Korona

Homofobija grozi boju Južne Koreje z epidemijo novega koronavirusa

Seul, 12. 05. 2020 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko se Južna Koreja bori s porastom števila okužb z novim koronavirusom, ki jih povezujejo z nočnimi klubi v Seulu (eden izmed njih je popularen v LGBT skupnosti), se sooča tudi z rastočo homofobijo. Mnogi se zaradi strahu pred stigmatizacijo ne odločijo za testiranje na novi koronavirus, premier in zdravstveni sodelavci pa svarijo, da bi homofobija v tem primeru lahko imela resne posledice v boju države proti epidemiji covida-19.

Zaradi novega izbruha so zaprli nočne klube v Seulu in nekaterih drugih mestih v državi.
Zaradi novega izbruha so zaprli nočne klube v Seulu in nekaterih drugih mestih v državi. FOTO: AP

V Južni Koreji so se pojavila nova žarišča covida-19, in sicer v nekaterih nočnih klubih, ki so priljubljeni tudi v LGBT skupnosti. Prvi potrjeni pacient je bil 29-letnik, ki je obiskal pet nočnih klubov in barov v seulski soseski z živahnim nočnim življenjem. Epidemiološke raziskave so pokazale, da lahko s temi klubi povežejo še vsaj 100 nadaljnjih okužb. 

Časopis Kookmin Ilbo, ki ga je ustanovila krščanska cerkev, je prejšnji teden poročal o tem, da je eden izmed klubov, ki jih je prvookuženi obiskal, tudi gejevski nočni klub. Ta članek je izzval ogromno sovražnih komentarjev na družbenih omrežjih, ki so moškega in druge, ki so obiskali ta klub, obsodili ogrožanja javnega zdravja in boja proti pandemiji. 

Pogledi na spolne manjšine v Južni Koreji so se v zadnjih letih sicer postopoma izboljšali, a v tej konzervativni državi je homofobija še kako prisotna. Istospolne poroke niso dovoljene, prav tako pa v državi ni nobenega politika ali uspešnega podjetnika, ki bi bil odkrito istospolno usmerjen. 

Mnogi aktivisti so kritizirali poročanje krščanskega časopisa, češ, da je popolnoma nepomembno, da je eden izmed klubov, ki jih je obiskal 29-letnik, bil klub, ki je popularen v LGBT skupnosti. Prav tako še sploh ni jasno, kako veliko vlogo je moški sploh igral v novem izbruhu, saj oblasti menijo, da je bila bolezen v soseski Itaevon bila prisotna že pred tem.

Aktivist Lee Jong-geol je povedal, da so prejeli že veliko prestrašenih klicev.
Aktivist Lee Jong-geol je povedal, da so prejeli že veliko prestrašenih klicev. FOTO: AP

Velik problem pri zajezitvi okužbe zdaj predstavlja to, da mnogi, ki so morda bili v stiku z okuženim, ne upajo na testiranje, saj se bojijo stigmatizacije. Lee Džong-geol, direktor skupine Čingusaj, ki se bori za pravice istospolno usmerjenih, je dejal, da so prejeli že več ducat klicev posameznikov, ki jih skrbi, da bi v primeru, da gredo na testiranje, drugi izvedeli za njihovo spolno usmerjenost ali pa bi celo doživeli diskriminacijo v službi, v primeru, da bi morali v karanteno. Čeprav primerov nasilja še niso zabeležili, je Lee opozoril, da je znotraj skupnosti "prisotno veliko več tesnobe in strahu". 

Novo žarišče sicer predstavlja veliko težavo v boju Južne Koreje z virusom, ki je bil do zdaj več kot uspešen zaradi doslednega kontaktnega sledenja in masovnega testiranja. Zdaj dnevno poročajo o približno 30 novih primerih, pred tem izbruhom pa so že prišli do enomestnih številk. Še vedno pa je število novih okužb veliko manjše kot konec februarja in v začetku marca, ko je teh okužb dnevno bilo več sto. Poskok je oblasti v Seulu vseeno prestrašil, zato so v mestu naročili zaprtje vseh nočnih klubov, minister za izobraževanje pa je za teden dni prestavil odprtje šol. 

Po informacijah odgovornih v Seulu, niso mogli izslediti vseh ljudi, ki so obiskali klube v soseski Itaevon – teh je bilo več kot 3000. Minister za zdravje Joon Taeho je dejal, da jim pomaga tudi policija, ki poskuša izslediti predvsem lastnike klubov in barov, saj oblasti niso uspele kontaktirati vseh. 

Na naraščanje homofobije je opozorila premier Čung Sje-kjun, pa tudi mnogi zdravstveni strokovnjaki. Čung je dejal, da ožigosanje določene skupnosti v boju proti virusu zagotovo ne bo pomagalo. "Če se morebitni kontakti izogibajo testiranju zaradi strahu pred stigmatizacijo, bo posledice nosila naša družba," je dejal v televizijskem nagovoru.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
13. 05. 2020 10.19
+1
Krščanska cerkev naj raje najprej pred svojim pragom odkida!
Tim1020
12. 05. 2020 21.23
+4
Joj kaj si bojo se vse izmislili. Prvo kot prvo geji so kul ljudje, torej to pomeni da je italija cela istospolno usmerjena. Jooj ljudje. Biti gej je ok, zakaj tako sovrastvo do drugacnih. Prvo naj vsak pomete pred svojim pragom! 21 stoletje je stoletje kjer geji nebi smeli biti prikrajsani za nic oziroma cel lgbt
Uporabnik1095190
12. 05. 2020 21.05
+8
LGBT skupnost sam iz sebe dela neko žrtev,vedno in povsod. Če iščeš pozornost,jo boš tudi deležen. Problem zanje je samo,da odziv ni tak kot bi si oni želeli,potem pa jamrajo in je vsak,ki se ne strinja z njihovimi stališči nestrpnež,homofob,itd,ipd.
dule
12. 05. 2020 20.42
+5
Homofobija ja, še ena cvetka modernega neuravnovešenega človeka.
Von_Clausewitz
12. 05. 2020 20.35
-18
Homofobija je ustaljena v glavah celotne populacije na tem planetu z izjemo posameznikov. Da ne govorimo o kompleksih ipd. 🤣
Fery Zaka
12. 05. 2020 20.23
+20
Ljudje se bojijo stigmatizacije, zato se ne bodo testirali in bodo širili virus dalje. Velika možnost je, da ga bodo zaradi tega fasali tisti, ki stigmatizirajo. Če bi imeli kaj možganov, tega ne bi počeli. Ampak ...