Korona

'Ne moremo se odpreti čez noč, potem ko to izvemo zvečer v novicah'

Ljubljana, 29. 04. 2020 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R., U.Z., STA
Komentarji
1171

Čeprav je vlada odločila, da se znova lahko odprejo knjižnice, galerije in muzeji, te ustanove zaenkrat ostajajo zaprte. "Odprtje knjižnic je treba skrbno pripraviti, saj vračanje gradiva lahko pomeni novo žarišče okuženosti," so pojasnili v Združenju slovenskih splošnih knjižnic. Vlada odgovarja, da odlok ne pomeni, da se morajo obvezno odpreti, pač pa se lahko začnejo postopki za ponovno delovanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Presenečenje za knjižničarje
    03:30
    Iz 24UR: Presenečenje za knjižničarje
  • Iz 24UR: Knjižnice in muzeji ostajajo zaprti
    00:38
    Iz 24UR: Knjižnice in muzeji ostajajo zaprti

 

Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela v torek zvečer, lahko danes spet odprli svoja vrata, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Za to je potrebnih nekaj priprav, tako da knjižnice in muzeji ostajajo zaprti.

V Knjižnici Domžale so denimo zapisali: "V knjižnicah o tem (še) nismo bili obveščeni, nimamo nobenih informacij, katerih zaščitnih ukrepov se moramo držati, kaj narediti z vrnjenimi knjigami, kako poskrbeti za varno razdaljo med obiskovalci, za zaščito zaposlenih, razkuževanje oz. karanteno knjig. Poudarili so, da ne morejo odpreti "čez noč, potem ko to izvemo zvečer v novicah."

Kot je povedala tudi predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana, niso prejeli nobenih uradnih navodil, kako ravnati pri ponovnem odprtju za zaščito uporabnikov in zaposlenih. Po njenih besedah so sicer sami pripravili smernice, vendar jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje niso potrdili. O tem in o nadaljnjih korakih direktorji muzejev razpravljajo preko videokonference.

Da danes ostajajo zaprti, pa je Združenje slovenskih splošnih knjižnic obvestilo na svoji spletni strani. Kot so zapisali, se morajo na varno odprtje ustrezno pripraviti in sprejeti zaščitne ukrepe za uporabnike in zaposlene. Uporabnikom bodo na voljo od ponedeljka, 4. maja.

V torek so v Sloveniji opravili 1317 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 10 primerov, skupaj 1418. V torek so umrli trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej 89. V bolnišnicah je bilo 73 bolnikov, od teh 25 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili sedem oseb

Predsednica združenja Vesna Horžen je ministrstvu za kulturo poslala tudi dopis, v katerem je opisala, kaj je treba pred odprtjem knjižnic pripraviti. "Odprtje knjižnic je treba skrbno pripraviti, saj vračanje gradiva lahko pomeni novo žarišče okuženosti," so prepričani v združenju.

Kot piše v dopisu, bodo knjižnice svoje dejavnosti in posamezne enote odpirale v treh fazah, skladno z navodili o sproščanju različnih omejitev programov in aktivnosti kulturnih zavodov, ki jih bodo pripravile za to pristojne institucije. "Knjižnice morajo pred odprtjem ustrezno pripraviti prostore, omogočiti zaščito za zaposlene in uporabnike ter oblikovati posebno organizacijo dela. Za vse priprave morajo imeti knjižnice pred odprtjem vsaj tri dni časa. Če se bodo knjižnice lahko odprle v prvi polovici maja, predlagamo, da se odprejo najprej 7. maja ali pa najbolje na začetku tedna, 11. maja. O odprtju je treba knjižnice pravočasno obvestiti."

Usmeritve in ukrepe, ki so zajeti v dopisu, je združenje splošnih knjižnic ministrstvu poslalo v potrditev in soglasje, pripravilo pa jih je na podlagi različnih raziskav in dobrih praks iz tujine. V prvi fazi bi bil sicer po njihovem predlogu odprt samo del knjižnice, kjer si uporabniki izposojajo in vračajo gradivo ter poravnajo dolgove.

