Korona

O (ne)smiselnosti in (ne)zanesljivosti hitrih testov

Ljubljana, 10. 02. 2021 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
355

Pritisk na točke, kjer izvajajo brezplačne hitre teste, je vse večji. Nič čudnega, saj vlada odprtje večine dejavnosti pogojuje z negativnim izvidom zaposlenih, ponekod tudi potrošnikov, pri tem pa je poskrbela za veliko zmede. H kozmetičarki, denimo, se lahko na pedikuro odpravite brez testa, če pa želite, da vam ta ista oseba nalakira še nohte, morate za to predložiti negativni izvid. Za povrhu govorimo o testih, ki so bili v številnih primerih lažno pozitivni, seznam krajev, kjer so zaradi tega zapirali vrtce in šole, je vse daljši. Pristojno ministrstvo že razmišlja, da bi pri hitrih testih, ki pokažejo pozitiven rezultat, uvedlo obvezen odvzem brisa še s PCR-testom. A če so hitri testi tako nezanesljivi, v čem je potem sploh smisel množičnega testiranja?

Potem, ko je vlada začela pogojevati odpiranje (gospodarskih) dejavnosti z obveznim testiranjem, se je pritisk na točke, kjer ta testiranja izvajajo, močno povečal. "Čakajočih, ki so prišli na odvzem peš ali z vozilom, je bilo zelo veliko, zato so morali člani civilne zaščite že veliko pred načrtovanim koncem jemanja brisov številne zainteresirane zavrniti in jih povabiti na testiranje naslednji dan," nam je sporočil Ervin Čurlič iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko ter priložil fotografijo dolge vrste ljudi, ki se je vila pred točko za odvzem brisa v Novi Gorici.

Po katerih opravkih ne morete brez negativnega testa?

Za dodatno nejevoljo so poskrbele nekatere vladne odločitve, pri katerih dejavnostih je izvid negativnega testa obvezen za zaposlene, pri katerih za zaposlene in potrošnike in pri katerih test ni potreben. 

Tako pride do situacij, ko lahko greste h kozmetičarki na pedikuro brez testa (niti ga ne potrebuje ona), a če želite, da vam ta ista oseba še nalakira nohte, za to potrebujeta negativen izvid tako vi kot ona. Brez testa se lahko odpravite k frizerju (za to storitev testiranje ni obvezno niti za zaposlene), hkrati pa k pasjemu frizerju ne morete odpeljati svojega štirinožnega prijatelja – razen če test opravite tako vi kot pasji frizer. Tudi pri ogledu nepremičnine negativen izvid testa potrebujeta oba deležnika, torej nepremičninski posrednik (oziroma prodajalec, če gre za zasebno ponudbo) in kupec.

Za lažji pregled dejavnosti v zvezi z obveznim testiranjem smo pripravili spodnjo infografiko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ker strank nočejo siliti v testiranje, večina salonov ostaja zaprtih

V Kozmetičnem združenju Slovenije so nad temi potezami vlade tako ogorčeni, da so se prejšnji teden obrnili celo na ustavno sodišče. "Z novim odlokom o obveznem testiranju se zgolj nadaljuje neenaka obravnava naše dejavnosti, pri čemer je za tako stanje vedno manj strokovnih razlogov. Zato bomo vztrajale pri tem, da ustavnost in zakonitost sprejetih ukrepov presodi sodišče," nam je povedala njihova predstavnica Mateja Zupan Josipović.

Vsa nesmiselnost sprejetega odloka se kaže tudi v praksi, dodaja sogovornica. "Kozmetični saloni v večini ostajajo zaprti. Telefoni ostajajo tiho. Delo se izvaja na črno, saj stranke ne potrebujejo testov za vstop v dnevne sobe. Pojavili so se novi termini, kot so medicinska manikura in medicinska nega obraza. To obsojamo in opozarjamo, da s takim postopanjem kozmetični saloni zapirajo svoja vrata, naša panoga pa izumira. Raste delo na črno in se množi siva ekonomija," je še jasna Zupan Josipovićeva.

Kdo se testira in kdo plača?

Medtem so nekatera podjetja pri dostopu do testiranj za svoje zaposlene že naletela na težave, nekateri zaposleni pa se sploh niso mogli testirati, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Kot so navedli za STA, negotovo ostaja tudi kritje stroškov testiranj. Pričakujejo pa, da jih bo pokrila država.

