Korona

Grenka izkušnja bralca: Ne vem, ali sta starša prejela dva odmerka istega cepiva

Ljubljana, 19. 03. 2021 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
269

Starša našega bralca sta se februarja na Gospodarskem razstavišču cepila proti covidu-19. Prejeti bi morala prvi odmerek cepiva Pfizer-BioNTecha, a tik pred tem so pristojni ugotovili, da ga je zmanjkalo, zato so ju cepili z Moderno in to tudi navedli na potrdilu. 21 dni pozneje pa so ju poklicali na cepljenje z drugim odmerkom Pfizerja-BioNTecha … Množično cepljenje s tremi različnimi cepivi, ki ima vsako svoje specifike, je logistično in organizacijsko zahtevno, priznavajo v ZD Ljubljana, a zagotavljajo, da je proces cepljenja nadzorovan od priprave do aplikacije cepiva.

Oglasil se nam je bralec in opisal kaos, ki ga je s starši doživel na cepilnem mestu na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Ker povsem jasnih odgovorov še vedno nima, se je odločil, da bo javno delil svojo zgodbo. 

Kot je pojasnil, sta bila njegova 84- in 80-letna starša februarja poklicana iz ZD Ljubljana na prvi odmerek cepiva Pfizerja-BioNTecha. "Po prihodu na cepilno mesto sta opravila vse formalnosti in prišla na vrsto za cepljenje. Ko je bil pred njima še en pacient, je pristopila ena od sester in sporočila sestri, ki izvaja cepljenje, in zdravniku, da je cepiva zmanjkalo in naj od sedaj naprej cepijo s cepivom Moderna. Ker imajo tak sistem, da študentje za mizami, ki so v ozadju cepilnih mest, pripravljajo injekcije s cepivom, ki jih nato dostavijo na mizo, se od tu naprej ni več vedelo, katero od injekcij je sestra uporabila za cepljenje," je opisal. 

Zdravnik je po cepljenju na kartonček cepiva Moderne napisal datum cepljenja, številko serije cepiva in dal svoj žig. Oba kartončka sta od tedaj služila kot dokazilo, da sta njegova starša 11. februarja prejela cepivo Moderne, pa čeprav sta bila klicana in prišla na določen datum na cepljenje s cepivom Pfizerja-BioNTecha. 

Ker sta bila v sistemu vodena kot osebi, ki bosta cepljeni s cepivom Pfizerja-BioNTecha, so ju 1. marca klicali, da imata 4. marca (po 21 dneh) cepljenje za drugi odmerek Pfizer-BioNTech. Odpravila sta se tja in na vhodni točki izvedela, da tisti dan ne cepijo z Moderno, ki bi jo morala – sodeč po podatkih na kartončku – dobiti. Zato sta brez drugega odmerka odšla domov. 

Naslednji dan je njun sin, torej naš bralec, ki se mu je vse skupaj zdelo sumljivo, poklical v ZD na cepilno mesto, kjer so mu povedali, da bodo zadevo preverili in njegova starša znova poklicali na cepljenje. In res. Termin sta dobila 11. marca. A tudi tokrat je bil zanju predviden drugi odmerek cepiva Pfizer-BioNTech. Sin je odšel z njima in se odločil zadevi priti do dna. 

Množično cepljenje s tremi različnimi cepivi, ki ima vsako svoje specifike, je logistično in organizacijsko zahtevno, priznavajo v ZD Ljubljana.
Množično cepljenje s tremi različnimi cepivi, ki ima vsako svoje specifike, je logistično in organizacijsko zahtevno, priznavajo v ZD Ljubljana. FOTO: Miro Majcen

