Korona

Inšpekcija praznične hiške zaprla v Kopru in Mariboru, gostinci ogorčeni

Ljubljana, 13. 12. 2021 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Hacler, STA, T.V.
Komentarji
899

Z vladnim odlokom, ki je posegel v ponujanje hrane in pijače na stojnicah, so praznični sejmi spremenili svojo podobo. Zaradi obiska inšpekcije so konec tedna ostale zaprte tudi hiške na Titovem trgu v Kopru. Ponudniki so ogorčeni, saj so gostinsko dejavnost izvajali v sedečem režimu med 5. in 22. uro, prav tako ne gre za sejemsko dejavnost, zato ne razumejo, zakaj zaprtje. Hiške pa so po inšpekcijskem nadzoru in izdani ustni prepovedi opravljanja dejavnosti zaprli tudi gostinci v Mariboru. Predstavnik Finančne uprave RS (Furs) Marjan Maček in v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin sta na vladni novinarski konferenci sicer zatrdila, da se pogoj PCT vse bolj uveljavlja, zmanjšuje se tudi delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti.

Hiške z gostinsko ponudbo na koprskem Titovem trgu so od sobote po obisku inšpekcije zaprte. Kot je poudarila direktorica koprskega zavoda za turizem Mojca Vojska, iz samega zapisnika izhaja ugotovitev, da so gostinsko dejavnost izvajali v sedečem režimu med 5. in 22. uro, prav tako ne gre za sejemsko dejavnost, zato ne razumejo, zakaj zaprtje.

Iz zapisnika inšpekcije pa je prav tako razvidno, da so upoštevali vse varnostne ukrepe in še več, zatrjuje Vojska. Prostor je bil zagrajen in se je ob samem vstopu na teraso preverjalo izpolnjevanje PCT-pogoja.

Zaprte gostinske stojnice v Kopru.
Zaprte gostinske stojnice v Kopru. FOTO: POP TV

Na uradno odločbo inšpekcije gostinci še čakajo, direktorico zavoda za turizem pa skrbijo predvsem pritožbeni roki, saj bi se kaj lahko zgodilo, da bodo šele sredi januarja izvedeli, ali je sedanje zaprtje upravičeno ali ne. Medtem je bilo pretekli konec tedna v Kopru veliko obiskovalcev, gostinci pa so morali imeti zaprto, je dodala.

Kot je dodala, jim je inšpekcija po ovinkih nakazala, da se je vlada odločila, da ne bo dopuščala izjem. "Strinjamo se, da vlada ne dopušča izjem, dati vse v isti koš, pa tudi ne gre," je poudarila Vojska. "Očitek, da iščemo luknje in da se hočemo nečemu izogniti, je popolnoma neupravičen," je še menila direktorica obalnega zavoda, ki si želi, da bi lahko koprski gostinci čim prej spet prijeli za delo.

Poslani, da jih zaprejo?

Ponudniki gostinskih storitev v zdaj zaprtih hiškah so obratovali legitimno in zelo skrbno, pa je izpostavil njihov predstavnik Andrej Krmac. Pri tem so vzpostavili "varno cono" in preverjali izpolnjevanje PCT-pogoja pred vstopom na samo prizorišče, kar je povzročilo dodatne stroške. Kot je dodal, jim inšpektorici, ki sta zaprli hiške, nista dali utemeljenega razloga za zaprtje, pač pa sta bili po njegovem poslani v Koper, da jih zaprejo.

Zaradi zaprtja gostincem zdaj vsak dan nastaja velika materialna škoda, saj so morali nabaviti veliko hrane in pijače, ki jo morajo zdaj metati stran. Gostinci so pri tem ogorčeni in razočarani, pridobili pa so tudi pravno mnenje, da je bilo zaprtje nelegitimno in protizakonito. Kot je napovedal Krmac, bodo zato šli tudi v skupinsko odškodninsko tožbo.

Zaprtje stojnic na Pogačarjevem trgu.
Zaprtje stojnic na Pogačarjevem trgu. FOTO: Luka Kotnik

Hiške zaprli tudi v Mariboru

Inšpektorji pa so se danes popoldne ponovno, po petkovem nadzoru, odpravili nadzor na Trgu Leona Štuklja in so ponudnikom, ki so v hišicah izvajali gostinsko dejavnost izdali ustno prepoved opravljanja gostinske dejavnosti. "Gostinci v celoti upoštevajo ustno odločbo, zato so izvajanje gostinske dejavnosti prekinili in hišice zaprli. Gostinci čakajo pisno odločbo, v kateri bodo podrobneje obrazloženi razlogi za izrek ukrepa, na podlagi katerih se bodo odločali o morebitnih pravnih sredstvih," so pojasnili pri Zavodu za turizem Maribor. 

