Korona

Gostinci v posavski in jugovzhodni regiji bodo lahko odprli terase

Ljubljana, 07. 03. 2021 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Gostinski lokali v posavski regiji in jugovzhodni Sloveniji bodo lahko v ponedeljek odprli terase in vrtove. Zaradi boljše epidemiološke slike, obe regiji sta v rumeni fazi, bodo lahko v enotedenskem poskusnem obdobju na zunanjih površinah stregli med 6. in 19. uro, pri čemer bo treba upoštevati navodila NIJZ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vračanje dijakov
    03:46
    Iz 24UR: Vračanje dijakov
  • Iz 24UR: Strežba le za mizo
    03:19
    Iz 24UR: Strežba le za mizo

 

Vlada se je ta teden zaradi boljše slike z okužbami v teh dveh regijah odločila za enotedensko testno obdobje, v katerem bo od določenih pogojih dovoljeno streči na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.

Če se bo število okužb povečalo, bo vlada lokale znova zaprla, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Prav tako bi lahko vlada lokale znova zaprla, če bodo inšpektorji zaznavali večje število kršitev veljavnih pogojev obratovanja. O obratovanju po izteku poskusnega obdobja bo vlada presojala na seji prihodnji teden.

Upoštevati bo treba navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Apeliram tako na gostince kot tudi na goste: ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čim prej vrnemo v normalno življenje," je poudaril Počivalšek.

Odprtje lokalov-3
Odprtje lokalov-3 FOTO: Aljoša Kravanja

Zaposleni v gostinskih lokalih in gostje bodo morali ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi. Zaposleni se bodo tudi morali enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom - izjeme veljajo za tiste, ki so cepljeni ali so bolezen preboleli in imajo ustrezno zdravniško potrdilo.

Kako bo potekala strežba? 

Strežba bo dovoljena izključno za mizami. Razdalja med osebami bo morala biti najmanj 1,5 metra, med robovi miz bodo morali gostinci zagotoviti tri metre razdalje. Za eno mizo bodo lahko sedele največ štiri osebe. Glede na velikost terase ali vrta bo določeno največje dovoljeno število gostov.

Nujno bo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso ali vrt ter razkuževanje miz pred menjavo gostov za njimi. Nujna bo tudi odstranitev ali prilagoditev predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe ter igrače, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov. Vstop v gostinski lokal bo dovoljen le v primeru uporabe toaletnih prostorov.

V ti dve regiji bodo lahko na pijačo ali obrok potovali vsi prebivalci Slovenije z izjemo obalno-kraške regije, ki je zaradi povečanega števila okužb v rdeči fazi. Med oranžno in rumeno obarvanimi regijami prehajanje ni omejeno.

Gostinski lokali so vrata zaprli 23. oktobra lani. Od takrat so lahko storitve potrošnikom ponujali le v obliki dostave na dom ali osebnega prevzema. Je pa bilo ves čas dovoljeno izvajanje storitev za poslovne subjekte, torej je lahko gostinec denimo malice stregel zaposlenim v določenem podjetju, s katerim je imel sklenjeno pogodbo. Večji del zaprtja gostinci sicer za to možnost niso vedeli oz. trdijo, da so bila pojasnila vladnih služb glede te možnosti neenotna.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in Turistično-gostinska zbornica Slovenije (TGZS) pri GZS sta sprostitev strežbe na zunanjih površinah gostinskih lokalov pozdravili.

"To ocenjujemo za dober znak. Kaže se pripravljenost, da se gostinski dejavnosti omogoči vsaj delno obratovanje," je po vladni odločitvi ta teden dejal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. Izrazil je mnenje, da ljudje razumejo pomen spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 in bodo pogoje za strežbo na terasah spoštovali. "Prepričan sem, da bomo lahko obratovali tako, da bomo vsi zadovoljni in da bomo lahko uživali na terasah. Mi bomo opravljali svoje delo," je zatrdil.

Tudi po oceni predsednika TGZS Fedje Pobegajla je postopno sproščanje ukrepov pozitivno, tudi zato, da se ne le v turizmu ampak tudi širše stanje začne postopoma ponovno bolj normalizirati. Pri tem je pozval, naj se čim prej pove, kdaj bodo lahko vrata odprli tudi nastanitveni obrati. Tako bi namreč lahko pravočasno začeli z marketinškimi oz. prodajnimi aktivnostmi, saj brez gostov odpiranje nastanitev ni smiselno.

K pouku v šoli se vračajo dijaki prvih treh letnikov

V ponedeljek bo pouk v šoli stekel še za dijake prvih treh letnikov srednjih šol, ki so se od doma izobraževali od zaprtja šol sredi oktobra. Začeli bodo tudi prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, najprej za zaposlene, starejše od 50 let.

