Korona

Ministrstvo o zavrnitvi prevoza okužene nosečnice: Zdravnik je ravnal po navodilih

Ljubljana, 19. 11. 2020 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
232

Na Ministrstvu za obrambo v zvezi z zavrnitvijo helikopterskega prevoza nosečnice, okužene z novim koronavirusom, pojasnjujejo, da se nujne helikopterske pomoči za prevoz takšnih pacientov praviloma ne uporablja. Ministrstvo za zdravje je to omejitev postavilo zaradi omejenih resursov tako helikopterjev kot tudi posadk, saj s tem ohranja osnovne dejavnosti – nujno medicinsko pomoč, reševanje v gorah in nujne sekundarne transporte, vključno s prevozi novorojenčkov v inkubatorjih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Helikopterska nujna zdravniška pomoč
    01:27
    Iz 24UR: Helikopterska nujna zdravniška pomoč
  • Iz SVETA: Nuja helikopterska pomoč
    03:24
    Iz SVETA: Nuja helikopterska pomoč

V ponedeljek so v UKC Ljubljana prejeli nujni klic iz izolske bolnišnice, da takoj potrebujejo prevoz ene od bolnic v prestolnico. Pri pacientki v 31. tednu nosečnosti, ki je imela covid-19, je namreč prišlo do hudih zapletov, iz Izole v Ljubljano pa bi jo lahko najhitreje prepeljali z vojaškim helikopterjem, je poročal portal necenzurirano.si. A helikopter na Obalo ni prišel. Prevoz so zavrnili, saj niso želeli tvegati okužbe z novim koronavirusom. Pacientko so nato z reševalnim vozilom prepeljali v Ljubljano, kjer so zdravniki opravili carski rez in rešili otroka. 

Dan pozneje pa nov zaplet. Iz bolnišnice v Murski Soboti bi morali na Pediatrično kliniko v Ljubljani prepeljati novorojenčka v inkubatorju. Tokrat vojaški helikopter ni vzletel zaradi tehnične okvare, rezervni helikopter pa ni bil na voljo. Tudi v tem primeru so morali novorojenčka v Ljubljano prepeljati z reševalnim vozilom, kar je trajalo neprimerno dlje, je še poročal portal. 

"Po informacijah naših virov do takšnih zapletov in zamudnega reševanja prihaja že na tedenski ravni, v nekaterih primerih pa pride celo do smrtnih primerov. Zakaj piloti vojaških helikopterjev, ki dobivajo posebne dodatke za delo v času epidemije, zavračajo urgentne prevoze okuženih s koronavirusom?" so vprašali in poudarili, da v drugih evropskih državah s tem nimajo težav. 

Na UKC Ljubljana so po poročanju Žurnala pojasnili, da trenutno ne obstaja možnost za prevoz bolnikov s covidom-19 s helikopterjem, saj da "preprosto ni varno, da bi leteli piloti v skafandru". 

Na Ministrstvu za obrambo so potrdili, da do sedaj še niso prepeljali nobenega bolnika s potrjeno okužbo s koronavirusom.
Na Ministrstvu za obrambo so potrdili, da do sedaj še niso prepeljali nobenega bolnika s potrjeno okužbo s koronavirusom. FOTO: Miro Majcen

Ministrstvo: HNMP se za prevoz pacientov, okuženih s koronavirusom, ne uporablja 

Na Ministrstvu za obrambo pa so danes v zvezi z obema dogodkoma objavili pojasnilo. Kot so zapisali, dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske upoštevajo navodilo Ministrstva za zdravje za izvajalce na primarni ravni prevozov oseb, okuženih z novim koronavirusom. V navodilu, izdanem 2. marca letos, je bilo za transporte zapisano, da se HNMP za prevoz pacientov, okuženih s koronavirusom, praviloma ne uporablja. "Ministrstvo za zdravje je to omejitev postavilo zaradi omejenih resursov tako helikopterjev kot tudi posadk, saj s tem ohranja osnovne dejavnosti: nujno medicinsko pomoč, reševanje v gorah in nujne sekundarne transporte, vključno s prevozi novorojenčkov v inkubatorjih." 

"Prevoz noseče pacientke iz SB Izola, kot se navaja v zapisu na portalu Necenzurirano, ni bil izveden, ker je dežurni zdravnik HNMP ravnal skladno z navodilom za izvajanje HNMP v primeru okužbe s koronavirusom. Navodilo opredeljuje, da se paciente, ki imajo vsaj enega od znakov ali potrjeno okužbo za covid-19, ne more prepeljati s helikopterjem. Ob tem želimo poudariti, da se Slovenska vojska (tako je bilo tudi v tem primeru) nikoli sama ne odloči glede prevozov oseb v okviru HNMP. Odločitev je zmeraj na strani dežurnega zdravnika," so pojasnili in potrdili, da do sedaj še niso prepeljali nobenega bolnika s potrjeno okužbo s koronavirusom. 

