Korona

Gantar presenečen: Svetovalna skupina je v enem dnevu spremenila mnenje

Ljubljana, 14. 12. 2020 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, Miha Orešnik, Anže Božič
Komentarji
489

Minister za zdravje je presenečen, da je svetovalna skupina za covid-19 čez noč spremenila svoje mnenje glede sproščanja ukrepov, ki ga je sam pospremil s številnimi pomisleki. Skrbijo ga predvsem omejene kapacitete zdravstva, zato se zavzema za dodatne omejitve med prazniki. Ponovno je tudi napovedal preoblikovanje svetovalne skupine, a, kot pravi, v tej situaciji ni enostavno dobiti ljudi, ki bi se izpostavili.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Presenečen nad mnenjem skupine
    03:04
    Iz SVETA: Presenečen nad mnenjem skupine
  • Gantar naklonjen zaprtju države med prazniki
    01:42
    Gantar naklonjen zaprtju države med prazniki
  • Gantar: Mnenje svetovalne skupine me je presenetilo
    01:24
    Gantar: Mnenje svetovalne skupine me je presenetilo

Potem ko je vlada v nedeljo sklenila, da bo od jutri do 23. decembra v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice, v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko in z naloženo aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom pa bo mogoče prehajati tudi meje občine, je zdravstveni minister Tomaž Gantar povedal, da ga je stališče strokovne skupine, ki se je spremenilo praktično v enem dnevu, presenetilo. 

"Do zdaj sem podpiral njihova stališča in tudi tokrat sem jim sledil – ob tem, da imam tudi sam številne pomisleke glede na to sproščanje, ki se zaključi 23. decembra. Iskreno upam, da bodo ljudje v tem obdobju spoštovali vse ukrepe, kar govorimo že ves čas. Kot veste, dodatnih rezerv v zdravstvenem sistemu ni. Vedno se da še kaj narediti, vedno se da najti še kakšno posteljo, je pa res, da zdravstvo v tem trenutku ne more sprejemati večjega števila dodatnih bolnikov." Predvsem so ozko grlo intenzivne postelje in pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra, je opozoril.

Naklonjen je zaprtju države med prazniki

Spomnil je na stališče Evropske komisije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, da bi morali veljati strogi ukrepi, glede na to, da se januarja, lahko tudi februarja, pričakuje močan val. O ukrepih in s kakšnimi navodili bodo nagovorili državljane, bo vlada razpravljala in odločala na seji v četrtek. 

Kot je poudaril, se je že zdaj zavzemal za strožje omejitve oz. za zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti. Priznal je, da zaradi dolgotrajnega zapiranja dejavnosti nastajajo težave, a je hkrati "absolutno za to, da se omejitve uvedejo, glede na to da je zdravstveni sistem na mejah svojih zmogljivosti".

Preoblikovanje svetovalne skupine za covid-19

Po Gantarjevih besedah je zdaj na mestu razmislek, kako naprej sodelovati s strokovno skupino. "Napovedal sem preoblikovanje in zdaj se na nek način zgodba ponavlja – podobne težave smo imeli pri hitrih testih, kjer se je mnenje, tudi na strani stroke, prehitro spreminjalo. Na mestu je, da se ekipa prevetri in se v ospredje postavi del, ki je trenutno pomembnejši, to je sama epidemija." 

Na vprašanje, kdaj naj bi se to preoblikovanje zgodilo, je odgovoril, da se še dogovarja. "Ni enostavno dobiti ljudi v tej situaciji, ki so se pripravljeni izpostaviti. Veste, da so bili posamezniki znotraj svetovalne skupine izpostavljeni hudim grožnjam in prepričati nekoga, da da svoje ime in strokovno znanje na razpolago, ni enostavno. Je izziv, na drugi strani pa so tudi posledice." 

Glede svojega odstopa pa: "Dokler me vidite tukaj, sem tu. Ko bom o tem razmišljal, vam bom pravočasno povedal."  