Pouk za dijake bo v ponedeljek stekel po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki polovice oddelkov en teden izobraževali doma, druge polovice pa v šoli, naslednji teden pa se bodo zamenjali. Za dijake četrtih letnikov in nižjega poklicnega izobraževanja, ki so v šole odšli pred nekaj tedni, se v ponedeljek ne spreminja nič in se bodo še naprej vsi izobraževali v šoli.

Po besedah predsednice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiške Al-Mansour so imeli te dni največ dela ravnatelji in njihovi pomočniki, ki so morali izvajanje pouka prilagoditi tako, da bo mogoče izvajati model C, in o tem, kateri oddelki bodo prvi teden ostali doma, obvestiti dijake.

Kljub temu je Al-Mansourjeva zagotovila, da bodo srednje šole v ponedeljek pripravljene. Za vračanje vseh vseh dijakov je bil sicer skrajni čas, saj je dolgotrajno šolanje na daljavo pri njih pustilo določene posledice, pravi.

Po priporočilih, ki jih je šolam že pred časom poslal Zavod RS za šolstvo, bodo v srednjih šolah po besedah Al-Mansourjeve prvih 14 dni pri pouku zgolj ponavljali snov, da lahko učitelj ugotovi, koliko znanja so dijaki osvojili na daljavo. Če bodo ugotovili manko, pa bodo skušali to nadoknaditi, tudi z dodatnimi urami, kjer bo to treba.

Cepljenje
Cepljenje FOTO: Damjan Žibert

Po ta teden spremenjenem odloku bodo morali vsi dijaki in zaposleni v srednjih šolah ves čas nositi zaščitne maske, prav tako zaposleni in učenci osnovnih šol od vključno 6. razreda naprej. Za slednje do zdaj maske niso bile obvezne, ko so bili v matičnih učilnicah. Nošenje mask je po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec ukrep, ki v danih razmerah vsem "skupaj zagotavlja, da se bomo lahko šolali v šolah". Še naprej je določeno tedensko testiranje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

V prihodnjem tednu bodo pristojni začeli tudi s prednostnim cepljenje poti covidu-19 zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Najprej bodo cepili zaposlene, starejše od 50 let, nato vse ostale, ki so izrazili interes. Minister za zdravje Janez Poklukar je v soboto izrazil upanje, da se jih bo za cepljenje odločilo čim več, saj gre tako za zdravje zaposlenih kot za zdravje otrok, pa tudi za prizadevanja, da šole ostanejo odprte.

V šolskem sindikatu Sviz pričakujejo, da bo interes za cepljenje izrazila več kot polovica zaposlenih, pri čemer zaposlene tudi sami aktivno spodbujajo, naj se cepijo, saj cepljenje odločilno prispeva k omejevanju in obvladovanju epidemije koronavirusa. Opozarjajo pa, da tisti, ki se za cepljenje ne bodo odločili, ne smejo biti izpostavljeni nobenim pritiskom.