Glede okvare vojaškega helikopterja pa na ministrstvu pojasnjujejo, da morajo za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči vsi sistemi na helikopterju delovati brezhibno. "Pri obveznem predpoletnem preverjanju helikopterja se občasno, a zelo redko, lahko pojavi napaka, zaradi katere helikopter ne more poleteti. Vedno imamo v rezervi helikopter, tokrat ga zaradi tehnično operativnih razlogov nismo imeli. Napako smo v helikopterju sicer v zelo kratkem času odpravili in bi lahko poletel, vendar se je prevoz že izvajal po cesti, tako da je bila naloga posadki od zdravnika preklicana."

'Manj sredstev za investicije vodi v manjšo operativnost'

Pri tem so poudarili, da so bila v zadnjem desetletju drastično zmanjšana sredstva za investicije v Slovensko vojsko, kar posledično vodi v vse manjšo operativnost. Zakon o investicijah v Slovensko vojsko do leta 2026, o katerem bo DZ odločal konec tedna, med drugim predvideva tudi investicije v helikoptersko floto, s čimer bomo lahko bistveno izboljšali njihovo operativnost, še pravijo na ministrstvu.

Poleg omenjenega primera je bila letos zaradi tehničnih razlogov po njihovih navedbah odpovedana samo ena naloga HNMP. "V tem primeru smo imeli pripravljen rezervni helikopter. Naročnika smo obvestili, da lahko nalogo lahko izvedemo z rezervnim helikopterjem, vendar se je naročnik odločil, da prevoz izvede z reševalnim vozilom," so še dodali.

