Korona

Ob vidnem izboljšanju epidemiološke slike že prihodnji teden odprtja nekaterih trgovin?

Ljubljana, 04. 12. 2020 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, U.Z., Urša Vrečar, STA
Komentarji
591

V primeru izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh, bi lahko začeli s sproščanjem nekaterih omejitvenih ukrepov, so se danes trgovci dogovorili na izrednem sestanku pri premierju. Že prihodnji teden bi tako lahko začeli z odpiranjem trgovin z oblačili in obutvijo, avtosalonov ter nekaterih storitvenih dejavnosti. Odpiranje trgovin je v skladu z vladnim načrtov predvideno za oranžno fazo.

Na pobudo predsednice Trgovinske zbornice Slovenije Mariče Lah je danes potekal izreden sestanek pri premierju Janezu Janši, ki so se ga udeležili tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović ter predstavnika trgovinskih podjetij, predsednik upravnega odbora družbe BTC d.d. Jože Mermal in direktorica Magistrat International d.o.o. Helena Draškovič

Trgovinska zbornica že dlje časa namreč poziva k odprtju trgovin, opozarja pred hudo gospodarsko škodo, ki jo zaprtje povzroča, obenem pa trdijo, da trgovine niso vir okužb. Da je v trgovini letos 10.000 nezaposlenih, samo v novembru je trgovina izgubila pol milijarde evrov prihodka, država pa ima posledično 100 milijonov evrov izpada davka, opozarja Lahova. 

Odpiranje nekaterih trgovin že prihodnji teden? 

Na sestanku so se tako dogovorili, da bi v primeru izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh, lahko pričeli s sproščanjem nekaterih omejitvenih ukrepov, so iz gospodarskega ministrstva sporočili po sestanku. V kolikor bi dosledno upoštevanje ukrepov pokazalo vidni napredek pri zajezitvi širjenja epidemije, bi že prihodnji teden lahko začeli z odpiranjem trgovin z oblačili in obutvijo ter avtosalonov in nekaterih storitvenih dejavnosti. Že januarja pa bi bilo lahko, s pomočjo izvajanja hitrih testov pred vstopom v trgovine in salone, omogočeno tudi obsežnejše odpiranje gospodarskih dejavnosti.

Odpiranje dejavnosti je v prvi vrsti odvisno od doslednega spoštovanja ukrepov in zmanjšanja števila obolelih - saj so na robu preživetja tako zdravstveni sistem kot številna podjetja, so zapisali pri gospodarskem ministrstvu, kjer skupaj s Trgovinsko zbornico pozivajo k spoštovanju ukrepov. 

Se bodo trgovine z oblačili že kmalu odprle?
Se bodo trgovine z oblačili že kmalu odprle? FOTO: Aljoša Kravanja

"Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se zavedamo, da so nekatera podjetja zaprta že večji del leta, zato si prizadevamo, da se jim v okviru sedmega paketa ukrepov PKP7 nameni posebna pomoč in v največji možni meri nadoknadi njihov izpad prihodkov," so še zapisali. 

TZS si še vedno prizadeva tudi za ponovno odprtje trgovin ob nedeljah. Ustavno sodišče je do sedaj prejelo tri pobude za oceno ustavnosti novele zakona o trgovini, ki je prinesla ta ukrep. Eno od pobud je vložila družba Magistrat International, ki ima v Ljubljani med drugim v lasti trgovski center Emporium v BTC in Galerijo Emporium v središču mesta, vlagatelji preostalih dveh pa niso znani.

Pobudo Magistrata International, ki si prizadeva tudi za začasno zadržanje izvrševanja določb zakona, ki se nanašajo na nedeljsko zaprtje, bo na sredini seji obravnaval tudi odbor DZ za gospodarstvo. Zakonodajno-pravna služba DZ meni, da pogoji za začasno zadržanje niso izpolnjeni.

