Korona

Hrvaška policija: Čez mejo z ustreznim dokazilom

Ormož, 16. 05. 2020 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z., STA, K.H.
Komentarji
480

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške sta se v Ormožu strinjala glede prehajanja meje, upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo v Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost, da pa morajo predložiti kontaktne podatke. Hrvaška policija je medtem sporočila, da lahko posameznik iz Slovenije mejo prestopi z ustreznim dokazilom, vladni govorec Jelko Kacin pa opozarja, da je za zdaj prehod meje možen le za lastnike nepremičnin in plovil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj pa meja z Italijo?
    03:08
    Iz 24UR: Kaj pa meja z Italijo?
  • Iz 24UR: Na Hrvaško tudi turisti
    03:02
    Iz 24UR: Na Hrvaško tudi turisti

 

Simbolično, na meji v Ormožu, sta se danes srečala minister za notranje zadeve Republike Slovenije Aleš Hojs in minister za notranje zadeve Republike Hrvaške Davor Božinović. Pogovor je tekel o razmerah, povezanih s pandemijo covid-19, predvsem ob prestopanju slovensko-hrvaške meje, pa tudi o problematiki nezakonitih migracij.

"V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes," je dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Obisk notranjih ministrov Slovenije Aleša Hojsa in Hrvaške Davorja Božinovića na MP Ormož
Obisk notranjih ministrov Slovenije Aleša Hojsa in Hrvaške Davorja Božinovića na MP Ormož FOTO: MNZ

Morajo pa vsi hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča covid-19 ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. "To je pravzaprav tehnična rešitev, da bi lahko slovenski državljani te podatke oddali, še preden se odpravijo na pot, in tako prehajali brez zadrževanja," je dejal. Po njegovih besedah bodo to rešitev predstavili predstavniki obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo. 

Po besedah hrvaškega ministra je od petka zvečer do danes do 6. ure zjutraj vstopilo v Hrvaško 2000 slovenskih državljanov.

"Z ministrom sva se dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dorekli način prehoda meje, in verjamem, da bo z možnostjo vnaprejšnje najave slovenskih državljanov, ki bodo sporočali, kam gredo, kdaj gredo in kje bodo bivali, ta prehod v naslednjih dneh bistveno hitrejši," pa je dodal slovenski notranji minister Hojs.

O morebitnem odpiranju dodatnih mejnih prehodov s Hrvaško trenutno po njegovih besedah ne razmišljajo. "Ni spremembe v kontrolnih točkah oziroma mednarodnih mejnih prehodih, kjer ljudje lahko prehajajo slovensko-hrvaško mejo. Torej gre za točke, ki so že sedaj odprte in ti mejni prehodi so tudi tisti, ki so za tranzit Slovencev praktično najbolj pomembni," je povedal.

Hojsa je v Ormožu spremljal državni sekretar Franc Kangler.
Hojsa je v Ormožu spremljal državni sekretar Franc Kangler. FOTO: MNZ

Zadovoljivi razlogi za vstop na Hrvaško so po besedah Božinovića lahko osebne ali gospodarske narave, torej da imajo tam svojce, nepremično ali rezervacijo v turistični namestitvi. Kot je bilo razumeti, za to ne potrebujejo kakšnega potrdila.

Božinović govori eno, HAK in slovenska stran drugo

Vladni govorec Jelko Kacin je na Twitterju opozoril, da Hrvaška za zdaj sprošča prehod meje za lastnike nepremičnin, plovil, turizem na splošno v večjem obsegu bo sledil, ko s Slovenijo dosežeta dogovor. "NIJZ dela, išče rešitve. Sledile bodo Madžarska, Italija in Avstrija, a prej bo potreben še dogovor z vsako posebej," je zapisal.

Kot pravi premier Janez Janša, je odprtje meja s sosednjimi državami lahko le dvostranski ukrep. "Dogovori še potekajo, pripravlja in sprejema se administrativna podlaga. Tudi na meji z RH, kjer je sosednja država sprostila ukrepe, še vedno veljajo zdravstvene omejitve," je zapisal.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi na spletnih straneh Hrvaškega avtokluba (HAK) še vedno piše, da lahko državljani EU vstopajo na Hrvaško, "če imajo utemeljen razlog (gospodarske aktivnosti, poslovni sestanki, v prihodnosti turisti...)".