Minister Tomaž Gantar meni, da bi bilo med prazniki treba državo zapreti.
Minister Tomaž Gantar meni, da bi bilo med prazniki treba državo zapreti. FOTO: Kanal A

Spomnimo

Gantar je že prejšnji teden, ko je svetovalno skupino za covid-19 zapustil predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel, napovedal njeno preoblikovanje. V skupini danes sodeluje precej več ljudi, kot jih je bilo dejansko imenovanih vanjo, je pojasnil in dodal, da si pogosto izmenjujejo precej različna mnenja. "Težko je potem na ta način operativno delati," je povedal.

Ob tem je minister navedel, da se bo najprej pogovoril s posamezniki, ki bi jih želel vključiti v svetovalno skupino, šele nato pa skupino preoblikoval. Vanjo pa bi, kot je pojasnil, ponovno povabil tudi Fafangla.

Tako kot Gantar je tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović še prejšnji teden opozarjala, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Ob tem je bila naklonjena pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti. Na vprašanje, kako bo s prazniki – ali si lahko obetamo kakšne sprostitve ali vsaj omilitve ukrepov, pa je dejala: "Glede na to, da stopicamo še vedno na mestu oziroma se epidemija celo po malem povečuje, pravzaprav nič."  Včeraj pa je nato sledil preobrat, saj je vlada sprejela odločitev o sproščanju ukrepov. 

Odločitev mimo načrta za sproščanje ukrepov

Včerajšnja odločitev vlade tudi ni v skladu z načrtom za sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 s petimi fazami, ki so ga predstavili v začetku decembra. Razdelili so ga v pet skupin: črno, rdečo, oranžno, rumeno in zeleno. Glavna kriterija skupin sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Ukrepi naj bi se začeli sproščati, ko bo izpolnjen eden od pogojev, sedemdnevno povprečje pozitivnih testov pa spremljajo vsak dan

Črna skupina je skupina, v kateri smo trenutno in v kateri veljajo vsi ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa, torej od prepovedi prehajanja občinskih meja do omejitve gibanja ter prodaje blaga in storitev končnemu potrošniku.

Za prehod v rdečo skupino je treba doseči enega od kriterijev: povprečno število okužb v zadnjih sedmih dnevih mora biti nižje kot 1350 oziroma mora biti število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 nižje od 1200. V rdeči fazi naj bi se ob upoštevanju vseh priporočil za izvajanje posameznih dejavnosti sprostili muzeji, knjižnice, galerije, frizerji ter pedikura.

Pri prehodu v oranžno skupino bi se odprle servisne dejavnosti, trgovine, vrtci, šole prve triade, šole za učence s posebnimi potrebami in športne aktivnosti na prostem, vključno s smučanjem. V oranžni skupini se tudi dovoljuje zbiranje do 10 oseb ter odpravlja prepoved prehodov med občinskimi mejami znotraj regije in prepoved gibanja v nočnem času. V oranžno skupino bomo vstopili, ko bo sedemdnevno povprečje manj kot 1000 okuženih ali bo hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covidom-19.

V rumeni fazi v osnovnih šolah in zaključnih letnikih srednjih šol prekinejo šolanje na daljavo, ukine pa se tudi prepoved gibanja med vsemi občinami in gibanje ponoči. V rumeno skupino bomo vstopili, ko bo sedemdnevno povprečje manj kot 600 okuženih ali bo hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov s covidom-19. 

V zeleno skupino, v kateri se odpravijo vse omejitve razen obratovanja barov in diskotek, bomo vstopili, ko bo sedemdnevno povprečje manj kot 300 okuženih.

Načrt sproščanja ukrepov
Načrt sproščanja ukrepov FOTO: Vlada RS

"Načrt sproščanja ukrepov je vladi osrednje vodilo, mu pa v popolnosti ne sledi. Vlada je ocenila, da je odprtje za teh 8 delovnih dni smiselna odločitev, saj je evidentirala nekatere potrebe pri prebivalstvu," pa so na vladi zapisali v današnjem sporočilu za javnost. 

