodu direktorja zavoda Antona Zakrajška v karanteno," so pojasnili.

Galetovi sodelavci z Zavoda so mu stopili v bran in ga označili za častnega človeka.
Galetovi sodelavci z Zavoda so mu stopili v bran in ga označili za častnega človeka. FOTO: Miro Majcen

Razmere na zavodu so bile po njihovih navedbah "kaotične, lahko rečemo neobvladljive". Zaposlene je bremenila velika odgovornost za pravočasno nabavo zaščitnih sredstev. "Prejemali smo ogromno telefonskih klicev in elektronskih sporočil različnih institucij, ponudnikov in drugih posameznikov ter različnih obiskov, vse z namenom takojšnega podpisa pogodb in njihove realizacije," so opisali razmere.

Tako so morali večkrat dnevno poročati o stanju posameznih nabav, kar je dodatno hromilo delovni proces. Zaposleni, ki so se ukvarjali z nabavo, prevzemali blago in delali v skladiščih, so delali v izjemno stresnih okoliščinah več kot 30 dni, tudi ponoči, ob sobotah, nedeljah in praznikih. "Menimo, da smo zaposleni z nadčloveškimi napori v kritičnih trenutkih opravili izjemno delo, zato zavračamo slabšalno označevanje delavcev v medijih," so poudarili.

Po njihovih navedbah se je Gale medijsko izpostavil z upanjem, da ustavi dogajanje, v katerega je, ne po svoji volji, padel zavod. Preden je stopil pred javnost, je opozarjal pristojne na nevzdržne razmere in iskal rešitve, so spomnili. "Našega sodelavca Ivan Galeta poznamo kot človeka, ki je v svojem odnosu do soljudi in dela časten, človeka, ki se je vedno izkazal kot strokoven, dober, zanesljiv in pravičen delavec. Vedno se je zavzemal za vse zaposlene na zavodu, ne glede na njihov položaj," so še zapisali.