Stvar se je znova zapletla že na vstopni točki, saj so jim po pregledu dokumentacije – enako kot pred enim tednom – povedali, da tistega dne ne cepijo z Moderno. Sin je zahteval odgovorno osebo in nato eni od medicinskih sester pojasnil, kaj se dogaja. "Šla je preverit v računalnik (tu seveda jaz nisem smel zraven) in se vrnila precej zmedena in brez pravega odgovora, saj sta bila starša na seznamu tako 4. 3. 2021 kot tudi 11. 3. 2021, da morata prejeti drugi odmerek cepiva Pfizer-BioNTech. Dejala je, da bosta danes vsekakor prejela drugi odmerek cepiva Pfizer-BioNTech, a sem jasno zahteval, da mi točno sporočijo in zagotovijo, da sta starša 100 % prejela prvi odmerek cepiva Pfizer-BioNTech. Seveda tega zagotovila nisem prejel. Odvzeli so mi oba kartončka, ki sta ju dobila pri prvem odmerku za cepivo Moderna in enostavno prepisali datum 11. 2. 2021 in serijsko številko cepiva s kartončka Moderna. Ko sem vprašal, ali je kar ista serijska številka tako za cepivo Moderna in Pfizer-BioNTech, je enostavno s pisalom prečrtala serijsko številko in na roke vpisala drugo serijsko številko, ki pa naj bi bila prava za cepiva, ki so jih imeli 11. 2. 2021." 

Kako naj takšno spreminjanje in vse ostalo, kar se je dogajalo, človeku da zagotovilo, da sta starša res prejela pravo cepivo, se sprašuje bralec in upa, da je šlo zgolj za osamljen primer. Jasnega odgovora na vprašanje, katero cepivo sta njegova starša prejela v prvem odmerku, kljub prošnji, ki jo je naslovil na NIJZ, še vedno nima. "To, kaj si dobil prvič in kaj drugič, je zelo pomembno, saj povsod jasno piše, da mora oseba dobiti oba odmerka istega cepiva," pravi.  

"Druga za moje pojme nerazumljiva zadeva je, da na Gospodarskem razstavišču, kjer je ogromno razstavnih dvoran, ne ločijo, kje se cepijo osebe za eno cepivo in kje osebe za drugo cepivo. S tem absolutno ne bi prišlo do možnosti zamenjave cepiva na cepilnem mestu (mizi za cepljenje), kjer se menjajo injekcije in kartončki za posamezno cepivo. Lahko bi seveda tudi uvedli, da je en dan cepljenje za cepivo določene znamke in drug dan za drugo cepivo. Ogromno možnosti je, če je zadeva pravilno organizirana." 

Povrh vsega pa sta bila njegova starša 13. marca, torej po tem, ko sta bila že cepljena z drugim odmerkom cepiva Pfizer-BioNTech, še enkrat klicana za cepljenje drugega odmerka. Začudenje je bilo veliko na vseh straneh, še dodaja bralec. 

ZD Ljubljana zagotavlja: Cepljenje z različnimi cepivi se izvaja ločeno, običajno ob različnih dnevih

Množično cepljenje s tremi različnimi cepivi, ki ima vsako svoje specifike, je logistično in organizacijsko zahtevno, še posebej, ko cepimo 2000 in več oseb dnevno, priznavajo v ZD Ljubljana. A zagotavljajo, da se cepljenje v cepilnem centru z različnimi cepivi izvaja ločeno, običajno ob različnih dnevih. "V primeru, ko razpolagamo z manjšimi količinami posameznega cepiva, se cepljenje izvaja na določen dan tudi z dvema cepivoma, vendar ne istočasno, temveč v različnih časovnih okvirih in tudi lokacijsko ločeno. Prav tako je proces cepljenja nadzorovan od priprave do aplikacije cepiva, da se zagotovi sledljivost pri sami izvedbi cepljenja."

Potem ko smo se seznanili z grenko izkušnjo bralca, smo namreč tako na NIJZ kot na ZD Ljubljana naslovili vprašanja o sistemu sledljivosti pri cepljenju. 

Za odgovore na to, kaj se je zgodilo v konkretnem primeru, bi ZD Ljubljana potreboval osebne podatke vpletenih, v splošnem pa velja, da so podatki o cepljenju za vse cepljene osebe dostopni v zdravstvenem informacijskem sistemu (ZIS) – tam so vpisani termin cepljenja, ime cepiva, serija in odmerek. "Ti podatki se z ZIS izvajalca cepljenja prenesejo neposredno v elektronski register cepljenih oseb na NIJZ (eRCO) in do njih lahko dostopa tudi osebni zdravnik, pa tudi pacient sam preko digitalnega potrdila na spletni strani zVEM," pojasnjujejo. 

