Korona

Blizu je normalizacija življenja na vseh področjih: 'Vrnitev v šole je sorazmerno varna'

Ljubljana, 12. 05. 2020 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V., STA, N.P.
Komentarji
711

V zadnjih 24 urah je bila potrjena le ena okužba s covidom-19, tri osebe pa so zapustile bolnišnico. Trend zmanjševanja okužb po besedah vodje svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje dr. Bojane Beović pomeni, da je blizu normalizacija življenja na vseh področjih. Ob tem je povedala, da s tem misli tudi na odpiranje šol in vrtcev. Odpiranje le-teh je napovedano za 18. maj, vlada pa bo glede tega do konca tedna sprejela dokončno odločitev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Epidemija v Sloveniji se umirja
    09:01
    Iz 24UR ZVEČER: Epidemija v Sloveniji se umirja
  • Iz 24UR: Normalizacija je blizu
    04:57
    Iz 24UR: Normalizacija je blizu

 

Predvidoma 18. maja svoja vrata znova odpirajo vrtci in osnovne šole za učence od 1. do 3. razreda ter srednje šole za dijake zaključnih letnikov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je podrobnejša navodila za izvedbo varstva in pouka vrtcem in šolam poslalo v petek.

"Po dobrih dveh mesecih šolanja na daljavo se obeta ponovni zagon pouka. Ugodni podatki kažejo, da se lahko počasi začno odpirati šole. Vlada v tesnem sodelovanju s stroko proučuje možnost odprtja za ponedeljek 18. maja. Vlada bo končno odločitev o vrnitvi v šolske klopi na podlagi priporočil stroke sprejela do konca tega tedna," je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

"Pri pripravi priporočil smo izvedli simulacije možnih organizacij dela v značilnih tipih šol. Po pogovorih z ravnatelji – v prvi triadi osnovne šole je možno organizirati kakovosten in varen pouk,"  je povedal direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj. Organizacija vzgojno-izobraževalnega dela naj bo prilagojeno tako, da otroci v čim krajšem obdobju pridobijo občutek varnosti in zaupanja. Ponovno odprtje vrtcev pomeni ponovno uvajalno obdobje. 

"Priporočila za ponovno odprtje vrtcev gredo v smeri, da otroci v čim krajšem času pridobijo občutek varnosti in zaupanje," je dejal. Po njegovih besedah to za najmlajše pomeni ponovno uvedbo t. i. uvajalnega obdobja. Dejavnosti v vrtcih, v katerih je sicer približno 80.000 otrok, in šolah za prve tri razrede, v katerih je prav tako približno 80.000 otrok, naj bodo usmerjene v zdrav način življenja, gibanje, igro v naravi, pogovore, branje in ustvarjalne igre po posameznih kotičkih, je navedel.

Dr. Vinko Logaj
Dr. Vinko Logaj FOTO: 24ur.com

V prvi osnovnošolski triadi priporočajo, naj bo prvi teden po vrnitvi v šolske klopi namenjen postopnemu nadgrajevanju v šoli na daljavo pridobljenega znanja, učitelji naj bodo pozitivno naravnani, čas naj namenijo tudi pogovoru in poudarek naj bo na individualnem delu. Ocenjevanje naj se izvaja le v primeru, ko je to potrebno, je nanizal.

Že več dni se pojavljajo tudi vprašanja glede učinkovitosti omejevanja stikov, še posebej med najmlajšimi. "Interakcije med najmanjšimi otroki ni možno odpraviti. Znotraj skupine se bodo učenci zagotovo približevali in se tudi dotikali. Higienski režim predstavlja nove aktivnost in navade, ki jih bodo sčasoma pridobili," je pojasnil Dr. Logaj. V skladu s priporočili naj bo organizacija vzgojno-izobraževalnega dela prilagojeno tako, da otroci "v čim krajšem obdobju pridobijo občutek varnosti in zaupanja"

