Korona

Civilna zaščita na severnem Primorskem med občani zaznava vse več nestrpnosti

Ljubljana, 13. 04. 2020 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, STA, Maruša Slana
Komentarji
1536

V Sloveniji smo v nedeljo potrdili le sedem novih okužb s koronavirusom. Pod deset novopotrjenih okužb na dan smo v Sloveniji sicer zabeležili nazadnje v začetku marca. Civilna zaščita na Primorskem ugotavlja, da so občani vse bolj nestrpni in razdražljivi. Medtem pa se podjetja, ki so zaradi novega koronavirusa zaustavila proizvodnjo, počasi pridružujejo tistim, ki je niso ustavila ali pa so jo nadaljevala v zmanjšanem obsegu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odprtje nekaterih ambulant
    03:12
    Iz 24UR: Odprtje nekaterih ambulant
  • Iz 24UR: Krajša karantena
    02:09
    Iz 24UR: Krajša karantena
  • Iz 24UR: Delavci se vračajo na delo
    02:39
    Iz 24UR: Delavci se vračajo na delo
  • Iz 24UR: Nova pošiljka zaščitne opreme
    02:03
    Iz 24UR: Nova pošiljka zaščitne opreme
  • Iz 24UR: Bomo počitnikovali doma?
    03:41
    Iz 24UR: Bomo počitnikovali doma?
  • Iz 24UR: V trgovino brez rokavic
    03:04
    Iz 24UR: V trgovino brez rokavic
  • Iz 24UR: Sproščanje ukrepov?
    03:46
    Iz 24UR: Sproščanje ukrepov?
  • Iz 24UR POPOLDNE: Koronavirus v Sloveniji
    01:34
    Iz 24UR POPOLDNE: Koronavirus v Sloveniji
  • Iz 24UR POPOLDNE: Bomo počitnikovali doma?
    01:23
    Iz 24UR POPOLDNE: Bomo počitnikovali doma?
  • Iz 24UR POPOLDNE: Blagoslov motoristov
    00:46
    Iz 24UR POPOLDNE: Blagoslov motoristov
  • Iz 24UR POPOLDNE: Krajša karantena
    01:07
    Iz 24UR POPOLDNE: Krajša karantena
  • Iz 24UR POPOLDNE: Odprtje nekaterih ambulant
    01:35
    Iz 24UR POPOLDNE: Odprtje nekaterih ambulant
  • Iz 24UR POPOLDNE: Delavci se vračajo na delo
    01:01
    Iz 24UR POPOLDNE: Delavci se vračajo na delo

 

Koronavirus je zaznamoval tudi praznike.
Koronavirus je zaznamoval tudi praznike. FOTO: Dreamstime

Tudi zadnji dan velikonočnih praznikov mineva v boju proti novemu koronavirusu. Tradicionalno obiskovanje svojcev in prijateljev tako letos ni mogoče. 

Je pa včeraj minil mesec dni, odkar je bila pri nas razglašena epidemija. V tem času je bilo potrjenih 1205 okužb. Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v bolnišnicah, ostaja pod sto. V soboto je bilo potrjenih 17 novih okužb, vendar je v teh dneh tudi manj testiranj. Včeraj je bilo pri nas potrjenih sedem novih okužb s koronavirusom, opravili so 554 testiranj. Dve osebi sta umrli, tako da je število smrtnih žrtev v Sloveniji naraslo na 55. 

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v nedeljo potrdili v 146 občinah, po dva ali več primera pa v 103 občinah. Tokrat je število okuženih najbolj naraslo v Ljubljani, in sicer za tri. Po en nov primer so zabeležili v Domžalah, Rogaški Slatini, Ajdovščini in na Jesenicah, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Še naprej ostajajo žarišča okužbe domovi za starejše občane. Prvi primer okužbe pa imajo v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec – okužbo so potrdili pri enem od stanovalcev dislocirane bivalne enote v Apačah, kjer prebiva 16 stanovalcev. 

Iz bolnišnice so doslej skupaj odpustili 152 bolnikov s covidom-19.

Na kliniki za infekcijske bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 40 bolnikov s covidom-19, od tega 29 na odraslih oddelkih in 11 v intenzivni enoti, so sporočili na Twitterju.

V UKC Maribor je bilo v nedeljo 30 bolnikov s covidom-19, kar je eden več kot v soboto, 15 jih je potrebovalo intenzivno terapijo. Doslej sta v drugi največji slovenski bolnišnici umrla dva bolnika s covidom-19, v domačo oskrbo so jih doslej odpustili 44, so zapisali na Twitterju.

