Korona

Hidroksiklorokin, razkužilo ... Katero od svojih 'čudežnih' zdravil uporablja Trump?

Washington, 10. 10. 2020 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
156

Jemanje antibiotika sumamed, dezinfekcijsko sredstvo v žilo, tablete hidroksiklorokina, 'zdravljenje' z UV-žarki ... To so le nekatera od 'čudežnih' rešitev za zdravljenje novega koronavirusa, s katerimi je ameriški predsednik javnosti postregel v zadnjih mesecih. Trumpovo 'velikodušno' deljenje nasvetov pa je (žal) vse prevečkrat padlo tudi na plodna tla. Prodaja hidroksiklorokina na recept je poskočila kar za 80 odstotkov, nek ameriški par pa je celo popil stekleničko klorokin fosfata, ki se sicer uporablja za čiščenje akvarijev, in posledice so bile usodne. Stroka opozarja pred nepremišljenim upoštevanjem njegovih predlogov, raziskovalci – bolj ali manj uspešno – svarijo pred škodljivostjo širjenja lažnih informacij. Javnost pa Trumpa zdaj posmehljivo sprašuje, katere od teh metod se je poslužil sam?

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump in prva dama Melania sta 2. oktobra potrdila, da sta okužena z novim koronavirusom. Oba sta sprva imela blage simptome okužbe, a so Trumpa še isti večer nato zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja preventivno hospitalizirali. Ameriški predsednik je sicer že tri po tem zapustil bolnišnico, njegov zdravnik pravi, da se počuti odlično.

Svetovna javnost pa se že ves ta čas sprašuje, le katero od svojih 'čudežnih zdravil', uporabo katerih je v preteklih nekaj mesecih tako 'radodarno' svetoval okuženim, je ameriški predsednik (poleg remdesivirja, steroida deksametazona in koktajla protiteles) za zdravljenje covida-19 zdaj uporabil sam?

Trump v preteklih nekaj mesecih ni skoparil z nasveti, kako pozdraviti in preprečiti okužbo z novim koronavirusom.
Trump v preteklih nekaj mesecih ni skoparil z nasveti, kako pozdraviti in preprečiti okužbo z novim koronavirusom. FOTO: AP

Trump je eden največjih dezinformatorjev kar se tiče novega koronavirusa na svetu. Toliko napačnih podatkov, lažnih informacij in novic, kot jih je o covidu-19 v zadnjih desetih mesecih 'nablebetal' predsednik ZDA, javnosti namreč ni postregla nobena druga javna osebnost, je pokazala študija univerze Cornell.

Ekipa ene najprestižnejših ameriških univerz je v tradicionalnih medijih po vsem svetu od 1. januarja pa do 26. maja analizirala kar 38 milijonov člankov, prispevkov in drugih novinarskih besedil, napisanih v angleščini, ki se nanašajo na Trumpove izjave v zvezi z virusom Sars-CoV-2.

Našli so 522.472 časopisnih člankov, v katerih so se ponavljale ali stopnjevale neresnice, povezane s pandemijo koronavirusa. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) to poimenuje 'infodemija'. Strokovnjaki so dezinformacije razdelili v 11 kategorij, vse od teorij zarote, napadov na najuglednejšega ameriškega epidemiologa Anthonyja Faucija, pa do ideje, da je virus kitajsko biološko orožje.

Javnost - ne glede na vse, kar je izjavil - predsedniku ZDA in njegovi soprogi sicer nedvomno želi čimprejšnje okrevanje, zanimivo pa bo videti, ali je katero od naštetih metod zdravljenja, ki jih je predlagal, preizkusil tudi sam.

A Trumpova 'tema', ki velja za daleč najpopularnejšo, so 'čudežna zdravila'. Ta se pojavljajo v kar 295.351 člankih - več kot vseh ostalih deset skupaj, navaja 24sata.

Težava, ki pa pri vsem skupaj niti najmanj ni zanemarljiva, je vpliv, ki ga Trump - kot ena najvidnejših političnih osebnosti v svetu - nedvomno ima. (Pre)številni Američani njegove besede jemljejo zelo dobesedno in tako v izogib okužbi ali zdravljenju s pridom preizkusijo katero od njegovih 'idej.'

Največji naval na te čudežne napoje, je bil po Trumpovi novinarski konferenci 24. aprila, ko je na glas razmišljal o blagodejnih učinkih vbrizgavanja razkužil v kri kot enem od zdravil za koronavirus. Podobno se je zgodilo, ko je veselo promoviral in celo spodbujal zdravljenje s hidroksiklorokinom, zdravilom proti malariji, ki se je kasneje v boju s koronavirusno boleznijo izkazalo kot neučinkovito.