Pred cepljenjem se sicer pri vsakem posamezniku preverijo podatki o dosedanjem cepljenju v ZIS, v primeru, da gre za cepljenje z drugim odmerkom cepiva, pa imajo pacienti pri sebi tudi potrdilo o cepljenju s prvim odmerkom cepiva. "Cepljenje se tako izvede šele po vpisu pacienta v ZIS preko kartice zdravstvenega zavarovanja in preverjanju vseh podatkov o dosedanjem cepljenju v ZIS oziroma v eRCO," so še dodali. 

Na NIJZ opozarjajo, da morata biti oba odmerka cepiva, ki ga oseba prejme, od istega proizvajalca.
Na NIJZ opozarjajo, da morata biti oba odmerka cepiva, ki ga oseba prejme, od istega proizvajalca. FOTO: Shutterstock

NIJZ: Oba odmerka morata biti od istega cepiva

Tudi na NIJZ odgovarjajo, da morajo cepilni centri "obvezno voditi seznam posameznikov, predvidenih za cepljenje, na podlagi katerega izvajalec preko portala zVEM sporoča količino potrebnih odmerkov cepiva na NIJZ". Hkrati morajo voditi seznam cepljenih oseb in seznam oseb, ki bodo v primeru odpovedi cepljenja primarno predvidenih oseb prejele sproščeni odmerek cepiva. 

Za namen poenostavljenega izpisovanja opravljenih cepljenj proti covidu-19 in priprave potrdil je bil izdelan poseben modul eRCO, ki izvajalcem omogoča izpis vseh cepljenj, ki so bila posredovana v eRCO (vključno s cepljenji proti covidu-19) v obliki potrdila z vsemi relevantnimi podatki. Podatki o opravljenih cepljenjih, posredovani v eRCO, so vidni tudi pacientom preko portala zVEM. 

Na NIJZ pojasnjujejo še, da se cepivo covid-19 Vaccine Moderna daje v dveh odmerkih in je priporočeno, da se drugi odmerek da 28 dni po prvem. "Na voljo ni nobenih podatkov o tem, ali je cepivo covid-19 Vaccine Moderna mogoče zamenjati z drugimi cepivi proti covidu-19 in tako zaključiti cepljenje. Posamezniki, ki so prejeli prvi odmerek cepiva covid-19 Vaccine Moderna, morajo za zaključek cepljenja prejeti še en odmerek cepiva covid-19 Vaccine Moderna. Enako velja tudi za cepivi Pfizer in AstraZeneca."