Vladno poročilo s pripombami Ivana Galeta
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (879)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FORTUDO1
14. 05. 2020 11.43
-2
Na koncu mislim, da tale Gale niti ne bo tako zelo ubog, uradno ga bodo razglasili za neprištevnega (kar je sicer najbrž že sedaj), pa bo končal v Hrastovcu ali na kakem podobnem kraju!
FAUSTOS1
10. 05. 2020 11.14
+5
Takoj se vidi kaj komentirajo orbanovi plačanci in njihove ovce saj so si komentarji podobni nekateri celo z enakim zaporedjen besed in enop ali dve besedi dodani-a takšni kot gale so redki,saj si ne glede na posledice upajo in zmorejo pokazati na umazane zakulisne igrice ta strahovlade,ki z tiranijo in pod krinko pandemije krade milijone,ki pa jih bomo morali vsi vračati.
rde?azvezdarde?a
10. 05. 2020 09.20
+2
Človek pričakuje da bodo vladno poročilo komentirali strokovnjaki ne pa vpleteni. Tudi novinarji bi morali poročati odgovorno in preverjeno. Dovolj imamo tega rekla kazala, na številnih straneh. Še dobro, da številni vemo za kakšno poročanje gre.
hisne
09. 05. 2020 20.55
+7
mislim da je zadnji čas da vlada odstopi
crni mitre
08. 05. 2020 21.52
-1
Tomička na seji bluzi oIQ.Glede na njen nastop se ga ne da ocenit.Največja afera v zgodovini SLO pa je rdeča komunajzerska kraja NLB.Tomička kapish.
Manual
08. 05. 2020 20.51
-15
Pa kaj ne vidite da s tem Galetom nekaj ni vredu, človek je bolan, ima morda travme iz otroštva, vi pa mu posvečate pretirano pozornost. Bedaki.
Bojan58J
08. 05. 2020 17.30
-5
Ja, po izjavah je g. Gale podpisal najmanj pogodb. Izgleda pa samo tiste, kjer se je dalo kaj zaslužiti.
Amasakul
08. 05. 2020 16.44
+15
Galetovi sodelavci z Zavoda so mu stopili v bran in ga označili za častnega človeka - zelo lepo !
slabogledam
08. 05. 2020 14.19
-3
Birokrat,ki ne razume dane situacije,da stvar,ki jo je on delal dva meseca,lahko narediš v treh dneh.
Sars2
08. 05. 2020 14.02
+8
Cist nic jim ne mores,zdj k smo izolirani od drugih drzav,vidmo kaksen pokvarjen sistem in zakon imamo..
Sars2
08. 05. 2020 13.46
-2
Glede protestov,brez veze protestirat pred prazno stavbo,pojdite protestirat pred njihove domove,pa bo situacija cist drugacna,pred bajto na javnem mestu lahko stojis
vinogradnik33
08. 05. 2020 13.20
+3
To poročilo je ena sama velika laž , en sam ponaredek in potvorjenec dejstev , kar je bilo pričakovati od sekte SDS , KER DRUGAČE NE ZNAJO FUNKCIONIRATI !
Dark Knight
08. 05. 2020 17.05
-8
Važn, da levaki verjamete Galetu vse kar reče, tubi brez enega dokaza, pa to :)
leond1
08. 05. 2020 12.50
-4
šarca in komuniste zapret pa bo mir
vinogradnik33
08. 05. 2020 13.24
-2
Ja ampak takih zaporov nimamo , da bi sprejelo tako število , kot vas je sektašev , ki ste v večini komunisti ali ste bili , pa ste se spreobrnili , kar je še slabše !
Amasakul
08. 05. 2020 13.24
+0
leond1, a si videl kolesa v Ljubljani, verjetno niso zaradi Marjana Šarca.
metallica-one
08. 05. 2020 13.33
+0
Ok samo eno vprašanje. Ali ti res verjameš da je blo tukaj vse cisto in ok in ni sel noben evro privat v žep. To bi res rad vedel
janez Kovač 1
08. 05. 2020 13.51
-6
Torej tudi vodstvo SDS,tam je največ bivših komunistov ,saj sedaj jih uradno ni več!
Maks Novak
08. 05. 2020 12.44
+1
GALE,GALE,GALE NAJ KOMENTIRA TISTE 1,1 MILIJONA,KI SO IZGINILI V NJEGOV ŽEP.
Amasakul
08. 05. 2020 14.05
+0
Gale, sigurno 1 mio. ni pospravil, je pa ugotovil, koliko nepravilnosti je, kar dokazuje sistem dela novih fac. A je še kaj tu sploh kaj za dodat ?
Dark Knight
08. 05. 2020 17.07
+0
mosqito
08. 05. 2020 10.55
-22
Gale..govori kar hočeš...tvoji neštetokrat podpisani aneksi,so te pokopali...SI POKVARJEN ČLOVEK....zapomni si..tisti,ki so te ščuvali,te že zapuščajo...OSTAL BOŠ SAM... KREPKO TI BO ŠE ŽAL,ZA TVOJE OGABNE KLEVETE...
Amasakul
08. 05. 2020 13.25
+0
metallica-one
08. 05. 2020 13.33
-5
Amasakul
08. 05. 2020 16.46
+8
ne Gale je človek, ki je povedal kako sistem deluje...Katastrofalno in temu bo konec.
ROMELS
08. 05. 2020 09.27
-18
Tega galeta je treba nujno dati na čakanje na zavod za poslovanje. V taki službi s toliko masla na glavi se ne da delati.
Amasakul
08. 05. 2020 13.29
+0
Prej tega Galeta ni bilo nikjer za slišat ? kako pa to da je zdaj naekrat tako znan in na TV še postregel z imeni in priimki. Pa to je za pohvalit. Bravo Gale, jaz sem s teboj, kar tako naprej. Že pripravjam žar za vikend za veselje.
vinogradnik33
08. 05. 2020 09.26
+16
Lopovi vpijejo , primite lopova ! Po tem scenariju je bilo narejeno poročilo te tretje Janševe vlade ! Glede na izvajanje nabav zaščitne opreme in lobiranja , je poročilo prirejeno tako , da ustreza zagotovilom o " transparentnosti " in ne koruptivnosti , torej poročilo " čisto , brezmadežno " in poveličuje uspehe pri nabavi ! To lahko smo pričakovali od te nekredibilne vlade ! Da pa sedaj iščejo kazenke odgovornosti prejšnje vlade , je pa preseglo še tako nizkotne in pritlehne ideje ! Vsi akterji v tej vladi se bojijo predvsem za svoje stolčke in zato zanikajo vse , kar je že dokazano , Janša pa bo vztrajal pri vladavini do predsedovanja EU kjer bo podprl Madžarsko in Poljsko , to je njegov strateški načrt ! Žalostno pa je to , da kjer se pojavi Janša so afere ( orožarska , Patrija , TEŠ6 , ZAŠČITNA SREDSTVA ) , vendar ga ščitijo , da ne pride do odločilnih zaključkov in kazni , ker jim ustreza in ker so vsi podporniki enaki ! Zaradi prirejanja poročila smo morali toliko časa čakati , da je zagledalo luč sveta ! Resnično samo SDS je sposoben producirati umazane ponaredke in to so že večkrat dokazali !
mosqito
08. 05. 2020 10.56
+5
Aj aj...zopet iz MLADINE. kopiraj prilepi.... žalostno.
Amasakul
08. 05. 2020 14.41
-2
ZOPET ???? iščem v slovarju pa ne najdem tale ZOPET ? Kva to pomen, da je albanski slovar al kako ?
Mitja Skok 1
08. 05. 2020 09.07
+0
Pop trač novice
tirolec
08. 05. 2020 08.38
+5
Upam, da so vsi člani vlade, koalicije in opozicije polnoletni in odgovarjajo za svoje postopke ter dejanja. Upam tudi, da so vsi komentatorji polnoletni in se kot volilno telo bodo po svoji zdravi pameti znali odločati komu bodo dali svoj dragoceni glas na naslednjih volitvah! Vse kar je sedaj, pač žal ne zmoremo spremeniti...lahko pa sebe in misli usmerimo v to...(imajo nas pa drugi za ovce, ker se opredeljujemo na leve, desne, sredinske itd...,kar je vse v našo lastno škodo).
MojsterSplinter
08. 05. 2020 08.37
+1
"Matematični model nekdanjega rektorja primorske univerze Dragana Marušiča" je joke. Vsak doktorant je takrat že sestavil svoj model.