Povedal je, da bodo v obliki klasičnega pouka nadoknadili 13 odstotkov programa, dve tretjini so ga izvedli do 16. marca, 21 odstotkov pa predstavlja pouk, opravljen na daljavo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ker bodo učenci prve triade razporejeni v skupine po 15, kar je praviloma manj od oblikovanih razredov, se pojavljajo ugibanja, da bo zmanjkalo učiteljev, med katerimi se verjetno vsi ne bodo mogli vrniti na delo. Logaj je prepričan, da bodo šole in ravnatelji znali prerazporediti kadre. Ravnatelj si bo lahko pomagal tudi z učitelji, ki so izvajali podaljšano bivanje, interesne dejavnosti in z drugimi strokovnimi delavci. Če bo prišlo do manka, bo treba upoštevati odmike od strogih kadrovskih pogojev, je ocenil.

Učenci 9. razredov naj bi se v šole vrnili 25. maja. "Šole bodo prejele priporočila v tem tednu," je napovedal, pripravljajo pa tudi priporočila za zavode s prilagojenimi programi. Devetošolci se po njegovih besedah vračajo v šolo zato, da bodo na nek normalen način zaključili osnovnošolsko obdobje. "Gre za zaključek tega izobraževanja, veliko časa so preživeli v tej šoli, zato ga kaže izkoristiti za nek zaključek šolskega obdobja ter da se učencem ponudi pomoč pri vrzeli v znanju," je pojasnil odločitev.

Dijaki naj imajo večino ocen zaključenih že pred vrnitvijo v šole

Za dijake zaključnih letnikov srednjih šol se bodo vrata šol prav tako odprle v ponedeljek. V prvem tednu naj se učitelji usmerijo v zaključevanje in popravljanje ocen ter pridobivanje ocen tistih učencev, ki jih nimajo. Dijaki naj imajo večino ocen zaključenih, osredotočijo naj se na zaključne izpite, poklicno maturo oz. maturo, je povzel priporočila.

Še naprej pa se bodo na daljavo šolali učenci ostalih razredov. Na vprašanje, ali se je četrtošolec sposoben sam učiti doma in biti sam doma devet ur, je odgovoril: "Radi bi videli, da bi bile razmere takšne, da bi lahko vsi ponovno šli v šolo. Razumem stiske, prepričan sem, da bodo v tem času uspeli tudi starši in učitelji med seboj uskladiti dogovore za delo, nekaj samostojnega dela so sposobni opraviti sami, celotnega dela v enaki meri kot skupaj s starši pa ni možno storiti."

V ponedeljek bo ponovno stekel tudi pouk v glasbenih šolah, v katerih pa se ne bodo izvajale dejavnosti, v katerih je navzočih več otrok, kot so komorna igra, orkester, zbor ali ples. Te obiskuje približno 25.000 otrok, priporočila pa gredo v smeri, da oceno oblikuje učitelj predmeta, v tem šolskem letu pa učenci ne bodo opravljali siceršnjih letnih izpitov.

Blizu je normalizacija življenja na vseh področjih

"Reprodukcijsko število je zdrsnilo pod ena. To je očitno posledica sorazmerno majhnega števila okuženih, učinkovitih ukrepov in sodelovanja terenskih epidemiologov. Kljub ugodnim številkam pa vendarle še čakamo na učinke sproščanja ukrepov po prvomajskih praznikih. To je preizkus našega osebnega vedenja. Če bodo številke ostale približno nespremenjene, potem lahko govorimo o nadaljnjem sproščanju ukrepov in je blizu normalizacija življenja na vseh področjih," je povedala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje dr. Bojana Beović in dejala, da ima pri normalizaciji življenja v mislih tudi šole. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ob podrobno in skrbno napisanih in usklajenih navodilih za odpiranje šol je posebej pomembno njihovo zdravorazumsko upoštevanje in predvsem razumevanje dejstva, zakaj so bila navodila uvedena: zato, da ostanemo zdravi," je pojasnila dr. Beovićeva. Po njenem mnenju je ponoven vstop v šole glede na stanje epidemije in natančna navodila sorazmerno varen, šole pa da se lahko veselijo, saj tveganja ni veliko. "Vseeno pa upoštevajte nasvete za preprečevanje širjenje okužb," je opozorila.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.19

OZS z vrsto predlogov za tretji protikoronski paket

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je pripravila niz predlogov za tretji protikrizni paket, ki naj bi ga vladna koalicija intenzivneje začela pripravljati prihodnji teden. Med drugim si želijo večjo finančno pomoč malim podjetjem in obrtnikom, nižji DDV za nekatere dejavnosti in lažje odpuščanje.

