25°C
Podatki za dan: 16. 09 do 24.00
Oboleli
4,058
+104
+2.6%

Gantar pozval k večji dostopnosti zdravnikov, Kacinovo izjavo označil za nesmiselno

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA /Urša Vrečar /
KOMENTARJI
252
Zdravstveni minister Gantar je vodstva zdravstvenih zavodov in župane prosil, naj skušajo svoje delo organizirati na način, da bodo ljudje lahko zdravnike poklicali. Za testiranja pa bodo ponovno organizirali mobilne enote. O izjavi vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, da bo za to ob nedejavnosti ministrstva poskrbela vlada, pa je dejal, da ni ravno smiselna, saj je ministrstvo del vlade.

Nedopustno je, da je tako težko priti do zdravnika, da te napoti na test, je danes dejal vladni govorec Jelko Kacinin dodal, da so na tem področju potrebne spremembe z danes na jutri. Če ministrstvo za zdravje ne bo zagotovilo dostopnosti do zdravnikov, bo za to poskrbela vlada, je napovedal. 

Na to izjavo se je po srečanju s predstavniki Skupnosti občin Slovenije odzval zdravstveni minister Tomaž Gantarin dejal, da ni ravno smiselna:"Ne vem, kaj govori, ampak dostikrat govori stvari, ki pač ne delujejo ravno smiselno," je pripomnil. 

Težave se na primarni ravni vlečejo že dlje časa. Družinskih zdravnikov namreč ni dovolj, saj jih ta poklic ne zanima. Kot je pojasnil Gantar, na ministrstvu zato deluje delovna skupina pod vodstvom državne sekretarke Tine Bregant. Ta naj bi pripravila predloge sprememb, da bi poklic družinskega zdravnika postal bolj zanimiv in da bi bilo administrativnih ovir manj. Delno bo po njegovih besedah pri tem treba poseči tudi v plačni sistem.

Je pa minister ob tem prosil direktorje zavodov in župane, naj skušajo delo organizirati na način, da jih bodo ljudje lahko poklicali. Ministrstvo bo za testiranja ponovno skušalo organizirati mobilne enote, v katerih bi testirali v večjem številu, obenem pa bi na ta način zagotavljali čim bolj normalen potek rednega dela. "Mislim, da to je izvedljivo, a brez pripravljenosti družinskih zdravnikov je to težko izpeljati," je dejal minister.

Ministrstvo za zdravje pa je na Twitterju zapisalo: "Covid ne sme biti razlog, da občani ne bi bili deležni nemotene zdravniške obravnave po telefonu, fizični prihod v zavod pa naj bo ljudem kar najbolj prijazen, seveda ob upoštevanju vseh preventivnih priporočil za covid-19." 

Gantar pravi, da je izjava Kacina nesmiselna.
Gantar pravi, da je izjava Kacina nesmiselna.FOTO: POP TV

Koronavirus prizadel sistema, ki sta že sicer najbolj ogrožena: zdravstvenega in področje domov za starejše

Ob vprašanje o prioritetah slovenskega zdravstva in skrajševanju čakalnih vrst je Gantar poudaril, da je covid-19 zadeve poslabšal. Prizadel je namreč dva sistema, ki sta že sicer najbolj ogrožena, zdravstvenega in področje domov za starejše.

Čakalne dobe se rešujejo že vsaj šest let in v tem obdobju so se po besedah ministra podaljšale za desetkrat. Zato je ministrstvo že pripravilo nekaj sprememb, v kratkem bo objavljen tudi razpis, s katerim bodo skušali razširiti opravljanje zdravstvenih storitev na vse tiste, ki imajo dovoljenje za delo, je napovedal.

Nekateri s takšnim načinom sicer niso zadovoljni in govorijo o prelivanju javnih sredstev na raven zasebnih zdravnikov. Toda to je problem in po šestih letih poskusov samo z javnim sektorjem je po besedah Gantarja čas, da angažirajo vse, ki to znajo delati, so usposobljeni, imajo licence in bodo lahko pripomogli k skrajšanju čakalnih dob.

Gantar: Preden začnemo razpravo o novih ukrepih, je treba zagotoviti upoštevanje pravil 

Minister je ob tej priložnosti še poudaril, da se je epidemiološka slika v zadnjem obdobju poslabšala praktično po vsem svetu, tudi v državah okoli nas z izjemo Italije. Izkazalo pa se je tudi, da so veljavni ukrepi, če jih ljudje upoštevajo, dovolj učinkoviti. Še preden bi začeli razpravo o novih ukrepih, je torej treba zagotoviti upoštevanje pravil, na drugi strani pa povečati število testiranj in število epidemioloških raziskav, zagotoviti dostopnost in izboljšati nadzor, je povedal Gantar.

Ker se bližamo jeseni in zimi, se bo minister zavzel tudi za čim širše cepljenje starejših proti gripi. V kratkem bodo tako pripravili tudi akcijo osveščanja o tem.

PREBERI ŠE
'Ko bomo pred dilemo, koga zdraviti, bo prepozno. Treba se bo odločiti prej'

Glede uporabe mask zunaj je Gantar dejal, da se mu to ne zdi strokovno upravičeno in smiselno. Predlagano predčasno zapiranje lokalov pa ima svoj smisel, saj večina okužb v zadnjem času izvira iz zasebnih zabav in druženja v lokalih. O tem bodo razpravljali tudi v sredo v okviru strokovne skupine, je še povedal minister.