Zaprte počitniške hiške v Mariboru
Zaprte počitniške hiške v Mariboru FOTO: 24UR

V Mariboru so namreč štirje gostinci od petka spet izvajali gostinsko dejavnost (s ponudbo pijače oz. toplih napitkov, ne pa tudi hrane) v hišicah, ki so bile nameščene na Trgu Leona Štuklja. Gostinci so pri obiskovalcih preverjali izpolnjevanje pogoja PCT, strežba pa je bila izključno sedeča. Zavod za turizem Maribor v okviru sodelovanja z gostinci na trgu ne organizira sejma ali tržnice, ampak uredi rabo javne površine in infrastrukturo ter jo da v najem ponudnikom, ki so kot poslovni subjekti neposredno odgovorni pristojnim službam. Kot so še sporočili, je prizorišče gostinske dejavnosti na trgu v petek preverila inšpekcijska služba, ki nepravilnosti ni ugotovila, zato so hišice ostale odprte.

V prestolnici odprli, zaprli, spet odprli in bili zapečateni

Vlada je z odlokom prepovedala prodajo hrane in pijače na božičnih sejmih, kar je naletelo na negodovanje gostincev po državi, saj je bilo to sporočeno šele na začetku decembra, ko so že nabavili zaloge in najeli zaposlene. Vlada je vztrajala, da so prisluhnili predlogu strokovne posvetovalne skupine, ki meni, da je tveganje za prenos okužbe ob sproščenem vzdušju preprosto preveliko. Nekatere občine so se zato odločile, da sejmov in praznovanj letos ne bodo pripravile, ponekod pa bodo ti ob upoštevanju vseh ukrepov organizirani v okrnjeni obliki.

V Ljubljani so najprej sledili vladnemu odloku in prejšnjo soboto zaprli hišice z gostinsko ponudbo, hišice z darilnim programom pa so ogradili in uredili vstopno-izstopno točko. Nato pa je direktor Ljubljanskih parkirišč in tržnice Andrej Orač v sredo sporočil, da je na Pogačarjevem trgu tržnična prodaja mogoča tudi za gostince. A finančni inšpektorji so v četrtek vse štiri stojnice s hrano in pijačo na ljubljanski tržnici zaprli. Ko so inšpektorji stojnice s hrano in kuhanim vinom zapečatili, je odvetnica najemnikov napovedala pritožbe na odločbe. Te, pravi, so pomanjkljivo obrazložene, povrh vsega gre za tržnično dejavnost, kjer se hrano in pijačo lahko kot osnovno živilo prodaja brez preverjanja pogoja PCT. Nelogičnosti bo, pravi, če bo treba razjasnjevala tudi na ustavnem sodišču.

Medtem gostinci državi en za drugim zdaj napovedujejo tožbe, inšpekcija pa vztraja, da zapira zgolj in samo sejmske stojnice. "To pomeni pomične stojnice, stojnice v nizu ali skupini," je pojasnil Marjan Maček, ki je na Furs vodja sektorja za finančni nadzor. Gostinci so ob tem ogorčeni in opozarjajo še na očitno dvojna merila pri zapiranju. 

"Na Pogačarjevem trgu stojijo pomične stojnice za hrano, dva metra stran pa štiri stojnice, nepremične - prepoved opravljanja dejavnosti. Ne razumem tega ukrepa, tudi pravno ne," je dejala Nataša Pirc Musar, odvetnica ljubljanskih gostincev. 

Inšpektorji med poostrenim nadzorom ugotavljajo vse manj nepravilnosti

Maček je sicer  zatrdil, da ugotavljajo pozitivne učinke poostrenih nadzorov. Ti se bodo izvajali tudi v veselem decembru, tudi ob koncih tedna in praznikih, je poudaril.

Pojasnil je, da so angažirali večino nadzornikov, poleg inšpektorjev tudi uslužbence mobilnih oddelkov. Od 15. novembra do 9. decembra so na terenu opravili 3773 nadzorov, kar je približno 150 na dan. Preverili so izpolnjevanje PCT-pogoja za več kot 18.000 oseb. Največ nepravilnosti, 471, je bilo ugotovljenih prav na področju izpolnjevanja PCT-pogoja, 73 na področju nošenja mask, 12 na področju opravljanja dejavnosti gostinstva in pet na področju razkužil. V omenjenem obdobju je bilo izdanih 10 plačilnih nalogov v skupni višini 32.000 evrov. Izrečenih je bilo 550 opozoril, največ pri gostincih in trgovcih, nekaj pa tudi pri bencinskih servisih in vulkanizerjih.

Izrečena je bila ena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti do odprave nepravilnosti, pa štiri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenju pri gostincih. Razlog: izvajanje gostinske dejavnosti v nasprotju z vladnim odlokom, ki prepoveduje izvajanje na sejemski prireditvi na odprtih površinah, je navedel Maček. "To pomeni samostojna premična stojnica, premične stojnice v nizu ali skupini," je pojasnil.