Kot so opozorili v OZS, se zaradi težav z razpoložljivostjo testov nekateri zaposleni niso mogli testirati, zato njihovi delodajalci niso mogli zagnati dejavnosti. Povpraševanje po testih je ogromno, zato je podobne težave pričakovati tudi v prihodnje, so prepričani.

Tudi v TZS so navedli, da je za podjetja največjo oviro predstavljal dostop do izvajalcev testiranj, saj so morali testiranja opraviti v neugodnem času, to je ob koncu tedna in na praznik. "Za podjetja je ključno, da dobijo pravočasno informacijo o tem, katere korake morajo narediti v primeru novih obveznosti, da se lahko organizirajo na čim bolj racionalen način – tudi glede na lokacijo, kjer poslujejo," so poudarili.

Delodajalci morajo sami zagotoviti teste, in sicer v sodelovanju z izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu. Ministrstvo za zdravje

V zbornicah opozarjajo tudi na nejasnost glede kritja stroškov testiranja, ki posebej za podjetja z večjim številom zaposlenih niso majhen zalogaj. Glede na napovedi vlade na sredinem sestanku s predstavniki gospodarskih zbornic v OZS pričakujejo, da jih bo krila država – tudi za testiranja minuli konec tedna. Smiselno bi bilo, da vlada to uredi v devetem protikoronskem zakonu, menijo. Tudi v TZS poudarjajo, da so predstavniki vlade zagotovili kritje teh stroškov.

Na gospodarskem ministrstvu so v torek sicer zagotovili, da si prizadevajo za sofinanciranje testiranj za delodajalce. Kot so spomnili, se je državno sofinanciranje po sedmem protikoronskem zakonu izteklo, a si prizadevajo za dodatna sredstva za pomoč. V okviru sedmega protikoronskega zakona so bili delodajalci upravičeni do enkratne pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega.

Delodajalci morajo sami zagotoviti teste, in sicer v sodelovanju z izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu. Za testiranje se podjetja lahko dogovorijo tudi z drugimi izvajalci zdravstvene dejavnosti, vključno s pooblaščenimi mobilnimi enotami, ki so objavljene na spletnih straneh ministrstva za zdravje.

Seznam krajev, kjer so imeli težave zaradi lažno pozitivnih testov, vse daljši

Polzela, Murska Sobota, Kranj, Ajdovščina, včeraj še Cerklje ob Krki in Ravne na Koroškem. Vsem tem krajem je skupno, da so imeli na množičnem testiranju s hitrimi testi, ki jih je dobavilo zloglasno podjetje Majbert Pharm, zelo slab rezultat, na koncu pa se je izkazalo, da je šlo 'le' za lažno pozitivne teste. To pa je privedlo do nemalo sitnosti z organizacijo dela v šolah in vrtcih, saj so morali zaposleni, ki so imeli sprva pozitiven test – čeprav v resnici niso bili okuženi – ostati doma.

Iz regijskega štaba CZ za Severno Primorsko so nam danes še sporočili aktualno stanje na Ajdovskem. "Že včeraj je bilo pri testiranju zaposlenih v izobraževanju in vzgoji na dveh lokacijah (Dobravlje in Ajdovščina) kar 20 pozitivnih izvidov. Na ponovljenem testiranju, po metodi PCR, pa so bili vsi negativni. In zgodba se je nadaljevala tudi danes, ko je bila na vrsti za testiranje še manjša skupina šolnikov. Med 51 opravljenimi testi je bilo 11 pozitivnih (21,6 odstotka). Vsem so nato opravili še PCR-test. Od tega jih je bilo osem negativnih, rezultate treh pa še čakamo."

Čakš Jagrova: Konec tedna želimo uvesti sistem preverjanja vseh pozitivnih hitrih testov s PCR-testi

Po zadnjem dogovoru skupine različnih strokovnjakov pod vodstvom ministrstva za zdravje bi se vsi s pozitivnim izidom hitrega testa na okužbo z novim koronavirusom ne glede na prisotnost simptomov preverjali s PCR-testom, pa je na današnji novinarski konferenci napovedala Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V ta namen pripravljajo poseben sistem, želijo pa ga uvesti že konec tega tedna.