V Splošni bolnišnici Celje je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 16 bolnikov s covidom-19, od tega šest v enoti intenzivne terapije. V nedeljo so enega bolnika odpustili v domačo oskrbo, so sporočili na Twitterju.

Civilna zaščita na Primorskem med občani zaznava vse več nestrpnosti 

Po šestih dneh brez okužb s koronavirusom je bil na severnem Primorskem včeraj potrjen nov primer, in sicer pri osebi iz Občine Ajdovščina. To je drugi uradno potrjen primer v tej občini, skupno število obolelih v regiji pa se je povzpelo na 21. Tudi med prazniki je potekal nadzor pristojnih služb nad spoštovanjem odlokov in odredb glede zbiranja na javnih površinah in prepovedi gibanja izven občinskih meja, so sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko. Kot ugotavljajo, se ob lepem vremenu povečuje število aktivnih rekreativcev v naravnem okolju, redarji in pripadniki civilne zaščite pa pri svojem delu in opozarjanju zaznavajo tudi vse več nestrpnosti in razdražljivosti med občani. 

Na nekdanjem mejnem prehodu v Šempetru je bilo treba znova utrditi poškodovane zapore. Na igrišču v Vrtojbi pa so neznanci poškodovali svetila in zanetili ogenj. O vseh incidentih je civilna zaščita obvestila policijo. 

Sproščanje ukrepov?

Medtem se med državljani stopnjujejo pričakovanja glede sestanka strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje, ki bi lahko predlagala sprostitev nekaterih ukrepov. 

Pristojni sicer poudarjajo, da razmere še niso stabilne in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni, saj bi s prenagljenim rahljanjem omejitev lahko povzročili nov val okužb. Vlada naj bi odločitev predstavila jutri.

Prispela nova pošiljka zaščitne opreme

Predsednik vlade Janez Janša je medtem na Twitterju objavil, da je v Slovenijo prispela nova pošiljka zaščitne opreme, zaradi česar bo, kot pravi, lahko teden po praznikih bolj miren. 

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pošiljko več kot 20 ton zaščitne opreme, potrebne v času epidemije novega koronavirusa, je dobavilo podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure. Po poročanju Televizije Slovenija je v pošiljki več kot 20 ton zaščitnih mask, očal in oblek za zdravstveno osebje ter zaščitnih rokavic. Kot je povedal Pečečnik, ta pošiljka še ni zadnja, čeprav je zaščitno opremo, kljub temu da se ponekod razmere že umirjajo, še vedno zelo težko dobiti. Pečečnik je sodelovanje z vlado ocenil kot zelo dobro.

Nekateri delavci se po velikonočnih praznikih vračajo na delo

Proizvodnja v tovarnah v Velenju se bo nadaljevala jutri, so potrdili v Hisense Gorenju, ki je proizvodnjo začasno zaustavil 23. marca. Tovarna pralnih in sušilnih aparatov je začela delo v petek, tovarna v Valjevu v Srbiji danes, tovarna Mora na Češkem bo zaživela jutri. V družbi načrtujejo, da bodo izpadle delovne dneve nadomestili s prerazporeditvijo terminskega koledarja.

V družbi Adria Mobil, kjer so proizvodnjo začasno zaustavili 18. marca, so podporne in režijske službe za ustrezno organizacijo proizvodnje delo začele že prejšnji teden, jutri pa bo znova steklo delo na montažnih linijah. Da bi se izognili gneči, so uvedli drseč delovni čas, so prejšnji teden napovedali v družbi.

V Elanu se bo jutri na delo vrnila dobra polovica vseh zaposlenih, so dejali v družbi, ki je proizvodnjo začasno ugasnila sredi marca. "Pri tem pa bomo reorganizirali izmene tako, da bo v vsakem prostoru hkrati čim manj zaposlenih," so napovedali in dodali, da bodo število navzočih zaposlenih povečevali postopno ter v skladu s potrebami delovnega procesa in splošnim stanjem v državi.

Revoz, ki se je spogledoval z idejo, da bi proizvodnjo prav tako zagnal v torek, je to prestavil za en teden. Vendar je tudi zagon 20. aprila še vprašljiv. To je namreč odvisno od vnovične vzpostavitve javnega prevoza v Sloveniji ter od dobave sestavnih delov in dogajanja v Franciji in Španiji, je v četrtek povedal Revozov sindikalist Slavko Pungeršič.