Na letni ravni so inšpektorji Furs opravili že več kot 7700 tovrstnih nadzorov in izrekli za 132.600 evrov kazni. Se pa delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, zmanjšuje. V zadnjem tednu je ta delež znašal 12 odstotkov, od začetka leta pa 20 odstotkov, je številke nanizal vodja sektorja za finančni nadzor, bolj dosledno izpolnjevanje ukrepov pa zaznavajo tudi inšpektorji. "Kot je razvidno tudi iz dnevnih poročil o novih okužbah s koronavirusom, je očitno, da poostren nadzor, ki je pripomogel k boljšemu spoštovanju predpisanih ukrepov, že daje konkretne rezultate, saj se število okužb na dnevni ravni znižuje," je zaključil. 

"Naj bo pogoj PCT tisti zlati standard"

Tudi Gašperlinova je pojasnila, da je cilj nadzorov predvsem spoštovanje pogoja PCT. Zaradi praznikov pričakujejo povečano število obiskovalcev v trgovinah, zato bodo na terenu tudi inšpektorji. Že v zadnjem tednu so se osredotočili predvsem na nadzor v trgovinski dejavnosti. Opravili so okoli 650 nadzorov. Zaradi kršitev v gostinstvu, obrat na območju Maribora je obratoval po koncu delovnega časa, je inšpektor izdal ustno odločbo s takojšnjo prepovedjo opravljanja dejavnosti. Konec tedna je bila izrečena tudi prepoved opravljanja trgovinske dejavnosti na Primorskem, ker pri uporabnikih storitev niso preverjali pogoja PCT.