Beovićeva: Odstopanje od načrta sproščanja ukrepov ni tako veliko

Če gledamo le z vidika regije, odstopanje od načrta sproščanja ukrepov ni tako veliko, danes pravi Beovićeva. Pa čeprav načrt na primer določa, da se ob zagonu javnega potniškega prometa odprejo tudi muzeji, knjižnice in galerije, česar zdaj ni. "Seveda v tem načrtu v semaforju regije niso navedene, ampak če predstavlja število pozitivnih v določenem v Sloveniji recimo 1400 do 1500, potem je gotovo v tistih regijah, ki imajo pol manj pozitivnih kot druge, to ustrezno manjše. In dosegamo potem ta kriterij, mislim da piše 1350." 

Sproščanju so botrovali tudi nekateri pritiski, še pravi Beovićeva, in dodaja: delo na črno, ki je se odvijalo zdaj, je tudi epidemiološko nevarno. 

Kaj pa šole? "Kar se tiče odpiranja šol, bi bilo sedaj možno odpreti šole samo za dober teden, šole pa se morajo na to še pripraviti. Mislim, da je ob upoštevanju vsega skupaj smiselno, da se šole ne glede na stanje odprejo 4. januarja,"  meni Beovićeva.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (489)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezkovac.vet
16. 12. 2020 17.22
+1
Če ni rešeno v glavah, so vsi ukrepi zastonj. Ne pomaga ne vlada in ne stroka, če je glava prazna. Pri takem gnoju, ki je v Sloveniji, so člani strokovne skupine heroji, da še vstrajajo v tem. Biologija z vsemi svojimi vejami je pač neizprosna. Žal.
frenkii
15. 12. 2020 17.28
-1
In kaj bomo dosegli z zaprtjem države med prazniki.Popolnoma nič, tako da je vse brezveze.Samo škodo povzroća Gantar
Stajerc 1988
15. 12. 2020 13.13
+0
Prosim Gantar odstopi! Vodim podjetje in za en teden naprej ne morem svojim strankam (tujina) zagotoviti če bomo v naslednjih dveh tednih delali ali ne. Evropa se nam posmehuje, vi niste nič drugega kot uničevalci Slovenskega gospodarstva. Firme zaradi teh vaših oslarij že uvajajo delovnik 12/12 za en teden. Saj gospod Gantar podira vse plane dela za zadnja dva tedna v letu. Katastrofa!!
tona Iteb
15. 12. 2020 10.58
+2
Kako naj narod spoštuje ukrepe vlade, če le te spreminja iz dneva v dan!!!!🍇 In po njihovih besedah je kriv narod za pandemijo, ker ne upošteva ukrepov, katerih sami ne spoštujejo!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
anakondabox
15. 12. 2020 10.39
+3
Čudi me, da je minister Gantar presenečen. Saj se spremenljivi ukrepi dogajajo iz dneva v dan. Tudi strokovnjaki si med seboj niso enotni ali celo diametralno nasprotnih mnenj. Zato tudi ni čudno, da je Fafangel, ki ga ceni tudi minister G. odstopil. Da bi se razrešil spor med ministrom Počivalškom in ministrom Gantarjem, sledi kompromis. Trgovine, frizerji, avtopralnice bodo odprte tik pred prazniki, da bo narod čim več potrošil, potem pa se obeta totalen lock down. Imam občutek, da je v lock downu tudi pamet. #ni logike
Danica Nuriki?
15. 12. 2020 09.23
+4
Tako je, če stroka nima v takih primerih glavne besede, ampak predsednik jj
provni
15. 12. 2020 08.07
+2