 

Revoza jutri še ne bodo pognali.
Revoza jutri še ne bodo pognali. FOTO: Damjan Žibert

Medtem so številna podjetja kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. Ob živilskih in infrastrukturnih podjetjih ta teče med drugim v Leku, Krki, Siju, Tabu, Impolu, Uniorju, Cablexu, Domelu, Knauf Insulation itd.

Nekatera med njimi, kot so Talum, Steklarna Rogaška, Hidria in Alpina, so proizvodnjo prilagodila manjšemu obsegu in v času epidemije delujejo v nekoliko zmanjšanem obsegu. V Steklarni Rogaška so povedali, da bodo ukrep zmanjšanega obsega proizvodnje podaljšali še za en teden.

Medtem so v BHS Hišni aparati, kjer so proizvodnjo ustavili in nato v začetku marca vzpostavili poskusno delo na treh proizvodnih linijah, navedli, da bodo v tem tednu delali praktično s polnimi zmogljivostmi. "Na lokaciji Nazarje bo zato v torek navzoča že večina sodelavcev," so dodali.

V vseh podjetjih zagotavljajo, da spoštujejo in izvajajo najstrožje ukrepe za zaščito zdravja zaposlenih. Med njimi izpostavljajo dezinfekcijo, zračenje prostorov, zaščitna sredstva, varnostno razdaljo, prilagojeno organizacijo vstopa, izstopa in malice ter delo od doma v primerih, kjer se ga da izvajati.

Delujoča podjetja tudi zaradi vpeljanih zaščitnih ukrepov do zdaj niso bila zaznana kot vir izbruha okužbe s koronavirusom. Vlada ta teden načrtuje postopno sproščanje omejitev nekaterih dejavnosti. To v Gospodarski zbornici Slovenije podpirajo in pričakujejo nadaljnje usmeritve pristojnih, zlasti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kako varno poslovati v novih razmerah, s katerimi se moramo naučiti živeti, so sporočili.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.36

Na ministrstvu doslej dobili 215 prijav za sezonsko delo

Na ministrstvu za kmetijstvo so danes do 17. ure prejeli skupno 215 prijav za pomoč kmetijskim pridelovalcem. Trenutno je takih, ki iščejo sezonske delavce, sedem, in sicer trije za dela v hmeljiščih, dva za delo na njivi, eden za raznovrstna dela na ekološki kmetiji in eden za dopolnilne dejavnosti, so za STA pojasnili na ministrstvu. Interes za sezonsko delo je z vseh koncev Slovenije, oglašajo se po telefonu in elektronski pošti. Kličejo brezposelni, študentje, cele družine, delavci na čakanju, upokojenci, tujci, samozaposleni v različnih sektorjih, tudi zaposleni, ki bi želeli samo pomagati in ne sprašujejo za plačilo, so nanizali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tiste, ki se sedaj zanimajo in povprašujejo po tem delu, v kontaktnem centru obvestijo, da bodo njihove podatke posredovali organizacijam, ki trenutno najbolje poznajo konkretne potrebe. Obvestijo jih tudi, da naj spremljajo spletne strani ministrstva oz. obvestila, ki jih bodo dobili. Predviden je tudi poseben portal, kjer bodo zbirali potrebe in povpraševanja.

16.48

Ambulante bodo postopoma začele odpirati svoja vrata

Od jutri naprej naj bi postopoma začeli uvajati ambulantne specialistične preglede, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja. Kaj točno bodo odprli, se bodo odločali v prihodnjih dneh, ko bodo dobili podatke novih obolelih za covidom-19. Ambulante bodo postopoma odpirali tam, kjer bo to varno, vendar le za paciente, ki nimajo znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja. Na novo bodo tudi ugotavljali stopnjo nujnosti bolnikov, so poročali v oddaji 24UR POPOLDNE.

16.48

Dodatni testi v soboški enoti doma starejših Rakičan negativni

Po sobotni prvi potrjeni okužbi z novim koronavirusu v soboški enoti doma starejših Rakičan so pristojni opravili testiranje stanovalcev vseh treh nadstropij, pri tem so bili vsi testi negativni, so danes sporočili iz zavoda. Prvo okužbo so potrdili v soboto v bolnišnici pri stanovalki, ki so jo tja prepeljali zaradi drugih zdravstvenih težav. Zato so še isti dan opravili teste pri vseh zaposlenih in stanovalcih v 3. nadstropju, kjer je bivala okužena, vsi so bili negativni. V nedeljo so naknadno opravili še testiranje stanovalcev v 1. in 2. nadstropju, ki so bili prav tako negativni, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. V nedeljo je vodstvo doma izvedlo tudi usklajevalni sestanek z vsemi pristojnimi institucijami, vključno z županom Murske Sobote Aleksandrom Jevškom, civilno zaščito, predstavniki Splošne bolnišnice Murska Sobota in ministrstva za zdravje. Na sestanku so sprejeli zaščitne ukrepe.

