Korona

GZS v tretjem paketu pogreša podaljšanje čakanja na delo in pomoč glede najemnin

Ljubljana, 25. 05. 2020 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v tretjem protikoronskem zakonu, ki je v državnem zboru, pozdravlja ukrep skrajšanega delovnega časa. Ni pa zadovoljna, da je predlagano podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo le za nekatere dejavnosti ter da v paketu ni ukrepa subvencioniranja poslovnih najemnin.

Kot so danes sporočili iz GZS, so v predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 zadovoljni s predlaganim ukrepom skrajšanega delovnega časa, saj je ministrstvo za delo upoštevalo večino njihovih stališč.

"Ministrstvo je zagotovilo, da bo sredstev za ta ukrep dovolj, kar pomeni, da bodo vsi zainteresirani gospodarski subjekti, ki bodo vložili popolno vlogo in izpolnjevali zahtevane kriterije, lahko v naslednjih petih mesecih koristili subvencijo za skrajšan delovni čas," so zapisali. Dodali so, da bodo ti subjekti v 15 dneh prejeli povratno informacijo o upravičenosti do subvencije, ko bodo konec meseca oddali evidenco delovnega časa za delavca, za katerega uveljavljajo subvencijo, pa bodo v največ 15 dneh prejeli sredstva.

Po predlogu bo subvencija na voljo delodajalcem, ki vsaj desetini zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Država bo subvencionirala od pet do 20 ur tedensko, subvencije pa bodo fiksne in bodo znašale do 448 evrov.

Niso pa na GZS zadovoljni s predlogom podaljšanja ukrepa čakanja na delo le za dejavnost turizma in gostinstva ter dejavnost igralnic, medkrajevni in drug potniški promet, organiziranje razstav, sejmov in srečanj, dejavnost potovalnih agencij in organizatorje potovanj, in še to samo za junij.

GZS je spomnila, da je delovna skupina v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) še prejšnji ponedeljek uskladila, da se ukrep podaljša za tri mesece, da mora veljati za vse dejavnosti, čeprav ob zahtevnejšem merilu, ter da se omogoči možnost kombinacije čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa.

"V popravku predloga zakona tega usklajenega dogovora med delodajalci, sindikati in vladnimi predstavniki ni. Zato si prizadevamo, da bi bil sprejet amandma, ki bi omogočal koriščenje čakanja na delo vsem dejavnostim, ki jim bodo prihodki upadli za več kot 20 odstotkov, vsaj za mesec junij," so navedli.

V predlogu zakona tudi ni njihovega predloga, da bi država subvencionirala najemnine za dejavnosti, ki z odlokom vlade zaradi epidemije niso smele poslovati, so opozorili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bororo
29. 05. 2020 16.43
pa kaj Vam je nam turističnim delavcem s.p. jem so odvzeli temeljni dohodek za Junij 2020 , turizma , bonov ni je pa beda ..... Po mesecih zatišja zaradi razglašene epidemije covida-19 je na ljubljansko letališče prispel prvi redni potniški let. Ob 9. uri je pristalo letalo srbske družbe Air Serbia, s čimer se vzpostavlja redno letenje na Brnik. Na letalu je bilo 24 potnikov, 12 potnikom je bila odrejena karantena, trije pa sploh niso vstopili v državo, saj so se odločili, da se raje vrnejo v Beograd. No pa delaj ustvarjaj v turizmu ..... , temeljni dohodek ti pa vzamejo s 1.6.2020 BUTALE SLOVENIJA
Sosed Sosedov
25. 05. 2020 21.57
Ja “kljub zagotovilom”. Trg bo naredil svoje. Smo v kapitalizmu. Ne v planskem gospodarstvu socializma. Zal. Ampak tko je
realnost10
25. 05. 2020 21.42
+2
Če ne bi zapravili toliko za maske in druge zadeve,če ne bi talali brezveznih vavčerjev itd bi bilo denarja še za marsikaj in marsikogar v gospodarstvu,tako pa praktično niso naredili nič, da bi pomagali gospodarstvu.
Cicamica
25. 05. 2020 21.39
-1
Vsi nekaj pogrešajo.. Ja zdaj ko ne teče več med in mleko, pa jok in stok. Jaz če nimam za najemnino, ne fehtam državo za pomoč.. Vsi bi zdaj samo pomoč države.. Nič ne bo, denarja ni več..
Gorazd Petek
25. 05. 2020 21.27
+10
Zahteve postajajo vse manj realne,zakaj? Država lahko firmam pomaga morda mesec ali dva,več pa ne bo šlo in to je realnost,tisto,kar je zmožno preživeti bo preživelo ostalo bo crknilo. Ravno na to je opozarjal tako Rubini kot Krall države NE bodo mogle vzdrževati podjetij,preživela bodo le najbolj zdrava in brezdolgov in kot je Rubini povedal veliko delovnih mest bo izgubljeno za trajno,ker pač ne bo več takega povpraševanja. In kot je napovedano avto industrija se bo skrčila tja do celo 50% upadla pa bo prodaja E vozil,ker so predraga in slabo ekonomsko opravičljiva tako ,da spremembe prihajajo.
Uporabnik543728
25. 05. 2020 21.23
+7
Že tako so šle milijarde za čakanje na delo in vse ostale ukrepe, enostavno se ne da živeti eno leto na državne stroške, ker potem je dolg hitro 150%+ in si na istem kot Grčija, me zanima, kako bi se potem spet vsi jezili, kako smo prišli tako nizko. Določene dejavnosti se bodo enostavno morale prestrukturirati, kakšno delovno mesto bo za vedno izgubljeno, je pa sedaj idealen čas, da se dela na butičnem turizmu, katerega so turistični delavci v preteklosti tako opevali in o katerem so govorili, da je to prihodnost slovenskega turizma.
Gorazd Petek
25. 05. 2020 21.58
Glej vedno je rešitev kot mnogokrat v zgodovini vojna industrija in gremo.................