Knjižnice, galerije in muzeji še niso odprli vrat, kljub temu, da vladni odlok to dovoljuje. Potrebujejo namreč več časa, da se pripravijo.
Knjižnice, galerije in muzeji še niso odprli vrat, kljub temu, da vladni odlok to dovoljuje. Potrebujejo namreč več časa, da se pripravijo. FOTO: Shutterstock

Iz Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) so sporočili, da bodo vrata ponovno odprli jutri, ko bodo odprti med 9. in 15. uro, od 4. maja dalje pa od 9. do 18. ure. "Prevzem gradiva bomo organizirali skladno z veljavnimi priporočili NIJZ na način, ki bo omogočal varno izmenjavo za uporabnike, kot tudi za zaposlene v knjižnici," so zapisali. Možna bo izposoja gradiva, čitalniški prostori pa do nadaljnjega ostajajo zaprti. O drugih storitvah in spremembah bodo uporabnike obveščali sproti.

Muzeji in galerije bodo svoja vrata odpirali od torka, 5. maja, glede na potrebe in zmožnosti ter dogovore z ustanovitelji, je skupnost muzejev zapisala v sporočilu za javnost in priporočila, naj spremljajo obvestila na spletnih straneh in družabnih omrežjih posameznih muzejev. Odprtje so že potrdili v Narodni galeriji v Ljubljani, kjer so število obiskovalcev omejili na 235.

Vlada: Ta odlok ne pomeni obveznega odprtja, pač pa začetek postopkov za ponovno odprtje

Ta odlok ne pomeni, da se morajo muzeji, galerije in knjižnice obvezno odpreti, ampak da se skladno z njihovim načrtom o zagotavljanju varnosti zaposlenih in obiskovalcev lahko začnejo postopki za ponovno delovanje, pa odgovarjajo z vlade. "Direktorji omenjenih zavodov so v skladu s svojo funkcijo in pristojnostmi edini odgovorni za pripravo in izvedbo takega načrta. Vsak zavod je namreč prostorsko in vsebinsko specifičen, zato mora biti načrt prilagojen vsem posebnostim posameznega zavoda. Glede na to, da smo pozive za odprtje muzejev in galerij s strani nekaterih muzejev prejeli že pred štirinajstimi dnevi, so nekateri take načrte že pripravili," so zapisali.

Večina splošnih knjižnic bo po podatkih vlade za uporabnike odprta v ponedeljek, 4. maja, saj morajo predhodno pripraviti ukrepe in organizirati delo tako, da bodo zaščitili uporabnike in zaposlene. O odpiranju bodo svoje uporabnike sproti obveščale.

Muzeji in galerije bodo svoja vrata, kot so obveščeni na vladi, za obiskovalce odprli postopoma, glede na svoje prostorske, kadrovske in druge možnosti. Ministrstvo bo še danes javnim zavodom s področja varstva kulturne dediščine, ki izvajajo to dejavnost, posredovalo smernice za načrtno in varno odpiranje. "Pričakujemo, da bodo druge ustanove, ki niso javni zavodi, te smernice upoštevale po svoji presoji. Smernice bodo objavljene na spletni strani Urada vlade za komuniciranje, posvečeni aktualnim informacijam o epidemiji," so še zapisali v vladni službi za odnose z javnostmi.

