Korona

Težava neupoštevanje navodil: 'Vsak bi se moral ravnati, kot da je okužen'

Ljubljana, 21. 10. 2020 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič, Urša Vrečar
Komentarji
937

Minister za zdravje Tomaž Gantar zagotavlja, da bo vsak bolnik deležen zdravljenja, ki ga bo potreboval, ne glede na to, ali je zbolel za koronavirusno boleznijo ali ne. Po njegovih besedah smo še daleč od zloma zdravstvenega sistema. Je pa opozoril na nedosledno upoštevanje ukrepov in navodil. "Vsak bi se moral ravnati, kot da je okužen," pravi Gantar. Njegovo osebno mnenje je tudi, da bi morali v Sloveniji popolnoma zaustaviti javno življenje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tomaž Gantar in Simona Kustec o stanju v Sloveniji
    18:49
    Iz 24UR ZVEČER: Tomaž Gantar in Simona Kustec o stanju v Sloveniji
  • Iz 24UR: Popolno zaprtje države
    00:50
    Iz 24UR: Popolno zaprtje države
  • Minister Gantar o stanju v slovenskem zdravstvu
    21:40
    Minister Gantar o stanju v slovenskem zdravstvu

 

V tem trenutku ni države v Evropi, ki se ne bi soočala s podobnim porastom okuženih kot v Sloveniji, je na popoldanski novinarski konferenci dejal zdravstveni minister Tomaž Gantar. "Iz dneva v dan se soočamo z rekordnimi številkami. Skrbi nas lahko, da je delež pozitivnih že 25 odstotkov, kar je visoka številka in kar ne kaže v umirjanje epidemije."

Dejstvo je, da smo sprejeli nekaj ukrepov, ki pa v naslednjem tednu večjih učinkov še ne morejo pokazati. Številke me skrbijo, je dejal Gantar. "Predvsem, ker še vedno opažamo, da se nedosledno držimo navodil." Prav to pa nas vodi v še večje težave, opozarja. 

Poskušamo vzdrževati zdravstveni sistem in obenem zagotavljati postelje za covid bolnike 

Danes vemo več, kot smo v prvem valu epidemije. Če smo spomladi prekinili ves reden program v zdravstvu, poskušamo sedaj na eni strani vzdrževati zdravstveni sistem, ki bo služil vsem bolnikom, ki zdravljenje potrebujejo in sproti zagotavljati potrebno število postelj za covid bolnike, je dejal minister. 

Gantarja številke skrbijo.
Gantarja številke skrbijo. FOTO: POP TV

V tem trenutku je zasedenih 333 bolniških postelj, vključno z intenzivno nego. V slovenskem zdravstvu imamo skupno na razpolago 7522 postelj, pravi Gantar in dodaja, da ne bo noben večji problem, če bo treba zagotoviti 10 odstotkov postelj za covid bolnike. A to ni dobro "delati na zalogo", pravi minister, saj imamo še vedno čakalne vrste in podobno. 

Dnevno potrebujemo novih 10–12 postelj 

Potrebe po bolniških posteljah se povečujejo od 10 do 12 postelj dnevno. "Kar pomeni, da moramo imeti na razpolago nekaj zaloge oz. rezerve, v primeru, če ukrepi, ki jih sprejemamo, ne bi bili zadostni." Zagotavlja, da bo vsak bolnik, ki zdravljenje potrebuje, tega tudi deležen. Smo še daleč od zloma zdravstvenega sistema. Ocenjuje, da lahko podvojijo kapacitete v intenzivnih enotah. "Številke, ki se gibljejo med 100 in 150, so povsem dosegljive," je dejal.

A "vsak bi se moral ravnati, kot da je okužen", meni Gantar. "To je trenutno edina pot, da lahko okužbe v državi zaustavimo." Količina virusa je trenutno v Sloveniji tolikšna, da po mnenju stroke sledenje kontaktom ni več mogoče. 

Bolezen je še vedno na neki način neznanka, je nepredvidljiva. Rizična je predvsem za starejšo populacijo, pravi minister, a zbolevajo tudi mlajši, na kar kaže dejstvo, da imamo trenutno v bolnišnici kar pet otrok. "Pred boleznijo ni varen nihče.

"Vse znanje, vse, kar premoremo, usmerjamo v to, da bi ta začarani krog širjenja okužbe uspeli prekiniti," je dejal Gantar. Sprejemamo podobne ukrepe kot v tujini, ti pa pomenijo omejitve. Po Gantarjevih besedah so te potrebne zato, ker se nekateri ne držijo dosledno navodil. "Lahko si predstavljate: če samo en odstotek populacije ne spoštuje navodil, je to več tisoč ljudi, ki lahko virus nezadržno širijo v svoje okolje." 

Karantene v trenutni fazi niso več učinkovit ukrep 

Po mnenju stroke so karantene zelo učinkovit ukrep v fazi bolezni, ko je kontaktom še mogoče slediti. A sedaj smo že v fazi, ko to ni več epidemiološko učinkovit ukrep, saj je virusa med populacijo enostavno preveč. "Edini učinkovit ukrep je, poleg mask in razkuževanja, vzdrževanje distance." 