Kot je poudarila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, se zavedajo sedanjih težav, do katerih prihaja, ker nekateri po pozitivnem izidu hitrega testa na preverjanje s PCR-testom čakajo dlje. V primeru zaposlenega v vzgoji in izobraževanju se tako v karanteno pošlje tudi vse otroke, s katerim je bil ta v stiku, test pa se v nekaterih primerih nato izkaže za lažno pozitivnega.

Po pojasnilih Čakš Jagrove je bila sprva doktrina strokovnjakov, da se s PCR-testom preverja okužbo pri tistih, ki so imeli pozitiven hiter test, a nimajo simptomov bolezni in nimajo epidemioloških povezav. Po zadnjem dogovoru skupine različnih strokovnjakov pod vodstvom ministrstva za zdravje pa bi se vsi s pozitivnim izidom hitrega testa ne glede na prisotnost simptomov potrjevali, vendar na način, da ne bo zamud.

Tako pripravljajo sistem računalniškega vodenja podatkov, na odvzemnih mestih pa bi poskušali zagotoviti, da bi vsi pozitivni na hitrem testu po sporočilu SMS dobili napotke, kje naj se zglasijo ali kdo jih bo poklical, da bodo lahko najhitreje šli še na PCR-test. Če se le da, bi test ponovili v tistem ali naslednjem dnevu, je pojasnila Čakš Jagrova in dodala, da bodo nekateri vendarle morali tudi do osebnega zdravnika.