Pasica za 24UR
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
30. 04. 2020 11.54
-3
Napovedano sprejemanje le brezgotovinskega plačila v knjižnicah in podobno je nesprejemljivo in nezakonito, najbrž neustavno tudi, ter predstavlja globoko, vsebinsko spremembo veljavnega družbenega sistema.
MrKrmar
30. 04. 2020 08.44
+4
Zdaj lahko vidimo kako nesposobni so vodje muzehev, knjižnic... ne znajo organizirati odprtja. Najprej so kričali, da mora vlada omogočiti odprtje teh ustanov, ko so jim to omogočili, pa kričijo, da so jim prepozno povedali.
bibien
01. 05. 2020 14.26
+1
Gre za komunikacijo - nič drugega. Rekli so naj odprejo in upoštevajo navodila NIJZ. Navodil pa ni bilo. Ne bot pametni.
Satoshi Nakamoto
29. 04. 2020 21.35
+1
ZAKAJ SE TO DOGAJA? - Prišli so računi za zgrešen političnoekonomski sistem v zadnjih desetletjih. - Ker so bili večinoma vsi levi, sredinski in desni zraven pri vsem tem, je sedaj med njimi tajna aliansa, kako iz tega kar so naredili, odnest celo kožo. - Izmišljena pandemija jim daje možnost izgovora, zakaj bodo množična odpuščanja, množični stečaji, okleščene pokojnine, izničena sociala, nižje javne plače, ........., zaplenjeni prihranki (lahko tudi skozi inflacijo), prepoved poslovanja z gotovino, ...... , razpad Evrope, (izničenje dela na črno) in uvedeni napol vojaški režimi za obvladovanje razjarjenih množic. - Politika in dogovorna ekonomija pač nimajo moči priznat narodu, da so krivi, da so nesposobni in se narodu opravičit za vse zlo ki so mu ga storili. - Ne nasedat o spinih glede kapitalizma, socializma, borzah, bankah. To hočejo preusmerit vašo pozornost tja, kjer se boste kot Don Kihot borili z mlini na veter. Vstran od sebe. - Gre za scenario ki ga je obelodanil Bundestag pred 8 leti in so ga pograbile vlade, saj so v njem dobile idejo kako izvest spremembe ki jim ustrezajo, ter omejiti bes množic z ukrepi ki omejujejo združevanja.
Mirko Igor
29. 04. 2020 21.14
+2
POPTV JE UMETNIK, prikazati uspehe Slovencev in vlade kot napake.
LOS - T
29. 04. 2020 21.20
+0
Slovenci smo pridni, tud butaste ukrepe požremo. Kje ti tle vidiš uspeh koga druzga kot od diktatorske trojke Janez veliki vodja, Jelko demenca in Hojs pendrek, da zmorejo uničit gospodarstvo v dveh mesecih?
mistika
29. 04. 2020 20.31
-1
Ja to bo to gužva ....
LOS - T
29. 04. 2020 19.41
+6
Me zanima kolk je res gumpcev paničnih, ki dejansko verjamejo nategu, da lahko korono dobiš s kljuke ali knjige? Vsi okuženi do zdaj, so bili v tesnem osebnem stiku z okuženim v zaprtem prostoru, skupna večerja, govorjenje v obraz, sex, kašelj in podobno, nihče še ni virusa snel ko je prijel za stol na katerem je ta sedel! Knjige v karanteno, hahahaha
krmeki
29. 04. 2020 19.20
+3
Ta vlada vsak dan tone globlje. Vsak njen ukrep in odločitev je večja katastrofa od prejšnjega. Vse na horuk, brez premisleka, brez upoštevanja stroke,...
biggbrader
29. 04. 2020 19.28
-1
Ta vlada dela zelo strokovno, premišljeno in vse sprostitvene ukrepe dela po nalogu stroke. Edino Cerkev in skrajni levičarji na kolesih, prehitevajo dogajanja.
matejcko
29. 04. 2020 19.19
+26