Predvsem je treba zapreti meje med božičnimi prazniki in pravoslavnim novim letom. ker se le tako lahko prepreči uvoz covid19 preko migrantov iz Balkana.
?ebula
14. 12. 2020 21.38
+4
Gantar je bil že ničkolikokrat presenečen v vladi malega trampeka, ampak še kar vztraja. Pravi model!
Covid 19
14. 12. 2020 21.33
-1
G.Gantar pri vsem neukrepanju,bolimebriga po proizvodnjah,resno okuženih letalcev po nepremičninah,petrol oštarijah,turističnih izletih,zdaj še smučiščih,kjer je karta dokument za prehod vseh omejitev...bo Hojs reševal zdravstvo s telefoni.IZUMITELJI,saj ste nam že ves ta zapravljeni čas dali vso tehnologijo s katero smo dosegli svetovni vrh,APLIKACIJA pa nas bo ponesla še do naziva Z VELIKO PREDNOSTJO.
ZIPPO
14. 12. 2020 21.27
+3
Sej res, kje pa je Rozman s svojimi nerealnimi in paranoični mi izjavami?
rožarica
14. 12. 2020 21.25
+3
A Gantar ne bo odstopil? Čudno no !
Stajerc22
14. 12. 2020 21.19
+1
Janša, za priljubljenost boš mogo odpret gostilne!
Supervillain
14. 12. 2020 21.16
+8
Bog odpusti jim saj ne vedo kaj počnejo AMEN.
Darko32
14. 12. 2020 21.00
+11
Se vidi, d animajo pojma o pojmu in politiko pomešali z zdravstvom. Ne vedo kaj je prav in kaj narobe. Potem pa vsake dve uri spreminjajo omejitve. do 24 ure je vredu en ukrep in od 00:01 ure naprej pa ni vredu ukrep. To samo dokazuje, da nimajo stika z realnostjo in nekaj blefirajo. Zato pravim, da niso rešili osnovnega problem in to je kako pomagati ljudem, kateri so zboleli in kako zaščiti njih in ostale v njihovi bližini. Tukaj je osnovna napaka in vse ostalo je samo proizvodnja megle.
Andree
14. 12. 2020 20.51
+7
Konkurenčni portal piše sledeče;Zdravstveni minister ne skriva, da ga je odločitev strokovne skupine glede rahljanja ukrepov presenetila. Po neuradnih informacijah naj bi strokovna skupina v sproščanje privolila pod pogojem, da se od 24. decembra do 4. januarja uveljavi popolno zaprtje.
Uomo 46
14. 12. 2020 20.51
+8
To dogajanje nima več veze z virusom ... Virus je samo zavesa ...
Supervillain
14. 12. 2020 20.49
+8
Gantar je presenečen zaradi sproščanja nekaterih ukrepov po drugi strani pa tako sploh nikoli niso učinkovali in zajezili virusa.
kure bedne
14. 12. 2020 20.36
+9
Gantar naj se ne dela lepega in naj se ne spreneveda. Čisto vse so se lepo na Brdu zmenili. Ta sprenevedanja ne palijo več. Tako butasti pa spet nismo.
Bukovlist
14. 12. 2020 21.19
+5
Morda je na Brdu zaspal za mizo in je preslišal debato.
Viejo cabron
14. 12. 2020 20.34
+7
Sedaj pa res vidim, da Gantar nima hrbtenice. Vsem je sedaj jasno kaj je politika in zato ne maram politikov, ker niso načelni. Gantar izgubil si vso spoštovanje in zame nisi vreden počenega groša. Vidi pa se kdo igro vodi in sicer Beovićeva (članica SDS) in to vse na račun nas zprtih bedakov.
Bukovlist
14. 12. 2020 21.23
+4
Vprašanje za gospodo ki nas vodi . Koliko od vas ima poleg dobro plačane državne službe odprt S.p in ali ste pripravljeni javno pokazati podatke?
Primarij
14. 12. 2020 20.24
+8
Kekci a vam se vedno ni jasno,NIHCE VAM NE VERJAME