Kako natančno bo to potekalo, bodo še sporočili, je napovedala. Ob tem pa je pojasnila, da si želijo, da bi sistem uvedli že konec tega tedna.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (355)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
11. 02. 2021 18.55
hat OZ HITRI TESTI EDINA IN RESNIČNA KORIST JE TA DA JE SDS MLADINA PRIŠLA DO VELIKEGA DENARJA ZA BELI KRISTALNI PRAŠEK IZ MEHIKE.medicinski delavci pa dobili dodatno jalovo delo,ki pa ga morajo opraviti saj maršal twito,to zahteva čeravno kot vidite hat testi niso niti pol uspešni oz ponekod od 11 pozitivnih vseh 11 negativnih na pcr testu.
Vajkim
11. 02. 2021 09.40
+2
Hitri testi....pa zakaj če si tisti trenutek 50 % zdrav ali pa 50% bolan.Recimo da si zdrav...poznam primere ko hodijo v službo...zjutraj zdrav popoldan ima koronovirus,,,predno ugotovi preteče se nekaj dni in veselo okuži okolico,,,ta primer je okužil šest ljudi..družino , koliko v službi pa se ne ve Hitri testi nesmiselni ukrepi...podobne dejavnosti eni da drugi ne...čakanje ljudi v vrsti...šolniki za tisto uro so negativni...pozneje pa se ne ve Kdo bo plačal čakanje ljudi na teste, lažni izvid pozitiven..npr..vzgojitelj doma čela skupina otrok doma nato pa je negativen...to stane cca 1000 evrov na dan škode družbi ,,,,posredne pa verjetno 3000!evrov...bo to plačal dobavitelj ali proizvajalec testa,,,škart robo vrneš in dobiš drugo... Se bo vlada, Kacin, svetovalci , zbudili in kaj natedili...ali parlamentarci z vso podporno službo tudi čakate v vrsti ob 5 uri zjutraj na teste,,npr,,,Janša z vlado, Zorčič z drz. zborom Pahor s kabinetom....itd...to so krivice, zato vlada nima zaupanja ni kredibilna, govori o uspešnih ukrepih...kakor za koga , resnice pa ne povedo je popolnoma drugačna...žal D
Vajkim
11. 02. 2021 09.24
Hriboborec
10. 02. 2021 21.55
+5
A pa imajo vsi teli, ki stojijo v vrsti, negativen test, da niso okuženi, ker je vlada JJ v ponedeljek zvečer to izrecno zahtevala od čakajočih? V Jajolandiji ni nikoli dolgčas!😂😂😂😂😂😂
silva-d
10. 02. 2021 19.24
+15
če trgovcev do sedaj niso testirali ne vidim razloga zakaj bi jih sedaj
Glotis
10. 02. 2021 19.19
-14
Dokler ti negdo od tvojih ne umre za korono ti je vse to "nebuloza". Šele potem začneš razmišljat in razumet zakaj so potrebni vsi ti testi.
revolucija_mb
10. 02. 2021 20.45
+3
Klasično sebično. Zamisli se kaj si povedal, dobro se zamisli.
FAUSTOS1
11. 02. 2021 18.58
dokaži da en hat tester rešil 1 samo življenje a ne moreš-so pa to dosegli z pcr testi,ki edini 100% dokažejo okuženost ali neokuženost.
Blond James
10. 02. 2021 19.00
+6
Domnevno okuženi se ukvarjajo s distribucijo koke
tamiflu
10. 02. 2021 18.53
+20
pa saj se z marsa vidi ,da je to samo janševo pod.ebavanje folka iz maščevanja in zlobe..
.mdC.
10. 02. 2021 18.51
+7
Ni mi jasno kaj ni jasno folku v teh vrstah. Noro.
on39
10. 02. 2021 18.53
-5
Kaj tebi ni jasno jaz zaradi dela v tujini se bil ze 6 na teh testih, če pa si frajer placaj 400 eur kazni pa 14 dni karantene ma to itak vam tam v slo ne briga ker ste itak na kavču
beware1
10. 02. 2021 19.07
+9
Ne, On.., ni jim jasno, žal, ker nikjer ne delajo in kakor gredo zadeve naprej, ne bodo nikoli in skoraj, da imajo prav. Ja, do tukaj so nas pripeljali v zakulisju t.i. corone19. Vsem dikta...jem je cilj utišati in pokoriti ljudsvo. Cena ni pomembna. To se danes dogaja po celotnem svetu, v SLO je pa še posebno izrazito. Nič, kar tako
pepikrlinca
10. 02. 2021 18.50
+1
Najbrž so hitri testi alergični na šolnike.
Ka pa mislis
10. 02. 2021 18.49
+2
in potem taisti ti ljudje ki se testirajo so najbolj glasni ko je vse zaprto. A ravno zarad takih
amedeo
10. 02. 2021 18.49
+17
Kaj bi se zgodilu Šarcu, če bi on nabavil te popolnoma nezanesljive teste od treh mulcev na koki?
Uporabnik1175947
10. 02. 2021 18.38
+15
Ovce, več ko je informacij o nesmiselnosti testiranja, daljše so vrste.
Kleopatra 79
10. 02. 2021 18.24
+12
Pa kaj je stem folkom, očitno nimajo kaj bolj pametnega doma počet
beware1
10. 02. 2021 18.50
+4
Kaj je s tem folkom????? Samo delali bi radi in preživeli. Ti, Kleo.... očitno nimaš kaj početi,. To kar dela JJ slovenskemu ljudstvu....., ne ničesar ne bom rekel. Za vsako flaško se čep najde, prej ali slej. Četudi grlo poči, toliko bolje
Kleopatra 79
10. 02. 2021 18.23
-2
Pa kaj je stem folkom, očitno nimajo kaj bolj pametnega doma počet 🤮
inet
10. 02. 2021 18.23
+0
DOBRO JUTRO OJLAAA Testi so vsaj nekaj več od nič, komaj so odkrili odgovor vi že opletate o kvaliteti. sami generali. Poglejmo se v ogledalo in kdo je sploh kaj od nas dejansko naredil Z mano na čelu NAKLADAČI tale naša neumnost je res brezmejna.
Dmg. 0
10. 02. 2021 18.18
+12
Ovce nehajte se testirat
Corona2026
10. 02. 2021 18.12
+4
Pa to ni gneča to je parada sej kolona je od ljubljane p do maribora🤣🤣
deratizacija
10. 02. 2021 18.08
+8
Nekaj je pa je covid 19 le prinesel pozitivnega. Pokazal je, kako celoten sistem dobro oz. slabo funkcionira in kakšni ljudje sprejemajo pomembne odločitve.
ljx
10. 02. 2021 18.04
+10
General Glantzkopf mora pokazati da nekaj dela,da ima načrt in sistem kako se lotit zadeve,ampak vsi vidimo samo en kaos in interese.