Koronavirus pasica nova

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
31. 03. 2021 19.29
Kar se tiče cepljenja z dvemi različnimi cepivi ,jaz takoj podpišem saj vse pred študije so pokazale celo boljšo odpornost na okužbo,češ čas bo to postalo pravilo vsaj 2022 ,saj kdo pozna vsa cepljenja ve ,da se danes že pri veliko kužnih bolezni uporablja ta sistem z več različnimi cepivi.
Scopy
21. 03. 2021 17.30
+1
Vse napisano drzi totalna zmeda na GR. Organizacija cepljenja v ZDL je na dnu - seveda da je na dnu ce so 10 lokacij ZDL so stalcili na GR. Kar pocnejo s cepivi pa je ziva svinjarija nekje jih namesajo navlecejo v brizgo in jih prnesejo v ledvicki do zdravnika nosijo jih cez celo dvorano. Me prav zanima ali jih porabijo v predpisanen roku.
kris52
19. 03. 2021 16.41
+5
Pa naj že zamenjajo koordinatorja, očitno nima pojma kaj mora početi.
putanesca
19. 03. 2021 16.35
+7
Še dobro, da ima država dobro plačanega koordinatorja....saj je vseeno, če ljudje poflikajo, važno, da si dobičke po žepih talajo. Ubogi preplašeni starostniki, ki se niti braniti ne upajo pred komando, zato je dobro, da imajo vsaj nekoga od domačih, ki poskrbi za njih, če se že hočejo cepiti.
Von_Clausewitz
19. 03. 2021 16.25
-4
Ke pa tudi to zanimivo, da so ljudje vedno imeli strdke v krvi...zdajj je kao cepivo krivo?😂
Von_Clausewitz
19. 03. 2021 16.25
-2
Total kaos...kaj češ. Čeprav osebno se ne bi pritoževal, če bi me cepili z pfizer in pol še z moderno. Raje kot Astrazeneca😂
Truth
19. 03. 2021 16.17
+0
Ce bi pustil, da samo zbiramo neb blo tega problema.
Inred
19. 03. 2021 16.12
+1
En bull s... je tole vse skup. Škoda vseh besed.
User416781
19. 03. 2021 16.10
+0
Mogoče pa bodo sedaj ugotovili, da je mešanica cepiv učinkovita tudi proti novim sevom...;) Malo za šalo, malo zares - veliko zadev se je odkrilo na podlagi nekih napak...
putanesca
19. 03. 2021 16.37
+2
Poskusni zajčki itak že v vrsti stojijo. Še dobro, da naša mati ni tako trapasta, da bi šla v vrsto.
grozjak
19. 03. 2021 16.44
+2
Pravš dav ajmoht, al kva s natresu, ejga😉
FAUSTOS1
19. 03. 2021 15.49
-4
To da ni možno cepiti z dvema različnima cepivoma posebej phizer in moderna ,ki sta narejeni na isti način z istimi enakimi sestavinami-kje je hakel,nikjer pač tako so rekli.
Profi fajader
19. 03. 2021 15.29
+0
Kje sta pa ime in priimek "vašega bralca". Saj ste lepo napisali da se je odločil javno izpostaviti.
Jerry321
19. 03. 2021 15.22
+8
No to pa je šlamparija 1. klase madona!! Folk se gre cepit ti cepci pa takole... 😠
mertseger
19. 03. 2021 15.13
+8
K to berem imam občutek da imajo ti ki cepijo in organizirajo vse skupaj narejene največ 3 razrede osnovne šole, ker drugače take zmešnjave ne bi moglo biti.
Butalec8
19. 03. 2021 15.05
+5
Ma dobro je to za vas nic vam ne bo samo šibajte si inekcije da bo ja primla zascita
Sexy_Smart_Guy
19. 03. 2021 14.53
+13
Tako kot je zmedena in neorganizirana trenutna vlada, tako so posledično vsi podsistemi. Nihče več ne ve v tej državi, kdo pije in kdo plača.
Netajkun
19. 03. 2021 16.00
+2
User1538643
19. 03. 2021 14.36
+8
Pričakovano, žal...
Alexandra Blaži
19. 03. 2021 14.36
+0
PR nas doma je eden izmed druž. članov šel na test in zbolel takoj po njem. Seveda za covidom, al karkol že naj bi ''razhajalo. ker je ta oseba specializirana v homeopatski stroki , se je poslužila naravnih zadevščin, da se je lahko pozdravila. dobre 3 mesece je trajalo, da so odšli vsi grozni simptomi in bolečine. Se je za zamislit tudi nad testi dragi moji. Kr dopuščajte še naprej da vam veselo vrtajo po nosu.
DR.Fejsbuk
19. 03. 2021 14.41
+7
pri nas doma se pa nikomur ni zgodilo kaj takega....res imate smolo....
Netajkun
19. 03. 2021 16.02
+3
Zapisano razumem , kot da bi s tisto palčko vnašali virus v nos . . . zanimivo !
Kolani
19. 03. 2021 14.32
+13
Šalanajzerstvo, diletantstvo, kot vse b v tej državi.
DR.Fejsbuk
19. 03. 2021 14.42
-2
najvsivedo
19. 03. 2021 14.31
+1
ZLAGANI PRISPEVEK..NIČ NOVEGA ZA TA PORTAL.
Pomnim
19. 03. 2021 14.30
+14
Janša = Kaos garant.