6°C
Podatki za dan: 25. 11. do 24.00
Oboleli
70,912
+1767
+2.6%

Janša: Ministrstva v pripravo na množično prostovoljno testiranje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
24UR ZVEČER /Urša Vrečar /STA /Danijela Levpušček /
KOMENTARJI
692
"Glede na stanje epidemije in posvet na ravni EU so pristojna ministrstva dobila nalogo, da najpozneje do 5. decembra pripravijo vse potrebno za množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus ter vzpostavitev programa za registracijo kandidatov za prostovoljno cepljenje," je sporočil premier Janez Janša. Da je "vedno bolj naklonjena takemu, čim širšemu testiranju", pravi tudi Beovićeva, "čeprav zanesljivih podatkov o učinkovitosti takega pristopa, ki je organizacijsko in finančno kar zahteven, še nimamo".

Pristojna ministrstva imajo dva tedna časa, da pripravijo vse potrebno tako za množično testiranje prebivalstva kot tudi za registracijo kandidatov za cepljenje, je v večernih urah sporočil premier Janez Janša. Da se Slovenija vse bolj spogleduje z idejo množičnega testiranja, je bilo sicer jasno že iz sporočila, ki so ga iz kabineta predsednika vlade poslali po včerajšnjem virtualnem zasedanju Evropskega sveta. "Za načrtovanje ukrepov in tudi za učinek na splošno počutje v javnosti so zelo pomembne zanesljive napovedi glede tega, kdaj bo cepivo na razpolago in kdaj bo dostopno v večjih količinah. Če v večjih količinah še ne bo kmalu dostopno, bo verjetno tudi Slovenija izvedla vsesplošno testiranje, podobno kot Slovaška, da bi na tej podlagi skušala z usmerjenimi ukrepi čim bolj omejiti in ustaviti epidemijo,"so zapisali. 

Spomnimo, na virtualnem zasedanju Evropskega sveta so voditelji članic EU razpravljali o situaciji zaradi covida-19 v EU, predvsem o svežnju za spoprijemanje Evrope z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije, potem ko sta Madžarska in Poljska na začetku tedna blokirali bistvena dela tega svežnja. 

Janša na virtualnem zasedanju Evropskega sveta
Janša na virtualnem zasedanju Evropskega svetaFOTO: Kabinet predsednika vlade

Beovićeva: Zanesljivih podatkov o učinkovitosti takega pristopa, ki je organizacijsko in finančno kar zahteven, še nimamo

Z vprašanjem, ali je vsesplošno testiranje v Sloveniji smiselno in izvedljivo, smo se obrnili na vodjo strokovne skupine za covid-19 Bojano Beović. "Z naslednjim tednom uvajamo vsesplošno testiranje v socialnovarstvenih zavodih in postopno v bolnišnicah. Potem se bomo odločili za naslednje korake," odgovarja Beovićeva in dodaja: "Sama sem vedno bolj naklonjena takemu, čim širšemu testiranju, čeprav zanesljivih podatkov o učinkovitosti takega pristopa, ki je organizacijsko in finančno kar zahteven, še nimamoprednosti se šele nakazujejo." 

Konkretnih informacij o tem, kdaj bi bilo cepivo lahko dostopno v Sloveniji, za zdaj še ni, saj čakajo na odobritev regulatornih organov, natančneje Evropske agencije za zdravila. 

Zdravstveni minister Gantar je sprva sicer napovedal, da bi lahko prve odmerke dobili že v drugi polovici decembra, a je kasneje priznal, da so bile te ocene preveč optimistične. 

Prvi Slovaki, o množičnem testiranju razmišljajo tudi v Avstriji

Prvi so v Evropi z množičnim testiranjem začeli na Slovaškem v začetku novembra, in sicer z antigenskimi testi za vse, ki so starejši od deset let. Testirali sta se dve tretjini ljudi, pozitiven je bil odstotek testov. Novo testiranje pa naj bi se začelo 2. decembra. Množičnega testiranja si vsaj za del prebivalstva želi tudi avstrijska vlada.

