Korona

Hitri testi le 81-odstotno občutljivi, pri asimptomatskih osebah le 44-odstotno

Ljubljana, 19. 01. 2021 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Vrečar, Ti.Š.
Komentarji
354

Po začetku množičnega testiranja s hitrimi testi v Sloveniji se je pod vprašanjem znašla njihova kakovost in zanesljivost - kot kaže poročilo NLZOH, z dobrih razlogom. Dobavljeni kitajski testi so namreč le 81-odstotno občutljivi, kljub temu, da bi po razpisnih pogojih ta morala biti 90-odstotna. Ta odstotek je še manjši pri asimptomatskih osebah, pri katerih testi dosegajo le 44-odstotno občutljivost. Težav ne predstavljajo le lažno pozitivni, temveč predvsem lažno negativni testi. Na ministrstvu za zdravje pa medtem pravijo, da je "parcialno navajanje le posameznih vrednosti zavajajoče".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hitri antigenski testi
    02:35
    Iz 24UR: Hitri antigenski testi
  • Iz SVETA: Zanesljivost hitrih testov
    02:48
    Iz SVETA: Zanesljivost hitrih testov

 

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je opravil verifikacije hitrih antigenskih testov (Antigen SARS-CoV-2 Test Kit proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec), ki jih je država decembra kupila od podjetja Majbert Pharm za potrebe množičnega testiranja prebivalstva in ki so se v središču pozornosti znašli zaradi kritik o nezanesljivosti in slabi kakovosti.

Pod drobnogledom pa so tudi sam razpis ter posredniki, ki so z dobavo testov dobro zaslužili. Gre namreč za znane kriptopiramidaše, ki so se na družbenih omrežjih bahali z 'odličnim poslom' ter objavljali posnetke svojega luksuznega življenja.

Nacionalni laboratorij v svojem poročilu sprva ugotavlja, da imajo testi oznako CE in IVD, kar pomeni, da je bila po navedbah proizvajalca opravljena klinična validacija na 273 preiskovancih. Od 73 pozitivnih s PCR-testi je bilo 70 pozitivnih tudi s hitrimi antigenskimi testi (HAT). Vsi PCR pozitivni preiskovanci so bili po navedbah proizvajalca opredeljeni kot simptomatski. Vseh 200 PCR negativnih preiskovancev je bilo negativnih tudi s HAT in so bili opredeljeni kot brezsimptomni. Proizvajalec tako navaja 95,9-odstotno občutljivost in več kot 99,9-odstotno specifičnost testa, "s čimer je test glede analitskih sposobnosti zadostil razpisnim pogojem v postopku javnega naročanja, nacionalnim priporočilom za uporabo HAT in priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije," je razvidno iz poročila.

NLZOH je med 11. in 17. januarjem analiziral 1868 vzorcev pri 934 preiskovancih. Od tega so 934 vzorcev analizirali z metodo PCR in 934 vzorcev s HAT. 374 oseb je imelo simptome covida-19, 560 oseb pa je bilo brez simptomov.

A vlada oziroma ministrstvo za zdravje kakovosti in zanesljivosti testov oziroma resničnosti navedb proizvajalca pred nakupom niso preverjali.

Analiza NLZOH pa je sedaj pokazala, da je občutljivost (oziroma verjetnost, da bo test pozitiven pri osebah, ki so resnično bolne) dobavljenih hitrih testov le 81,69-odstotna, medtem ko je specifičnost 99,59-odstotna. Gledano iz drugega zornega kota - vsak peti opravljeni hitri test ne pokaže pravilnega rezultata. Lažno negativnih rezultatov je bilo 37, lažno pozitivni pa so bili trije, je še razvidno iz poročila laboratorija.