16.56

Najemi gostinskih vrtov in teras v lasti Mola do konca maja brezplačni

"Ker se je izkazalo, da je vremenska napoved za maj slaba, smo se odločili, da uporabo javne površine za gostinske vrtove maja sploh ne bomo zaračunavali. To pomeni, da bodo najemi gostinskih vrtov v maju brezplačni," so zapisali v sporočilu za javnost Mestne občine Ljubljana (MOL). Spomnili so, da so sprva najemnike gostinskih lokalov in prostorov v Mestni občini Ljubljana oprostili plačila najemnin med 15. marcem in 30. aprilom, torej v času, ko so morali zaradi epidemije novega koronavirusa lokale zapreti.

14.39

Stanje po bolnišnicah v državi

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zdravijo 18 bolnikov s covidom-19, kar je eden več kot dan prej, intenzivno zdravljenje potrebujejo trije. Po zadnjih podatkih je bilo v ponedeljek v mariborskem kliničnem centru 16 bolnikov s covidom-19, štirje so potrebovali intenzivno nego, enega so odpustili v domačo oskrbo. Celjska bolnišnica pa od nedelje nima več hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, zato bodo take bolnike v skladu s protokolom odslej zdravili v ostalih covid bolnišnicah.

12.02

"Šole se lahko veselite, tveganja ni veliko"

"Ponoven vstop v šole glede na stanje epidemije in natančna navodila je sorazmerno varen. Šole se lahko veselite, tveganje ni veliko, a upoštevajte nasvete za preprečevanje širjenje okužb," je povedala vodja svetovalne skupine Bojana Beović.

