Korona

Janša: Ministrstva v pripravo na množično prostovoljno testiranje

Ljubljana, 20. 11. 2020 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Urša Vrečar, STA, Danijela Levpušček
Komentarji
691

"Glede na stanje epidemije in posvet na ravni EU so pristojna ministrstva dobila nalogo, da najpozneje do 5. decembra pripravijo vse potrebno za množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus ter vzpostavitev programa za registracijo kandidatov za prostovoljno cepljenje," je sporočil premier Janez Janša. Da je "vedno bolj naklonjena takemu, čim širšemu testiranju", pravi tudi Beovićeva, "čeprav zanesljivih podatkov o učinkovitosti takega pristopa, ki je organizacijsko in finančno kar zahteven, še nimamo".

Pristojna ministrstva imajo dva tedna časa, da pripravijo vse potrebno tako za množično testiranje prebivalstva kot tudi za registracijo kandidatov za cepljenje, je v večernih urah sporočil premier Janez Janša. Da se Slovenija vse bolj spogleduje z idejo množičnega testiranja, je bilo sicer jasno že iz sporočila, ki so ga iz kabineta predsednika vlade poslali po včerajšnjem virtualnem zasedanju Evropskega sveta. "Za načrtovanje ukrepov in tudi za učinek na splošno počutje v javnosti so zelo pomembne zanesljive napovedi glede tega, kdaj bo cepivo na razpolago in kdaj bo dostopno v večjih količinah. Če v večjih količinah še ne bo kmalu dostopno, bo verjetno tudi Slovenija izvedla vsesplošno testiranje, podobno kot Slovaška, da bi na tej podlagi skušala z usmerjenimi ukrepi čim bolj omejiti in ustaviti epidemijo," so zapisali. 

Spomnimo, na virtualnem zasedanju Evropskega sveta so voditelji članic EU razpravljali o situaciji zaradi covida-19 v EU, predvsem o svežnju za spoprijemanje Evrope z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije, potem ko sta Madžarska in Poljska na začetku tedna blokirali bistvena dela tega svežnja. 

Janša na virtualnem zasedanju Evropskega sveta
Janša na virtualnem zasedanju Evropskega sveta FOTO: Kabinet predsednika vlade

Beovićeva: Zanesljivih podatkov o učinkovitosti takega pristopa, ki je organizacijsko in finančno kar zahteven, še nimamo

Z vprašanjem, ali je vsesplošno testiranje v Sloveniji smiselno in izvedljivo, smo se obrnili na vodjo strokovne skupine za covid-19 Bojano Beović. "Z naslednjim tednom uvajamo vsesplošno testiranje v socialnovarstvenih zavodih in postopno v bolnišnicah. Potem se bomo odločili za naslednje korake," odgovarja Beovićeva in dodaja: "Sama sem vedno bolj naklonjena takemu, čim širšemu testiranju, čeprav zanesljivih podatkov o učinkovitosti takega pristopa, ki je organizacijsko in finančno kar zahteven, še nimamo prednosti se šele nakazujejo." 

Konkretnih informacij o tem, kdaj bi bilo cepivo lahko dostopno v Sloveniji, za zdaj še ni, saj čakajo na odobritev regulatornih organov, natančneje Evropske agencije za zdravila. 

Zdravstveni minister Gantar je sprva sicer napovedal, da bi lahko prve odmerke dobili že v drugi polovici decembra, a je kasneje priznal, da so bile te ocene preveč optimistične. 

Prvi Slovaki, o množičnem testiranju razmišljajo tudi v Avstriji

Prvi so v Evropi z množičnim testiranjem začeli na Slovaškem v začetku novembra, in sicer z antigenskimi testi za vse, ki so starejši od deset let. Testirali sta se dve tretjini ljudi, pozitiven je bil odstotek testov. Novo testiranje pa naj bi se začelo 2. decembra. Množičnega testiranja si vsaj za del prebivalstva želi tudi avstrijska vlada.