Kako zanesljivi so dobavljeni hitri testi?
Kako zanesljivi so dobavljeni hitri testi? FOTO: Aljoša Kravanja

Spomnimo, da so razpisni pogoji določali 90-odstotno občutljivost dobavljenih hitrih testov. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne pa je včeraj na vladni novinarski konferenci zatrjevala, da je laboratorijsko preizkušanje hitrih antigenskih testov pokazalo, da so "občutljivi in specifični glede na zagotovila proizvajalca ter tako zadoščajo kriterijem nacionalnih smernic in kriterijem WHO".

A kot že omenjeno - proizvajalec je navajal 95,9-odstotno občutljivost (laboratorijska analiza je pokazala 81-odstotno). Nacionalna skupina za hitre teste pa je določila specifikacije za HAT, ki morajo dosegati vsaj 90-odstotno občutljivost v neodvisni verifikaciji in najmanj 98-odstotno specifičnost.

Občutljivost pri asimptomatskih osebah le 44-odstotna

Občutljivost hitrih testov je sicer nekoliko višja, če gledamo le osebe, ki imajo simptome okužbe - v tem primeru je analiza NLZOH pokazala 85,33-odstotno občutljivost HAT. A na drugi strani ta odstotek strmoglavi v skupini asimptomatskih preiskovancev. Občutljivost pri osebah, ki nimajo simptomov bolezni, je namreč zgolj 44,44-odstotna (specifičnost je pri tej skupini 100-odstotna). "V tej skupini v tednu, ko se je izvajalo testiranje, nismo dosegli ciljnega števila 50 PCR pozitivnih preiskovancev, zato bomo z vzorčenjem nadaljevali. Z visokim številom PCR negativnih pa smo zagotovo potrdili visoko specifičnost testa," danes v pisnem odzivu pojasnjujejo na NLZOH.

Skupina 18 PCR pozitivnih, asimptomatskih preiskovancev je premajhna, da bi lahko dajali končne sodbe o zmogljivosti testa ali jo razčlenjevali glede na Ct vrednosti, kot smo to storili v skupini simptomatskih, dodajajo.

NLZOH: Proizvajalci validacije izvedejo na osebah z visokimi virusnimi bremeni

Občutljivost testov je sicer najvišja pri osebah "z najvišjim virusnim bremenom" oziroma pri tistih, ki imajo nizke Ct vrednosti, še kaže poročilo. (Ct vrednost pomeni število ciklov PCR, ki so potrebni, da fluorescenca vzorca preseže vnaprej določen prag. Čim manjša je Ct vrednost, tem večja je predvidena količina nukleinske kisline virusa. Pri večini testov PCR je mejna vrednost za pozitivni rezultat Ct<40. Bolniki v zgodnjem obdobju okužbe imajo običajno vrednosti Ct 20 do 30 ali manj.)

Pri NLZOH dodajajo, da je primerjava rezultatov HAT različnih proizvajalcev pokazala, da imajo različni kvalitetni HAT testi "praviloma dobro specifičnost", kar se pokaže tudi pri postopku verifikacije. "Pri verifikaciji občutljivosti HAT pa se potrjuje domneva, da proizvajalci verjetno validacije izvedejo na preiskovancih z visokimi virusnimi bremeni," saj se rezultati, ki jih navajajo proizvajalci, najbolj približajo rezultatom, ki jih pri verifikaciji dobijo v skupini preiskovancev z nižjimi Ct vrednostmi in torej višjimi virusnimi bremeni.

Verjetnost, da bo hitri test odkril pozitivno osebo, narašča s količino prisotnega virusa. "Najmanjša količina prisotnega virusa, ki jo bo odkril HAT, je bistveno večja od najmanjše količine virusa, ki jo je sposoben odkriti PCR. Slednje velja tako v skupini simptomatskih kot v skupini brezsimptomnih oseb."

Celotno poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano si lahko ogledate na tej povezavi.