Na vprašanje, ali vojaške posadke helikopterjev prejemajo covid-19 dodatke ali kakšne druge dodatke za delo v času epidemije in zaradi tveganja okužbe s koronavirusom, so na ministrstvu odgovorili, da dežurne helikopterske posadke skladno s Kolektivno pogodbo za javni sektor prejemajo dodatek zaradi tveganja z okužbo, ki je dodeljen v skladu z ukazom za izvedbo evidentiranja dodatka za delo v nevarnih pogojih dela v času epidemije.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
20. 11. 2020 10.34
+2
me zanima če dobijo corona dodatek...??? za svoje nedelo!!!
V SHESHELJ
20. 11. 2020 09.56
+2
Politika je hudic...me pa zanima a ne prisežejo zdravniki pri nas za varovanje zdravla ljudi? Al poslušanje nadrejenih...odpoved zdravniku ker se ne drži pravil...
beluga
19. 11. 2020 21.53
-1
se zavedate, da je to vojska, ki mora upostevati ukaze od zgoraj? kaj bi doticni piloti naredili, nihce ne ve.
Žabec
19. 11. 2020 21.31
+1
Kakšno metanje peska v oči! Seveda ne bodo piloti vozili v skafandrih, v skafander bi dali ubogo nosečnico, pa bi bilo vse v redu. Poleg skafandrov za take bolnike, ki še lahko hodijo, obstajajo za bolnike, ki ne morejo sami hoditi, tudi posebna nosila, nekakšne tube ki imajo seveda cev, da se notri dovaja kisik. Možnosti je še kar nekaj, tako da lahko pod črto zaključimo, da ali imamo sistem prevozov, ki ni dorasel situaciji, ali pa vojsko, ki bi bila rada dobro plačana (in je), ko pa je potrebno stopiti v akcijo, pa stisnejo rep med noge. KATASTROFA in čisto zavajanje MORS. Pa tista je tudi bolna - naročniku so ponudili rezervni helikopter, pa je odklonil. Me zanima, koga od tistih, ki rabi pomoč, briga, ali ga bo vojska prepeljala z glavnim ali pa rezervnim helikopterjem. KATASTROFA!!
Banion
19. 11. 2020 21.01
-3
Noseča ženska bi se pač morala zavedati svojega stanja in biti malo bolj previdna. Saj ni čudno da se okužba še kar širi, poznam družino kjer sta dva okužena a ta mladi se še kar veselo potepajo
Petipety
20. 11. 2020 09.30
+2
Mislim da ti res nimas podstresja postimanega . Ti dam primer .. v nasi druzini je sestra zbolela za covid merkala se upostevala vsa navodila pa je tasca njena prenesla .. tko da lahko nisi kriv pa preneses ker ce si pozabil eni se vedno morjo delat za tisti bogi minimalc da lahko placajo svoje poloznice . In drugo nosecnica se je lahko merkala pa dobila in da v takem primeru kjer je ogrozeno zivlenje otroka napises kej tazga je samo sramotno in zalostno ..
njani
19. 11. 2020 20.52
+3
Mogoče bi še to povedal,da imajo reševalne rešilca ki je namenjen samo za prevoz covid bolnikov,vsaj spomladi je bilo tako.
Enmajstr
19. 11. 2020 20.44
-3
ZLATKO JAKLIN
19. 11. 2020 20.33
+7
Zakaj neki so pa pred kratkim kupili policijski helikopter in to ne za majhen denar? Zato, da ob meji lovijo ilegalne prebežnike, namesto, da bi na mejo poslali vojsko in jo neprodušno zaprli, helikopter pa opremili za reševanje in nujne prevoze. Na vsak način smo hoteli v evropo, pa si poglejte reševalne helikopterske enote pri naših sosedih. Tudi do gležnjev jim ne sežemo. Morda bi bilo nujno, da narod začne zbirat denar, vsak po 5€, pa se bo dovolj nabralo. Morda kakšna akcija v stilu podarim- dobim, a vseeno izgubim. Življenja ljudi, sploh pa otrok bi morala biti na prvem mestu. Ko rešujejo v gorah(pred nekaj dnevi), sploh ne vedo, ali je poškodovanec okužen, pa ga vseeno prepeljejo do bolnišnice. Poleg vsega dobijo pa še dodatek k plači zaradi možnosti okužbe s kovidom. Čudno se mi tole zdi. Če bi to bil otrok kakega našega vrhovnega politika, ne bi bilo nobenih težav.
rada imam Slovenijo
19. 11. 2020 20.11
+9
V prvi vrst bi moralo vedno biti življenje ljudi. Neglede na to, ali naj bi pomagali vojaki, policistri ali kodorkoli iz naše države. In tu ni pravil, življenje je nad pravili. Sploh žiljenje nerojenih otrok. Sploh ne razumem več, kaj je z nami Slovenci? Tako majhna država, tako majhen narod, a tako skregan med sabo, da to ni več normalno. A si res to zaslužimo? Zakaj že????
NotMe
19. 11. 2020 20.17
+0
Kaj pa življenja vseh ostalih, 20, 30, ki bi potrebovali prevoz, pa ga zaradi okuženih ekip ne bi dobili?
DirtySanchez
19. 11. 2020 20.30
+3
Not me a ti bi pa kar selekcijo naredil? Kdo si zasluži prevoz in kdo ne..... Kdor prvi rabi prevoz ga dobi in to je to....... Piloti s s tem nagnusnim dejanjem zaščitili le sebe. Sramota.
DirtySanchez
19. 11. 2020 20.09
+7
Vsi ampak res vsi se v teh časih se trudijo pomagat covid bolnikom le piloti slovenske vojske ne..... taisti predobro plačani piloti ki dobijo korona dodatek oni pa iščejo neumne izgovore da nebi rabili pomagat covid bolnikom...... Sramota za slovensko vojsko.... Vzgled naj si vzamejo po zdravstvenih delavcih.......
KunarDaskal
19. 11. 2020 21.17
+0
reakcionar
19. 11. 2020 20.04
+5
Pač. Pravila so pravila. Papir na katerem so napisana lahko prenese veliko več kot ljudje. Na koncu bo še tako, da bodo ljudje prenesli še več kot papir. Pač.
štrekeljc
19. 11. 2020 20.02
+8