Protokoli cepljenja bodo po besedah Kustečeve sledili že utečenim protokolom testiranja. Vsa navodila in usmeritve bodo dorekli med vodstvi vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih zavodov, za pomoč pri koordinaciji so prosili župane.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
08. 03. 2021 10.07
+2
Zakaj se te vlade ne ovadi ko si naredili toliko škode že. Smo slovenci res najbolj zaplankani cerkvenjaki ki ne vidimo čisto nič drugega kot nam trobi janševec in nadškof.
SDS Kopriva
08. 03. 2021 09.12
+1
Lejte, če imate na izbiro manjše zlo, se vzame manjše zlo. Če ne greste na volitve lahko človek na šalterju z lahkoto ponaredi tvoj glas..
SlobodaNE
08. 03. 2021 10.09
Ižanka je nekam poniknila. So jo v sds umaknili, da ljudje malo pozabijo?
silva-d
08. 03. 2021 08.00
kaj pa če ima zunaj na terasi 3 mize,boljše da ne odpira
Tomaž 63
07. 03. 2021 21.51
Totalni idiotizam, ne vedo več kakšna pravila oz. pogoje bi si še izmislili. Pa kdo si želi še na kavo pod takimi pogoji. Pa niste normalni, na vsakem koraku te bo nekdo opozarjal, psihiral, terorizira... Al odprite vse, da začnemo živeti, ali pa se zaprite še vi in bodite vsi celo leto brez prihodkov, pa da vas vidimo.
sport5
07. 03. 2021 19.41
+2
v rumeni fazi je tudi odprava policijske ure.Zakaj tega niso storili za ti dve regiji???? Spet se ne držijo svojega plana.
hotchilipoper
07. 03. 2021 19.51
+2
Zato,ker potem ne bo več dodatka 500 evrov na mesec za “nočne sprehajalce“
silva-d
08. 03. 2021 08.03
ker kdo se do osmih zvečer ne napije pa ne naje,po deveti uri to ni več zdravo ,
Huggo
07. 03. 2021 18.07
+4
Zakaj samo v teh regijah a ne dolgo nazaj ste modrovali da je tam najvec "okuzb" odprite povsod, parlament pa zaprite.
luciferaza060606
07. 03. 2021 17.10
-1
Po sfečkarskem semaforju bi se morali lokali odpreti že včeraj. Uničevalci malega gospodarstva!
luciferaza060606
07. 03. 2021 16.58
+1
Ti rt iz OZS Blaž, pa se zahvaljuješ, namesto da bi šl protestirat pred Šubičevo zaradi teh slaboumnih idej sfečkrije!
luciferaza060606
07. 03. 2021 16.56
-2
Sram naj vas bo sfečkarija, da ne odpirate gostiln po celi Zloveniji, in da tukaj testirate za 2 tedna. Sram na vas bi - do sfečkarskega groba!
Kuki_9
07. 03. 2021 16.20
+2
Se pravi plan vlade je tak, če bom hoteli nekaj veni pojest ali popit se bomo kot ptice selivke peljali en teden na en konec Slovenije drugi pa na drugi. Ker imam občutek, da nas bodo tak zafrkavali še par mesecev. Fajn so zrihtali nimaš kaj, še več gužve na placu. Nič uživajte jutri in povejte kak je blo, da vam bomo prvič štajerci fauš :)
kitzbill
07. 03. 2021 16.44
+4
in tako bomo spoznavali našo lepo deželico, kar je tud pozitivno. lp
Nace Štremljasti
07. 03. 2021 15.54
+4
počivalšek zdaj greš pa lahko veselo v zidanice na Dolenjsko da te ne bo strah novinarjev
hotchilipoper
07. 03. 2021 20.01
+1
rekapaka
07. 03. 2021 15.42
+2
Jutri bo zmanjkalo avto kart Posočja in Prekmurja, ker bodo svečkarji s Trstenjakove po zemljevidu iskali Posavsko in Jugovzhodno regijo
Tirea
07. 03. 2021 15.25
+5
Se še spomnite kako se je vse skupaj začelo, dejmo še malo potrpet, da ne bomo preobremenjevati bolnic, zdej pa samo še poslušamo glede testiranj in cepiva, kaj bo pa čez leto dni? Bomo samo ponovili cel krog še enkrat?
Kopriva007
07. 03. 2021 15.18
+2
Končno. Dejmo fantje zdaj skupi iz tega koronadreka potegnt kaksen euro za stroške. Vso srečo. Pa po predpisih...
zibertmi
07. 03. 2021 14.46
+2
dijana sds bankirka pere slovenjski denar za slovenjskega politika
MiskoPol
07. 03. 2021 14.44
+3
Jaz sem šel pred par dnevi v trgovino in vidim na na parkingu blizu vhoda parkiran avto, vrata odprta, v njem sedi eden s pločevinko piva v rokah. Ko sem prišel iz trgovine, sem ga videl ravno, ko je novo pločevinko odpiral. Čez dobro uro sem slučajno spet šel mimo iste trgovine, mož pa je bil še vedno tam in pločevinka v rokah tudi.
Periot222
07. 03. 2021 14.45
+3
borec91
07. 03. 2021 14.20
+15
gostinci ce ze odpirate pod temi diktatorskimi ukrepi bodite pametni in vsaj racunov ne izdajajte pazite se pa sds ovaduhov spicljev kopriv
Lightgorm
07. 03. 2021 14.43
+2
brez skrbi, ta banda bi nas vse spravila pod vodo če bi upoštevali ukrepe. Pri nas se lahko poje in popije seveda pametno, ne tako da se 20 ljudi gnete za eno mizo. Moram pa povedat, da nisem še fasal """"korone""""
Merlin:(
07. 03. 2021 14.19
+6
V Zidanem Mostu vam ob prestopu na vlak proti zasavju ponujajo rezkužilo! 0,5 domačega šnopca za 0,5€ ! Bravo Zidanmoščani! Baje so to na seji KS sprejeli 😂😂🍻
rekapaka
07. 03. 2021 13.41
+15
Upam, da bodo odprte gostilne zdržale, ko bo vsaj +15 stopinj. Imam že preračunane vse vozne rede vlakov Velenje-Sevnica . Sama pot traja manj kot 2 uri, spijem na terasi 2 kavi, pojem posavski sendvič( iz česa je sestavljen ne vem) ga splaknem s kozarcem piva in se vrnem v Velenje. Zopet se bom počutil kot človek ne pa kot drugorazredni državljan teh nesmiselnih ukrepov.
Curie Skyri
07. 03. 2021 16.47
Bo polno pijanih na vlaku 😊😂😂#hec
gruber74
07. 03. 2021 13.36
+10
A potem se ga bomo šli v Nm nažret🤣🤣