Odprtje trgovin je sicer v skladu z načrtom, ki ga je vlada predstavila le včeraj, predvideno šele v oranžni fazi - oziroma ko bo število okužb v sedemdnevnem povprečju padlo pod 1000, prav tako bo hospitaliziranih manj kot 1000 ljudi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Trgovine so letos zaprte že 100 dni, to povzroča gospodarsko škodo in hude socialne stiske'

Potem ko je vlada včeraj predstavila načrt sproščanja ukrepov, ki je razburil zaposlene v marsikateri panogi, sta se včeraj v oddaji 24UR ZVEČER soočila zdravstveni minister Gantar in predsednica Trgovinske zbornice Mariča Lah. 

 

Gantar je povedal, da že nekaj dni posluša argumente, ki jih je pripravilo gospodarstvo. "Žal mi je, ampak vedeti moramo, da na prvi strani zdravstvo ni nasprotnik gospodarstva, na drugi pa mislim, da ima življenje v tej državi še vedno največjo težo. Mi enostavno omejujemo kontakte in odpravljamo najprej tisto, kar v resnici predstavlja anomalije." 

Tu je omenil delo na črno. "V prvi liniji bomo sproščali ukrepe pri področjih, kamor ne moremo poseči in predstavljajo majhno nevarnost, ostali pa tudi pridejo na vrsto. Morate se spomniti obdobja, ko smo trepetali nad 40 primerov, ali bomo v rdeči coni. Danes govorimo o številkah, ki so enormne, o smrtih, ki jih je ogromno, in mislim, da si tega ne moremo privoščiti. Ukrepi so zato pač potrebni."

Lahova mu je odgovorila, da TZS podpira vse ukrepe, ki so ciljno usmerjeni in sorazmerni glede na nevarnost širjenja okužbe. "Trgovina vsekakor ni nevarnost za širjenje okužbe. Današnji podatki kažejo 1,4 % okuženih prodajalcev in smatramo, da je tak ukrep, da smo zaprti že več kot en mesec oz. v letošnjem letu 100 dni, in to 80 % slovenske trgovine, je nesorazmerno, povzroča gospodarsko škodo in zelo hude socialne stiske," je dejala. 

Opozorila je, da je v trgovini 10.000 nezaposlenih v letošnjem letu, samo v novembru je trgovina izgubila pol milijarde evrov prihodka, država pa posledično 100 milijonov evrov izpada davka v proračunu, zato tega ukrepa ne podpirajo.  

Mariča Lah pravi, da ne morejo sprejeti zapiranja trgovin še naprej.
Mariča Lah pravi, da ne morejo sprejeti zapiranja trgovin še naprej. FOTO: POP TV

Gantar pa je odgovoril, da vsak nepotreben kontakt poslabšuje današnjo situacijo. "Glede na to, da v zdravstvu ni več rezerve in lahko hitro pridemo do točke, ko ne samo bolniki s covidom-19, ampak tudi ostali bolniki, ne bi prišli do zdravljenja, in bi se razmere bistveno poslabšale, si tega pač ne moremo dovoliti. Najprej je treba ustvariti določeno rezervo s spoštovanjem ukrepov, potem pa se strinjam, da so trgovine tiste, kjer je potencialna nevarnost relativno manjša, zato so tudi uvrščene v rdečo cono."

Lahova je Gantarja na tem mestu popravila, da so trgovine uvrščene v oranžno in ne rdečo cono. "Kar nam je nelogično, saj vsa vladna gradiva govorijo o tem, tudi izjava gospe Beovićeve, da trgovine niso leglo okužb." 

Na vprašanje, kaj bodo na sestanku sporočili Janši, pa: "Poskušali bomo nekako animirati odločevalce, da znova pretehtajo položaj trgovine in nevarnost širjenja okužb in čim hitreje sprostijo trgovinsko dejavnost. Če bomo čakali globoko v december, potem pa je res nevarnost, da se bodo na prodajnih mestih kopičili potrošniki in bo nevarnost okužb večja. Zato menim, da je racionalneje, da se postopno v tej fazi že odločamo za odpiranje trgovin," je še dejala.  