Ponovila je, da je cilj njihovih nadzorov predvsem zagotoviti spoštovanje pogoja PCT: "Naj bo to tisti zlati standard, ki ga imamo vsi v mislih, tako uporabniki kot ponudniki storitev".  Zadovoljna je, da se pogoj PCT vedno bolj uveljavlja, tudi s preverjanjem osebnih dokumentov. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (899)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mandan
15. 12. 2021 09.56
+1
Cilj je uničenje samostojnosti, ljudi naredit neumne, ker v vseh teh ukrepih ni kančka logike, in uničit gospodarstvo, da bojo lahko določeni plenili. uspešno jim gre, ni kaj.
Amasakul
15. 12. 2021 09.53
Prodaja se nadaljuje iz kombijev...
Wolfman
14. 12. 2021 11.09
+3
To je nedopustno, da so stojničarji samo ogorčeni, ker jih lastna država želi dobesedno zradirat kot poslovne subjekte!
cirenij
14. 12. 2021 10.52
+2
Ne samo sramota, ampak kriminal! Da tukaj,na prostem pride do okužb, je možnost minimalna.
resslovenka
14. 12. 2021 10.45
+2
Sej veste 😀, najprej sta pri mizi dva, pol pet čez eno uro že 10 in bla, bla, bla. Za crknit smešno. Dobesedno. Oštarije so pa polne do zadnjega stola. Pa dejte no, izmislite si kaj bolj pametnega in življenjskega. 🙄
staridida
14. 12. 2021 10.48
-2
vezuv_
14. 12. 2021 10.44
+3
pri nekaterih komentarjih ni mogoče pritisniti plus oziroma, če se strinjaš s komentarjem, saj se izpiše, da za ta komentar si že glasoval. A je admin tudi iz stranke SDS? Samo vprašam.
staridida
14. 12. 2021 10.45
+4
staridida
14. 12. 2021 10.43
-1
Kako more bit medij kredibilen, če štirinajst dni piše o Smončičevi diplomi-o Masleševi pa niti črhne ne,-čeprav je še bolj pomembna..
staridida
14. 12. 2021 10.49
vezuv_
14. 12. 2021 10.36
+4
Pazite ko bodo volitve, drugo leto jih bo več. Volilo se bo novega predsednika države, ta če ostane ni nič hudega, saj itak nima veliko besede in bloge, je bolj le lutka pri vsem. PAZITE pri volitvah za vlado - tu pa mora biti volilna udeležba čim večja, ker bomo imeli drugače iste akterje na pozicijah kot so sedaj. JJ je že poleti z druženji pod šotori, ki so po ugotovitvah inšpekcije bili brez napak, na žalost v hiškah pa imajo drugo mnenje, in ne glede na to, da je zagotovljen PCT pogoj. Kot vem je kuhanček in rogljiček, burek uvrščeno med živilo, za živila pa niso dali prepovedi prodaje . V odloku bi morali navesti prodaja izven trgovine. Ali so navedli to? In ne vem od kdaj so odloki nad zakonom in ustavo. Drugače pa gostinci dragi, prvi ste prikimali na PCT pogoje, prvi ste pristali na to, žal posledice imate, je Jj tudi vas prinesel naokoli.
krpati
14. 12. 2021 10.29
+3
Če bi bili inšpektorji plačani iz strani potrošnika in ne iz korita.... sigurn nebi zapirali stojnic....tako pa jih boli za gostince......
Amasakul
14. 12. 2021 10.20
+2
Danes normalno delajo, le s to razliko, da so pripeljali premićne objekte, to so prikolice.
Adolph
14. 12. 2021 10.20
Mevzasta drzava . . . . . . .
VolilecSlo
14. 12. 2021 10.17
+6
Vsi smo si edini, da se je tej vladi popolnoma odpeljalo, pa niso temu krivi samo nelogični "ukrepi" ampak korupcija, klientelitzem, IZČRPAVANJE DRŽAVE PREKO VSEH MEJA, za poskus ukinitve STA pa bodo odgovarjali definitivno z dolgimi zapornimi kaznimi. Nihče nima pravice ukiniti DEMOKRACIJE in poveličevati ekstremizma V IMENU VLADE!!!! VERJEMITE!! Imajo preveč masla na glavi. Škoda, ki jo zavestno počnejo pa naj si bo to na našem ugledu v svetu ali neposredne finančne škode se je nabralo daleč več in veliko bolj pereče, kot pa je škoda katera je nastala ob prepovedi delovanja novoletnih sejmov. Kot veteran vojne za Slovenijo ne morem verjeti, da kdorkoli normalen lahko podpira Janšo in izdajalce Slovenije in DEMOKRATIČNE VOLJE njenih državljanovokoli. Le kakšni so ti ljudje??? Le kaj si mislijo, da so??? Ko vidim Janšo, Hojsa, Olaja, Urbanijo, Vizjaka, Vrtovca... mi gre na bruhanje.
cool1
14. 12. 2021 10.13
+6
To so protizakoniti in brezvezni ukrepi, s tem ne bomo zaustavili pandemije covid-a, v vsaki trgovini in na testiranjih se ljudje bolj drenjajo , kakor pa pri teh gostinskih hiškah. Zanalašč sem napisal gostinskih , ne pa sejemskih, saj to po večini tudi so ....!
dante
14. 12. 2021 10.07
-4
Evropska komisija se resno bori proti uživanju alkohola na trgih, ubogljiva vlada izpoljnjuje zahtevo. Dovoljujejo kostanje, ne pa kuhančkov
cool1
14. 12. 2021 10.15
+4
To pa že ni res, povsod po Evropi so imeli božične hiške, ki so pač ponujale tisto, kar so ponujale....
norinapoli
14. 12. 2021 10.04
Nekdo je rekel zakaj bi se jaz izpostavljal če jaz tega ne rabim,in takih je v sloveniji 3/4 zato pa delajo zdrahe nad narodom (:
tiandra4
14. 12. 2021 10.04
+2
ta bedasta, nesposobna vlada v dveh letih ni spregledala. Njihovi ukrepi so nerealni, nelogični- eni ki imajo kolesa na prikolici lahko delajo, drugi ki imajo fiksne hiške pa ne. Kot da bi državo vodili telebani!
Castrum
14. 12. 2021 09.36
+1
Zaradi zaprtja stojnic, je na prizorišče prišla vojska....😉
Walter Pravicek
14. 12. 2021 09.17
+6
Teror nad gostinci,ki so vplačniki v kaso države ne pojenja.Bo bolje,kupiti v Tušu vino,ter ga kuhati v kleti v blokih ali garaži v hišah?Ter domače pecivo,še zrezki,sarma ali celo prolenčina,kumare in vse kar zraven paše.Pa domače pesmi do zore z vsemi sosedi!Ne bo občinske takse za turistično zvezo,niti vabil politikom,lokalnim.Kamoli onim iz Ljubljane!
lakala28
14. 12. 2021 09.15
+10
Če bi se iz petkovih kolesarjev ne norca delali ampak se jim pridružili v nekaj stotisoč glavih množicah, bi bila ta kradovlada z bolnikom na čelu že zdavnaj na Dobu in v podobnih ustreznih ustanovah. Namesto tega imajo sedaj v rokah škarje in platno da naddaljujejo diktaturo in preusmerjanje pozornosti od resnih težav in zavlačujejo do konca mandata, da bodo do konca speljali še nekaj nečednih poslov in zamenjav in si nagrabili še vse, kar se nagrabiti da. Slovenija zbudi se, čas je.
BLAŽEN
14. 12. 2021 08.55
+10
vsem gostincem želim malo več solidarne borbenosti. tako pa se vsak briga sam zase. In tu imate rezultat