Zdravil bi tudi z obsevanjem z UV-žarki

Najprej je Trump pred nekaj meseci medicinsko stroko dobesedno osupnil z izjavami, da je novi koronavirus mogoče zdraviti z neposrednim vbrizgavanjem sredstva za razkuževanje v žilo. Na eni od svojih rednih novinarskih konferenc je tako predlagal injiciranje izopropilnega alkohola v telo. A ni ostalo le pri tem. Nadaljeval je z idejo o izpostavljanju covid bolnikov UV-žarkom. Tudi takrat so mu prisluhnili mnogi sonarodnjaki in seveda se tudi ta 'poskus' ni končal dobro.

Preventivno jemanje zdravila za malarijo mu ni pomagalo 'ubežati' koroni

Maja je nato razkril, da sam kot preventivo proti okužbi s koronavirusom jemlje hidroksiklorokin, zdravilo proti malarij. Trump je to zdravilo sicer že pred tem promoviral kot potencialno rešitev v izogib okužbi, nato pa ga je - kljub opozorilom strokovnjakov glede uporabe - tudi sam začel uživati. Študije so nato pokazale, da hidroksiklorokin ne pomaga pri zdravljenju covida-19.

Če bi 'dr. Trump' priporočal zaužitje pol litra čistila za straniščno školjko na vsakih osem ur, bi se gotovo našel nekdo, ki bi preizkusil tudi to, so pikri nekateri ameriški mediji.

Trump je ob tem dejal, da je zdravnika Bele hiše vprašal, ali je dobro jemati omenjeno zdravilo, slednji pa mu je odgovoril, naj nadaljuje, če želi. "Jemljem ga že teden in pol in sem še zmeraj tukaj. Presenečeni bi bili, koliko ljudi ga uživa, zlasti zdravstveni delavci v prvi obrambni liniji pred virusom. Slišal sem že veliko dobrih zgodb o tem zdravilu," je Trump še enkrat presenetil javnost.

Oglaševal je tudi hrvaško zdravilo in krvno plazmo

Pred pol leta je nato sporočil še, da obstaja tudi 'magična' kombinacija zdravil, ki daje upanje za zdravljenje koronavirusne bolezni. Gre za antibiotik azitromicin oziroma sumamed, ki ga zdravniki predpisujejo za zdravljenje okužb dihal in mehkih tkiv. Odkrili so ga leta 1980 v Zagrebu, v takratnem raziskovalnem centru Plive.

Koronavirus pa bi prvi mož ZDA zdravil tudi s krvno plazmo. Nekje konec avgusta je namreč oznanil, da je ameriška uprava za hrano in zdravila izdala soglasje za nujno uporabo rekonvalescentne plazme (krvne plazme bolnikov, ki so preboleli covid-19 - op. p.) za zdravljenje koronavirusa pri hospitaliziranih bolnikih. "To je zgodovinski dan, kar se tiče koronavirusa. Gre za zdravljenje z rekonvalescentno aplazmo. To nima nič s politiko. Gre za življenje in smrt," je dejal.

Ob tem gre sicer dodati, da se poskusno zdravljenje s krvno plazmo prebolevnikov obeta tudi v Sloveniji. A tudi pri nas je tovrstna pomoč še v povojih študije in dokazov o učinkovitosti tovrstnega zdravljenja zaenkrat tako še ni.

Zdaj, ko sta Donald Trump in njegova soproga Melania pozitivna na koronavirus, se javnost sprašuje, ali bo predsednik ZDA upošteval katerega od svojih nasvetov za zdravljenje.
Zdaj, ko sta Donald Trump in njegova soproga Melania pozitivna na koronavirus, se javnost sprašuje, ali bo predsednik ZDA upošteval katerega od svojih nasvetov za zdravljenje. FOTO: AP

Ena večjih neumnosti, ki jih je Trump navedel, pa je brez kančka dvoma 'radodaren' nasvet Američanom o vbrizgavanju oziroma uživanju belila. Po tem se je čez lužno namreč povečalo število zastrupitev.

"Če bi ljudem priporočil, naj proti koronavirusu zaužijejo pol litra belila na tešče, bi se gotovo našel nekdo, ki bi tudi to poskusil," so ob tem zgroženi svetovni mediji.