Še vedno spodbujajo testiranje za vse, ki imajo znake bolezni. Število testiranj je za slovenske razmere zelo visoko, samo v torek so opravili skoraj 6000 testov. "Da bi olajšali delo, smo izdali smernice in navodila za hitre teste za uporabo predvsem na urgentnih oddelkih in predstavili vse omejitve teh testov," je pojasnil. Verjame, da bodo s tem testi lahko razbremenili laboratorije, ki okužbo dokazujejo s prisotnostjo genetskega materiala.

V zadnjem mesecu zgolj v UKC Ljubljana 150 okužb med zdravstvenimi delavci 

Ravno okužbe med zaposlenimi iz dneva v dan predstavljajo večji problem. Minister Gantar je dejal, da so v celotnem obdobju potrdili več kot 1000 okužb med zdravstvenimi delavci. Zgolj v tem mesecu  pa so v UKC Ljubljana zabeležili 150 okuženih zdravstvenih delavcev. "In te okužbe praviloma ne izvirajo od bolnikov, ampak jih zaposleni prinesejo v zdravstveno ustanovo." A ne ogrožajo zgolj okužbe, po Gantarjevih besedah nas bo še bolj ogrozilo, če ti delavci zaradi okužb ne bodo mogli opravljati svojega dela. 

V tem mesecu imajo v UKC Ljubljana že 150 okužb med zdravstvenim osebjem.
V tem mesecu imajo v UKC Ljubljana že 150 okužb med zdravstvenim osebjem. FOTO: UKC Ljubljana

Gantar na Twitterju za popolno ustavitev javnega življenja 

Minister je pred novinarsko konferenco na Twitterju zapisal, da "bi morali čim prej sprejeti popolno zaustavitev javnega življenja. Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, državo lahko zapremo brez večje škode, če dodamo še en teden, da bi se stvari dale obvladovati." 

Na novinarski konferenci je dodal, da je on tisti, ki je odgovoren za to, da bo deloval zdravstveni sistem. Da je potreben t. i. lockdown, je njegovo osebno mnenje, pravi Gantar in dodaja, da če epidemije ne bomo obvladali, ne bo druge rešitve. K bolj restriktivnim ukrepom se po njegovih besedah nagiba tudi zdravstvena stroka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister je za Večer potrdil tudi navedbe spletnega portala Necenzurirano, da bo zamenjal šefa kabineta Roka Petravića. Vendar razlog ni, kot je navajal omenjeni spletni portal, Petravićeva prijava ministrove tesne sodelavke Biserke Simčič za mobing, temveč naj bi Petravić slabo opravljal svoje delo.