Hojs je srečanje s hrvaškim kolegom ocenil za izjemno konstruktivno in dodal, da bo pripomoglo k temu, da bodo slovenski državljani v naslednjih dneh in tednih lahko kar se da prosto prehajali slovensko-hrvaško mejo. "Minister me je obvestil, da so vsi postopki, ki jih trenutno izvajajo na slovensko-hrvaški meji, posledica tega, da njihovi epidemiologi še vedno ocenjujejo, da je treba vstope tujih državljanov, tudi Slovencev, na lokacije odprtih avtokampov, nepremičnin, ki jih posedujejo Slovenci, ali druge premike, imeti pod nadzorom. Ravno zato se je v teh dneh vzpostavil kontrolni režim, ko hrvaška policija zahteva vsaj naslov in neko kontaktno številko," je povedal minister Hojs. Hrvaškega kolega je obvestil tudi o preklicu epidemije na slovenski strani, ki stopi v veljavo 31. maja. 

Hrvaška policija: Prestop meje z ustreznim dokazilom

"Če gre za poslovni obisk, morajo državljani EU na mejnem prehodu pokazati dokumentacijo, iz katere je razviden gospodarski interes za Hrvaško, ali dokaz o interesu gospodarskega subjekta za prihod te osebe ali vabilo na poslovni sestanek. Pod to kategorijo spada tudi dokazilo o plačani namestitvi ali rezervacija za apartma ali hotel, dogovor o pavšalnem zakupu prostora v kampu, rezervacija parcele v kampu, najem turističnega čolna ali jadrnice, vplačani ali dogovorjeni turistični obiski Hrvaške kakor tudi cel drugi spekter turističnih aktivnosti," so pojasnili na hrvaški policiji za STA

Ko gre za neodložljive osebne razloge, je treba predložiti dokumentacijo, ki potrjuje lastništvo nepremičnine na Hrvaškem ali plovila (možno tudi v obliki lizinga) ali pa dokazuje, da je prihod nujen zaradi pogreba člana družine. "Pod to kategorijo se kot mogoči razlog lahko navaja tudi skrb za člane družine, še posebej starejših, udeležba na sodnih obravnavah ali opravljanje državne mature, dostop do finančnih institucij, če tujec prejema plačo ali pokojnino od hrvaškega delodajalca, poroka člana družine in podobno," navajajo na hrvaški policiji.

Za vse ostale primere lahko posameznik pošlje vprašanje na elektronski naslov uzg.covid@mup.hr, kjer bo dobil odgovor, ali lahko potuje na Hrvaško.

V prej navedenih primerih posamezniku po navedbah hrvaške policije ne bo odrejena samoizolacija, saj drugače ne bi mogel izpolniti namena obiska. "Se pa mora držati priporočil in navodil hrvaškega urada za javno zdravje, ki jih bo dobil na mejnem prehodu," so še dodali.

Beseda na srečanju ministrov tekla tudi o nezakonitih migracijah in schengenu

Ministra sta se najprej srečala na ormoškem mejnem prehodu, nato pa opravila pogovor v poslopju Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Med drugim sta se pogovarjala še o nezakonitih migracijah, kjer sta sodelovanje med državama označila za izjemno dobro. Kot je zagotovil hrvaški notranji minister Božinović, vračanje migrantov, ki nezakonito prečkajo mejo in ne izrazijo namere za mednarodno zaščito ali te ne želijo pridobiti v Republiki Sloveniji, ni problematično. 

Dotaknila sta se tudi vstopa Hrvaške v schengenski prostor, ki je po njunih besedah v obojestranskem interesu. "Hrvaška v schengenu je v interesu ne le Hrvaške, ampak tudi Slovenije in EU, in vesel sem, da se to stališče vedno bolj uveljavlja tudi v Bruslju," je dejal Božinović.

"Interes Slovenije je, da se schengenska meja v razumnem roku prestavi na mejo med Hrvaško in Srbijo. V kolikor bi Slovenija kakor koli ugotovila, da ta njihov schengenski nadzor bodoče zunanje meje ne bo potekal tako, kot bi bilo pričakovano, je Slovenija v vsakem trenutku pripravljena in bo ponovno uvedla vse kontrole, ki bodo potrebne," je dodal Hojs.

Notranja ministra Slovenije Aleš Hojs in Hrvaške Davor Božinović
Notranja ministra Slovenije Aleš Hojs in Hrvaške Davor Božinović FOTO: MNZ

Da je Hrvaška sposobna ustrezno skrbeti za varnost, je po njegovih besedah dokazala tudi z učinkovitim obvladovanjem covid-19. "Virus ne pozna meja. Učinkovito zoperstavljanje je možno le s sodelovanjem," je prepričan. 