Bo predsednik ZDA zdaj, ko je tudi sam okužen, le spoznal, kako pomemben položaj v svetovni politiki zaseda in da ne more kar tako blebetati nepreverjenih informacij, ob katerih se znanost le 'križa'? Na odgovor ne bo treba dolgo čakati, volitve so blizu in naslednji mandat trka na vrata Bele hiše. Morda pa je tudi novica o njegovi okužbi le ena velika laž, špekulacija, medijskih 'spin oziroma preusmerjanje pozornosti, ker se mu preprosto ne da udeleževati predvolilnih soočenj, so hudomušni ameriški novinarji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klavdijka
28. 10. 2020 15.57
Trump je eden redkih politikov, ki ima jajca!
puspan
12. 10. 2020 14.51
+1
puspan
12. 10. 2020 14.53
+1
Kaj imajo zdravila, ki jih uporablja Trump zveze z ameriškimi vojnami?
Uporabnik1940659
11. 10. 2020 13.29
Da so ljudje upoštevali njegove "nasvete" o vbrizgavanju razkužil in potem umrli, je navajanje k umoru in Trump je tu odgovoren, ker je širil neresnice!!!!!
Klavdijka
28. 10. 2020 16.03
dante
11. 10. 2020 09.13
Povsod kjer je klor prisoten, ni najbolj zdravo
Al83
10. 10. 2020 18.51
+2
Bieden je 100% podpiral vse vojne od Iraka, bombardiranja Srbije, Afganistana, Iraka drugič, Libije, Sirije, Ukraine...itd, itd. Trump je napisal nekaj žaljivih twitov in pravilno obsodil leve medije za lažne novice.
Uporabnik1940659
11. 10. 2020 13.31
+1
Sirija, Saudska Arabija, Venezuela, Panama, Portoriko, Iran, Kitajska, Ukrajina ..... kjer je sejal nemire, grozil, izsiljeval, prodajal orožje............. - to pa ni nič?? Tuji mediji (naši si tako ne upajo!) navajajo tudi, da so ZDA odgovorne za širitev Covida-19!!!!!
Walter Pravicek
10. 10. 2020 17.21
+3
Amerika je dalec/osredotocite se na Beovicevo,Kreka in Kacina,ki nas basejo z vestmi iz domovine.
mic3
10. 10. 2020 14.47
Drain the swamp 🍕🍕🍕
Milan Oni?
10. 10. 2020 13.58
+1
Po mojem jemlje nekaj strašno norega, že od pred sarsove krize!
Omas1313
10. 10. 2020 13.42
+4
Samo bedaki in konji verjamejo politikom levim ali desnim , če zraven dreka sediš še sam smrdiš!!
User1538643
10. 10. 2020 13.20
Slika je simbolična.
JanezNovakJohn
10. 10. 2020 13.10
+2
Vsak biznis je šou biznis. Izbira ameriškega precednika je biznis na veliko potenco. TA ŠOU JE BIL LE ŠOU: igra, blef, ...
JAZsemTI
10. 10. 2020 13.09
+1
Tramp, Čak Noris potem pa dolgo nič🤪
Uporabnik1940659
11. 10. 2020 13.33
Chuck Norris je nasprotje od Trumpa, je pošten - za razliko od "velikega vodje"!😫😝😝😝
motorist_mb
10. 10. 2020 12.56
+2
Davki bli v igri ampak proti netopirjem je 👍!
grikos
10. 10. 2020 12.01
+1
Cicamica
10. 10. 2020 11.50
+2
Če ta tip ponovno zmaga, je to samo dokaz da gre ta svet v pm.. Ko ga vidim me prime kakat..
NPCL
10. 10. 2020 12.21
+2
Ta svet je zaradi levicharjev že globoko v pm
ivan res grozni
10. 10. 2020 12.39
+2
Mešate desničarje in levičarje! Očitno so vam pomembnejše multinacionalke od malega človeka. Desnica je zlizana z velekapitalom in cerkvijo.
JanezNovakJohn
10. 10. 2020 13.11
-1
JanezNovakJohn
10. 10. 2020 13.11
-1
Walter Pravicek
10. 10. 2020 17.23
+1
Ampak davkom se vedno izogne/magari z osebnim stecajem!Advokati v pomoc!
Navihanko
10. 10. 2020 11.33
+5
upam, da ne bo zmagal na volitvah... in, da bo s svojimi neoliberalci... v svojem Trump stolpu pil razkužilo proti covid-19
Navihanko
10. 10. 2020 11.30
+0
naja81
10. 10. 2020 11.24
+3
Nasi politiki so bog pomagaj...mi smo se slabši, her dovolimo da komandirajo z našimi življenji.
naja81
10. 10. 2020 11.21
+7
Sploh ni bil okuzen...nor kdor verjame v to.
deratizacija
10. 10. 2020 11.08
+5
Tip je bedak, pa tudi, če je predsednik ZDA.
Al83
10. 10. 2020 11.37
+0
Bedak pravijo tisti, ki ga tudi z goljufijo niso uspeli premagati, kaj šele pošteno.
ivan res grozni
10. 10. 2020 12.41
+1
Trump goljufa celo življenje. Sprejemni izpit na fax je zanj opravil kolega, vsa leta goljufa državo pri davku, saj dokazuje, da so vsa njegova podjetja pred bankrotom. Če pa je to res pa je ušivi menedžer.
Walter Pravicek
10. 10. 2020 17.24