V torek smo sicer opravili 5891 testov in potrdili kar 1503 novih okužb s covidom-19. Delež pozitivnih je tako 25,51-odstoten. Hospitaliziranih je 333 ljudi, v intenzivni enoti 55. Umrlo je osem oseb. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je že 423. Respirator potrebuje 41 ljudi, iz bolnišnice pa so jih odpustili 32. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica koronavirus oktober
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (937)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Superlan
23. 10. 2020 14.00
+5
Vsem politikom in vladnim "strokovnjakom" plače na 0 za čas plandemije, pa da vidmo kako čudežno hitro se bodo stvari umirile!
barabin71
22. 10. 2020 10.28
+3
Okužbe so in okužbe bojo.
nikita99
22. 10. 2020 10.24
+1
Torej problem rešen, vsem bolanim državljanov, torej vsem, izdati odločbo o karanteni, plačat 100 plačo in vsi ostati doma dva tedna. Virus se nima kam širiti. Problem rešen. Samo kaj če se ne bo ustavil?
hotchilipoper
22. 10. 2020 10.18
+4
Ustavili so življenje,ker se je pripravljala vstaja slovenskega naroda,evo pa imate
MN75
22. 10. 2020 09.03
+1
Čim prej je treba vstaviti to vlado, ki ni bila sposobna pravočasno uvesti logicnih ukrepov za zajeziti okužbe. Edina rešitev za to vlado je ustavitev javnega življenja.
maske-so-padle
22. 10. 2020 08.53
+3
Periot222
21. 10. 2020 21.49
+6
Nehajte obsojati ljudi ce ste sami nesposobni!!
Periot222
21. 10. 2020 21.43
+0
GANTAR skrij se v klet do zdaj nisi naredil nic!
štrekeljc
21. 10. 2020 21.16
+6
Ustavitve javnega življenja se vesele le janševistični socialarji!
Stajerc56
21. 10. 2020 20.38
+0
Sicer pa, vsi ki tu modrujejo smo eni navadni neumneži. Na tem mestu vas raje pozivam, da upoštevate ukrepe vlade in stroke, se odgovorno ponašate in tako razbremenite zdravstveni sistem, drugače pa se raje stegnite. Dobro in zdravo vsem, tako Levim, Desnim, Virus skeptikom kot tudi inteligentnim in pametnim ljudem.
Stajerc56
21. 10. 2020 20.29
-7
Fraječki malo pametujete. Očitno vam je država dala preveč socialk, da imate čas polivat gnojnico čez vse dobro. Kar sedaj dela vlada je za pohvalit in spoštovat. Uni levaki serejo samo zaradi samo promocije, v resnici pa ne vedo, da jim nihče več ne verjame. Koalicija ustavnega loka prosi (fehta)i, če lahko dobi Šarec topel burek, Luka Mesec bi se izjemno sprostil ob fruteku, Tanja Fajon bi špricane bio produkte iz UE, Alenka pa gajbo krompirja iz lokalnega okolja. Karelu Erjavcu pa ni potrebno dati ničesar saj si kar sam uzame sam.
Periot222
21. 10. 2020 21.45
+0
Stajerc tisti ki podpirate fasizem na oblasti niste normalni ni vam pomoci!!!!!!
Periot222
21. 10. 2020 21.50
-1
puspan
22. 10. 2020 08.52
-2
Las Vegas
21. 10. 2020 20.08
+3
Popravite me vsak dan, ampak noben ukrep, ki jih imamo, NE BO OBRNIL KRIVULJE NIKAMOR... EDINO KAR BO, bo vzdrževal, da stvar ne zdivja...
Las Vegas
21. 10. 2020 20.06
-1
Ampak a ni čudno, da vem za čedalje več tistih ki so preboleli brez kakršnihkoli težav, nekaj je takih, ki so bolni kot packi, in nekaj je nesrečnikov, ki so pristali v bolnici.
Las Vegas
21. 10. 2020 20.04
-2
Bolezen je bile, je in bo.... če gledam iz darwinowe perspektive: šibke bo virus izločil. Oostala bo peščica... V zgodovini je narava že večkrat začela z nova, morda bo tudi sedaj...
Las Vegas
21. 10. 2020 20.02
+2
Ne vem kakšen strokovnjak moraš biti, da pogruntaš, da noben ukrep ne bo zadostoval?
štrekeljc
21. 10. 2020 20.22
+3
TistoPravo
22. 10. 2020 08.00
+3
Zadeva je takšna. Ljudi je treba navadit, da se bakterij in virusov ne raznaša...v vsej njihovi veličini. Kdaj se je začelo opozarjat zares, po 13 marca. Od česa je odvisno, kako močno se opozarja...od sistema, ki ga je ob tem treba vzdrževat....zakaj se ne da še bolj skontrolirat na kratek rok, ja ker bomo vsi lačni...,na dolgi rok? Bo šlo, samo brez več žrtev v samem uvodnem letu ne bo šlo...ukrep pri posamezniku je vse kaj več kot omejitev ki ga nad njim izvršuje sistem in preostali ljudje
*Violate*
21. 10. 2020 20.01
+3
"vsak bi se moral ravnati, kot da je okužen". No, a ni bil članek včeraj na temo, kako tole Covid poročanje vpliva na psiho ljudi in da je ogromno ljudi pod stresom? A ni že leta znano, da negativno mišljenje poveča možnosti za obolenje ali neozdravitev - zakaj pa je potem pomembno, da so rakavi bolniki čim bolj pozitivno naravnani? A tu bi a radi, da se obnašamo (zatorej tudi mislimo), da smo bolni? Ja, jasno da bo človek zbolel. Kakšne vi klanfate! Vam pa še tole povem; ne, ne nosim maske na prostem! Zakaj? Ker jo nosim v službi in na vlaku in ker me po celem dnevu nošenja boli glava in mi po polurni vožnji na vlaku postane slabo in edina stvar, ki drastično zmanjša ta problem, je sveži zrak. Tako da, hvala lepa, vtaknite si nekam vaš ukrep, jaz skup padala ali pa si ustvarjala zdravstvene težave zaradi vas, pač ne bom. Pa me kaznujte. Pa maske pod milim nebom še zmeraj ne bom dala gor!
RamzesII
21. 10. 2020 20.59
-1
"vsak bi se moral ravnati, kot da je okužen" Iz samih sebe ne moremo delati norca, butljev in tako naprej. Same sebe bi bilo sram, če bi se tako pustili ... biti nekaj kar nismo. To hočejo zaradi ...
Periot222
21. 10. 2020 21.47
-1
Violatetudi jaz maske na prostem nikoli zrak je zdrav!
Lillija123
21. 10. 2020 19.59
+4
Bolano cim mam masko se pocutim bolano
puspan
22. 10. 2020 08.54
-1
bossanoga
21. 10. 2020 19.38
+4
In zdaj, ker nisem niti okužen niti bolan, naj zaradi tega .erjem po celi Sloveniji, na usta kot jajoglavi?
pomlad 2020
21. 10. 2020 18.58
+16
Ker več ne morejo slediti stikom, po mojem mnenju ne bo prijel noben ukrep več! Enostavno, če ni sledenja, se virus širi brez nadzora! Predvidevam, da bodo naslednji tedni potrdili mojo napoved.
Marko Podganjek
21. 10. 2020 18.47
+12
Res je kar pravi Gantar, da sledenje kontaktom ni vec mozno. Torej nastancajte te postle v domovih pa jih pripravite za covid bolnike. In to je to. In nehite tako paniko zganjat. Saj jih bo vec od herca pobral kot od virusa na konc