Slovenija je konec oktobra sicer obseg testiranja začasno nekoliko zmanjšala, da bi razbremenili pritisk na laboratorije, a se je kmalu vrnila na testiranje vseh potencialno okuženih. Tedaj sta tako vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin kot predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec opozorila predvsem na to, da je izvedba množičnega testiranja prebivalstva izjemen logistični zalogaj.

Cilj množičnega testiranja bi bila predvsem informacija, kakšen del prebivalstva je okužen. "To informacijo lahko dobimo samo, če celo Slovenijo testiramo naenkrat, v relativno kratkem času," je tedaj pojasnil Kacin. Težava bi lahko nastala tudi z dobavo tako velikega števila testov.

Gantar o širjenju okužb in ukrepih

Slovenija se je v tem tednu znašla v samem evropskem vrhu glede smrtnosti zaradi covida-19 na 100.000 prebivalcev. Zgolj v sredo in ponedeljek je umrlo po 45 ljudi, v torek dva manj, v četrtek 31. "Če gledamo smrtnost v enem mesecu ali 14 dneh, je lahko danes na vrhu ena, drugič druga država. Dejstvo je, da je bila Slovenija v drugi val epidemije z vso močjo potisnjena med prvimi. Razlogov za to je več: poletje, počitnice, številni prehodi meje vsak vikend ... Zdaj vidimo, da nam sledijo druge države, oziroma da nas naše sosede tudi prehitevajo,"je v oddaji 24UR ZVEČER dejal minister za zdravje Tomaž Gantar

To sicer ni izgovor, priznava Gantar in dodaja, da so problem predvsem okužbe v domovih za starejše, kjer se virus v zadnjih dneh hitro širi. "Prihaja do številnih okužb med zaposlenimi in tudi med oskrbovanci. Ko se v naši populacijiglede na velikost – pojavita eno ali dve žarišči, potem je krivulja, če gledamo na prebivalstvo, bistveno višja." 

Okužbe v domovih so v porastu.
Okužbe v domovih so v porastu.FOTO: Shutterstock

Zaradi porasta okužb v domovih so se odločili za testiranje vseh zaposlenih in oskrbovancev. "To bomo poskušali narediti tedensko, da lahko prekinemo ta začarani krog," pravi minister. "Žal pri kadrih ne moremo veliko pomagati, saj je tudi zdravstveni sistem izjemno obremenjen. Sta pa testiranje in iskanje stikov na podlagi tega ključna rešitev, ki jo uporabljajo vse države." 

Včeraj je vlada po pričakovanjih za teden dni podaljšala prepoved ponujanja blaga in storitev potrošnikom ter kulturne in kinematografske storitve. Začasno so ustavljeni roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, za 14 dni pa se podaljša tudi ukrep, ki zapoveduje namestitev razkužilnikov v večstanovanjskih stavbah. 

PREBERI ŠE
Podaljšanje ukrepov: še sedem dni ostajajo zaprte nenujne trgovine

Prihodnji četrtek pa bo vlada znova odločala, kako naprej. Minister Gantar je pretekli teden ob napovedi novega zapiranja optimistično napovedoval, da bodo ukrepi veljali le 14 dni."Sledili bomo podatkom v naslednjih dneh. Še vedno verjamem, da teh nekaj dni z visokimi številkami res sovpada z martinovanjem. Tudi spremljanje podatkov krajevno sovpada s tem. Krivulja se je do neke mere sploščila. Še vedno upam, da bomotudi z ukrepi, ki veljajo šele od tega tednakrivuljo prevesili navzdol,"pravi Gantar. Dodaja, da bo sicer potrebno zelo premišljeno sproščanje ukrepov, nikakor pa ne obsežno. Prednost imajo po Gantarjevih besedah vrtci in šole, predvsem nižji razredi. 

Koronavirus pasica november