Zakaj vlada torej trdi, da hitri testi ustrezajo kriterijem občutljivosti, če pa je iz javno objavljenega poročila NLZOH jasno razvidno da ni tako, zanima tudi Dejana Židana, ki je glede tega na vlado naslovil poslansko vprašanje. Zanima ga tudi, "kakšen vpliv ima podatek, da je bilo 18. januarja 2021 med 8704 testiranimi z omenjenim hitrim testom 479 pozitivnih, na oceno epidemiološke situacije v Sloveniji", ter kakšna je ocena strokovnjakov o uporabnosti omenjenega hitrega testa v primeru pojava mutiranega virusa, ki so ga najprej zaznali v Veliki Britaniji.

Rezultat ne sme povzročiti občutka lažne varnosti

Prav občutljivost hitrih antigenskih testov je ključnega pomena, njihov namen je zaznati (tudi asimptomatske) okužbe med prebivalci, ki jih sicer morda ne bi, ter s tem preprečiti nadaljnje širjenje virusa. "Verifikacija potrjuje, da je pri uporabi HAT izjemnega pomena, da se preiskovancem pravilno predstavi vrednost negativnega rezultata, ki ne sme povzročiti občutka lažne varnosti," še v poročilu opozarja NLZOH.

Ministrstvo za zdravje je NLZOH naložilo preverjanje hitrih antigenskih testov, po tistem, ko so se v javnosti pojavili dvomi v njihovo zanesljivost. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Magajneva je sicer v ponedeljek na vladni novinarski konferenci že predstavila izsledke analize, iz NLZOH pa so zdaj podali še dodatna pojasnila glede svojih ugotovitev.

In še: "Osnovni namen uporabe HAT je namreč čim hitrejša napotitev oseb z visokim virusnim bremenom v samoizolacijo v populacijah, ki jih ne zmoremo testirati s PCR-metodo."

Ob tako nizki občutljivosti hitrih testov pa se pod vprašaj postavlja tudi verodostojnost uradnih številk, ki jih dnevno sporoča vlada in na podlagi katerih se tudi določajo kriteriji za zaostrovanje in sproščanje 'koronskih' ukrepov po državi. Eden ključnih kriterij za sproščanje je namreč sedemdnevno povprečje okužb.

V nacionalnem laboratoriju zagotavljajo, da so bile analize hitrih testov strokovne in neodvisne

Na NLZOH pa medtem tudi zanikajo, da bi bili njihovi zaposleni pod kakršnimi koli pritiski pri izvajanju verifikacije hitrih testov za množično testiranje prebivalstva. Trdijo, da so analize opravili strokovno, zanesljivo, neodvisno in odgovorno, ob tem pa odločno zavračajo trditve o prirejanju rezultatov.

Spletni portal Necenzurirano.si je namreč danes poročal tudi o tem, da je NLZOH pri preverjanju hitrih antigenskih testov pod pritiski politike prirejal rezultate in namerno izločal vzorce, ki se niso ujemali z rezultati bolj zanesljivih PCR testov. Tako je njihov anonimni vir zatrdil, da je NLZOH preverjanje izvedel v nasprotju s strokovnimi pravili.

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi na Kodeljevem.
Testiranje s hitrimi antigenskimi testi na Kodeljevem. FOTO: 24 UR

V nacionalnem laboratoriju so danes tako navedli, da so od 11. do 17. januarja zbrali in analizirali 1868 vzorcev pri 934 preiskovancih. Od tega so 934 vzorcev analizirali z metodo PCR in 934 vzorcev s hitrimi antigenskimi testi.

Kot so pojasnili, so bili odvzem brisov, izvedba hitrih testov in PCR testov ločeni procesi in jih niso izvajale iste osebe. Vse brise za PCR testiranje so pripeljali v en laboratorij, kjer je testiranje potekalo z reagenti istega proizvajalca, na istih aparatih in z istim usposobljenim osebjem. V času izvajanja PCR testiranja pa laboratorijsko osebje ni poznalo rezultatov testiranja s hitrimi testi.

"Vsi podatki so se iz vseh lokacij stekali k vodji raziskave in v krogu delovne skupine smo preverjali, da noben podatek v glavni tabeli ni manjkal in da se je preverila skladnost interpretacije PCR z navodili proizvajalca. Prav tako so izvedli dva neodvisna izračuna vrednosti vseh postavk v poročilu," so zagotovili.