V času vnovičnega odpiranja meja med državama in rahljanja ukrepov sta se v petek na Ptuju sešla tudi predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Zoran Milanović, ki sta izpostavila uspešno sodelovanje držav v soočanju z epidemijo covid-19.

Pasica preventiva

Hojs računa tudi na odprtje meje z avstrijske strani

Hojs je danes pojasnil, da so v dogovorih za sproščanje omejitev na meji tudi z drugimi sosednjimi državami. "Tukaj je velik interes vsaj z našega vidika podobno odprtje z Avstrijo. Imam indice, da bodo Avstrijci –ne glede na to, da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki – podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je povedal. Avstrija je danes sporočila, da bodo jutri odprli tudi do zdaj zaprte mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko. 

Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje mej na druge strani sredi junija. "Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (480)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gulmor
17. 05. 2020 11.48
Na meji bom zraven osebne priložil še gsm cifro. Da me bodo lahko na dopustu nadlegovali.
na22mor
17. 05. 2020 10.38
+1
kot skoraj vsak dan tako tudi danes vas sprašujem . super prva liga , bravo naši, živel heroj in idol , sds živi vječno a to pomeni, da bosta Bavčar in Šrot v ponedeljek ob 7.00 zopet v arestu ali pa razmere še vedno niso dovolj dobre.
careful
17. 05. 2020 12.19
-1
Ne nisi razumel. Šele s 1.6. bo konec epidemije. Takrat bo konec košarke za nekatere. Če verjameš.
Mladen sir
17. 05. 2020 10.06
-1
LETOS SPLOH ŠE NISEM BIL ZARADI NEPRAVE VLADE NA HRVAŠKEM,KER NEJA PRAVI LJUDJE VODIJO DRŽAVO PA SEM ROJEN DOLI,PA IMA OČE ZEMLJO PA NE UPA V SVOJO NEKDANJO HIŠO ,VSO ŽLAHTA MI JE DOLI ,KER DRŽAVO VODIJO SLABI LJUDJE.PA MALO DENARJA BI NAM LAHKO NAKAZALI SLOVENIJA NE ZOPET VSEM BRANKI ŠINCEKU
DEEP
17. 05. 2020 15.10
Pokaže katasterski list in si čez mejo vu Hr.
Sokril
17. 05. 2020 09.54
+6
Sedaj je jasno, da je imela Hrvaška vedno veliko prednost pri arbitraži. Nekateri so trdili, da bi mi lahko zaprli mejo in škodovali Hrvaški. Dejansko pa bi Hrvaška z zaprtjem meje povzročila veliko škodo Sloveniji zaradi vikendov, ki jih imajo naši državljani na hrvaški obali. Če imajo Slovenci 11000 vikendov na hrvaški obali, in če upoštevamo, da so to družine po vsaj pet oseb, znese to več kot pol milijona Slovencev. To pomeni vsak četrti Slovenec je močno odvisen od Hrvaške. Če bi se organizirali v politično stranko (npr. Stranka vikendov na Hrvaškem), bi bili daleč najmočnejša politična sila v Sloveniji. Toliko o tem koliko imamo vpliva v regiji. Zelo malo.
Sokril
17. 05. 2020 09.55
-1
brabusednet
17. 05. 2020 09.48
+6
Odprtje meje z Avstrijo bo več koristi prineslo Hrvatom,kot nam.Slovenijo bodo turisti samo prečkali in kake viruse pustili.Meja je pa tako odprta za naše delavce v Avstriji,tovorni promet in poslovni.
brabusednet
17. 05. 2020 09.43
+11
Zaradi mene jih naj še z rendgenom pregledajo.Do raznih podatkov si pa bodo Hrvati prišli,da bodo potem imeli kontrolo nad njimi.Če bodo odkrili enega ukuženega Slovenca mu bodo zaračunali vso gospodarsko škodo,ko bodo morali zapret hotel.Mene tako dopustovanje sploh ne vleče.
Mladen sir
17. 05. 2020 09.39
-1
Pravi slike vse do zadnje osebe dam v državno aretacijo bom jim dal corona 19 pa samo lastniki zemljišč,vse ste mi pokradli vo imetje od očeta in mame ,V zapor idite prvo pa na sodišče,
