19°C
Podatki za dan: 17. 09 do 24.00
Oboleli
4,195
+137
+3.4%

'Gostje ne prihajajo v državo zaradi zlatih hotelskih pip, ampak zaradi naravne dediščine'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
24UR ZVEČER /
KOMENTARJI
201
Turistične bone je po podatkih Fursa do zdaj unovčilo nekaj več kot 700.000 ljudi. Ker bonov ni izkoristilo še več kot milijon ljudi, veljavni pa so le še dobre tri mesece, v SD menijo, da bi jih morali podaljšati, pri tem pa tudi razširiti na druge dejavnosti v turizmu. Vlada za zdaj o tem še ne razmišlja, predlogu pa sicer ne nasprotuje. Batagelj je pri tem spomnil na vpliv pandemije na svetovni turizem in poudaril, da bi snovalci turističnih bonov morali razmišljati širše. Gostje ne prihajajo v neko državo zaradi zlatih pip v hotelih, ampak zaradi kulturne in naravne dediščine, pravi.

V oddaji 24UR ZVEČER so se soočili Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, Simon Zajc, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, in Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame. 

Han je predstavil predlog stranke SD, naj se turistični boni podaljšajo vse do 28. februarja, ko se končajo zimske počitnice. Na podlagi statističnih podatkov in dogajanja v zvezi s koronavirusom se Hanu zdi smiselno in nujno potrebno, da se ukrep vlade za pomoč turizmu podaljša. 

Zajc je povedal, da trenutno na ministrstvu ne razmišljajo o podaljšanju bonov, a predlogu ne nasprotujejo. Počakali bodo do konca jesenskih počitnic, ko bodo naredili analizo. Ugotavljali bodo, ali je bil ukrep dovolj dober in ali ga je treba še prilagoditi. Če se bodo odločili za podaljšanje bonov, bodo to sporočili proti koncu leta. 

Han meni, da bi morali bone poleg podaljšanja tudi razširiti na druge dejavnosti. Turizem je več kot spanje, je dejal. Zajc v tem vidi težavo in polje za številne manipulacije in zlorabe z boni. 

Batagelj je nato predstavil tri ključne podatke. Ko se je svet prvič srečal s covidom-19, je bil upad turizma 0,4-odstotni. Leta 2008, ko je bila gospodarska kriza, je bil ta upad 4-odstotni. Svetovna turistična organizacija pa zdaj v črnem scenariju napoveduje 80-odstotni upad. "Naj si tisti, ki odločajo o turističnih bonih, predstavljajo to dimno zaveso bonov, ko jih ne bo več," je dejal. 

Dodal je, da so tisti, ki so jih mnogi opredelili kot ikone slovenskega turizma, izgubili partnerje v tujini, s podobnimi težavami pa se soočajo tudi v drugih mestih, kot so Benetke, Rim ali Dunaj. Globalni turizem je zastavljen iz globalnih tokov, domači gost je izredno cenjen, niso pa turizem zlate pipe po hotelih, pove Batagelj. "Mi smo pa turizem nastavili na nastanitvene bone z zajtrkom, vsi ostali deležniki turizma pa kje?

Slovence je v okviru turističnih bonov najbolj pritegnila slovenska obala.
Slovence je v okviru turističnih bonov najbolj pritegnila slovenska obala.FOTO: Shutterstock

Han je poudaril, da bili morali bone razporediti. Starejši, ki bivajo v domovih, ne morejo kar v hotel, je dejal. "Treba jim je omogočit, da bodo lahko šli na izlet, ali pa da bi v svoji okolici porabili teh 200 evrov," je dodal. Tudi kmetje po Hanovih besedah ne morejo kar zapustiti kmetije. 

Zajc je priznal, da je koronavirus svetovnemu turizmu zadal velik udarec, a meni, da smo z ukrepi malce ublažili upad turizma. Boni so gospodarski ukrep, ki spodbuja povpraševanje v turizmu, je dejal. "Kako bomo nadzirali, da je nekdo res unovčil bon v gostilni?"

Batagelj mu je odgovoril, da se mu zdi sprevrženo pogovarjati o nastanitvah. "Saj gostje ne prihajajo v neko državo zaradi zlatih pip v nekem hotelu, ampak prihajajo zaradi kulturne in naravne dediščine," je dodal in spomnil, da znamo kontrolirati obiske znamenitosti, ki so vpisani v register. 

Zajc je poudaril, da je bon pripeljal gosta v kraj, potem pa je od njega in od ponudnikov odvisno, kje bo preživljal svoj prosti čas. Batagelj meni, da obstajajo tudi gostje, ki si lahko privoščijo samo izlet in nimajo za večerjo, posledično pa smo jim odvzeli pravico do turizma. "Turistični bon je čisto navaden nastanitveni bon, kjer človeka v Izoli naplahtajo z apartmajem, ki je lani stal 35 evrov, letos pa 200,"je še zaključil Batagelj. 

Zajc je pozval ljudi, naj bone unovčijo do konca leta, o morebitnih spremembah pa bo vlada pravočasno obvestila javnost.