Ministrstvo: Parcialno navajanje le posamezne vrednosti analize hitrih testov je zavajajoče

Na ministrstvu za zdravje pa medtem obžalujejo "napačne interpretacije" rezultatov laboratorijske analize hitrih testov, ki jih je država kupila za množično testirane prebivalstva. Menijo, da je zavajajoče, da se parcialno navaja le posamezne vrednosti občutljivosti in specifičnosti testov iz analize NLZOH.

Danes so na ministrstvu za zdravje tako znova opozorili, da je pri interpretaciji verifikacije hitrih testov in interni analizi podatkov ministrstva za zdravje treba gledati podatke celovito in razumeti, kaj je namen hitrih testov. Ti so namenjeni temu, da čim hitreje in na čim bolj preprost način prepoznajo v populaciji posameznike, ki so okuženi z novim koronavirusom, ter s tem lažje obvladujejo epidemijo. Hitri testi niso 100-odstotno zanesljivi, zlati standard pri testiranju so PCR testi, so dodali.

Glede podatkov o občutljivosti testov v skupini oseb, ki niso imeli simptomov okužbe, ta je znašala 44,44 odstotka, pa so poudarili, da je pod rezultati jasno zapisano, da ni bil dosežen vzorec 50 PCR pozitivnih preiskovancev. Zato bo NLZOH nadaljeval vzorčenje. So pa v tej skupini potrdili visoko specifičnost teh testov, kar ob pravilni izvedbi testa pomeni, da daje zelo malo lažnih pozitivnih rezultatov.

"Verifikacija NLZOH in interna analiza ministrstva za zdravje dokazuje, da so testi ustrezni in izpolnjujejo zahteve, skladne s pogodbo. Zavajajoče je, da se parcialno navaja le posamezne vrednosti občutljivosti in specifičnosti testov. Vse interpretacije, ki se danes pojavljajo v javnosti glede neustreznosti testov, so posledica enoznačnega laičnega interpretiranja podatkov," trdijo.

Napačne interpretacije pa obžalujejo, saj pri ljudeh zbujajo negotovost in dvome ter jih s tem odvračajo od udeležbe na hitrem testiranju, ki se je izkazalo za enega izmed učinkovitejših ukrepov pri zajezitvi širjenja epidemije covida-19, so še dodali.