Slovenija je konec oktobra sicer obseg testiranja začasno nekoliko zmanjšala, da bi razbremenili pritisk na laboratorije, a se je kmalu vrnila na testiranje vseh potencialno okuženih. Tedaj sta tako vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin kot predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec opozorila predvsem na to, da je izvedba množičnega testiranja prebivalstva izjemen logistični zalogaj.

Cilj množičnega testiranja bi bila predvsem informacija, kakšen del prebivalstva je okužen. "To informacijo lahko dobimo samo, če celo Slovenijo testiramo naenkrat, v relativno kratkem času," je tedaj pojasnil Kacin. Težava bi lahko nastala tudi z dobavo tako velikega števila testov.

Gantar o širjenju okužb in ukrepih

Slovenija se je v tem tednu znašla v samem evropskem vrhu glede smrtnosti zaradi covida-19 na 100.000 prebivalcev. Zgolj v sredo in ponedeljek je umrlo po 45 ljudi, v torek dva manj, v četrtek 31. "Če gledamo smrtnost v enem mesecu ali 14 dneh, je lahko danes na vrhu ena, drugič druga država. Dejstvo je, da je bila Slovenija v drugi val epidemije z vso močjo potisnjena med prvimi. Razlogov za to je več: poletje, počitnice, številni prehodi meje vsak vikend ... Zdaj vidimo, da nam sledijo druge države, oziroma da nas naše sosede tudi prehitevajo," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal minister za zdravje Tomaž Gantar

To sicer ni izgovor, priznava Gantar in dodaja, da so problem predvsem okužbe v domovih za starejše, kjer se virus v zadnjih dneh hitro širi. "Prihaja do številnih okužb med zaposlenimi in tudi med oskrbovanci. Ko se v naši populaciji glede na velikost – pojavita eno ali dve žarišči, potem je krivulja, če gledamo na prebivalstvo, bistveno višja." 

Okužbe v domovih so v porastu.
Okužbe v domovih so v porastu. FOTO: Shutterstock

Zaradi porasta okužb v domovih so se odločili za testiranje vseh zaposlenih in oskrbovancev. "To bomo poskušali narediti tedensko, da lahko prekinemo ta začarani krog," pravi minister. "Žal pri kadrih ne moremo veliko pomagati, saj je tudi zdravstveni sistem izjemno obremenjen. Sta pa testiranje in iskanje stikov na podlagi tega ključna rešitev, ki jo uporabljajo vse države." 

Včeraj je vlada po pričakovanjih za teden dni podaljšala prepoved ponujanja blaga in storitev potrošnikom ter kulturne in kinematografske storitve. Začasno so ustavljeni roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, za 14 dni pa se podaljša tudi ukrep, ki zapoveduje namestitev razkužilnikov v večstanovanjskih stavbah. 