16.12

Največ okuženih z novim koronavirusom v starosti 45 do 54 let

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v nedeljo med 1212 okuženimi z novim koronavirusom največ starih med 45 in 54 let, in sicer 210. Med njimi je bilo 91 moških in 119 žensk. Največ okuženih žensk je prav v tej starostni skupini, moških je največ v starostni skupini 55 do 64 let, in sicer 105. Najmanj okuženih je v starosti do 24 let, in sicer v starosti do štirih let šest otrok, v starosti od pet do 14 let 21 otrok in v starosti od 15 do 24 let 80 ljudi. Med starejšimi od 85 let je 131 okuženih.

15.47

V celjski bolnišnici 16 bolnikov s covid-19, od tega šest na intenzivnem oddelku

V Splošni bolnišnici Celje je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 16 bolnikov s covidom-19, od tega šest v enoti intenzivne terapije. V nedeljo so enega bolnika odpustili v domačo oskrbo, so sporočili na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1536)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
18. 04. 2020 19.42
Intelekta jim manjka.
yokerxdinterfan
17. 04. 2020 19.13
če niso nestrpni pa ne znajo voziti
junij66
14. 04. 2020 12.01
-3
Prijavite se rajši za pomoč kmetom na njivah in kmetijah. Boste vsaj naredili kakšno dobro delo in vam ne bo dolgčas. Vam bo lažje kot da izražavate frustracije in kolektivni negativizem po raznih forumih,stokat in glumit kako ste bogi in nebogljeni,ker se vam dogaja krivica.
RED_line
14. 04. 2020 12.00
+3
Zaprta država zaradi par obolelih. Zelo odgovorno res!
BobbyP
14. 04. 2020 11.39
+0
Poglejte si malo ukrepe po drugih državah v svetu in potem pametujte, riti razvajene.
VAREN
14. 04. 2020 11.20
+11
Janez kar igraj se. Boš kmalu videl, kako bo narod začel noret. Pa ker je Janez slep tega še ne vidi. Odstopanja, ki se zdaj kažejo v besedah, kakem požganem podrastju, norenje mularije po Štajerskem, je vse odraz zdolgočasenosti in nestrpnosti. Dlje ko bo Janezek preizkušal ljudi v potrpljenju slabše bo. Se upaš še dolgo igrat?
Jenkec
14. 04. 2020 11.02
+8
Ko bojo migranti videli kako vlado imamo bojo po hitrem postopku šli dalje
Raz779
14. 04. 2020 10.33
+8
Butasto je bit doma, sloh tistim v stanovanju, oni so res ko v zaporu, samo nihče ne pove, da covid je res zahrbtna bolezen ki se hitro širi. Za covid vedno pišejo da imaš vročinno, slabo počutje, ko pa napišejo težko dihanje, pa ne omenijo da ti voda zaliva pljuča in je občutek da se vtapljaš sam v sebi
RED_line
14. 04. 2020 12.01
+2
Kam se širi? Dej nehaj. Obolelih je skoraj nič in folk zganja paniko! Ovca!
Bogdan Bricelj
14. 04. 2020 10.10
+11
A je mogoče kdo pričakoval kaj drugega kot nestrpnost? Vlada nam že cel mesec govori samo: "Ostani doma!" Namesto: "Pojdi v naravo, na zrak!" Tam ni virusov. Pa že trije vikendi občinskih arestov. V nekaterih občinah skoraj nimamo sprehajalnih poti. Rezultat take karantene bo še veliko nestrpnosti in tudi psihičnih težav
User1538643
14. 04. 2020 09.51
+1
V nedeljo so aktivirali 1427 rezervistov CZ, najbrž tudi da pomagajo držati red. Morda bi si lahko pomagali tudi z tistih 20.000, parkiranih z vso opremo nekod v Italiji? 😶
janezpodre
14. 04. 2020 09.37
+0