Razmazani madeži, nečitljivi in nejasni rezultati

O neprimernosti in neverodostojnosti dobavljenih hitrih testov, ki dajejo nejasne in nečitljive rezultate, so že v začetku januarja poročali v naši rubriki Dejstva. Za njih je spregovorila vodja Diagnostičnega laboratorija Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje Darinka Oštir Mevželj, ki ima 35 let delovnih izkušenj, deset let pa je vodja laboratorija. "Ne stojim za temi testi in si želim, da se to množično testiranje s temi hitrimi antigenskimi testi čim prej ustavi," je povedala. Da je nekaj narobe, se je po njenih besedah pokazalo že prvi dan, ko so prejeli teste, saj pri nadzoru kakovosti ni bilo odziva. Poleg tega so bile testom priložene paličice za žrelo, ne za nos, s katerimi je mogoče poškodovati paciente.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako donosno je lahko testiranje, pa zdaj kaže tudi primer Zdravstvenega zavoda Zdravje, ki je v lasti kirurga Marka Bitenca. Sicer člana strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, ki je blizu stranki SDS. In prav njegov zavod je opravil daleč največ testov, Bitenc pa tudi po novem letu in novem sistemu kot edini koncesionar ob zdravstvenih domovih nadaljuje z jemanjem brisov.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (354)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lookaaa
21. 01. 2021 11.23
+4
81 procetov so upsesni testi, torej vsakega petega prikazejo narobe! Pri asiptomatskih osebah pa je 6 od 10 ljudi lahko narobe prikazanih. Čemu torej testiramo!
ArkaMast
20. 01. 2021 08.37
+3
SDSov način uspešnega posla. "mi delamo" pravijo. NATEGUJETE LJUDI pa pravimo mi. Celo Slovenijo nategujejo. Davkoplačevalski denar za strankarske namene in beli snegec. Samo za to.
peglezn
19. 01. 2021 19.30
+0
kaksni nerealni procenti? pri nas v firmi so testirali cca 50 oseb in našli cca 25 pozitivnih. Izkazalo se je, da so bili po PCR dan kasneje VSI negativni! ce me urednistvo kontaktira, dam kontaktne podatke...
jbtjbt
19. 01. 2021 19.17
+2
😂😂😂😂🐑hitro v vrsto stat po eno uro,za palčko v nosek
Bogdan Kranjc
19. 01. 2021 18.18
+0
Samo potrditev dr.Luke Meseca še manjka.
ROGIBOS
19. 01. 2021 17.38
-2
Maram priznat, da ste rdeči novinarji kar spretni pri podtikanju, sedaj vas je še Židan najel?
drejc79 1
19. 01. 2021 18.03
+4
A ti si zaostal ali se samo delaš takega? Novinarji so objavili izsledke uradne raziskave teh testov, ker so rezultati slabi in kažejo na goljufijo, so zdaj novinarji krivi zato? Ni kriv tisti, ki je dobavil zanič teste, ampak tisti, ki o tem poroča? In teste je testirala edina inštitucija v Sloveniji, ki je za to pristojna.
Nimasmisla
19. 01. 2021 17.25
+6
Samo da je biznis
štajerc65
19. 01. 2021 17.15
+7
Naj se Janez z dobavitelji zmeni saj so frendi.
Boombaar
19. 01. 2021 17.09
+10
Maske iz gumic, testi iz plastelina in respiratorji za pnevmatike filat. Ma to nemoreš vrjet
Nori znanstvenik
19. 01. 2021 16.24
+3
Slovenski poraz v boju proti epidemiji ni nepovezan s članki, kot je ta, še posebej pa je logična posledica stanja duha, ki se vidi v komentarjih pod članki. Ideologija, strankarstvo in podobne nizkotnosti pač ne morejo koristiti. Ja, prodaja takih testov je goljufija. Nakup ni nujno korupcija, javni razpisi so pa brezupni tako za javne ustanove kot za poštene ponudnike blaga in storitev in to vsa leta in pod vsemi skorumpiranimi oblastmi (saj drugačnih še nismo imeli). Najprej pa avtorjem člankov - prosim, izobrazite se, da bo čim manj takih populističnih bedarij kot je "Gledano iz drugega zornega kota - vsak peti opravljeni hitri test ne pokaže pravilnega rezultata". NI RES! RES JE, da vsakega petega "simptomatskega okuženega" hitri test ne prepozna, to pa je nekaj čist odrugega, ker niso vsi testirani tudi "simptomatski okuženi". Poraznost