Prihodnji četrtek pa bo vlada znova odločala, kako naprej. Minister Gantar je pretekli teden ob napovedi novega zapiranja optimistično napovedoval, da bodo ukrepi veljali le 14 dni. "Sledili bomo podatkom v naslednjih dneh. Še vedno verjamem, da teh nekaj dni z visokimi številkami res sovpada z martinovanjem. Tudi spremljanje podatkov krajevno sovpada s tem. Krivulja se je do neke mere sploščila. Še vedno upam, da bomo tudi z ukrepi, ki veljajo šele od tega tedna krivuljo prevesili navzdol," pravi Gantar. Dodaja, da bo sicer potrebno zelo premišljeno sproščanje ukrepov, nikakor pa ne obsežno. Prednost imajo po Gantarjevih besedah vrtci in šole, predvsem nižji razredi. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (691)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spectator935
21. 11. 2020 10.50
Se pravi, če se prostovoljno testiram, lahko za kakšen dan, dva skočim na hr obalo, ker že imam negativen izvid. Zakon!
Belabreza
21. 11. 2020 09.41
+6
Naj se tistih 10 %, ki imajo naloženo aplikacijo Ostani zdrav testira, pa da potem vidimo. Se je zagovoril pv v intervjuju, da ima 10 % državljanov naloženo aplikacijo, če po tem sklepamo, mu je podpora precej padla. Niti svojih ovčic ni pregovoril, da si naložijo aplikacijo, sedaj bi pa vse testiral, malo morgen kriminalci.
Banion
21. 11. 2020 09.31
+4
Bo testiranje varčno kot pri gorenjcih vse z eno palčko?
hotchilipoper
21. 11. 2020 09.30
+4
Te novice so, kot da bi vsak dan polento jedel
Zabloda1a
21. 11. 2020 09.15
+4
Samo dve vprašanji. Kako bodo dosegli cilj, če pa bo testiranje prostovoljno? Kaj so naslednji koraki, ko naj bi bilo enkrat znano, koliko je okužene populacije? Bodo na podlagi tega začeli sproščati ukrepati? No to je že trteje vprašanje :-)
murinar
21. 11. 2020 09.08
+8
Podobnik že robanti kako bo uvažal ? Prva ceplenja izvesti na ; Podobniku , Pahorju , Mišiću ,Popoviću ,Jankoviću ,Janši ,Kanglerju , Pogačniku -izdajalčku itd...
cirenij
21. 11. 2020 09.13
+4
Predvsem pa še na njihovih ženkicah in otrocih. Pa da vidimo rezultat?
Zabloda1a
21. 11. 2020 09.16
+5
Pri njihovih ženah bo test za Covid 19 pokazal, da so noseče.
Banion
21. 11. 2020 09.32
+3
Čuj si prepričan da to gensko cepivo ne bo povzročilo kloniranja
murinar
21. 11. 2020 09.37
+1
Cati74
21. 11. 2020 08.52
+4
Tud jaz bi kaj uvozila! Dajte razpise javno na 24 ur da ne bomo brskali po birokratskih obrazcih, naj podjetja tik pred propadom kaj uvozijo!
apodgra
21. 11. 2020 08.44
+8
Po obvladanju epidemije ,se bo izstavil račun in pokazalo se bo, tako smo bili uspešni, pravi naš Janša. Janša pričakuje , da se bo izkazalo, da so svoje delo opravili zelo uspešno . Največje število mrtvih je zanj samo statistika ,ki ne pomeni nič . Pomembno bo to , da dela 25 ur na dan , kako so delali in kako so bili uspešni ,pa ni pomembno.
cirenij
21. 11. 2020 09.13
+4
Ne 25 ur. On in njegovi delajo 48 ur dnevno.
CIGU MIGU
21. 11. 2020 08.28
-1
inteligenca je modrovala,da nam bojo s cepljenjem vbrizgali ćip sledljivosti,,ma ne moreš verjet kaj vse narod razglablja srečno
baldahin
21. 11. 2020 08.03
+17
A zdaj bo še dodatno obremenjeval sistem z dodatno, nepotrebno birokracijo??!! Saj ni čudno, da smo tam, kjer smo-vlada nam psihopat.
Kstane
20. 11. 2020 19.44
-8
Vsi rizični skupinah se je sigurno smiselno cepit.
anabanana
21. 11. 2020 09.12
+5
Rizični so se cepili proti gripi in rezultat??? Še bolj so zboleli in so pozitivni!!!
Lisec7
20. 11. 2020 19.24
-11