11.44

Beovičeva pozvala k zdravorazumskemu upoštevanju navodil za odpiranje šol

Ob podrobno in skrbno napisanih in usklajenih navodilih za odpiranje šol je posebej pomembno njihovo zdravorazumsko upoštevanje in predvsem razumevanje dejstva, zakaj so bila navodila uvedena: zato, da ostanemo zdravi, je povedal dr. Beovičeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (711)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pingo99
13. 05. 2020 11.36
+2
In če se je stanje normaliziralo, kdaj se odpirajo trgovski centri???? bil v intersportu norčuje se tale vlada iz nas lahko greš noter po kolo , ostalo pa zagrajeno pa kdo je tukaj nor????? ČE GREŠ LAHKO NOTER ????? LAHKO POTEM VSE KUPIŠ ALI SO TENISKE OKUŽENE ?????
Pingo99
13. 05. 2020 11.34
+7
ČE JE VARNO, ZAKAJ NE GREJO VSI NAŠI OTROCI V ŠOLE ???? RABIJO NORMALIZACIJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
komarec
13. 05. 2020 08.52
+4
Janša, Kacin, Bavčar, Peterle, Rupel, Krkovič, Podobnik..........
komarec
13. 05. 2020 08.52
+4
iga_biba
12. 05. 2020 20.39
+10
Je bil ograjovarstvenik Kacin 27.3. na Krku?
komarec
13. 05. 2020 08.49
+4
igy02
12. 05. 2020 19.59
-2
Pokličite Nino Pirnat nazaj! Pogrebni zavod Žale.
pomlad 2020
12. 05. 2020 19.59
+28
Beovićeva malo preberi kako se stvari streže na Danskem in Švedskem. Tam poslušajo stroko, ki jim vi ne sežete niti do gležnjev!! Pogrnili ste na vseh področjih, na celi črti! Uničili ste gospodarstvo, turizem, šolstvo, pridelali več tisoč brezposelnih, zakreditirali državo, pokradli, kolikor se je dalo, nabavili neustrezno opremo, med ljudi zasejali strah in paniko,... Na Danskem so šole odprli že 15.4., funkcionirajo normalno, pripravljeni na možen pojav več okuženih, pa se kljub človeku normalnih sprostitvah ni pojavil drugi val in ga tudi ne pričakujejo! In kaj porečete vi vladajoče panične in prazne glave na to???
pomlad 2020
12. 05. 2020 20.00
+20
Odprite šole, brez vaših bebavo strahopetnih ukrepov, temveč z zdravo mero razuma!
igy02
12. 05. 2020 20.01
-15
pomlad 2020
12. 05. 2020 20.01
+18
Sprostite vse, kar ste panično zaprli! Kdo bo zmožen popraviti vaše napake!???
pomlad 2020
12. 05. 2020 20.02
+17
Zakaj v Nemčiji maske niso obvezne, vi nas pa silite v nekaj, kar je nesmiselno?
pomlad 2020
12. 05. 2020 20.03
+20
Zakaj so na Hrvaškem odprli skoraj vse? Vi pa čakate kot največji strahopetci?!? Vi tej paniki pravite previdnost? Revčki nesposobni!
lakala28
13. 05. 2020 09.04
+2
Očitno še niso vsi tovornjaki in avioni z maskami prispeli. Nič ni slučajno, pravijo Nemci. Ali pa je rešpekt pred 100.00 kolesarji v Ljubljani.
tajda112
12. 05. 2020 19.49
+17
...to tragikomedijo je treba zaključit, le, da ne prehitro, da ne bo preočitno...
Sunshine100
12. 05. 2020 19.33
+9
Dejte se odlocit a bodo 2.letniki hodili v solo samo redne teste pisat ali bodo normalno sodelovali pri pouku? A to se nekak ne da na daljavo kot do sedaj ucenje, saj veste "okuzbe" Tudi na Bledu zacnejo studenti 19ga normalno z predavanji! Laznjivci koga vi na suho???
1236
12. 05. 2020 19.21
+12
Kako je pa to beovičko teško poslušat . Tako nedolžna faca da te kap. Med govorom še janševo sliko pogleda ce je vse vredu drugač letiš
Jožajoža
12. 05. 2020 19.21
+24
umni slovenci smo rešili slovenijo pred okužbami. spomnite se, da smo se uprli norim ukrepom te vlade,ki je hotela okužene v domovih za ostarele, razpršit po vsej sloveniji in to v hotele in zdravstvene ustanove in kraje,kjer okužb niso imeli. še sedaj ne vemo,zakaj je hotela vlada okužit celo območje po celi sloveniji.po moje zato, da bi lahko upravičevali #ukrepe? korona in zaslužke z zaščitnimi sredstvi.. sedaj,zaradi umnih državljanosv slovenije, bo težko dokazovat ,da so ukrepi bili potrebni.
Jožajoža
12. 05. 2020 19.31
+26