Sarko Sarko
17. 05. 2020 09.28
+7
corona denarna pomoč gre na cro, domači turizem pa naj propade. Okuzence pa naj potem mi zdravimo doma. BOLANO meja s cro zapret, da bomo imeli odprto mejo z Avstijo in Madžarsko
Viejo cabron
17. 05. 2020 09.04
+21
Za nas državljane je pomembna informacija, da so bodoči prehodi vseh meja možni v enakem smislu kot je to bilo pred koronavirusom. Vse ostale informacije namenjene lastnikom nepremičnin, delovnim migrantom me osebno ne zanimajo in so itak dosegljive ljudem katere to zanima. Napišite pa da so meje absolutno odprte takrat, ko bo veljalo stanje pred korono!!!
Draža
17. 05. 2020 09.04
+16
Avstrija nazadnje odpira meje za Balkan,tukaj smo mi,saj smo Balkan.
Think Pink
17. 05. 2020 09.02
+11
Ne vem, kako sem sploh živel, ker že 15 let nisem bil spodaj.
Kollerik
17. 05. 2020 08.55
+9
Nesposobneži na najvišjem možnem nivoju. Zdaj postaja jasno tudi, zakaj jim je uspelo v začetnem boju proti koroni...represija in posnemanje ukrepov Avstrije....
Kollerik
17. 05. 2020 08.56
+17
...ter poleg karantene še odvzem pravice bolniščničnega zdravljenaj za penzioniste po domovih za ostarele, ki menda še kar traja.
Tomvojo
17. 05. 2020 08.54
+3
In kakšno je to famozno Ustrezno potrdilo? Na toaletnem papirju napisano da greš v grmovje kakat.
Žac
17. 05. 2020 09.22
-3
Za takšne kakšen si ti je za dosti samo da pokazeš Kekec pašteto. Če že ne veš kakšno ustrezno potrdilo in da to katere si omenil ne velja.
waga7
17. 05. 2020 08.38
+23
Ministri eno, Janša drugo... če me Hrvati spustijo noter, me Slovenci ne pustijo ven? Al kak naj to razumem?
careful
17. 05. 2020 08.42
+2
Jaz neredim po moje. Ne grem po kravato. Si dam metuljčka.
Sputnik
17. 05. 2020 08.37
+9
folk ki je bil 2 meseca zaprt ko pes v pesjaku se zdaj bunijo ker čakajo 1h na mejnem prehodu da vas vprašajo zakaj greste čez mejo. pa ni vam pomoči ljudje bolani. vi nimate covida ampak mentalne težave. rečeno je bilo 20 avtov na uro. to si lepo razdeli 1h/20 in bo kmalu jasno da delo poteka z neko normalno hitrostjo. pa če je še kdo sumljiv za bolezni ali prebežnike traja malo dlje. a vam je boljše doma bit zaprti kot počakat da policija naredi svoje delo?? ko bo zagustilo vam bo še prav prišlo da vas popisujejo.
murinar
17. 05. 2020 08.32
+3
hrvati se dobesedno rorca delajo iz naših lolekov ! Kot ,da je beseda hrvatov kdaj kaj držala !
Žac
17. 05. 2020 09.01
+10
Kaj se ti oglašaš če pojma nimaš. Oni so postavili takšna merila. Če hočeš k njima boš sprejel ta merila,če nočeš sprejeti tega ,ostani doma. Tudi kdo pride v Slovenijo bo tam po merilima katere veljajo v Sloveniji. In kaj tukaj ni jasnega?
Neutrin
17. 05. 2020 08.31
+12
Za Hrvate je gospodarska aktivnost tudi, če pri njih kupiš gorivo za avto...
Slobodan Cvijetinovic
17. 05. 2020 08.23
+19
Včeraj tako,danes drugače??? Vi kar neki ugibate kakor Dani in njegove zvezde.
User1832247
17. 05. 2020 08.18
+8
..................... zopet je bilap procesija!rvati so poskrbeli zase!kaj pa naša vrhuska - verjetno po indijansko!
vinogradnik33
17. 05. 2020 08.05
+25
Ministri te vlade se dogovarjajo in sporočajo eno , Janša pa jim pokaže , kdo je tu gospodar in jim zruši dogovore s svojimi ukazi ! Postaja ta dežela dežela brezvladja - anarhija ali se več ne ve kdo pije in kdo plača !
careful
17. 05. 2020 08.33
+16
careful
17. 05. 2020 08.34
+17
careful
17. 05. 2020 08.35
+11