sem poslušal enega levega politika: --kriva je vlada Janeza Janše O:K: "vledi"sprejmem --včeraj sem se ga napil--kriva vlada janeza Janše --danes imam TIGRA -- kriva vlada Janeza Janše -- žena štrika do treh zjutraj--kriva vlada janeza Janše --žena potem spi do poldneva -- kriva vlada Janeza Janše --delam že en teden ptičjo hišico, še ni konec--kriva vlada Janeza Janše --imel sem drisko-- kriva vlada Janeza Janše --sin me ni obiskal že mesec dni--kriva vlada Janeza Janše --naš pes se je p.... v svojem prostoru-- kriva vlada Janeza Janše --naš maček pride domov vsak drugi dan nekaj pojest(njihov čas)-kriva vlada Janeza Janše --crknil mi je PC --kriva je vlada Janeza Janše --v avto sem moral doliti 1l olja --kriva je vlada Janeza Janše --v vrtu še kar pobiram paradižnik--kriva je vlada Janeza Janše --skrinja je polna, nimam kam več kam dati--kriva je vlada Janeza janše .....sedaj pa povejte--kaj je še kriva vlada Janeza Janše?? Ste malo čez ali mal pod lesom??
Kstane
20. 11. 2020 19.39
-8
Bravo,to je ena redkih resnic,ki sem jih danes slišal.
apodgra
21. 11. 2020 08.33
+11
Lisec Napisal si kot zvitorepka . Pozabil si napisati , da si ti eden tistih ljudi s ukrivljeno hrbtenico ,ki ti jo ukrivlja tvoj idol. Pri nas so peki tisti ,ki odločajo in sprejemajo te ukrepe. 25 ur na dan kreirajo in pametujejo , zato so pa tako "uspešni", ker oni ne potrebujejo počitka, saj prazna glava ne potrebuje tega.
1kala
21. 11. 2020 08.37
-4
Vitomir Gros je rekel, vlada je kriva za vse, tudi če dež pada, torej je kriva, da si se ga napil, ker to ni preprečila
apodgra
21. 11. 2020 08.38
+5
JB2020 Če želiš slišati še več takih resnic, potem moraš vključiti samo kanal Nova 24ur . Kako tvoj vodja naš predsednik vseh Slovencev udriha po nas samih in krivi 10% Slovencev ,ki ne spoštujejo njegovih nasvetov in sprejetih ukrepov. Kaj če si med temi temi tudi ti.
DemokracijaMolka
21. 11. 2020 09.14
+1
Dej razmišljej rajš, kaj bo za kosilo, ali bo mama kuhala spet.
Watasse
20. 11. 2020 19.09
+7
aja druge drzave pa niso imele pocitnic in poletja... vsak dan mislim da smo dosegli dno z izjavami ma vedbo znova presenecajo
Krneki Vseskup
20. 11. 2020 18.57
+15
A testiran človek se pa ne more okužit? Al kaj bo vsesplošno testiranje prineslo dobrega? A imamo zdravstveni kader premalo obremenjen, pa rabijo še dober milijon vzorcev pobrat in analizirat? Ne razumem, žal
klukec
20. 11. 2020 18.47
+10
Na zacetku sem se verjel da ae da s to vlado resit probleme zdaj pa cezdajlebolj bluzijo z ukrepi
kaktusar1
20. 11. 2020 18.30
+16
naj se twitko cepi proti norosti..bo takoj pol manj okužb v sloveniji..
Mladen Mladen
20. 11. 2020 17.43
+0
Vi kar dajte sebe prvo cepit zdravstvo pa ministri pa če živi ostanete se bo 2,7 miljona ljudi dalo kasneje cepit navadno ljudstvo.Bom jaz vam dal vas norcev imam ,ko TE NORCE .ki niso nori so pametni ko te sestrelijo v sekundi nobenega niste še aretirali????ZAKAJ????KER NIMATE ZAKONA???ALI IZSILJUJETE???VSE BOSTE PUSTILI SLOVENIJI???RADI BI HIŠE PA MI NISTE NOBENE DALI???ZAVRJENO MLADEN VSE POBIRA PREK ODVETNIKOV???TO PA KAJ UBIJATE LJUDI DA VAM NI ZADELAT Z COVID-se boste še jokali bolj,kot si pa mislite.Preveč denarja črpate z vrha pa umirajte če ste nori.
pepikrlinca
20. 11. 2020 18.25
+5
Krneki Vseskup
20. 11. 2020 18.58
+1
magura
20. 11. 2020 19.36
Ne trudi se pisati , če si nepismen . Tvoj komentar je totalno nerazumljiv ! ..
scernig
20. 11. 2020 17.42
+6
čelavi še mal pa te bo parkel odnesu ...Miklavž pa bo novga precednika prnesu
Tomy Bananas
20. 11. 2020 17.35
+10
Beovičeva je naklonjena logično. Provizije pa to.
beware1
20. 11. 2020 17.19
+7
Sedaj bom verjetno izbrisan. Priporočilo vlade glede gibanja: bodite na kavču in glejte TV???? Vpraša sin primata, zakaj on ni okužen. Odgovori oče: zato, ker ne gledaš TV.