Mi zna to kdo razložiti: prejemajo dodatke zaradi tveganja okužbe s covid-19, ne smejo pa (službeno) priti v stik z okuženim? In naslednje: se upa z imenom in priimkom javiti tisti, ki je prepovedal prevoz okuženih?
NotMe
19. 11. 2020 20.18
-7
Ker je že itak tveganje 1:30. Ne potrebujejo še 1:1
reakcionar
19. 11. 2020 20.02
+4
V Nemčiji so enemu zdravniku specijalci vdrli v stanovanje in se vrgli na njega, kot na največjega terorista. In njegov krimen? Javno je nasprotoval novim meram lockdowna kot nepotrebnim in škodljivim. Nad takšne pošiljajo specialce v desant, medtem ko si islamistov ne upajo........ Napišite: Andreas Noack arrest.
Kritik1900
19. 11. 2020 21.10
-1
borec91
19. 11. 2020 20.00
+3
tako je ker nasa placana vojska so slabs kot taborniki namesto za helikopterje zapravljamo za nebodiga treba oklepnike
rada imam Slovenijo
19. 11. 2020 20.18
+9
Gospod prosim, ne žalite tabornike. Moj sin je bil dolga leta nihov član. To so super dekleta, fantje in vsi tisti, ki jih vodijo in usmerjajo. Če bi vsi otroci, osnovnošolci, srednješolci, študentje, malo več časa porabiili med taborniki, bi mogoče bilo življenje za mlade lepše. Če pa bi slučajno kdo organiziral kakšne prostovoljne delovne akcije po Slovenij, vsaj za en mesec, bi se mladi naučili marsičesa................... lepše.
juhej77
19. 11. 2020 19.59
+3
tu ni vec normalno!!! tudi primer:: reanimacije nisi delali dokler nisi bli v skafandru!! med.sestra je bila nad tem dejanjem začudena! Glavni dohtar reku, raj ndj umre..prvo kao zascita.. ...eeeee....
Jevo
19. 11. 2020 19.56
+3
Kaj mamo v slo samo 2 helikopterja al kaj?
Jezuš Kristuš
19. 11. 2020 20.03
+8
imamo jih vec, ampak operativnost je pa zelo nizka. med 2 do 4 od 12ih
muceli
19. 11. 2020 19.55
-5
Kaj točno se je zgodilo iz tega medija ne bomo izvedeli. Še posebno zaradi tega, ker je to medij za nabiranje klikov. Bolj kot je šokantno, več klikov je. Če ji dovolj šokantno se pa malce "napihne". Najbrž bom v kratkem izbrisan, ampak vseeno ...
štrekeljc
19. 11. 2020 21.06
+2
V članku lepo piše, kaj je bilo in zakaj helikopter ni letel. Si članek prebral ali pametuješ na pamet?
rolicapapirja
19. 11. 2020 19.54
-2
Levičarjem in opoziciji se bo ja odpelalo. Janša jih iz dneva v dan bol nervira. Včeraj so skoraj popenili zaradi pisma, ko je nalil voditeljem EU čistega vina. Danes zmanjšan davek na vozila, z Jankovičem sestanek za prenovo železniške postaje v LJ, kar je ogromen projekt. Da ne govorimo o pričetku gradnje 3 razvojne osi, medtem ko prejšnje vlade niti poroštvenega zakona niso mogli sprejet. Začela se bo gradnja predora Karavanke, ko prejšnji niso mogli izbrat niti izvajalca. V 10 dneh je preuredil urgenco v covid oddelek, medtem, ko jih levi v 10 letih niso mogli... Gradilo se bo domove za starejše, SD je raje zapravil 70 milijonov samo za študijo o oskrbi starejših. Opozicijo tako skrbi, kako nas je Janša zadolžil, ker prejšnje vlade nas pa niso? No mogoče Šarec ne, samo z največjo rastjo BDP po krizi 2008 in nobenem projektu bi bilo žalostno, če nas bi zadolžil dodatno... Da ne omenjam elektronskih vinjet. Pa krizni dodatki, vavčerji, vsi smo imeli nekaj od tega, kaj pa smo imeli od Alenkinih milijard za sanacijo bank? Nič samo povečan dolg. Sej ne da sedaj hvalim Janšana, sej ga tudi pihne mimo, samo očitno so levi tako nesposobni, da v 10 letih niso naredili dobesedno nič, niti ene reforme, niti enega večjega projekta, da sedaj kar koli naredi Janez je okej. Ma sej samo pogledaš opozicijo pa te mine, saj se niti med sabo ne morejo zmenit kako in kaj, kaj šele dabi bili v koaliciji. Dokler imamo tako opozicijo se koaliciji ni za kaj bati. Leve pač boli, ker niso v vseh letih vladanja pokazali nič, ampak čisto nič... Idealnega voditelja oz PV, da bo všeč vsem in bo delal po všeči vseh itak nebo, samo ko vidim trenutno levo stran, imamo srečo, da vlada Janša...
rolicapapirja
19. 11. 2020 19.57
-3
Pardon napačen članek sem po komentiral...
Grma53
20. 11. 2020 13.47
Davidoff297
19. 11. 2020 19.53
+3
Nujno, ampak res nujno bi potrebovali vsaj dva reševalna helikopterja na dveh različnih krajih, če je denar za drugo, je tudi lahko za to. Imeli smo ga že, pa tudi en podjetnik iz Štor pri Celju je imel dva, je celo dal v Nemčijo izobraževat osebje za reševanje in so ga potem leta 1997 odžagali, politika seveda, ki ni hotela dati licence in možak je na koncu bankrotiral zaradi "razsvetljenih" politikov; pač ni bil na pravi strani, kot je tako rado v Sloveniji...
Davidoff297
19. 11. 2020 19.53
+3
Nujno, ampak res nujno bi potrebovali vsaj dva reševalna helikopterja na dveh različnih krajih, če je denar za drugo, je tudi lahko za to. Imeli smo ga že, pa tudi en podjetnik iz Štor pri Celju je imel dva, je celo dal v Nemčijo izobraževat osebje za reševanje in so ga potem leta 1997 odžagali, politika seveda, ki ni hotela dati licence in možak je na koncu bankrotiral zaradi "razsvetljenih" politikov; pač ni bil na pravi strani, kot je tako rado v Sloveniji...