. Zanima me, kdaj bodo prešteli žrtve zanemarjanja zdravljenj?
xRayx
12. 05. 2020 19.19
+5
Naj se že odprejo igrišča!!! Basket mi manjkaaa zelooo!!!!
Rob Roy
12. 05. 2020 19.09
+18
vrhovno sodišče je dovolilo naslednje izraze: vsi pripadniki sedanje vlade so prostituti, ker so/se prodajajo velikoćeloglavemu vodji....naš ćeloglavi vodja je pa PIMP/ZVODNIK, to je pa po KZ-1 kaznivo dejanje, tako kot preganjajo une iz bordela bodo morali zapret tudi njega in to pod točko zakona o sostorilstvu, ki nalaga višjo zaporno kazen, po moje vsaj 45 let
fNovak
12. 05. 2020 19.00
+40
Normalizacije ne bo dokler Janša in vsi bivši komunisti ne spokajo v penzijo ali zapor.
mchamer
12. 05. 2020 18.58
+62
Ma dej bi vas vse nagonu nekam. Januarja je bilo iz treh skupin v vrtcu samo 5 otrok, ker so bili vsi ostali bolni (taksni in drugacni virusi baje) pa ni nihce nobene panike zganjal. Pa starsi so vozili otroke vsi nabuhli, smrkavi, kasljali. Meni se je obracalo, ker je bila kultura cistoce na dnu (kasljanje v tri krasne brez pokrivanja ust, pljuvanje povsod, nato tikanje kljuk..). Pa so vrtci vseeno normalno laufali in vse vzgojiteljice normalno delale. Zdej pa tak halo pa neki ukrepi, ki sami sebe smesijo (enoletnike met na razdalji metra in pol hahahahahahahaha). Torej kdo se tu norca iz koga dela?
Face
12. 05. 2020 19.07
+36
Se strinjam steboj . Že decembra je bila pri nas sam nečejo o tem priznat. Vem le eno da se bo folk enkrat sfuzlal. Avtubusi na pol prazni . Že ko so bili polni komaj da so speljal.Ne gre to tako. Ekonomska kriza še začela ni. Zakaj rabimo maske met gor?Zato da se zaloga zmanjša . Ljudem je prepovedan izkazat nezadovoljstvo si zato komunist. Ne delamo vsi v javnem sektorju.
mchamer
12. 05. 2020 19.17
+16
Tudi to sem preprican. Pa z mojo sva oba februarja zbolela pa ni bilo prijetno. Ampak so dejali takrat, da pri nas se ni nobenega covida. Pa mislimo, da sva oba prebolela to. Pac v malce drugacni obliki. Nisva bila edina. No ja maske gor ali dol, pretiravajo zdej s solami, vrtci itd. Pa naj folk sam pove kaj bi pa se oziramo po tem. Da pa tam eni loleki, ki nimajo pojma ali pac brez otrok nekaj pametujejo pa tudi nima smisla. Itak zakone oz.odloke rihtajo sebi v prid.
Petur
12. 05. 2020 18.46
+40
denar zmanjkuje,narod se jezi,zato bodo poskusali potolaziti ljudi s sprostitvami.ne vem ce jih bo resilo.
Jožajoža
12. 05. 2020 18.49
+16
bo,bo. koronajanšističnimarkentig je lari fari.
Jožajoža
12. 05. 2020 18.41
+21
levičarji,zavedni slovenci in osvoboditelji slovenije, sabotirajte ukrepe te vlade,ki ni naša vlada, preveč napada,žali.če je že na oblasti, bi se morali obnašat državotvorno,ne maščevalno. obnašajo in delujejo tako,kot bi bili v opoziciji. ne janša,ne logar ne ostali skrajni desničarji v politični slovenski prostor ne spadajo več.ga sramotijo.
melhijad1
12. 05. 2020 18.40
+34
gospa pametnjakovicka...ce je tako sorazmerno varno,zakaj potem ne gredo vsi v sole in vrtce?
Dr15f
12. 05. 2020 17.58
+57
Naj odprejo vse, prekužiti se moremo. Vidimo, da manj kot 2% poteka v hujši obliki, zdravstvene kapacitete bodo zmogle, če zaščitimo starejše. Drugače se bo pa ekonomija totalno sesula. Ob vsem tem pa dovolijo obiske v domovih za upokojence, otroci pa ne smejo v šolo. Narobe svet. Naj jih še malo napade, ker tam virusa ni dovolj.
kadabra
12. 05. 2020 17.50
+40
Zakaj ne bo koncertov, festivalov, veselic,...do leta 2021?? Na protestih je bilo več kot 10.000 ljudi na kupu, zakaj jih ne sme bit tudi 500 na gasilski veselici?
LOS - T
12. 05. 2020 17.23
+17
Za vikend se bo bundesliga začela. Zdej bo zgledala ko slovenska. Prazne tribune. Ampak vseen, končno spet nekaj na tv za pogledat.
Dr15f
12. 05. 2020 17.56
+7
LOS - T
12. 05. 2020 18.29
+4
Sej jih je že imel, po moje niso ugasnile. Sezona je sezona.