Gantar je na koncu pripomnil, da težava ni zdravstvo, pač pa so težave slovenskih državljanov, ki potrebujejo zdravstveni sistem. "To se dogaja v vseh državah, kritična točka je ravno zmogljivost zdravstva in preobremenjenost zdravstvenih delavcev, ki so na robu. Ko damo v ravnovesje vse finančne posledice in težave na eno stran in življenja na drugo, zame nikdar ni bilo in tudi ne bo alternativne rešitve."

Koronavirus pasica november

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (591)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
07. 12. 2020 08.43
+1
Komaj čakam,da se odpre avtosalon,nujno ga potrebujem
Koronavirusovec
06. 12. 2020 15.17
+3
Že od avgusta se giblje odstotek nekje na istem, ukrepi se pa zaostrujejo in ni razlike, svašta
medeeaa
05. 12. 2020 19.14
+5
Vlada in trgovina (Mariča) se dogovarjajo, kako se bodo ukrepi sproščali. Nič več NIJZ in epidemiološka slika "kapital" odloča o ukrepanju!
jast123
05. 12. 2020 15.41
+3
odprli trgovine, jaz bom pa moral pohištvo in obleko kupiti v najbližnji trgovini, če ne bo prehoda me občinami.....naj si še to nekam.....
Brabus
05. 12. 2020 14.26
+4
Jao, nujno rabim gate pa srajco. Hvala vlada, ste me rešili.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2020 11.55
+1
Vse odvisno koliko nezanesljivih testov bodo opravili. 25-35% od teh bo okuženih. Zanesljivost testa je 70% (accuracy)
Toooomi
05. 12. 2020 11.49
+9
Ne vidim razlike zakaj grem v spara lahko po hlebec kruha, ne moram pa si kupit par nogavic... Banana republika.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2020 11.56
+2
baje na kruhu ni nevarnosti, da bi bil virus gor, na nogavicah pa, hehe.
Timy15
06. 12. 2020 15.55
borjac
05. 12. 2020 10.02
+4
Stalno poslušamo, kako bomo ob vidnem izboljšanju situacije , naslednji teden odpirali trgovine, istočasno zvemo da smo dosegli tragičen rekord umrlih 61 ljudi, vse to vzbuja nezaupanje v vlado, ali pa je to v stilu črnega scenarija, o umiranju starejših, in zaradi tega se ne bomo obremenjevali, ali ti ljudje v vladi nimajo staršev ali starih staršev, ali starejših sorodnikov, kajti očitno politika ne pogreša umrlih po domovih, kot da bi bili manjvredni namenjeni "odpisu", ali so tam na vladi sploh še ljudje ??
superjezek
05. 12. 2020 12.55
+5
Se nekako strinja s tabo, ampak pojdi še starejše osveščat v trgovine kjer se stiskajo med ljudmi in jim je malo mar.
IS58
05. 12. 2020 09.57
-2
Držimo se pravil stroke, da zmanjšamo naval na bolnišnice. Druge ni.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2020 11.58
+2
držimo se pravil, ker smo se naučili poslušat gospodarje v tisočletjih tlake
guzac
06. 12. 2020 17.51
"Gantar je na koncu pripomnil,........, kritična točka je ravno zmogljivost zdravstva in preobremenjenost zdravstvenih delavcev, ki so na robu" smo prebrali. Pri nas je zdravstvo zadnjih 30 let zanemarjeno in ga mafija izčrpava. Veliko število zdravnikov in medicinskih sester je v tujini, ker so tu imeli in še imajo slabe pogoje dela. Nekaj medicinskih sester je zaposlenih pri nas celo v trgovini! Da, nekateri zdravstveni delavci so preobremenjeni. Sedaj pa hočeta minister za zdravje in Beovičeva na račun celotnega prebivalstva Slovenije s pretiranimi ukrepi reševati zdravstvo. Če ne znata opraviti svojega dela na način, da bo zaradi ukrepov trpelo čimmanj ljudi, naj odstopita. Minister je bil imenovan zato, da rešuje probleme in ne da jih preloži na breme državljanov. Ali bo odgovarjal za gospodarske posledice, ki sledijo? Popolnoma podpiram gospo Maričo Lah.