testov je potrebno oceniti iz vidika namena uporabe - z njimi naj bi izločali iz aktivne populacije in pošiljali v izolacijo prav nesimtomatske okužene, ki pa jih niti polovico ne potrdi. Vsak, ki je že kdaj poskusil izpeljati javni razpis ve, da je jedro brezupnosti prav v tem, da moraš slepo zauptati specifikacijam ponudnika. V nasprotnem primeru, sledijo pritožbe in tožbe in... Če bi se ob takih primerih naši kvazi ideološko sprti in strankarsko razdeljeni voditelji ob podpori medijev lahko združili in pokazali na inherentno neuporabno razpisno zakonodajo, bi vsem, ki pozabljajo, da se bodo slej ko prej znašli v vlogi "krivca" bilo v prihodnosti marsikatero blatenje prihranjeno, davkoplačevalcem pa marsikateri evro bolj smotrno porabljen.
muri67a
19. 01. 2021 16.13
-5
Tudi drugi testi so enako zanesljivi, le da so enkrat dražji.
ho?emVšolo
19. 01. 2021 15.40
+0
Resnica ostaja skrita.
1muvwndr
19. 01. 2021 15.36
-13
Za vse, ki samo pljuvate čez vse vpletene, zadeva je zelo enostavna, če vam je jasna le osnova trgovanja: kot prvo, država je nujno potrebovala teste v čim krajšem možnem času, takrat ko je še ves ostali svet potreboval teste v čim krajšem možnem času. Povpraševanje je presegalo ponudbo, cene so šle krepko gor. Zato je bila cena testov visoka. Kot drugo, "kriptopiramidaši" so eno od redkih podjetij, ki je v tistem času, na podlagi podatkov testiranj, ki jih je izdal proizvajalec, uspelo dobiti teste, ki so vsaj na papirju bili zadovoljivi. To, da v praksi niso, pa ni kriv uvoznik, ker on se je ravnal po specifikacijah proizvajalca. Kot tretje, ovce, ki se hodijo testirati iz votlega strahu, so krive, da smo potrebovali toliko testov v tako kratkem času, kar je pripomoglo k temu, da enostavno ni bilo časa za strokovno preverjanje če so dejansko testi ustrezni ali ne (če so tako učinkoviti kot navaja proizvajalec). Kdo je pa dejansko kriv? Vsi in nobeden, krivdo si lahko podajajo vsi, od prvega do zadnjega. V politiki in v managerskih krogih je to itak osnova tako, da na koncu ne bo itak nihče kriv (pa tudi če bi/bo zaradi testov/cepiv pomrlo 50% prebivalcev).
pravakritika
19. 01. 2021 15.24
+15
....Tale vlada se pa prav trudi da VSAK dan uštima vsaj eno kozlarijo...
pravakritika
19. 01. 2021 15.26
+7
....Bi bilo že kar komedično - če ne bi s tem škodovali zdravju državljanov... Tako - ali tako.... Naposled bo res Marko Potrč imel VSE PRAV....
ROGIBOS
19. 01. 2021 17.40
-1
Ti in tvoj Potrč, malo počakajta in ne delajta se norca iz ljudi! Ko boš imel doma pogreb potem se pa delaj strokovnjaka! Sram te bodi!!
5axis
19. 01. 2021 15.23
+3
mr.poper
19. 01. 2021 15.22
+18
Že vrabčki čivkajo da so testi zanič uporabo le teh bi bilo potrebno ukinit saj zavajajo in povzročajo milijardno škodo Drugače povedano to so mafijska posla ki jih podpira naš bolani janez z njegovimi dostavljavci.
AxisDeus
19. 01. 2021 15.20
+10
Kakšno presenečenje, a ne? Še kakšen teden bo trajalo, da to pogruntajo Vrhovni, ampak vmes bodo dečki z zlatnimi lanci že na letu za kak tropski raj, Slovenčki pa (spet) osmoljeni.
si456
19. 01. 2021 15.16
+9
No pa smo spet izgubili milijon davkoplačevalskega denarja.
Uporabnik1175947
19. 01. 2021 15.40
+2
zibertmi
19. 01. 2021 15.57
+2
to je drobiš ob minusu 10 miljard pridelanega v tej vladi.tudi pufa ja jajo uredil za dobro število let.po neče se človeka moraš hitro spomnit ,ko ga ni več
ROGIBOS
19. 01. 2021 17.42
+2
Tudi ti si si odrezal kos pogače, ali si pomoč zavrnil? Sprenevedat se pa znate levaki, vsaka čast!!!
Uporabnik1175947
19. 01. 2021 15.07
+13
Kdor laže tudi krade in obratno.
VAREN
19. 01. 2021 15.06
+10
Je imel Mariborski zdravnik prav. Pa tudi tisti, ki je rekel, da bo vse zvodenelo. In to se že dogaja. Človek se cepi, potem pa zboli. Le kaj se dogaja v Izraelu?