V manjšem kraju 40 km iz LJ, ni bilo živahno, kot je sedaj, še nikoli. Del tega kraja je novejše naselje, kjer so ostale velike hiše s po dvema prebivalcema, otroci so se odselili, pred karanteno je bilo živahno, ko na pokopališču. Sedaj, v karanteni se podi naokoli kopica otrok, ki so pri dedkih in babicah, tudi zaposleni, ki so na čakanju na polno džogirajo po zelenih tratah in gozdnih poteh. Počasi bo že mal moteče, ker mojo kuzlco ovohava množica psov, ki so se naenkrat vzeli od nikoder. Za muzko sm pa jest zadolžen - vsak dan jim uro na dan prbijam partizanske pesmi, da ne pozabijo, uni pervertiti, ki se sedaj slinijo po oblasti, kaj so včasih prepeval, ko jih je Janez vodil po Putevima AVNOJA.
ban.dam
14. 04. 2020 09.29
-16
Največja nevarnost v Slo. grozi iz primorske
Yokte
14. 04. 2020 08.39
+69
Spoštovani neodvisni novinarki Natalija Švab in Maruša Slana, prvič slišim, da so na mednarodnem mejnem prehodu Šentpeter zapori, ki jih je potrebno utrditi? Drugič, če je nekdo uničil svetila na igrišču v Vrtojbi, še ne pomeni, da so vsi severni Primorci nestrpni in razdražljivi. Zato vaju pozivam, da ne napadata vseh ljudi na severnem Primorskem in ne pišeta laži, pod krinko civilne zaščite.Da ne bo nesporazuma, da je to napad na novinarje, ampak napad novinarjev s presom na druge ljudi, je lahko dvorezen meč in tudi kaznivo dejanje. Zato se prosim vzdržita nestrpnosti do drugih, kar pa je zapisano tudi v ustavi RS.
KavčStrokovnjak
14. 04. 2020 09.06
+19
To je maslo STA, največje državne prodajalne bučk.
Andree
29. 04. 2020 14.15
Andree
29. 04. 2020 14.15
iga_biba
13. 04. 2020 21.34
+27
tistega z motorko, ki je Italjanu pokazal, kaj je red, kaj je prepoved gibanja med občinami, so že dobili? mislim če jih toliko kontrolira.
dugi159
13. 04. 2020 21.28
+17
Spet ljubljancani krivi ?
RED_line
14. 04. 2020 12.02
+3
politik70
13. 04. 2020 21.22
+59
Počasi nam bo vsem začelo popuščati potrpljenje in disciplina. Bolj ko smo pridni bolj nas tale super vlada z kolom po glavi. Kar naj nadaljujejo.
srecnii
13. 04. 2020 21.12
+26
Jaz jih nikjer ne srečam, večkrat od doma do 80km preko večih občin res pa da se izogibam glavnih cest, pa se vozm preko stranskih cest, gozdnih, in s tem dodatno uničujem-o te stranske ceste. Če ne bodo kmalu ukrepi omilil se bom spet vozil tam in uničeval lokalne ceste. Terenc gre .....sam tud škodo naredi
VOLK 91P11
13. 04. 2020 21.12
+73
valda so nestrpni, če jih dve smrklje v svetlečem brezrokavniku lahko nadlegujeta in legitimirata, ga ni odloka po katerem te bo civilna zaščita preganjala... čakte še par tednov, bo večji problem umirit narod kot korona virus, boste v vaš lep števec dali še postavko, žrtve nestrpnosti in zafrustriranosti zaradi ukrepov
Sosed Sosedov
13. 04. 2020 21.10
+43
Jelko, a si ti tud kej zaznal?
iga_biba
13. 04. 2020 21.34
+39
A6quattro2020
13. 04. 2020 21.05
-51
ja keri smrkovci bodo pa prišli na oblast....keri jih ni....vsaj k se bi kaj zastopil o Sloveniji....Sloveniji ni vse v knjigah napisan da bi se nadudlal...PAMETNEGA FOLKA ZA V POLITKO PAČ NI VSJ TE K SO ZDAJ je JANŠA še najboljš...drug so prezeleni preotročji sama usta in latna hvala....
Bilabonga
13. 04. 2020 21.44
+17
el capitano
13. 04. 2020 21.45
+17
Zdej je nas idol Hungarija ...kaj češ še povedat
RED_line
14. 04. 2020 12.03
+2
Izkazalo se je, da so vsi slabi. Hja, kdor ne naredi niti osnovne šole se težko zaposli. Zato potem vsi v politiko lezejo.