IS58
05. 12. 2020 09.53
-1
Ni junaka, ki bi znal preprečiti širjenje virusa. Ostane nam samo držati se pravil. Pripravimo se počasi na cepljenje, ki nas bo rešilo. Vse ostalo so samo zgodbice za lahko noč.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2020 11.59
+0
virusa ni, je samo jesenska povečanost obolenj za gripo,
Onxxx13
05. 12. 2020 09.51
+3
Vidnega poboljšanja epidemiološke slike pa ni na obzorju.
apodgra
05. 12. 2020 09.15
+5
Ne vem zakaj ravno trgovine s tekstilom , zakaj ne trgovine s tehničnim blagom, ne moreš kupiti sijalke .
superjezek
05. 12. 2020 09.32
+5
V sparu imaš sijalke. Lahko pa preko neta naročiš v merkurju vse kar potrebuješ in potem prideš plačat ali pa samo prevzet, če si že plačal preko neta. Mislimm, da ima sedaj tako tudi urejeno veliko trgovcev.
superjezek
05. 12. 2020 09.13
+5
Odpiranje in zapiranje vodi le še naprej v vladno agonijo. Če hočeš resnično zajeziti virus moraš za 14 dni zapreti prav vse in prepoved izhod iz hiše. Ker vladni interes ni zajezitev virusa ker si podajajo razna naročila je tako kot je. Govorim v primeru, da virus obstaja in da je testiranje resnično. Torej za vso zadevo je izključno kriva vlada.
hotchilipoper
05. 12. 2020 08.56
+8
Takole bo:odprli bodo trgovine do novega leta,potem bodo zaradi odprtja naredili paniko,in naredili še en val do februarja,nato se bo začelo počasi normalizirat.
Ponent
05. 12. 2020 08.41
+3
In če ne izboljšanja še dva meseca, kar se meni zdi logično, glede na to, da še vse samo raste?
ska1
05. 12. 2020 08.35
+4
nobeni strokovnjaki in nobena vlada ne bodo preprečili širjenja virusa. samo ljudje ga lahko ustavimo. dokler ne bomo verjeli v to, da se širi s stiki med nami nam ni pomoči. stožice in tabor bosta premajhna v kolikor TAKOJ ne začnemo verjeti. saj smo ljudje, mar ne ? samo s samozaščito nam bo uspelo.
IS58
05. 12. 2020 09.55
+2
Ska1 , točno tako. Toda eni tega ne bodo nikoli razumeli.
nightangel
05. 12. 2020 13.18
-2
Dajta no,ta virus je sproduciran namerno,MSM pa še to potencirajo.
scipio
05. 12. 2020 08.30
+5
Vlada rešuje mobilnost Slovencev: kdor nima za nov avto, si bo lahko kupil nove čevlje.
RdecaZvezda
05. 12. 2020 09.00
+0
Zakaj pa star avto ne velja,treba je kupit takšnega,ki je še po 10 letih lep,višji cenovni razred to omogoča.
talijamz
05. 12. 2020 08.24
+8
Pahor mora razpustiti parlament in vlado pa takoj nove volitve. Potem se bo videlo kdo bo prišel nazaj. NIHČE OD TEH KI SO ZDAJ NA VLADI,ČE BO SEVEDA PREVLADOVALA LJUDSKA PAMET.
nightangel
05. 12. 2020 13.20
+1
"Če bo prevladovala ljudska pamet." To je pa pri Slovencih malo verjetno,glede na to da ima večina spomin zlate ribice.
vlahov
05. 12. 2020 08.10
+6
Emporium stalno in edini , ki nažigajo glasbo po mestu na prešernu in lah kar zaprti ostanejo.
Jagenjcek
05. 12. 2020 08.09
+5
Ja BTC pritiska .... Janez odpri.