Korona

Hitre teste mora v podjetjih izvajati zdravstveno osebje

Ljubljana, 13. 01. 2021 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetja lahko v skladu s sedmim protikoronskim zakonom od države dobijo pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na novi koronavirus. Na ministrstvu za delo ob tem pojasnjujejo, da mora biti testiranje izvedeno na strokovno sprejemljiv način in ga mora opravljati usposobljeno zdravstveno osebje.

V skladu z zakonom so do pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega upravičene pravne osebe, ki so organizirane kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge. Pomoč bo izplačevala Finančna uprava RS na podlagi posebne vloge, ki bo v njenem informacijskem sistemu predvidoma dostopna v četrtek, oddati pa jo bo treba najpozneje do 30. januarja.

Vlada je subvencioniranje nakupa hitrih testov v sedmi protikoronski zakon vključila s ciljem zagotoviti ustrezno zaščito pred okužbami in širjenjem virusa. Po njenih ocenah bo ponujeni znesek zadoščal za nakup petih testov na zaposlenega.

Tudi v podjetjih morajo testiranje s hitrimi testi izvajati za to usposobljeni zdravstveni delavci
Tudi v podjetjih morajo testiranje s hitrimi testi izvajati za to usposobljeni zdravstveni delavci FOTO: Aljoša Kravanja

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so danes pojasnili, da lahko ukrep testiranja na prisotnost novega koronavirusa pri delodajalcih uvrstimo med ukrepe zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu.

Delodajalci ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu sprejemajo na podlagi ocene tveganja. V primeru spremenjenih okoliščin, ki vplivajo na to oceno, kar nevarnost za okužbo z novim koronavirusom nedvomno je, opravijo revizijo ocene tveganja in sprejmejo ustrezne ukrepe.

V določenih dejavnostih in delovnih procesih že imajo s predpisi predvideno testiranje posameznih skupin delavcev oziroma testiranje v posebej opredeljenih primerih. Delodajalci, ki jih k temu neposredno ne zavezujejo interventni predpisi, pa lahko v oceni tveganja predvidijo tudi testiranje delavcev na prisotnost virusa.

Delodajalec potrebo po testiranju in ustrezen način njegovega izvajanja določi v sodelovanju z izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu, tako da je testiranje izvedeno na strokovno sprejemljiv način in ga bo izvajalo usposobljeno zdravstveno osebje, so podčrtali na ministrstvu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
14. 01. 2021 18.55
Fajn biznis banda za neucinkovite teste!!!!!!!
dante
14. 01. 2021 12.42
Do zdaj ni bilo tako
dante
14. 01. 2021 09.03
Glave bodo letele
malipuhec
13. 01. 2021 21.51
+0
A je to zares tako težko razumeti? TO JE POSEG V TELO... USTAVA IN TO.. PA SAJ NE , DA KOGARKOLI ZANIMA TO... VAM VRŽEM KOST...Ali kdorkoli ve, da je kakršenkoli poseg v telo brez soglasja dotične osebe NEZAKONIT??? Kaj po vladnih odločitvah vam lahko vsak varnostnik s kupljeno osnovno šolo naredi test??? Potem mu pa vročite v roke še vaš zdravstveni karton, da ga slika, objavi na spletnih medijih ter se posvetuje z drugimi varnostniki z kupljeno osnovno šolo o vaših boleznih in če vas , na podlagi debate z kolegi, lahko ali pa tudi ne spusti v kino, trgovino, na letalo, vlak...
elll
13. 01. 2021 19.43
+1
Nujnih je vsaj 12 let študija in 6 specializacije za dat palčko v nos. Vlada bo pri izkušnjah upoštevala tudi to da si zdravstveni delavci znajo sami učistiti ušesa.
Ashleey
13. 01. 2021 19.00
+4
V Avstriji se bodo otroci za v solo sami testirali tuki pa pravite, da morajo teste opraviti za, to usposobljeni zdravstveni delavci... Ah ja... 🙈🙈🙈
on39
13. 01. 2021 19.12
+3
To je mozno samo v tej drzavi samo, da se kdo zasluzi
malipuhec
13. 01. 2021 21.56
+1
Ashleey, z vsem spoštovanjem do vas... Če se sam testiram, je to moja odločitev... Če me testira KDORKOLI tretji, je to poseg v telo...
dr.dare
13. 01. 2021 18.52
+4
zakaj če bodo pa v avstriji otroci se za šolo sami testirali??
on39
13. 01. 2021 18.45
+3
Zanimivo mi smo se jih naredili sami