Malce pa kar dam prav Kacinu, ki se je vprašal, kaj so počeli 5 tednov, da se niso pripravljali n ponoven zagon, ja, ker je lepše bilo bit doma.....Zaposlen sem v manjši privat firmi kjer smo na čakanju od 17. marca naprej in bomo dejavnost pognali ponovno v ponedeljek, 4.5.. Minuli petek nam je direktor poslal obvestilo, da se zberemo 28.4. in pripravimo vse potrebno na ponovni zagon...., ko pa si plačan iz proračuna, je pa lepše in udobneje še malce med prazniki doma ležat in se potem delat nevedneka kako delati naprej....
Nosmoke
29. 04. 2020 19.32
+12
Direktorica galerije "novejše zgodovine" je celo ogorčena ,ker bo treba spet dvignit tazadno....Pa kam hudiča je šla ta prislovična marljivost Slovencev ? Vsi bi samo jamral,ko pa so pogoji za delo pa : A že ?
Cookie74
29. 04. 2020 19.41
+7
jst sm zaposlen v firmi, kjer smo skos normalno delal. Kacin je pa en frik. En teden nazaj ne rekel, da se bodo kulturne ustanove odpirale med zadnjimi. Valda da se niso prpravljal, ce je blo prej recen,da se bodo odprl med zadnjimi.Tut jst bi pricakoval, da bojo muzeje odprl k ne bo treba vec mask nosit
matejcko
29. 04. 2020 19.46
+2
Mirko Igor
29. 04. 2020 21.17
+0
Točno tako Matej. Jim kar paše ta Covid, pa Facebook revolt tud. Ko pa dobijo nazaj svobodo bi pa še bili doma in se 30 min na dan šli revolucionarje
Pa kaj
29. 04. 2020 19.03
+2
itak.. ni to parlament, kamor prideš, če se ti da.. nekje obstaja celo delovni čas, ki se ga je treba držati...
nazaj v realnost
29. 04. 2020 19.02
+9
Dejte se potrudit in čimprej odpret.
resslovenka
29. 04. 2020 18.39
+8
Glavno, da gremo spet lahko v cerkev. Aja. 🤔 Cerkev je ločena od države. Tako politiki. Pa je res? Zakaj jim pol plačujemo prispevke iz državne blagajne, zakaj se vtika v šolstvo in družbo nasploh? 🤔 Res mi ni jasno. 😎
RupniK
29. 04. 2020 18.29
+7
Zakaj bi odpirali ponoči? Takrat vsi spimo. Odprite čez dan, da bo zanimivo.
Uporabnik1836414
29. 04. 2020 18.23
+9
Ha, ha levi delavci... 😂
flojdi
29. 04. 2020 18.23
+5
. se spominjam . meni je bilo dano delat nekje ( huda fizka) . grem glih proti domu . pol ure peš . na pol poti me pokličejo nazaj . ok . obrnem nazaj . ( sej se , danes , štejem med butle . ) / ampak Delat mi je bilo veselje . ne povsod , sicer. Ker je res , kar je rekel Nejc : če delaš samo zaradi denarja , je
biggbrader
29. 04. 2020 18.23
+19
"Čez noč" bi se lahko dobro naspali, "čez dan" pa odprli tista svoja garaška delovna mesta.
biggbrader
29. 04. 2020 18.17
+18
Delavec pride na delo, ko ga pokliče šef in nima prav veliko časa za razmislek, toti knjižničarji pa so kot jesenska megla.
Edvin
29. 04. 2020 17.39
-11
Bravo kolturniki da ste pokazali zobe vladi saj niso knjižnice avtopralnice, to kaže samo na to kako imamo nesposobno in dovolj odgovorno vlado z govornikom Kacinom
biggbrader
29. 04. 2020 18.15
+22
Niso pokazali zob ampak lenobo, ker so se navadili, da se tudi od 80% dobre plače, da lepo živeti, športati in pohajkovati.
MilkaJogurt22
29. 04. 2020 17.31
+10
Knjige v knjižnicah so gojišče bakterij
flojdi
29. 04. 2020 18.15
+1
Houdor
29. 04. 2020 18.21
+9
samo ne slini prstov, drugače boš kmalu bral samo zdravniško kartoteko
mackon08
29. 04. 2020 19.25
+7
MilkaJogurt22 Kaj pa so trgovine z živili haloooooooooooooo? Tam pride 500x več strank pa j evse ok.
biggbrader
29. 04. 2020 19.30
+3
mackon08
29. 04. 2020 17.24
+22
Lenuhi eni več kot en mesec časa, da kaj pripravijo oni pa da čez noč ne morejo. Seveda plača prihaja delat pa ni treba.
SDS_je_poden
29. 04. 2020 17.21
+16
V komentarjih pa najbolj pametni tisti, ki sploh ne hodijo v knjižnico. Kot vedno.